Puudub Eestis kehtiv müügiluba või meil ei ole andmeid veel

Ictastan - õhukese polümeerikattega tablett (245mg +200mg)

ATC Kood: J05AR03
Toimeaine: tenofoviirdisoproksiil +emtritsitabiin
Tootja: Actavis Group PTC ehf

Artikli sisukord

ICTASTAN
õhukese polümeerikattega tablett (245mg +200mg)


Pakendi infoleht: teave kasutajale

Ictastan, 200 mg/245 mg õhukese polümeerikattega tabletid

Emtritsitabiin/tenofoviirdisoproksiil

Enne ravimi võtmist lugege hoolikalt infolehte, sest siin on teile vajalikku teavet.

-Hoidke infoleht alles, et seda vajadusel uuesti lugeda.

-Kui teil on lisaküsimusi, pidage nõu oma arsti või apteekriga.

-Ravim on välja kirjutatud üksnes teile. Ärge andke seda kellelegi teisele. Ravim võib olla neile kahjulik, isegi kui haigusnähud on sarnased.

-Kui teil tekib ükskõik milline kõrvaltoime, pidage nõu oma arsti või apteekriga. Kõrvaltoime võib olla ka selline, mida selles infolehes ei ole nimetatud. Vt lõik 4.

Infolehe sisukord

1.Mis ravim on Ictastan ja milleks seda kasutatakse

2.Mida on vaja teada enne Ictastan’i võtmist

3.Kuidas Ictastan’i võtta

4.Võimalikud kõrvaltoimed

5.Kuidas Ictastan’i säilitada

6.Pakendi sisu ja muu teave

1.Mis ravim on Ictastan ja milleks seda kasutatakse

Ictastan on ette nähtud inimese immuunpuudulikkuse viiruse (HIV) infektsiooni raviks 18- aastastel ja vanematel täiskasvanutel.

Ictastan sisaldab kahte toimeainet: emtritsitabiini ja tenofoviirdisoproksiilsuktsinaati. Mõlemad toimeained on retroviiruste vastased ravimid, mida kasutatakse HIV-infektsiooni raviks. Emtritsitabiin on nukleosiid-pöördtranskriptaasi inhibiitor ja tenofoviir on nukleotiid-pöördtranskriptaasi inhibiitor. Siiski on mõlemad üldiselt tuntud kui nukleosiid-pöördtranskriptaasi inhibiitorid ja nad funktsioneerivad sekkudes normaalse ensüümi (pöördtranskriptaas) töösse, mis on esmavajalik viirusele enese reprodutseerimiseks. Ictastan’i tuleb HIV-infektsiooni raviks kasutada alati kombinatsioonis teiste ravimitega. Ictastan’i võib manustada eraldi samas annuses kasutatavate emtritsitabiini ja tenofoviirdisoproksiili asemel.

See ravim ei ravi HIV-infektsioonist terveks. Ictastan’i kasutamise ajal võivad ikkagi tekkida nakkused või teised HIV-infektsiooniga seotud haigused. Selle ravimi võtmise ajal võite siiski HIV - nakkust edasi anda, kuigi efektiivne retroviirusevastane ravi vähendab seda riski. Arutage oma arstiga milliseid ettevaatusabinõusid kasutada, et vältida teiste inimeste nakatamist.

2.Mida on vaja teada enne Ictastan’i võtmist

Ärge võtke Ictastan’i:

- kui olete emtritsitabiini, tenofoviiri, tenofoviirdisoproksiilsuktsinaadi või selle ravimi mis tahes koostisosade (loetletud lõigus 6) suhtes allergiline.

Kui see puudutab teid, öelge seda otsekohe oma arstile.

Hoiatused ja ettevaatusabinõud

- Öelge oma arstile, kui teil on olnud neeruhaigus või kui analüüsid on näidanud, et teil on neerudega probleeme. Ictastan võib kahjustada neerusid. Enne ravi alustamist võib arst määrata teile vereanalüüsid, et teha kindlaks neerufunktsioon. Teie arst võib neerufunktsiooni jälgimiseks lasta ka ravi ajal teie verd analüüsida ja võib soovitada teil tablette harvemini võtta. Ictastan’i kasutamine ei ole soovitatav, kui teil on raske neeruhaigus või te saate hemodialüüsi.

Ictastan’i ei võeta tavaliselt koos teiste ravimitega, mis võivad kahjustada neerusid (vt „Muud ravimid ja Ictastan“). Kui see on vältimatu, jälgib teie arst neerufunktsiooni üks kord nädalas.

-Öelge oma arstile, kui olete üle 65 aasta vana. Ictastan’i ei ole uuritud üle 65-aastastel patsientidel. Kui olete üle 65 aasta vana ja teile on välja kirjutatud Ictastan’i, jälgib arst teid hoolikalt.

-Öelge oma arstile, kui teil on olnud maksahaigus, kaasa arvatud hepatiit. Maksahaigusega, sh kroonilise B- või C-hepatiidiga patsientidel, keda ravitakse retroviiruste vastaste ravimitega, on suurem risk raskete ja potentsiaalselt surmaga lõppevate maksatüsistuste tekkeks. Kui teil esineb B-hepatiit infektsioon, valib teie arst teile parima raviskeemi. Mõlemad Ictastan’i aktiivsed toimeained näitavad mõningast B-hepatiidi viiruse vastast toimet, kuigi emtritsitabiini pole heaks kiidetud B-hepatiidi infektsiooni ravis. Kui teil on olnud maksahaigus või krooniline B-hepatiidi infektsioon, võib teie arst lasta teile teha vereanalüüse, selleks et hoolikalt jälgida maksafunktsiooni.

Teised ettevaatusabinõud

Olge ettevaatlik nakkushaiguste suhtes. Kui teil on kaugelearenenud HIV-infektsioon (AIDS) ja saate nakkuse, võivad teil Ictastan’i ravi alustamisel tekkida nakkuse- ja põletikusümptomid või olemasoleva nakkuse sümptomite ägenemine. Need sümptomid võivad näidata, et teie organismi paranenud immuunsüsteem võitleb nakkusega. Jälgige põletiku- või nakkusesümptomite ilmnemist kohe pärast Ictastan-ravi alustamist. Kui märkate põletiku- või nakkusesümptomeid, öelge seda otsekohe oma arstile.

Lisaks oportunistlikele infektsioonidele võivad esineda ka autoimmuunhäired (seisund, mis tekib, kui immuunsüsteem ründab organismi tervet kude), kui olete alustanud HIV infektsiooni vastase ravimi kasutamist. Autoimmuunhäired võivad avalduda mitmeid kuid hiljem pärast ravi alustamist. Kui te märkate endal mis tahes infektsiooni sümptomeid või muid sümptomeid nagu lihasnõrkus, kätest ja jalgadest algav ning kehatüve poole liikuv nõrkus, südamepekslemine, värisemine või hüperaktiivsus, siis teavitage sellest otsekohe arsti, et saada vajalikku ravi.

Luuprobleemid. Mõnedel kombineeritud retroviirusevastast ravi saavatel patsientidel areneb luuhaigus nimega osteonekroos (luukoe surm, mille põhjuseks on luu puudulik verevarustus). Paljude muude tegurite hulgas võivad haiguse arenemise riskifaktoriteks olla kombineeritud retroviirusevastase ravi kestus, kortikosteroidide kasutamine, alkoholi tarvitamine, raske immuunosupressioon ja kõrge kehamassi indeks. Osteonekroosi tunnused on liigesjäikus, -valud (eriti puusas, põlves ja õlas) ning liikumisraskused. Kui märkate mõnda neist sümptomitest, informeerige oma arsti.

Luuprobleemid (mõnikord tekivad luumurrud) võivad olla tingitud ka neerutuubulite rakkude kahjustusest (vt lõik 4, „Võimalikud kõrvaltoimed“).

Lapsed ja noorukid

Ictastan’i ei kasutata alla 18-aastastel lastel ja noorukitel.

