Puudub Eestis kehtiv müügiluba või meil ei ole andmeid veel

Coumadin

 

Coumadin

Üldnimetus: varfariin ( WAR far in )

Kaubamärk: Coumadin, Jantoven

Mis on Coumadin?

Coumadin on antikoagulant ( vere vedeldaja ). See vähendab verehüübide tekkimist. See toimib nii, et takistab keratiini hüübimise tegurite sünteesi. Ilma nende teguriteta verehüüvete tekkimine on võimatu.
Coumadin’i kasutatakse südameinfarktide, insultide ning verehüübene vältimiseks arterites ja veenides. Samuti kasutatakse seda ka muudel eesmärkidel kui nendel, mis on kirjas selles ravimi kasutamise juhendis.

Tähtis informatsioon Coumadin’i kohta.

See ravim võib kahjustada sündimata last. Ärge tarvitage seda, kui olete rase. Kasutage effektiivseid rasedusvastaseid ravimeid, ja kindlasti öelge arstile, kui rasetute ravi ajal. Ärge võtke kahekordset Coumadin’i annust.
Kui Teil on vaja teha lumbaalpunktsiion ( spinaalne tap ) või muu operatsioon, siis peate lõpetama Coumadin’i tarvitamist ja olge kindel, et kirurg teab varem ajast mis Te tarvitasite seda ravimit.
Kandke ID kaart või meditsiinilist käevõru, kus on kirjas, et Te tarvitate Coumadin’i hädaolukorra juhul. Iga arst, hambaarst või kiirabi arst, kes Teid kohtleb, peab kindlasti teadma, et Te kasutate Coumadin’i. Coumadin mõjub vastastikult paljude uimastitega ja need koostoimimised võivad olla kahjulikud, isegi surmavad. Öelge arstile igast määratud ravimist ja nendest mida te ilma retseptita kasutate. Siia kuuluvad ka vitamiinid, mineraalid, taimravimid, ja uimastid määratud teiste arstidega. Ärge alustage uue ravimi tarvitamist enne kui olete sellest arstiga rääkinud. Keelatud on tarvitada acetaminopheeni ( Tylenol ), aspiriini või NSAIDi ( mittesteroidilised põletikuvastased ravimid ), v.a. kui arst Teile määras. Mittesteroidilised põletikuvastased ravimid sisaldavad tselekoksiibi ( Celebrex ), diklofenaki ( Voltaren ), ibuprofeeni ( Motrin, Advil ), indometatsiini , naprokseeni ( Aleve, Naprosyn ), piroksikaami ( Feldene ) ja teisi preparaate. Need ravvimis võivad mõjutada Teie verehüübimist ning põhjustada tõsiseid veretustamisi kõhus või sooltes.
Vältige äkilisi muutusi dieedis. Vitamiin K vähendab Coumadin’i toimet. Palju K vitamiini leidub sellises toidus nagu maks, brokkoli, brüsseli kapsas, spinat, Swiss chard, koriandris, juurevõsudes, kapsas ja teistes lehtköögiviljades. Ärge muutke nende toitude kogust enne kui olete arstiga rääkinud.
Vältige jõhvikate söömist, jõhvika mahla joomist ning jõhvika taimede tarvitamist.
Vältige alkoholi joomist, mis või suurendada mõndade Coumadin’i kõrvaltoimete tekkimist.

Enne kui Coumadini tarvitada.

Ärge tarvitage ravimit, kui teil on:

  • Veristushäire, nagu hemofiilia;
  • Vererakkude häire, nagu aneemia;
  • Maohaavand või verejooks maos;
  • Anamneesi aneurüsm, verehüüve või veristus ajus; või
  • Südame infektsiion, vedelik või turse südame ümber.

