Puudub Eestis kehtiv müügiluba või meil ei ole andmeid veel

Zithromax

 

Zithromax

Üldnimetus: asitromütsiin

Kaubamärkide nimed: Azithromycin 3 Day Dose Pack, Azithromycin 5 Day Dose Pack, Zithromax, Zithromax TRI-PAK, Zithromax Z-Pak, Zmax

Mis on zithromax?

Zithromax on makroliidantibiootikum, mis on seotud erütromütsiiniga. See võitleb kehas olevate bakteritega. Zithromaxi kasutatakse, et ravida paljude erinevate bakterite poolt põhjustatud infektsioonitüüpe, nagu hingamisteede infektsioonid, nahainfektsioonid, kõrvainfektsioonid ja seksuaalsel teel levivad haigused.
Laste puhul kasutatakse seda keskkõrvapõletiku, kopsupõletiku, tonsilliidi ja suuõõnes asuvate sarlakite raviks.
Zithromaxi võidakse kasutada ka teistel eesmärkidel, mida siin ravimijuhendis ei nimetata.

Oluline informatsioon Zithromaxi kohta

Ärge kasutage Zithromaxi, kui teil on kunagi tekkinud allergiline reaktsioon asitromütsiinist või sarnastest ravimitest, nagu erütromütsiin ( E-Mycin, Ery-Tab, E.E.S. ), klaritromütsiin ( Biaxin ), telitromütsiin ( Ketek ), või troleandomütsiin ( Tao ).
Võib olla teisi ravimeid, mis Zithromaxiga vastastikku toimivad. Rääkige oma arstile kõigist retsepti- ja käsimüügiravimitest, mida te kasutate. See hõlmab ka vitamiine, mineraale, taimseid tooteid ja teiste arstide poolt välja kirjutatud ravimeid. Ärge alustage uue ravimi võtmist ilma oma arstile rääkimata. Hoidke endaga nimekirja kõigist ravimitest, mida te kasutate ning näidake seda nimekirja igale arstile või tervishoiupakkujale, kes teid ravib.
Võtke seda ravimit terve arsti poolt määratud aja. Teie sümptomid võivad paraneda enne kui infektsioon on lõplikult ravitud. Zithromax ei ravi viirusinfektsiooni nagu tavaline külmetus või gripp. Võtke Zithromaxi tühja kõhuga 1 tund enne või 2 tundi peale einet.
Ärge võtke 2 tunni jooksul enne või pärast Zithromaxi võtmist happesuse vähendajaid, mis sisaldavad alumiiniumit või magneesiumit. See hõlmab ka Rolaids, Maalox, Mylanta, Milk of Magnesia, Pepcid Complete ja muid. Samaaegselt võttes võivad need happesuse vähendajad muuta Zithromaxi vähem tõhusaks.

Mida peaks oma tervisepakkujaga enne Zithromaxi võtmist arutama?

Ärge kasutage Zithromaxi kui teil on kunagi tekkinud allergia sellest ravimist või sarnastest ravimitest nagu erütromütsiin ( E-Mycin, Ery-Tab, E.E.S. ), klaritromütsiin ( Biaxin ), telitromütsiin ( Ketek ), või troleandomütsiin ( Tao ).
Enne Zithromaxi võtmist rääkige oma arstile, kui teil on:

  • maksahaigus;
  • neeruhaigus;
  • südamerütmihäire; või
  • kui teil on olnud pika QT sündroom.

Kui teil on mõni nendest tervisehädadest, võite te vajada annuse kohandamist või spetsiaalseid teste, et võtta seda ravimit ohutult.
FDA raseduse kategooria B. See ravim ei ole eeldatavasti kahjulik sündimata lapsele. Rääkige oma arstile kui te olete rase või plaanite jääda rasedaks ravi ajal. Ei ole teada, kas Zithromax eritub rinnapiima või kas see võib kahjustada imetatavat last. Ärge võtke seda ravimit ilma arstile ütlemata, kui te olete rase või toidate last rinnaga.

Kuidas peaks Zithromaxi võtma?

Võtke seda ravimit täpselt nii, nagu seda teile välja kirjutati. Ärge võtke ravimit suuremates kogustes või kauem kui teie arsti poolt soovitatud. Annus ja ravi pikkus ei pruugi Zithromaxiga olla sama iga infektsioonitüübi jaoks.
Võtke iga tablett või kapsel ühe klaasi veega ( 2,37 detsiliitrit ).
Suukaudse lahuse ühekordse annuse paki kasutamiseks: Avage pakk ja valage ravim 0,59 detsiliitri vee sisse. Segage ning jooge segu kohe ära. Et olla kindel, et te saite terve doosi, lisage natuke vett samasse klaasi, raputage õrnalt ja jooge kohe. Zithromaxi kapsleid peab võtma tühja kõhuga. Võtke kapsel vähemalt 1 tund enne või 2 tundi peale einet. Zithromaxi tablette või pulbrilist suukaudset lahust võib võtta koos söögiga või ilma. Võtke tablett või suukaudne lahus koos toiduga, kui ravim ärritab teie kõhtu. Raputage suukaudset suspensiooni ( vedelik ) hoolikalt just enne doosi mõõtmist. Et olla kindel, et te saate õige annuse, mõõtke vedelikku tähistatud mõõtmislusikaga või ravimitopsiga, mitte tavalise supilusikaga. Kui teil ei ole doosimõõtmise vahendit, küsige seda oma apteekrilt. Võtke seda ravimit terve arsti poolt määratud aja. Teie sümptomid võivad paraneda enne, kui infektsioon on täielikult ravitud. Zithromax ei ravi viirusinfektsioone nagu harilik külmetus või gripp. Hoidke seda ravimit toatemperatuuril, eemal niiskusest ja kuumusest. Visake ära kõik kasutamata vedelik pärast 10 päeva.