Muud ravimid ja Ictastan

Te ei tohi võtta Ictastan’i, kui te juba kasutate teisi ravimeid, mis sisaldavad Ictastan’i koostisosi, emtritsitabiini ja tenofoviirdisoproksiili või ükskõik milliseid teisi viirusvastaseid ravimeid, mis sisaldavad lamivudiini või adefoviirdipivoksiili.

Teatage oma arstile või apteekrile, kui te võtate või olete hiljuti võtnud või kavatsete võtta mis tahes muid ravimeid.

On väga tähtis öelda oma arstile, kui võtate teisi ravimeid, mis võivad kahjustada teie neerusid.

Need võivad olla järgmised:

-aminoglükosiidid (bakteriaalsete infektsioonide raviks);

-amfoteritsiin B (seeninfektsioonide raviks);

-foskarnet (viirusinfektsioonide raviks);

-gantsükloviir (viirusinfektsioonide raviks);

-pentamidiin (infektsioonide raviks);

-vankomütsiin (bakteriaalsete infektsioonide raviks);

-interleukiin-2 (vähi raviks);

-tsidofoviir (viirusinfektsioonide raviks);

-mittesteroidsed põletikuvastased ained (MSPVAd, luu- või lihasvalu leevendamiseks).

Teised didanosiini sisaldavad ravimid (HIV-infektsiooni raviks): Kasutades Ictastan’i koos teiste viirusvastaste ravimitega, mis sisaldavad didanosiini, võib didanosiini sisaldus veres suureneda ja CD4 rakkude arv väheneda. Tenofoviirdisoproksiili ja didanosiini sisaldavate ravimite samaaegsel manustamisel täheldati harva kõhunäärmepõletikku ja laktatsidoosi (piimhappe liiasus veres), mis mõnedel juhtudel põhjustab surma. Teie arst kaalub hoolikalt, kas teid ravida tenofoviiri ja didanosiini kombinatsiooniga.

Ärge lõpetage ravi ilma arstiga nõu pidamata.

Ictastan koos toidu ja joogiga

Ictastan’i tuleb võtta koos toiduga.

Rasedus ja imetamine

Kui te olete rase, imetate või arvate end olevat rase või kavatsete rasestuda, pidage enne selle ravimi kasutamist nõu oma arsti või apteekriga.

-Te ei tohi võtta raseduse ajal Ictastan’i ilma arstiga eraldi nõu pidamata. Ictastan’i kasutamise kohta raseduse ajal on kliinilisi andmeid piiratud hulgal, ja seda ei manustata tavaliselt rasedatele naistele, välja arvatud juhtudel, kui see on absoluutselt vajalik.

-Kui olete naine, kes võib rasestuda Ictastan’i ravi ajal, peate rasestumise vältimiseks kasutama tõhusaid rasestumisvastaseid vahendeid.

-Kui te rasestute või planeerite rasedust, peate pöörduma oma arsti poole, et arutada temaga Ictastan’i ravi võimalikku kasu ja ohte nii teile kui teie lapsele.

Kui te olete raseduse ajal kasutanud Ictastan’i, võib arst teie lapse arengu jälgimiseks nõuda regulaarselt vereanalüüside ja teiste diagnostiliste analüüside tegemist. Lastel, kelle emad kasutasid raseduse ajal nukleosiid-pöördtranskriptaasi inhibiitoreid, kaalus kaitse HIV eest üles kõrvaltoimete riski.

-Ärge toitke last rinnaga Ictastan’i ravi ajal, sest selles ravimis sisalduv toimeaine eritub inimese rinnapiima.

-Kui teil on HIV, soovitatakse rinnaga mitte toita, et vältida rinnapiima kaudu HIV ülekandumist vastsündinule.

Autojuhtimine ja masinatega töötamine

Ictastan võib põhjustada pearinglust. Kui teil tekib Ictastan’i võtmise ajal uimasus, ärge juhtige autot ega kasutage masinaid või mehhanisme.

Ictastan sisaldab laktoosi

Öelge oma arstile, kui teil on laktoositalumatus või talumatus teiste suhkrute vastu. Ictastan sisaldab laktoosmonohüdraati. Kui arst on teile öelnud, et te ei talu teatud suhkruid, peate te enne ravimi kasutamist konsulteerima arstiga.

3.Kuidas Ictastan’i võtta

Võtke seda ravimit alati täpselt nii, nagu arst on teile selgitanud. Kui te ei ole milleski kindel, pidage nõu oma arsti või apteekriga.

Soovitatav annus on:

-Täiskasvanud: üks tablett päevas koos toiduga.

Kui teil on raskusi neelamisega, võite lusikaotsaga tableti purustada. Seejärel segage pulber ligikaudu 100 ml (poole klaasitäie) vee, apelsini- või viinamarjamahlaga ja jooge otsekohe ära.

-Võtke alati arsti poolt soovitatud annus,et olla kindel ravimi täielikus efektiivsuses ja vähendada resistentsuse tekkimise riski ravi suhtes. Ärge muutke annust, kui arst ei ole seda soovitanud.

-Kui teil on probleeme neerudega, võib arst soovitada teil võtta Ictastan’i harvemini.

-Kui arst otsustab lõpetada Ictastan’i ühe koostisosa manustamise või muuta Ictastan’i annust, võib ta teile määrata kombineeritud ravimi asemel emtritsitabiini ja/või tenofoviiri eraldi või teisi HIV-infektsiooni ravimeid.

-Teie arst määrab teile Ictastan’i koos teiste retroviiruste vastaste ravimitega.

Nende ravimite võtmise kohta lugege palun teiste retroviiruste vastaste ravimite pakendi infolehti.

Kui te võtate Ictastan’i rohkem kui ette nähtud

Kui te võtate Ictastan’i kogemata rohkem kui on soovitatud annus, pidage nõu oma arstiga või pöörduge nõu saamiseks kõige lähemal asuvasse erakorralise meditsiini osakonda. Võtke tabletipudel endaga kaasa, siis on teil kergemini võimalik selgitada, mida te võtsite.

Kui te unustate Ictastan’i võtta

On tähtis, et te ei jätaks Ictastan’i ühtegi annust võtmata.

Kui Ictastan’i annus jääb vahele ja plaanipärasest võtmisest on möödunud vähem kui 12 tundi, võtke see niipea kui võimalik ning seejärel võtke järgmine annus tavalisel raviskeemis ettenähtud ajal.

Juhul, kui järgmise annuse võtmise aeg on juba peaaegu saabunud (selleni on alla 12 tunni), jätke vahelejäänud annus võtmata. Oodake ja võtke järgmine annus raviskeemis ettenähtud ajal. Ärge võtke kahekordset annust, kui tablett jäi eelmisel korral võtmata.

Kui te oksendasite vähem kui ühe tunni jooksul pärast Ictastan’i võtmist, võtke teine tablett. Teist tabletti ei ole vaja võtta, kui oksendasite rohkem kui 1 tund pärast Ictastan’i võtmist.

Kui te lõpetate Ictastan’i võtmise

-Ictastan’i ravi lõpetamine võib vähendada teile arsti poolt määratud HIV-vastase ravi tõhusust. Pidage nõu oma arstiga enne, kui te mistahes põhjusel lõpetate Ictastan’i võtmise, eriti juhul, kui te tunnete mingeid kõrvaltoimeid või teil on mõni teine haigus. Pidage nõu oma arstiga enne, kui taasalustate Ictastan’i tablettide võtmist.

-Kui teil on HIV-infektsioon ja B-hepatiit, on eriti oluline mitte lõpetada Ictastan’i ravi ilma arstiga esmalt nõu pidamata. Mõnedel patsientidel on pärast Ictastan’i võtmise lõpetamist ilmnenud halvad vereanalüüsinäitajad või sümptomid, mis osutavad nende hepatiidi ägenemisele. Te võite vajada vereanalüüse mitme kuu jooksul pärast ravi lõpetamist. Mõnedel kaugelearenenud maksahaiguse või tsirroosiga patsientidel pole ravi lõpetamine soovitatav, kuna see võib põhjustada hepatiidi ägenemist.

