Puudub Eestis kehtiv müügiluba või meil ei ole andmeid veel

Amoxil

Toimeaine nimi: amoksitsilliin
Kaubamärgi nimed: Amoxil Pediatric Drops, Trimox
Mis on amoxil?
Amoxil on antibiootikum, mis kuulub penitsilliinide gruppi. See võitleb bakteritega Teie kehas. Amoxili kasutatakse paljude erinevate bakterite põhjustatud  nakkuste ravimiseks, näiteks kõrvanakkused, põienakkused, kopsupõletik, gonorröa, ja E. Coli või salmonellanakkus.

Toimeaine nimi: amoksitsilliin

Kaubamärgi nimed: Amoxil Pediatric Drops, Trimox

Mis on amoxil?

Enne Amoxili kasutamist informeerige arsti, kui Te olete allergiline kefalosporiinide näiteks Ceclor, Ceftin, Duricef, Keflex jt. vastu. Samuti informeerige oma arsti, kui Teil on astma, maksa- või neeruhaigus, vere hüübimishäired, mononukleoos või mõni allergia.
Ärge kasutage  ravimit, kui Te olete allergiline Amoxili või mõne teise penitsilliinantibiootikumi näiteks ampitsilliin ( Omnipen, Principen ), karbenisilliin ( Geocillin ), dikloksatsilliin ( Dycill, Dynapen ), oksatsilliin ( Bactocill ), penitsilliin ( Beepen-VK, Ledercillin VK, Pen-V, Pen-Vee K, Pfizerpen, V-Cillin K, Veetids ) jt. vastu.
Amoxil võib vähendada rasedusvasyaste tablettide efektiivsust, mille tulemuseks võib olla rasedus. Enne Amoxili võtmist informeerige oma arsti ,kui Te kasutate rasedusvastaseid tablette. Võtke ravimit kogu arsti määratud aja jooksul. Teie sümtomid võivad paraneda enne nakkuse täielikku väljaravimist. Amoxil ei ravi viirusnakkusi nagu tavaline külmetus või gripp. Ärge andke ravimit teistele isikutele, isegi kui neil on samad sümptomid nagu Teil.
Antibiootikumid võivad põhjustada kõhulahtisust, mis võib olla märk uuest nakkusest. Kui Teil on vesine või verine kõhulahtisus, kutsuge arst. Ärge kasutage muid ravimeid kõhulahtisuse vastu ilma arsti määramata.

Mis on Amoxil?

Amoxil on antibiootikum, mis kuulub penitsilliinide gruppi. See võitleb bakteritega Teie kehas. Amoxili kasutatakse paljude erinevate bakterite põhjustatud  nakkuste ravimiseks, näiteks kõrvanakkused, põienakkused, kopsupõletik, gonorröa, ja E. Coli või salmonellanakkus. Amoxili  kasutatakse mõnikord antibiootikum klaritromütsiiniga ( Biaxin ), et ravida Helicobacter pylori põhjustatud maohaavandeid. Seda kombinatsiooni kasutatakse mõnikord koos maohappevähendaja lansoprasooliga ( Prevacid )
Amoxilil on muid kasutamisalasid, mis pole antud ravimi infojuhendis ära toodud.

Mida ma peaksin arutama oma arstiga enne Amoxili võtmist?

Ärge kasutage seda ravimit, kui Te olete allergiline Amoxili või teiste penitsilliinantibiootikumide vastu, näiteks:

  1. ampitsilliin ( Omnipen, Pincipen );
  2. karbenitsilliin ( Geocillin );
  3. diklotsilliin ( Dycill, Dynapen );
  4. oksatsilliin ( Bactocill ); või
  5. penitsilliin ( ( Beepen-VK, Ledercillin VK, Pen-V, Pen-Vee K, Pfizerpen, V-Cillin K, Veetids, jt. ).