Mis juhtub, kui doos jääb vahele?

Võtke vahele jäänud annus kohe kui see teile meenub. Kui on peaaegu teie järgmise annuse aeg, jätke võtmata jäänud doos vahele ning võtke ravimit järgmisel tavapäraselt planeeritud ajal. Ärge võtke lisaannust, et teha tasa võtmata jäänud doos.

Mis juhtub üleannustamisel?

Hankige erakorralist arstiabi kui te arvate, et olete liiga palju seda ravimit manustanud. Üleannustamise sümptomiteks võivad olla iiveldus, oksendamine, kõhulahtisus ja ebamugavustunne kõhus.

Mida peaks Zithromaxi võtmise ajal vältima?

Ärge võtke kahe tunni jooksul enne või pärast Zithromaxi võtmist happesuse vähendajaid, mis sisaldavad alumiiniumi või magneesiumi. See hõlmab Rolaids, Maalox, Mylanta, Milk of Magnesia, Pepcid Complete, ja muid. Need happesuse vähendajad võivad samaaegselt manustades muuta Zithromaxi vähem tõhusaks.
Antibiootilised ravimid võivad põhjustada kõhulahtisust, mis võib olla uue infektsiooni märgiks. Helistage oma arstile, kui teil on vesine või verine kõhulahtisus. Ärge kasutage ühtegi ravimit kõhulahtisusest vabanemiseks, kui just teie arst teile seda ei ütle.
Vältige olemist päikesepaiste või kunstlike ultraviolettkiirte ( päikeselambid või solaariumid ) käes. Zithromax võib muuta teie naha päikesevalgusele tundlikumaks ja tagajärjeks võib olla päikesepõletus. Kasutage päikesekreemi ( minimaalne päikesekaitsefaktor 15 ) ning kandke kaitsvat riietust kui te peate olema väljas päikese käes.
Zithromaxi kõrvalmõjud
Hankige erakorralist arstiabi, kui teil esineb mõni allergilise reaktsiooni märkidest: lööve, hingamisraskused, näo- , huulte- , keele- või kurgupaistetus.

Helistage kohe oma arstile, kui teil esineb tõsine kõrvalmõju, nagu:

  • vesine või verine kõhulahtisus;
  • valu rinnus, ebaühtlased südamelöögid;
  • iiveldus, kõhuvalu, madal palavik, söögiisu kaotus, tumedat värvi uriin, savivärvi väljaheited, ikterus ( naha või silmade kollasus ); või
  • palavik, valus kurk, ja peavalu koos tõsise punase ja ketendava nahalööbe ning villidega.

Vähem tõsised kõrvalmõjud võivad olla:

  • kerge iiveldus, oksendamine, kõhulahtisus, kõhukinnisus või kõhuvalu;
  • pearinglus, väsimusetunne või peavalu;
  • närvilisusetunne, uneprobleemid ( insomnia );
  • tupesügelus või –voolus;
  • kerge sügelus või nahalööve;
  • kumin kõrvus, kuulmisprobleemid; või
  • vähenenud maitse- või lõhnataju.

See nimekiri ei ole täielik ning esineda võib teisi kõrvalmõjusid. Rääkige oma arstile igast ebaharilikust või murettekitavast kõrvalmõjust.

Millised teised ravimid mõjutavad Zithromaxi?

Paljud ravimid võivad Zithromaxiga vastastikku toimida. Allpool on kõigest osaline nimekiri. Rääkige oma arstile kui te kasutate:

  1. digoksiini ( Lanoxin, Lanoxicaps );
  2. karbamasepiini ( Carbatro, Tegretol );
  3. tsüklosporiini ( Neoral, Sandimmune );
  4. fenütoiini ( Dailantin );
  5. pimosiidi ( Orap );
  6. teofülliini ( Theo-Dar, Theolair, Theochron );
  7. varfariini ( Coumadin );
  8. muid antibiootikume, eriti klaritromütsiini ( Biaxin ) või erütromütsiini ( E-Mycin, E.E.S., Ery-Tab );
  9. kaltsiumikanali blokaatorit nagu diltiaseem ( Cartia XT, Diltiazem, Tiazac ), felodipiin ( Plendil ), nikardipiin ( Cardene ), nifedipiin ( Procardia, Adalat ), nimodipiin ( Nimotop ), verapamiil ( Calan, Covera-HS );
  10. kolesterooli alandavaid ravimeid nagu lovastatiin ( Mevacor ), atorvastatiin ( Lipitor ) või simvastatiin ( Zocor );
  11. tungalterast ravimeid nagu metüsergiid ( Sansert ), ergotamiin ( Ergostat, Medihaler, Cafergot, Ercaf, Wigraine ), dihüdroergotamiin-mesülaat ( D.H.E., Migranal Nasal Spray ); või
  12. HIV-i ravimeid nagu indinaviir ( Crixivan ), nilfinaviir ( Viracept ), ritonaviir ( Norvir ), sakvinaviir ( Invirase ).

On palju teisi ravimeid, mis võivad Zithromaxiga vastastikku toimida. Rääkige oma arstile kõikidest retsepti- ja käsimüügiravimitest, mida te kasutate. See hõlmab ka vitamiine, mineraale, taimseid tooteid ja teiste arstide poolt välja kirjutatud ravimeid. Ärge alustage uue ravimi kasutamist ilma oma arstile rääkimata. Hoidke endaga nimekirja kõikidest ravimitest, mida te kasutate ning näidake seda nimekirja igale arstile või teisele tervishoiutöötajale, kes teid ravib.