FDA raseduskategooria X. Coumadin võib põhjustada nurisünnitust, surnultsündimist, sünnituskahjustusi või hukutavaid verestusi sündimata lapsel. Ärge tarvitage Coumadin’i, kui olete rase. Kindlasti öelge arstile, kui rasetute ravi ajal. Ravimi tarvitamise ajal kasutage effektiivseid rasedusvastaseid ravimeid.
Enne ravimi tarvitamist teatage arstile, kui Teil on:

  • Neeruhaigus;
  • Maksahaigus;
  • Celiac sprue ( soolesiirdamis häire );
  • Hiljutine trauma, operatsioon või meditsiiniline eriolukord;
  • Kõrge vererõhk;
  • Polycythemia vera;
  • Südamepuudulikkus;
  • Vähktõbe;
  • Liiga aktiivne kilpnäärme;
  • Mõni häire, mille puhul Te tarvitate antikonvulsante, nagu fenütoiin ( Dilantin ) või fenobarbitaal ( Luminal ); või
  • Sidekoe häired, nagu Marfan’i sündroom, Sjögren’i sündroom, sklerodermia, reumatoidatriit või luupus.

Kui Teil on mõni nendest seisunditest, siis arvatavasti ei saa Te tarvitada Coumadin’i, või Teil on vaja annuse kohandamist või erilisi teste ravi jooksul.
Coumadin võib erituda rinnapiima ja tekitada verejooksu lapsel. Ärge tarvitage Coumadin’i arstile ütlemata, et toidate last rinnapiimaga. Vanemad täiskasvanud ja inimesed, kes on raskelt haiged või kurnatud võib olla suurem verejooksu oht tarvitades Coumadin’i. Individuaalset riski tuleb arstiga arutada. Coumadin’i ei tohi tarvitada inimesed, kes on noorem kui 18 a. vanad.
Öinformeerige oma arsti ( või hambaarsti ), et te tarvitate Coumadini, enne antibiootikumide kasutamist või operatsiooni.

Kuidas Coumadin’i tarvitada?

Võtke ravimit täpselt nagu seda on Teile määratud. Ärge võtke suuremaid annuseid või kauem, kui vaja. Arst võib annuse suurust muuta, et olla kindel, et Te saate parima tulemuse selle ravimi tarvitamisest. Järgige retseptil olevaid juhiseid.
Võtke iga annus terve klaasiga vett. Võtke Coumadin’i iga päev samal ajal. Ravimit võib tarvitada nii touiduga, kui ka ilma seda.
Keha vastus ravimile võib olla mõjutatud Teie toitumisega, keskkonnaga, füüsilise heaolu ning muude meditsiiniliste või taimravimitega, mida Te tarvitate.
Vältige dieete kehakaalu kaotamiseks, kui võtate Coumadin’i. Öelge arstile, kui kehakaal juhuslikult muutub.
On väga oluline võtta Coumadin’i regulaarselt, et parimat toimet saavutada. Küsige retsept uuesti enne seda, kui ravim lõppeb.
Et olla kindel, et ravim toimib, peate regulaarselt vererõhku kontrollima. Käige arsti juures iga kord, kui aega tellisite.
Kui Teil on vaja teha lumbaalpunktsiion ( spinaalne tap ) või muu operatsioon, siis peate lõpetama Coumadin’i tarvitamist ja olge kindel, et kirurg teab varem ajast mis Te tarvitasite seda ravimit.
Kandke ID kaart või meditsiinilist käevõru, kus on kirjas, et Te tarvitate Coumadin’i hädaolukorra juhul. Iga arst, hambaarst või kiirabi arst, kes Teid kohtleb, peab kindlasti teadma, et Te kasutate Coumadin’i. Säilitage ravimit toatemperatuuris, valgusest, palavusest ja niiskusest varjatud kohas.

Mis juhtub, kui unustan annuse võtmise?

Võtke vahelejäänud annus niipea, kui see teile meelde tuli ja kutsuge arst nii kiiresti kui see on võimalik. Ärge võtke kaks annust korraga, et vahelejäänud annus kompenseerida.

Mis juhtub, kui tarvitan ravimit rohkem, kui ettenähtud?

Vaadake hädalikke meditsiinilisi märke, kui arvate, et tarvitasite ravimit rohkem, kui vaja. Üleannustus sümptomid võivad sisaldada muljutisi, katkinud veresooni naha all, liigset verejooksu haavadest, verd uriinist või roojas ning raskeid menstruaaltsükleid naistel.