Teatage oma arstile koheselt uutest või ebatavalistest sümptomitest, mida märkate pärast ravi lõpetamist, eriti juhul, kui tegemist on sümptomitega, mida te tavaliselt seostate B-hepatiidi infektsiooniga.

Kui teil on lisaküsimusi selle ravimi kasutamise kohta, pidage nõu oma arsti või apteekriga.

4.Võimalikud kõrvaltoimed

Nagu kõik ravimid, võib ka see ravim põhjustada kõrvaltoimeid, kuigi kõigil neid ei teki.

Kui täheldate endal ükskõik millist järgnevatest kõrvaltoimetest, öelge seda oma arstile:

Võimalikud tõsised kõrvaltoimed: öelge seda otsekohe oma arstile:

Järgmine kõrvaltoime esineb harva (need võivad tekkida kuni 1 patsiendil 1000-st):

-laktatsidoos (piimhappe liiasus veres) on tõsine kõrvaltoime, mis võib olla eluohtlik. Järgmised kõrvaltoimed võivad olla laktatsidoosi sümptomiteks:

-sügav kiirenenud hingamine;

-unisus;

-iiveldus, oksendamine ja kõhuvalu.

Kui arvate, et teil on laktatsidoos, pidage otsekohe nõu oma arstiga.

Teised võimalikud tõsised kõrvaltoimed

Järgmised kõrvaltoimed esinevad aeg-ajalt (need võivad tekkida kuni 1 patsiendil 100-st):

-valu kõhus, mis on põhjustatud kõhunäärmepõletikust;

-näo, huulte, keele või kõri turse.

Järgmised kõrvaltoimed esinevad harva (need võivad tekkida kuni 1 patsiendil 1000-st):

-rasvmaks;

-kollane nahk või silmad, sügelus või valu kõhus, mis on põhjustatud maksapõletikust;

-neerupõletik, rohke urineerimine ja janutunne, neerufunktsiooni kahjustus, neerutuubulite rakkude kahjustus. Teie arst võib teile määrata vereanalüüsi, et näha, kas neerud töötavad korralikult.

-luude pehmenemine (kaasneb luuvalu ning mõnikord tekivad luumurrud).

Neerutuubulite rakkude kahjustus võib seostuda lihaste lagunemise, luude pehmenemise (kaasneb luuvalu ning mõnikord tekivad luumurrud), lihasvalu, lihasnõrkuse ja vere kaaliumi- või fosfaadisisalduse vähenemisega.

Kui arvate, et teil on mõni neist tõsistest kõrvaltoimetest, öelge seda oma arstile.

Kõige sagedamini esinevad kõrvaltoimed

Järgmised kõrvaltoimed esinevad väga sageli (need võivad tekkida vähemalt 10 patsiendil 100-st):

-kõhulahtisus, oksendamine, iiveldus, pearinglus, peavalu, lööve;

-nõrkustunne.

Analüüsid võivad näidata:

-vere fosfaadisisalduse vähenemist;

-kreatiinkinaasi aktiivsuse suurenemist.

Teised võimalikud kõrvaltoimed

Järgmised kõrvaltoimed esinevad sageli (need võivad tekkida kuni 10 patsiendil 100-st):

-valu, kõhuvalu;

-unehäired, ebaharilikud unenäod;

-seedehäired, mis avalduvad söömisele järgneva ebamugavustundena, paisumistunne, soolegaasid;

-lööbed (sealhulgas punased täpid või laigud, mõnikord koos villide ja nahatursega), mis võivad olla allergilised reaktsioonid, sügelus, nahavärvuse muutused, sealhulgas naha laigutine tumenemine;

-teised allergilised reaktsioonid, nagu hingeldus, tursed või peapööritus.

Analüüsid võivad näidata:

-vähenenud vere valgeliblede arvu (vere valgeliblede arvu vähenemine võib muuta teid infektsioonidele vastuvõtlikumaks);

-suurenenud triglütseriidide (rasvhapete), sapphapete ja suhkru sisaldust veres;

-maksa- ja kõhunäärmeprobleeme.

Järgmised kõrvaltoimed esinevad aeg-ajalt (need võivad tekkida kuni 1 patsiendil 100-st):

-aneemia (vähenenud vere punaliblede arv);

-lihaste lagunemine, lihasvalu või –nõrkus, mis võib olla põhjustatud neerutuubulite rakkude kahjustusest.

Analüüsid võivad näidata:

-vere kaaliumisisalduse vähenemist;

-kreatiniinisisalduse suurenemist veres;

-muutusi uriinis.

Järgmised kõrvaltoimed esinevad harva (need võivad tekkida kuni 1 patsiendil 1000-st):

-seljavalu, mida põhjustavad probleemid neerudega.

Teised võimalikud kõrvaltoimed

Lastel, kellele manustati emtritsitabiini, ühte Ictastan’i koostisosa, esines sageli ka aneemiat (vähenenud vere punaliblede arv) ja väga sageli naha värvuse muutusi, sealhulgas naha laigutist tumenemist. Kui vere punaliblede tootmine on vähenenud, võivad teie lapsel tekkida sümptomitena väsimus ja õhupuudus.

Ictastan võib muuta teie kehakuju, muutes keharasvade jaotumise viisi. Teil võib rasv kaduda jalgadelt, kätelt ja näolt; kuhjuda kõhupiirkonna ja siseorganite ümber; rinnad võivad suureneda või kuklasse tekkida rasvakühmud (“härjaturi”). Nende muutuste põhjus ja pikaajalised mõjud ei ole veel teada.

Ictastan võib põhjustada ka hüperlipideemiat (rasvade sisalduse suurenemine veres) ja insuliiniresistentsust. Teie arst võtab teilt nende muutuste kindlakstegemiseks analüüse.

Kõrvaltoimetest teavitamine

Kui teil tekib ükskõik milline kõrvaltoime, pidage nõu oma arsti või apteekriga. Kõrvaltoime võib olla ka selline, mida selles infolehes ei ole nimetatud. Kõrvaltoimetest võite ka ise teavitada www.ravimiamet.ee kaudu. Teavitades aitate saada rohkem infot ravimi ohutusest.

5.Kuidas Ictastan’i säilitada

Hoidke seda ravimit laste eest varjatud ja kättesaamatus kohas.

Ärge kasutage seda ravimit pärast kõlblikkusaega, mis on märgitud ravimipurgil ja karbil pärast „Kõlblik kuni“. Kõlblikkusaeg viitab selle kuu viimasele päevale.

Hoida originaalpakendis, niiskuse eest kaitstult.

Hoidke pudel tihedalt suletuna.

Pärast esmast avamist kasutada 30 päeva jooksul, hoida temperatuuril kuni 25OC.

Ärge visake ravimeid kanalisatsiooni ega olmejäätmete hulka. Küsige oma apteekrilt, kuidas visata ära ravimeid, mida te enam ei kasuta. Need meetmed aitavad kaitsta keskkonda.

6. Pakendi sisu ja muu teave

Mida Ictastan sisaldab

-Toimeained on emtritsitabiin ja tenofoviir.

-Üks Ictastan õhukese polümeerikattega tablett sisaldab 200 mg emtritsitabiini ja 245 mg tenofoviirdisoproksiili (vastab 300,6 mg tenofoviirdisoproksiilsuktsinaadile).

-Teised koostisosad on laktoosmonohüdraat, mikrokristalliline tselluloos (E 460), eelželatiniseeritud maisitärklis, naatriumkroskarmelloos, magneesiumstearaat (E 470b), polüvinüülalkohol (E 1203), titaandioksiid (E 171), makrogool 4000 (E 1521), talk (E 553b), indigokarmiin alumiiniumlakk (E 132).

Kuidas Ictastan välja näeb ja pakendi sisu

Ictastan 200 mg/245 mg õhukese polümeerikattega tabletid on sinised kapslikujulised õhukese polümeerikattega tabletid, mõlemad küljed siledad. Tableti mõõtmed on 19,3 mm x 8,8 mm ± 5 %.