Enne Amoxili kasutamist informeerige arsti, kui Te olete allergiline mõne ravimi ( eriti kefalosporiinid nagu Ceclor, Ceftin, Duricef, Keflex jt. ) vastu või kui Teil on:

  1. astma;
  2. maksahaigus;
  3. neeruhaigus;
  4. vere hüübimishäired;
  5. mononukleoos;
  6. kui Teil on varem esinenud antibiootikumide võtmisel kõhulahtisust; või
  7. kui Teil on esinenud mõni allergia.

Kui Teil on mõni eelpool toodud seisunditest, võite vajada annuse kohandamist või spetsiaalseid teste Amoxili ohutuks võtmiseks.
FDA raseduskategooria B. Ravimit ei peeta sündimata lapsele kahjulikuks. Informeerige oma arsti ,kui Te olete rase või plaanite rasedust ravi ajal. Amoxil võib vähendada rasedusvastaste tablettide efektiivsust, mis võib tuua kaasa raseduse. Enne Amoxiloi kasutamist informeerige arsti, kui Te kasutate rasedusvastaseid tablette. Amoxil võib tungida rinnapiima ja kahjustada imetavat last. Ärge kasutage seda ravimit, kui Te imetate last, ilma arsti informeerimata.
Amoxili näritav tablett võib sisaldada fenüülalaniini. Konsulteerige arstiga enne Amoxili selles vormis kasutamist, kui Teil on fenüülketonuuria ( PKU )

Kuidas ma peaksin võtma Amoxili?

Võtke ravimit täpselt nagu Teile määratud. Ärge võtke ravimit suuremates kogustes või kauem kui arsti poolt soovitatud. Järgige juhendeid retseptilehel.
Kui Te võtate Amoxili klaritromütsiiniga ja/või  lansoprasooliga maohaavandi ravimiseks, kasutage kõiki ravimeid nii nagu määratud. Ärge muutke oma annuseid või ravimigraafikut ilma arsti nõuandeta.
Amoxili võib võtta toiduga ja ilma.
Raputage peroraalset suspensiooni ( vedelik ) põhjalikult enne annuse mõõtmist. Korrektse annuse kindlustamiseks mõõtke annus mõõtmislusika või ravimitopsiga mitte tavalise lusikaga. Kui Teil pole seadet annuse mõõtmiseks, pöörduge apteekri poole. Te võite juua vedelikku puhtalt või segada vee, piima, kunstpiima, puuviljamahla, või ingverilimonaadiga. Joogu kogu vedelik. Ärge jätke midagi hilisemaks kasutamiseks.
Näritavat tabletti peab närima enne alla neelamist,
Ärge purustage, murdke ega närige väga aeglaselt vabanevat tabletti. Neelake terve tablett. Tableti murdmine või avamine võib põhjustada liiga suure koguse ravimi korraga vabanemist.
Et olla kindel, et ravim aitab Teie seisundi vastu, võite vajada vereteste. Samuti võivad vajada uurimist neeru ja maksa funktsioneerimine. Ärge jätke vahele plaanijärgseid külastusi arstile.
Kui Teil ravitakse gonorröad, võib Teie arst läbi viia süüfilise või mõne teise suguhaiguse testi.
Võtke ravimit kogu arsti määratud aja jooksul. Teie sümptomid võivad paraneda enne nakkuse täielikku väljaravimist. Amoxil ei ravi viirusnakkusi nagu tavaline külmetus või gripp. Arge andke Amoxili teistele isikutele, isegi kui neil on samad sümptomid kui Teil.
Ravim võib põhjustada ebatavalisi tulemusi mõnedel meditsiinilistel testidel. Informeerige igat arsti, kes Teid ravib, Amoxili kasutamisest.
Säilitage Amoxili toatemperatuuril, eemal niiskusest, kuumusest ja valgusest. Vedelat Amoxili võib säilitada külmikus, kuid sellel ei tohi lasta kõlmuda. Visake ära Amoxili vedelik, mida pole kasutatud 14 päeva jooksul pärast apteegis segamist.