Mida pean vältima Coumadin’i tarvitamise ajal?

Keelatud on tarvitada acetaminopheeni ( Tylenol ), aspiriini või NSAIDi ( mittesteroidilised põletikuvastased ravimid ), v.a. kui arst Teile määras. Mittesteroidilised põletikuvastased ravimid sisaldavad tselekoksiibi ( Celebrex ), diklofenaki ( Voltaren ), ibuprofeeni ( Motrin, Advil ), indometatsiini , naprokseeni ( Aleve, Naprosyn ), piroksikaami ( Feldene ) ja teisi preparaate. Need ravvimis võivad mõjutada Teie verehüübimist ning põhjustada tõsiseid veretustamisi kõhus või sooltes.
Vältige äkilisi muutusi dieedis. Vitamiin K vähendab Coumadin’i toimet. Palju K vitamiini leidub sellises toidus nagu maks, brokkoli, brüsseli kapsas, spinat, Swiss chard, koriandris, juurevõsudes, kapsas ja teistes lehtköögiviljades. Ärge muutke nende toitude kogust enne kui olete arstiga rääkinud.
Vältige jõhvikate söömist, jõhvika mahla joomist ning jõhvika taimede tarvitamist.
Vältige alkoholi joomist, mis või suurendada mõndade Coumadin’i kõrvaltoimete tekkimist.
Vältige spotsi ning tegemist, mis võivad tekitada verejooksu või verevalumeid. Olge eriti ettevaatlikud ja vältige lõikusi raseerides või hammaste harjamise ajal.

Coumadin’i kõrvaltoimed.

Kutsuge erakorraline arsti abi, kui Teil on mõni nendest allergilistest reaktsioonidest: nõgestõbi, naö, huulte, keele või kõri paistetus. Helistage oma arstile, kui Teil on mõni nendest kõrvaltoimetest:

  • Naha värvisuse muutus ükskõik kus Teie kehal;
  • Lillakad varbad või sõrmed;
  • Valu kõhus, seljas või külgedes;
  • Madal palavik, isutus, tume uriin, kollatõbi ( naha või silma valkude kollasus );
  • Kõhulahtisus, palavik, külmavärinad, grippi sümptomid;
  • Sinakad või verejooks, mis ei lõppe;
  • Veri uriinis;
  • Must, verine või tõrvakas väljaheide;
  • Ninaverejooks, verejookselised gums, veri köhas;
  • Nõrkustunne või pearingluse tunne;
  • Äkiline peavalum segasus, nägemise, kõne või tasakaalu probleemid;
  • Akiline jala valu; või
  • Äkiline tuimus või nõrkus, eriti ühes keha pooles.

Vähem tõsised kõrvaltoimed võivad olla järgmised:

  • Iiveldus, oksendamine, kõhavalu;
  • Gaasid või kõhu paisumine;
  • Juuste väljalangemine.

See pole täielik kõrvaltoimete nimekiri, mis võivad esineda. Informeeride arsti iga kõrvaltoime või tähelepanu vääriva seisundi puhul.

Millised muud uimastid võivad mõjutada Coumadin’i?

Coumadin koostoimib paljude muude uimastitega ja need vastastoimed võivad olla kahjulikud ja isegi surmavad. Öelge arstile igast määratud ravimist ja nendest mida te ilma retseptita kasutate. Siia kuuluvad ka vitamiinid, mineraalid, taimravimid, ja uimastid määratud teiste arstidega. Ärge alustage uue ravimi tarvitamist enne kui olete sellest arstiga rääkinud. Hoidke ravimite nimekirja endaga ja näidake seda igale arstile, kes teid kohtleb.
Coumadin võib halvasti koostoimida järgmiste taimainetega:

  1. Bromelain;
  2. Koensüüm Q10;
  3. Danshen;
  4. Dong quai;
  5. Küüslauk;
  6. Hõlmikpuu biloba;
  7. Ženšenn; või
  8. Naistepuna.

Ärge tarvitage ühtki nendest ainetest enne kui olete arsti käest küsinud. Mõned need taimed võivad koos Coumadin’iga põhjustada verejooksu.