Ictastan 200 mg/245 mg õhukese polümeerikattega tabletid on pakendatud HDPE pudelitesse, mis sisaldavad 30 tabletti. Igas ravimipudelis on silikageeli sisaldav desikant, mida tuleb teie tablettide kaitsmiseks hoida ravimipurgis. Silikageeli sisaldav desikant on pakendatud eraldi mahutisse ja seda ei tohi alla neelata.

30 (1 x 30) õhukese polümeerikattega tabletti

90 (3 x 30) õhukese polümeerikattega tabletti.

Kõik pakendi suurused ei pruugi olla müügil.

Müügiloa hoidja ja tootja

Müügiloa hoidja

Actavis Group PTC ehf.

Reykjavíkurvegi 76-78

IS-220 Hafnarfjörður

Island

Tootja

Remedica Ltd

Aharnon Street, Limassol Industrial Estate

Limassol 3056

Küpros

Lisaküsimuste tekkimisel selle ravimi kohta pöörduge palun müügiloa hoidja kohaliku esindaja poole: UAB Actavis Baltics Eesti Filiaal

Tiigi 28/ Kesk tee 23a Rae vald, 75301 Harjumaa Tel: +372 6100 565

Infoleht on viimati uuendatud mais 2016.


RAVIMI OMADUSTE KOKKUVÕTE

1.RAVIMPREPARAADI NIMETUS

Ictastan, 200 mg/245 mg õhukese polümeerikattega tabletid

2.KVALITATIIVNE JA KVANTITATIIVNE KOOSTIS

Üks õhukese polümeerikattega tablett sisaldab 200 mg emtritsitabiini ja 245 mg tenofoviirdisoproksiili (vastab 300,6 mg tenofoviirdisoproksiilsuktsinaadile).

INN: Emtricitabinum, Tenofovirum

Teadaolevat toimet omav abiaine:

Üks tablett sisaldab 96 mg laktoosmonohüdraati. Abiainete täielik loetelu vt lõik 6.1.

3.RAVIMVORM

Õhukese polümeerikattega tablett.

Sinised kapslikujulised õhukese polümeerikattega tabletid, mõlemad küljed siledad. Tableti mõõtmed on 19,3 mm x 8,8 mm ± 5 %.

4.KLIINILISED ANDMED

4.1Näidustused

Emtritsitabiini ja tenofoviirdisoproksiili fikseeritud annuse kombinatsioon on näidustatud HIV-1 infektsiooniga 18-aastaste ja vanemate täiskasvanute retroviirusvastaseks kombineeritud raviks.

Emtritsitabiini ja tenofoviirdisoproksiili kombinatsiooni soodne raviefekt retroviirusvastases ravis põhineb üksnes uuringutel ravi varem mittesaanud patsientidel (vt lõik 5.1).

4.2Annustamine ja manustamisviis

Ravi peab alustama HIV-infektsiooni ravis kogenud arst.

Annustamine

Täiskasvanud: Ictastan’i soovitatav annus on üks tablett üks kord ööpäevas, manustatuna suukaudselt. Tenofoviiri imendumise optimiseerimiseks soovitatakse Ictastan’i manustada koos toiduga. Isegi kerge eine parandab tenofoviiri imendumist kombineeritud tabletist (vt lõik 5.2).

Kui ravi lõpetamine on näidustatud Ictastan’i ühe koostisosa tõttu või kui on vajalik annust korrigeerida, siis on emtritsitabiin ja tenofoviirdisoproksiil saadaval eraldi preparaatidena. Palun tutvuge nende preparaatide ravimi omaduste kokkuvõttega.

Juhul kui patsient jätab ühe Ictastan’i annuse vahele ja plaanipärasest manustamisajast on möödunud vähem kui 12 tundi, peab ta Ictastan’i annuse võimalikult ruttu manustama koos toiduga ja seejärel jätkama plaanipärase annustamisgraafikuga. Juhul kui patsient on jätnud Ictastan’i annuse vahele ja vahele jätmisest on möödunud rohkem kui 12 tundi ja järgmise annuse võtmise aeg on juba peaaegu kätte jõudnud, ei tohi patsient vahele jäänud annust manustada, vaid peab lihtsalt jätkama plaanipärase annustamisgraafikuga.

Juhul kui patsient oksendab kuni 1 tund pärast Ictastan’i võtmist, tuleb võtta veel üks tablett. Juhul kui patsient oksendab rohkem kui 1 tund pärast Ictastan’i võtmist, ei ole lisaannuse võtmine vajalik.

Eripopulatsioonid

Eakad patsiendid: Puuduvad andmed, mille põhjal anda annustamissoovitusi üle 65-aastastele patsientidele. Kui ei esine neerupuudulikkust, ei ole vaja korrigeerida täiskasvanutele soovitatud päevaannust.

Neerufunktsiooni kahjustus: Emtritsitabiin ja tenofoviir erituvad neerude kaudu ning neerufunktsiooni kahjustusega patsientidel suureneb emtritsitabiini ja tenofoviiri kontsentratsioon veres. Emtritsitabiini ja tenofoviirdisoproksiili ohutuse ja efektiivsuse kohta mõõduka ja raske neerufunktsiooni kahjustusega patsientidel (kreatiniini kliirens <50 ml/min) on vähe andmeid ning andmeid pikaajalise ohutuse kohta kerge neerufunktsiooni kahjustusega (kreatiniini kliirens 50...80 ml/min) patsientidel ei ole hinnatud. Seetõttu võib emtritsitabiini ja tenofoviirdisoproksiili kasutada neerufunktsiooni kahjustusega patsientidel ainult sel juhul, kui leitakse, et ravi võimalik kasu on suurem sellega kaasnevatest võimalikest ohtudest. Neerufunktsiooni kahjustusega patsiendid võivad vajada neerufunktsiooni täpsemat jälgimist (vt lõik 4.4). Patsientidel, kelle kreatiniini kliirens on

30...49 ml/min, on soovitatav kohandada annuse intervalli. Neid annuste korrigeerimisi ei ole kliiniliste uuringutega kinnitatud ja nende patsientide juures tuleb kliinilist ravivastust hoolega jälgida (vt lõike 4.4 ja 5.2).

Kerge neerufunktsiooni kahjustus (kreatiniini kliirens 50...80 ml/min): Kliiniliste uuringute käigus saadud piiratud andmete alusel toetatakse kerge neerufunktsiooni kahjustusega patsientidel emtritsitabiini ja tenofoviirdisoproksiili manustamist üks kord ööpäevas (vt lõik 4.4).

Mõõdukas neerufunktsiooni kahjustus (kreatiniini kliirens 30...49 ml/min): Emtritsitabiini ja tenofoviirdisoproksiili on soovitatav manustada iga 48 tunni järel, lähtudes emtritsitabiini ja tenofoviirdisoproksiili ühekordse annuse farmakokineetiliste andmete modelleerimisest HIV-i mittenakatunud isikutel, kellel esines erineva raskusastmega neerufunktsiooni kahjustus (vt lõik 4.4).

Raske neerufunktsiooni kahjustusega (kreatiniini kliirens <30 ml/min) ja hemodialüüsi saavad patsiendid: Emtritsitabiini ja tenofoviirdisoproksiili ei soovitata kasutada raske neerufunktsiooni kahjustusega patsientidel (kreatiniini kliirens <30 ml/min) ja hemodialüüsi vajavatel patsientidel, kuna sobiv annuse vähendamine ei ole saavutatav kombineeritud tabletiga.

Maksafunktsiooni kahjustus: Emtritsitabiini ja tenofoviirdisoproksiili ja emtritsitabiini farmakokineetikat maksafunktsiooni kahjustusega patsientidel ei ole uuritud. Tenofoviiri farmakokineetikat on maksafunktsiooni kahjustusega patsientidel uuritud ja neil patsientidel ei ole vaja tenofoviirdisoproksiili annust korrigeerida. Võttes arvesse emtritsitabiini minimaalset metaboliseerumist maksas ja eritumist neerude kaudu, on ebatõenäoline, et maksafunktsiooni kahjustusega patsiendid vajaksid emtritsitabiini ja tenofoviirdisoproksiili annuse korrigeerimist (vt lõike 4.4 ja 5.2).