Mis juhtub, kui mul jääb annus vahele?

Võtke vahelejäänud annus kohe kui võimalik. Kui on juba peaaegu järgmise annuse aeg, jätke puuduv annus vahele ja võtke ravimit järgmisel plaanijärgsel ajal. Ärge võtke rohkem ravimit, et hüvitada puuduv annus.

Mis juhtub, kui ma üleannustan?

Otsige esmaabi, kui Te arvate, et olete kasutanud liiga palju ravimit. Üledoosi sümptomid võivad olla meeltesegadus, muutused käitumises, tõsine nahalööve, tavapärasest vähem urineerimine või krambihood( teadvusekaotus või krambihood )

Mida ma peaksin vältima Amoxili võtmisel?

Antibiootikumid võivad põhjustada kõhulahtisust, mis võib olla märk uuest nakkusest. Kui Teil on vesine või verine kõhulahtisus, kutsuge arst. Ärge kasutage muid  kõhulahtisuse vastaseid ravimeid ilma arsti määramata.

Mis on Amoxili võimalikud kõrvaltoimed?

Otsige esmaabi, kui Teil on mõni järgmistest allergilise reaktsiooni nähtudest: kublad; hingamisraskused, näo-, huulte-, keele- või kõriturse. Pöörduge kohe arsti poole, kui Teil on mõni järgnevatest tõsistest kõrvaltoimetest:

  • palavik, kurgupõletik, peavalu koos villidega nahal, naha koorumis või punase lööbega nahal;
  • iiveldus, kõhuvalu, madal palavik, isukaotus, tume uriin, savi värvi roe, kollatõbi ( silmade või naha kollaseks muutumine )
  • vesine või verine kõhulahtisus;
  • palavik, külmavärinad, kehavalud, gripisümptomid;
  • kergesti tekkivad sinikad või verejooksud, ebatavaline nõrkus;
  • vähem kui tavaliselt või üldse mitte urineerimine;
  • rahutus, meeltesegadus, ebatavalised mõtted või käitumine; või
  • krambihood ( teadvusekaotus või krambid ).

Vähem tõsised kõrvaltoimed on tõenäolisemad, näiteks:

  • iiveldus, oksendamine, kõhuvalu;
  • tupe sügelemine või tupeeritis;
  • peavalu
  • tursunud, must või „karvane“ keel; või
  • Kandidoos ( valged laigud suus või  kõris )

See pole täielik nimekiri kõrvaltoimetest ja võib esineda muid. Konsulteerige arstiga kõrvaltoimete puhul.

Millistel teistel ravimitel on koostoimed Amoxiliga?

Enne Amoxili võtmist informeerige oma arsti, kui Te kasutate mõnda järgnevatest ravimistest:

  1. metrotreksaat ( Rheumatrex, Trexall );
  2. probenetsiid ( Benemid )
  3. sulfa-ravim ( nt Bactrim või Septra )
  4. antibiootikum nagu asitromütsiin ( Zithromax ), klaritromütsiin ( Biaxin ), erütromütsiin ( E.E.S., E-Mycin, Ery-Tab, Erythrocin ), telitromütsiin ( Ketek ) või troleandomütsiin ( Tao ); või
  5. Tetratsükliinantibiootikum näiteks demeklotsükliin ( Declomycin ), doksütsükliin ( Adoxa, Doryx, Oracea, Vibramycin ), minotsükliin ( Dynacin, Minocin, Solodyn, Vectrin ) või tetratsükliin ( Brodspec, Panmycin, Sumycin, Tetracap ).

Antud nimekiri pole täielik ja võib olla teisi ravimeid, millel on koostoimed Amoxiliga. Informeerige oma arsti igast  retsepti- ja käsimüügiravimist, mida Te kasutate, kaasa arvatud vitamiinid, mineraalid, tooted ravimtaimedest ja teiste arstide määratud ravimid. Ärge hakake kasutama uut ravimit ilma arsti informeerimata.