Emtritsitabiini ja tenofoviirdisoproksiili ravi katkestamisel samaaegse HIV- ja HBV-nakkusega patsientidel tuleb patsiente hoolega jälgida, et tuvastada võimalikke tõendeid hepatiidi ägenemisest (vt lõik 4.4).

Lapsed: Emtritsitabiini ja tenofoviirdisoproksiili ohutus ja efektiivsus lastel vanuses alla 18 aasta ei ole tõestatud (vt lõik 5.2).

Manustamisviis

Ictastan’i tuleb manustada üks tablett üks kord ööpäevas suukaudselt koos toiduga.

Kui patsiendil on neelamisraskusi, võib Ictastan’i tabletid lahustada umbes 100 ml vees, apelsini- või viinamarjamahlas ja otsekohe ära juua.

4.3Vastunäidustused

Ülitundlikkus toimeainete või lõigus 6.1 loetletud mis tahes abiainete suhtes.

4.4Erihoiatused ja ettevaatusabinõud kasutamisel

Koosmanustamine teiste ravimitega

Ictastan’i ei tohi manustada samaaegselt teiste emtritsitabiini, tenofoviirdisoproksiili või teisi tsütidiini analooge, näiteks lamivudiini, sisaldavate ravimitega (vt lõik 4.5). Ictastan’i ei tohi manustada samaaegselt adefoviirdipivoksiiliga.

Tenofoviirdisoproksiili ja didanosiini koosmanustamine: Ei ole soovitatav.

Tenofoviirdisoproksiili ja didanosiini koosmanustamise tagajärjel suureneb didanosiini süsteemne kontsentratsioon 40...60%, mis võib suurendada didanosiiniga seotud kõrvaltoimete riski (vt lõik 4.5). Harva on täheldatud pankreatiiti ja laktatsidoosi, mõnikord fataalse lõppega. Tenofoviirdisoproksiili ja didanosiini koosmanustamist annuses 400 mg päevas on seostatud CD4 rakkude arvu märkimisväärse vähenemisega, tõenäoliselt intratsellulaarse koostoime tõttu, mis suurendab fosforüülitud (st aktiivse) didanosiini hulka. Tenofoviirdisoproksiiliga koosmanustatud didanosiini vähendatud annuse 250 mg korral on täheldatud viroloogilise ebaõnnestumise kõrget astet mitmetes testitud kombinatsioonides.

Kolmekomponentne nukleosiidravi

On saadud teateid kõrge viroloogilise ebaõnnestumise astme ning resistentsuse ilmnemise kohta, mõlemat varajases staadiumis, kui tenofoviirdisoproksiili kombineeriti ühekordse ööpäevase annusena nii lamivudiini ja abakaviiri kui ka lamivudiini ja didanosiiniga. Esineb lähedane strukturaalne sarnasus lamivudiini ja emtritsitabiini vahel ning nende kahe toimeaine farmakokineetika ja farmakodünaamika vaheline sarnasus. Seetõttu võivad esineda samasugused probleemid, kui emtritsitabiini ja tenofoviirdisoproksiili manustatakse koos kolmanda nukleosiidi analoogiga.

Oportunistlikud infektsioonid

Emtritsitabiini ja tenofoviirdisoproksiili või ükskõik millist teist retroviirusvastast ravi saavatel patsientidel võivad jätkuvalt areneda oportunistlikud infektsioonid ja teised HIV-infektsiooniga seotud tüsistused ning seetõttu peavad jääma HIV-ga seotud haigusi põdevad patsiendid ravimise alal kogenud arstide kliinilise järelevalve alla.

HIV-i ülekandumine

Kuigi on tõestatud, et efektiivne viiruse mahasurumine retroviirusvastase raviga vähendab oluliselt viiruse seksuaalsel teel ülekandumise riski, ei saa seda riski siiski välistada. Tuleb rakendada ettevaatusabinõusid viiruse ülekandumise vältimiseks vastavalt riiklikele ravijuhistele.

Neerukahjustus

Emtritsitabiin ja tenofoviir erituvad põhiliselt neerude kaudu glomerulaarfiltratsiooni ja aktiivse tubulaarsekretsiooni kombinatsiooni teel. Kliinilises praktikas on tenofoviirdisoproksiili kasutamisel täheldatud neerupuudulikkust, neerufunktsiooni kahjustusi, kreatiniini suurenenud kontsentratsiooni, hüpofosfateemiat ja proksimaalset tubulopaatiat (sh Fanconi sündroomi) (vt lõik 4.8).

Enne ravi alustamist emtritsitabiini ja tenofoviirdisoproksiiliga on soovitatav kõikidel patsientidel arvutada kreatiniini kliirens ja jälgida ka neerufunktsiooni (kreatiniini kliirensit ja seerumi fosfaati) kahe kuni nelja ravinädala järel, kolme ravikuu järel ning edaspidi iga kolme kuni kuue kuu järel neerufunktsiooniga seotud riskifaktoriteta patsientidel. Neerufunktsiooni kahjustuse tekkeriskiga patsientidel tuleb neerufunktsiooni sagedamini jälgida.

Neerufunktsiooni kahjustusega patsiendid (kreatiniini kliirens <80 ml/min), sealhulgas hemodialüüsi saavad patsiendid. Emtritsitabiini ja tenofoviirdisoproksiili ohutust neerudele neerufunktsiooni kahjustusega patsientidel (kreatiniini kliirens <80 ml/min) on uuritud väga vähesel määral. Patsientidel, kelle kreatiniini kliirens on 30...49 ml/min, on soovitatav kohandada annuse intervalli (vt lõik 4.2). Piiratud andmed kliinilisest uuringust on näidanud, et annuse intervalli pikendamine ei ole optimaalne ning võib suurendada toksilisust ja muuta ravivastuse ebapiisavaks. Väikeses kliinilises

uuringus ilmnes ka, et alarühmas, kuhu kuulusid patsiendid, kellel kreatiniini kliirens oli

50...60 ml/min ning kellele manustati tenofoviirdisoproksiili koos emtritsitabiiniga iga 24 tunni järel, esines 2...4 korda suurem vastuvõtlikkus tenofoviirile ja halvenes neerufunktsioon (vt lõik 5.2). Kui emtritsitabiini ja tenofoviirdisoproksiili kasutatakse patsientidel, kellel kreatiniini kliirens on

<60 ml/min, tuleb seetõttu kasu-riski suhet hoolikalt hinnata ja neerufunktsiooni hoolega jälgida. Lisaks tuleb hoolega jälgida kliinilist ravivastust nendel patsientidel, kes saavad emtritsitabiini ja tenofoviirdisoproksiili pikendatud manustamisintervalliga. Emtritsitabiini ja tenofoviirdisoproksiili ei soovitata kasutada raske neerufunktsiooni kahjustusega patsientidel (kreatiniini kliirens <30 ml/min) ja hemodialüüsi vajavatel patsientidel, kuna sobiv annuse vähendamine ei ole saavutatav kombineeritud tabletiga (vt lõike 4.2 ja 5.2).

Kui seerumi fosfaadikontsentratsioon on <1,5 mg/dl (0,48 mmol/l) või kreatiniini kliirens langeb <50 ml/min ükskõik millisel emtritsitabiini ja tenofoviirdisoproksiili saaval patsiendil, tuleb neerufunktsiooni uuesti kontrollida ühe nädala jooksul, sealhulgas määrata veresuhkur, vere

kaaliumisisaldus ja glükoosi kontsentratsioon uriinis (vt lõik 4.8, proksimaalne tubulopaatia). Ka tuleb emtritsitabiini ja tenofoviirdisoproksiili ravi katkestamise vajadust kaaluda patsientidel, kelle kreatiniini kliirens on langenud <50 ml/min või seerumi fosfaadisisaldus langenud <1,0 mg/dl

(0,32 mmol/l). Emtritsitabiini ja tenofoviirdisoproksiili ravi katkestamise vajadust tuleb kaaluda ka neerufunktsiooni progresseeruval vähenemisel, kui ühtegi teist põhjust ei tuvastata.

Emtritsitabiini ja tenofoviirdisoproksiili kasutamisest tuleb hoiduda patsientidel, kes saavad või on hiljuti saanud nefrotoksilisi ravimeid (vt lõik 4.5). Kui emtritsitabiini ja tenofoviirdisoproksiili ning nefrotoksiliste toimeainete samaaegne kasutamine ei ole välditav, siis tuleb iga nädal jälgida neerufunktsiooni.

Tenofoviirdisoproksiili ravi saavatel neerufunktsiooni kahjustuse riskifaktoritega patsientidel on suurtes annustes või mitmete mittesteroidsete põletikuvastaste ravimite (MSPVRid) kasutamise alustamisel teatatud ägeda neerupuudulikkuse juhtudest. Kui emtritsitabiini/tenofoviirdisoproksiili manustatakse koos MSPVRidega, tuleb neerufunktsiooni adekvaatselt jälgida.

Neerufunktsiooni kahjustuse suuremast riskist on teatatud patsientidel, kes saavad tenofoviirdisoproksiili kombinatsioonis ritonaviiriga või kobistaadiga võimendatud proteaasi inhibiitoriga. Nendel patsientidel tuleb neerufunktsiooni tähelepanelikult jälgida (vt lõik 4.5). Neerufunktsiooniga seotud riskifaktoritega patsientidel tuleb hoolikalt hinnata tenofoviirdisoproksiili manustamist koos võimendatud proteaasi inhibiitoriga.

HIV-1 viiruse mutatsioonidega patsiendid

Emtritsitabiini ja tenofoviirdisoproksiili kasutamisest tuleb hoiduda varem retroviirusvastast ravi saanud patsientidel, kelle HIV-1 viirusel esineb K65R mutatsioon (vt lõik 5.1).

Toime luudele

144 nädalat kestnud kontrollrühmaga kliinilises uuringus, mis võrdles tenofoviirdisoproksiili stavudiiniga kombinatsioonis lamivudiini ja efavirensiga retroviirusvastast ravi varem mitte saanud patsientidel, täheldati mõlemas ravigrupis reieluukaela ja lülisamba luu mineraalse tiheduse väikseid langusi. Lülisamba luu mineraalse tiheduse langused ja muutused luu biomarkerites olid võrreldes algväärtusega oluliselt suuremad tenofoviirdisoproksiili ravigrupis 144-l nädalal. Reieluukaela mineraalse tiheduse langus oli kuni 96 nädalani selles grupis oluliselt suurem. Siiski ei olnud 144 nädala jooksul luumurdude kõrgendatud riski või tõendeid kliiniliselt oluliste luukahjustuste kohta.

Teistes uuringutes (prospektiivsed ja läbilõikeuuringud) täheldati kõige märkimisväärsemat LMT (luu mineraalne tihedus) vähenemist patsientidel, keda raviti tenofoviirdisoproksiiliga osana raviskeemist, mis sisaldas võimendatud proteaasi inhibiitorit. Suure luumurruriskiga, osteoporoosiga patsientidel tuleb kaaluda alternatiivseid raviskeeme.

Luukahjustused (mistõttu vahel tekivad ka luumurrud) võivad olla seotud neerude proksimaalse tubulopaatiaga (vt lõik 4.8). Luukahjustuse kahtluse korral on vajalik vastava erialaspetsialisti konsultatsioon.

Kaasuva B- või C- hepatiidi viirusinfektsiooniga HIV patsiendid

Retroviirusvastast ravi saanud kroonilise B- või C-hepatiidiga patsientidel on suurenenud risk raskete ja potentsiaalselt surmaga lõppevate maksakõrvaltoimete tekkeks.

Kaasuva B-hepatiidi viirusinfektsiooniga (HBV) patsientide puhul peavad arstid HIV-infektsiooni optimaalseks kontrollimiseks jälgima ajakohaseid HIV-ravi juhiseid.

Samaaegse B- või C- hepatiidi viiruse vastase ravi korral tutvuge palun ka nende preparaatide ravimi omaduste kokkuvõttega.

Kroonilise HBV-infektsiooni ravis ei ole emtritsitabiini ja tenofoviirdisoproksiili ohutust ja efektiivsust kindlaks tehtud. Farmakodünaamilistes uuringutes on näidatud, et emtritsitabiin ja tenofoviir eraldi ning kombinatsioonis omavad HBV vastast toimet (vt lõik 5.1). Piiratud kliiniline kogemus osutab, et emtritsitabiinil ja tenofoviirdisoproksiilil on HBV vastane toime, kui seda kasutatakse retroviirusvastases kombineeritud ravis HIV-infektsiooni ravimiseks.

Emtritsitabiini ja tenofoviirdisoproksiili ravi katkestamisel samaaegse HIV- ja HBV-nakkusega patsientidel võib olla seotud hepatiidi raske ägenemisega. Samaaegse HIV- ja HBV-nakkusega patsiente, kellel emtritsitabiini ja tenofoviirdisoproksiili ravi katkestatakse, tuleb hoolikalt jälgida nii sümptomaatika kui ka laboratoorsete analüüside põhjal vähemalt paar kuud pärast ravi katkestamist. Vajadusel võib olla õigustatud B-hepatiidi ravi uuesti alustamine. Kaugelearenenud maksahaiguse või tsirroosiga patsientidel ei ole soovitatav ravi katkestada, sest hepatiidi ravijärgne ägenemine võib põhjustada maksa dekompensatsiooni.

Maksahaigused

Emtritsitabiini ja tenofoviirdisoproksiili ohutust ja efektiivsust olulise maksafunktsiooni kahjustusega patsientidel ei ole kindlaks tehtud. Maksafunktsiooni kahjustusega patsientidel ei ole uuritud emtritsitabiini ja tenofoviirdisoproksiili ning emtritsitabiini farmakokineetikat. Tenofoviiri farmakokineetikat on maksafunktsiooni kahjustusega patsientidel uuritud ja neil patsientidel ei ole vaja annust korrigeerida. Põhinedes emtritsitabiini minimaalsele maksametabolismile ja eritumisele neerude kaudu, on ebatõenäoline, et maksafunktsiooni kahjustusega patsiendid vajaksid emtritsitabiini ja tenofoviirdisoproksiili annuse korrigeerimist (vt lõik 5.2).

Olemasoleva maksakahjustusega, kaasa arvatud aktiivse kroonilise hepatiidiga, patsientidel esineb retroviirusvastase kombineeritud ravi ajal sagedamini maksafunktsiooni kahjustusi ja neid tuleb jälgida vastavalt tavapraktikale. Kui nendel patsientidel esineb maksahaiguse ägenemise nähte, peab kaaluma ravi katkestamist või lõpetamist.

Kehakaal ja metaboolsed näitajad

Retroviirusvastase ravi ajal võib tekkida kehakaalu ning vere lipiidide- ja glükoosisisalduse suurenemine. Sellised muutused võivad olla osaliselt seotud haiguskontrolli ja eluviisiga. Lipiidide puhul on mõningatel juhtudel saadud tõendeid ravi mõju kohta, samal ajal kui kehakaalu puhul puuduvad kindlad tõendid, mis seostaksid seda vastava raviga. Vere lipiidide- ja glükoosisisalduse jälgimisel tuleb lähtuda kehtivatest HIV ravijuhistest. Lipiidide häireid tuleb ravida vastavalt kliinilisele vajadusele.

Mitokondriaalne düsfunktsioon

In vivo ja in vitro on näidatud, et nukleosiidi ja nukleotiidi analoogid põhjustavad erineva raskusega mitokondrite kahjustust. Mitokondriaalset düsfunktsiooni on kirjeldatud HIV-negatiivsetel imikutel, kes puutusid nukleosiidi analoogidega kokku in utero ja/või postnataalselt. Põhilised kirjeldatud kõrvaltoimed on muutused verepildis (aneemia, neutropeenia), metaboolsed häired (hüperlaktateemia, hüperlipaseemia). Need muutused on sageli mööduvad. Kirjeldatud on ka hilise tekkega närvisüsteemi häireid (hüpertoonia, krambid, käitumishäired). Ei ole teada, kas närvisüsteemi häired on mööduvad või püsivad. Kõikidele lastele, kes puutuvad kokku nukleosiidi ja nukleotiidi analoogidega in utero (isegi HIV-negatiivsed lapsed), tuleb teha kliinilised ja laboratoorsed uuringud ning vastavate sümptomite ilmnemisel uurida neid igakülgselt võimaliku mitokondriaalse düsfunktsiooni suhtes.

Need leiud ei mõjuta retroviirusvastase ravi kasutamise riiklikke soovitusi rasedatel naistel, et vältida HIV vertikaalset ülekannet.

Immuunsüsteemi reaktivatsiooni sündroom

Raskekujulise immuunpuudulikkusega HIV-infektsiooniga patsientidel võib retroviirusvastase kombineeritud ravi alustamise ajal tekkida põletikuline reaktsioon asümptomaatilistele või residuaalsetele oportunistlikele patogeenidele ja põhjustada tõsist kliinilise seisundi või sümptomite halvenemist. Tüüpiliselt on selliseid reaktsioone täheldatud paaril esimesel nädalal või kuul pärast retroviirusvastase kombineeritud ravi alustamist. Vastavad näited on tsütomegaloviiruse poolt põhjustatud retiniit, generaliseerunud ja/või fokaalsed mükobakteriaalsed infektsioonid ja

Pneumocystis jirovecii pneumoonia.

Hinnang tuleb anda mistahes põletikunähtudele ja vajadusel alustada ravi.

Immuunsüsteemi reaktivatsiooni foonil on täheldatud ka autoimmuunhäireid (nt Gravesi tõbe); kuid kirjeldatud aeg nende häirete avaldumiseni on varieeruv ning need juhud võivad ilmneda mitmeid kuid hiljem pärast ravi alustamist.

Kaasuva B-hepatiidi viirusinfektsiooniga HIV-infektsiooniga patsientidel võib pärast retroviirusvastase ravi alustamist seoses immuunsüsteemi reaktivatsiooni sündroomiga hepatiit ägeneda.

Osteonekroos

Kuigi osteonekroosi etioloogiat peetakse multifaktoriaalseks (hõlmates kortikosteroidide kasutamise, alkoholi tarvitamise, raske immuunsupressiooni ja kõrge kehamassi indeksi), on teatatud haiguse esinemisest eriti kaugelearenenud HIV-haigusega ja/või pikaajalist retroviirusvastast kombineeritud ravi saanud patsientidel. Patsientidele tuleb soovitada otsida arstiabi, kui esineb liigesvalu, -jäikus või liikumisraskused.

Eakad patsiendid

Emtritsitabiini ja tenofoviirdisoproksiili kasutamist ei ole uuritud üle 65 aasta vanustel patsientidel. Eakatel patsientidel on suurema tõenäosusega halvenenud neerufunktsioon, mistõttu tuleb olla ettevaatlik eakate patsientide ravimisel emtritsitabiini ja tenofoviirdisoproksiiliga.

Ictastan sisaldab laktoosmonohüdraati. Harvaesineva päriliku galaktoositalumatuse, laktaasi puudulikkuse või glükoos-galaktoosi malabsorptsiooniga patsiendid ei tohi seda ravimit kasutada.

4.5Koostoimed teiste ravimitega ja muud koostoimed

Emtritsitabiini ja tenofoviirdisoproksiili kombinatsioonpreparaadi kasutamisel võivad ilmneda koostoimed, mida on täheldatud nimetatud toimeainete eraldi manustamisel. Koostoimete uuringud on läbi viidud ainult täiskasvanutel.

Emtritsitabiini ja tenofoviiri püsikontsentratsiooni farmakokineetikat ei mõjustanud emtritsitabiini ja tenofoviirdisoproksiili koos või kummagi ravimi eraldi manustamine.

Farmakokineetiliste koostoimete uuringutes in vitro ja kliinilistes katsetes on näidatud, et võimalus CYP450 poolt vahendatud koostoimeteks emtritsitabiini ja tenofoviirdisoproksiili ning teiste ravimite vahel on väike.

Samaaegne kasutamine ei ole soovitatav

Sarnasuse tõttu emtritsitabiiniga ei tohi Ictastan’i samaaegselt manustada teisi tsütidiini analooge, näiteks lamivudiini (vt lõik 4.4).

Fikseeritud kombinatsioonina ei tohi Ictastan’i samaaegselt manustada teiste ravimitega, mis sisaldavad ühte tema koostisosadest, emtritsitabiini või tenofoviirdisoproksiili.

Ictastan’i ei tohi manustada samaaegselt adefoviirdipivoksiiliga.

Didanosiin: Emtritsitabiini ja tenofoviirdisoproksiili ja didanosiini koosmanustamine ei ole soovitatav (vt lõik 4.4 ja tabel 1).

Neerude kaudu elimineeruvad ravimid: Kuna emtritsitabiin ja tenofoviir elimineeruvad eelkõige neerude kaudu, võib emtritsitabiini ja tenofoviirdisoproksiili samaaegne kasutamine neerufunktsiooni halvendavate ravimitega või aktiivse tubulaarsekretsiooni teel eritatavate konkureerivate ravimitega (nt tsidofoviir) suurendada emtritsitabiini, tenofoviiri ja/või samaaegselt kasutatavate ravimite kontsentratsiooni seerumis.

Emtritsitabiini ja tenofoviirdisoproksiili kasutamisest tuleb hoiduda nefrotoksilise ravimi samaaegse või hiljutise kasutamise korral. Sellised ravimid on näiteks aminoglükosiidid, amfoteritsiin B, foskarnet, gantsükloviir, pentamidiin, vankomütsiin, tsidofoviir või interleukiin-2 (vt lõik 4.4).

Muud koostoimed

Alljärgnevas tabelis 1 on toodud emtritsitabiini ja tenofoviirdisoproksiili toimeainete koostoimed proteaasi inhibiitorite ja nukleosiid-pöördtranskriptaasi inhibiitoritega (tõus on näidatud kui “↑”, langus kui “↓”, muutusteta kui “↔”, kaks korda ööpäevas kui “b.i.d.” ja üks kord ööpäevas kui “q.d.”). Võimalusel on sulgudes toodud 90% usaldusvahemikud.

Tabel 1: Koostoimed Ictastan’i üksikute toimeainete ja teiste ravimite vahel

Ravim terapeutilise

Toime ravimi sisaldusele

Soovitus koosmanustamise

kategooria järgi

AUC, CMAX, CMIN keskmine

kohta (emtritsitabiin 200 mg,

 

protsentuaalne muutus,

tenofoviirdisoproksiil 245 mg)

 

võimalusel koos 90%

 

 

usaldusvahemikega

 

 

(mehhanism)

 

 

 

 

INFEKTSIOONIVASTASED RAVIMID

 

 

 

 

Retroviirusvastased ravimid

 

 

Proteaasi inhibiitorid

 

 

Atazanaviir/ritonaviir/tenofoviirdisopro

Atazanaviir:

Annuse korrigeerimine ei ole

ksiil (300 mg q.d./100 mg q.d./300 mg

AUC: ↓ 25% (↓ 42 kuni ↓ 3)

soovitatav. Tenofoviiri

q.d.)

Cmax: ↓ 28% (↓ 50 kuni ↑ 5)

suuremad kontsentratsioonid

 

Cmin: ↓ 26% (↓ 46 kuni ↑ 10)

võivad põhjustada tenofoviiriga

 

 

seotud kõrvalnähte, sh

 

Tenofoviir:

neeruhäireid. Neerufunktsiooni

 

tuleb hoolikalt jälgida (vt lõik

 

AUC: ↑37%

 

4.4).

 

Cmax: ↑ 34%

 

Cmin: ↑ 29%

 

 

 

 

Atazanaviir/ritonaviir/emtritsitabiin

Koostoimeid ei ole uuritud.

 

 

 

 

ICTASTAN_1683020_SPC_16830208x1

Darunaviir/ritonaviir/tenofoviir-

Darunaviir:

Annuse korrigeerimine ei ole

disoproksiil (300 mg q.d./100 mg q.d.

AUC: ↔

soovitatav. Tenofoviiri

/300 mg q.d.)

Cmin: ↔

suuremad kontsentratsioonid

 

 

võivad põhjustada tenofoviiriga

 

Tenofoviir:

seotud kõrvalnähte, sh

 

AUC: ↑ 22%

neeruhäireid. Neerufunktsiooni

 

Cmin: ↑ 37%

tuleb hoolikalt jälgida (vt lõik

 

 

4.4).

 

 

 

Darunaviir/ritonaviir/emtritsitabiin

Koostoimeid ei ole uuritud.

 

 

 

 

Lopinaviir/ritonaviir/tenofoviir-

Lopinaviir/ritonaviir:

Annuse korrigeerimine ei ole

disoproksiil (400 mg b.i.d./100 mg

AUC: ↔

soovitatav. Tenofoviiri

b.i.d/300 mg q.d.)

Cmax: ↔

suuremad kontsentratsioonid

 

Cmin: ↔

võivad põhjustada tenofoviiriga

 

 

seotud kõrvalnähte, sh

 

Tenofoviir:

neeruhäireid. Neerufunktsiooni

 

tuleb hoolikalt jälgida (vt lõik

 

AUC: ↑ 32% (↑ 25 kuni ↑ 38)

 

Cmax: ↔

4.4).

 

Cmin: ↑ 51% (↑ 37 kuni ↑ 66)

 

 

 

 

Lopinaviir/ritonaviir/emtritsitabiin

Koostoimeid ei ole uuritud.

 

 

 

 

NRTId

Didanosiin/tenofoviirdisoproksiil

Tenofoviirdisoproksiili ja

Emtritsitabiini/tenifoviirdisopro

 

didanosiini koosmanustamise

ksiili ja didanosiini

 

tagajärjel suureneb didanosiini

koosmanustamine ei ole

 

süsteemne kontsentratsioon

soovitatav (vt lõik 4.4).

 

40...60%, mis võib suurendada

 

 

didanosiiniga seotud

 

 

kõrvaltoimete riski. Harva on

 

 

täheldatud pankreatiiti ja

 

 

laktatsidoosi, mõnikord fataalse

 

 

lõppega.

 

 

Tenofoviirdisoproksiili ja

 

 

didanosiini koosmanustamist

 

 

annuses 400 mg päevas on

 

 

seostatud CD4 rakkude arvu

 

 

märkimisväärse vähenemisega,

 

 

tõenäoliselt intratsellulaarse

 

 

koostoime tõttu, mis suurendab

 

 

fosforüülitud (st aktiivse)

 

 

didanosiini hulka. Vähendatud

 

 

didanosiini annuse (250 mg)

 

 

koosmanustamisel

 

 

tenofoviirdisoproksiiliga on

 

 

HIV-1 infektsiooni ravis

 

 

täheldatud viroloogilise

 

 

ebaõnnestumise kõrget astet

 

 

mitmetes testitud

 

 

kombinatsioonides.

 

Didanosiin/emtritsitabiin

Koostoimeid ei ole uuritud.

 

 

 

 

Teiste ravimitega läbi viidud uuringud

Emtritsitabiin. Emtritsitabiin ei inhibeerinud in vitro metabolismi, mida vahendavad järgmised inimese CYP450 isoensüümid: 1A2, 2A6, 2B6, 2C9, 2C19, 2D6 ja 3A4. Emtritsitabiin ei inhibeerinud glükuroonimise eest vastutavat ensüümi.

Emtritsitabiini manustamisel koos indinaviiri, zidovudiini, stavudiini või famtsükloviiriga ei ole kliiniliselt olulisi farmakokineetilisi koostoimeid täheldatud.

Tenofoviirdisoproksii.: Lamivudiini, indinaviiri, efavirensi, nelfinaviiri või sakvinaviiri (ritonaviiriga võimendatud), metadooni, ribaviriini, rifampitsiini, adefoviirdipivoksiili või hormonaalse kontratseptiivi norgestimaadi/etinüülöstradiooliga koosmanustamisel tenofoviirdisoproksiiliga ei ole kliiniliselt olulisi farmakokineetilisi koostoimeid ilmnenud.

Emtritsitabiin ja tenofoviirdisoproksiil. Takroliimuse manustamisel koos emtritsitabiini ja tenofoviirdisoproksiiliga ei ole kliiniliselt olulisi farmakokineetilisi koostoimeid ilmnenud.

4.6Fertiilsus, rasedus ja imetamine

Rasedus

Keskmine hulk rasedate kohta saadud andmeid (300 kuni 1000 raseda andmed) näitab, et emtritsitabiin ja tenofoviirdisoproksiil ei põhjusta väärarenguid ega avalda kahjulikku toimet lootele/vastsündinule. Loomkatsed emtritsitabiini ja tenofoviirdisoproksiiliga ei näita kahjulikku toimet reproduktiivsusele (vt lõik 5.3). Seetõttu võib emtritsitabiini ja tenofoviirdisoproksiili kasutamist raseduse ajal kaaluda kui see on vajalik.

Imetamine

On ilmnenud, et emtritsitabiin ja tenofoviir erituvad rinnapiima. Andmed emtritsitabiini ja tenofoviiri toimest vastsündinutele/imikutele on puudulikud. Seetõttu ei tohi Ictastan’i kasutada rinnaga toitmise ajal.

HIV ülekandumise vältimiseks imikule ei soovitata HIV-infektsiooniga naistel üldreeglina mitte mingil tingimusel oma imikuid rinnaga toita.

Fertiilsus

Emtritsitabiini ja tenofoviirdisoproksiili toime kohta inimestele andmed puuduvad. Loomkatsed ei näita emtritsitabiini või tenofoviirdisoproksiili kahjulikku toimet fertiilsusele.

4.7Toime reaktsioonikiirusele

Ravimi toime kohta autojuhtimisele ja masinate käsitsemise võimele ei ole uuringuid läbi viidud. Patsiente tuleb teavitada sellest, et ravi ajal nii emtritsitabiini kui ka tenofoviirdisoproksiiliga võib tekkida pearinglus.

4.8Kõrvaltoimed

Ohutusprofiili kokkuvõte

Avatud randomiseeritud kliinilises uuringus (GS-01-934, vt lõik 5.1) kõige sagedamini esinenud kõrvaltoimeteks, mis võivad olla või on tõenäoliselt seotud emtritsitabiini ja/või tenofoviirdisoproksiiliga, olid iiveldus (12%) ja kõhulahtisus (7%). Emtritsitabiini ja tenofoviirdisoproksiili ohutusprofiilid olid selles uuringus samad, nagu eelnevalt saadud kogemuste põhjal eraldi manustatud koostisosadel koos teiste retroviirusvastaste toimeainetega.

Tenofoviirdisoproksiili saavatel patsientidel on harvadel juhtudel esinenud neerupuudulikkust, neerufunktsiooni kahjustust ja neerude proksimaalset tubulopaatiat (sh Fanconi sündroomi), mis on mõnikord põhjustanud luukahjustusi (mistõttu vahel tekivad ka luumurrud). Emtritsitabiini ja tenofoviirdisoproksiili saavatel patsientidel on soovitatav jälgida neerufunktsiooni (vt lõik 4.4).

Tenofoviirdisoproksiili ja didanosiini koosmanustamine ei ole soovitatav, sest see võib suurendada kõrvaltoimete riski (vt lõik 4.5). Harva on täheldatud pankreatiiti ja laktatsidoosi, mõnikord fataalse lõppega (vt lõik 4.4).

Emtritsitabiini ja tenofoviirdisoproksiili ravi katkestamine samaaegse HIV- ja HBV-nakkusega patsientidel võib olla seotud hepatiidi raske ägenemisega (vt lõik 4.4).

Kõrvaltoimete kokkuvõte tabelis

Alljärgnevalt on tabelis 2 organsüsteemide ja esinemissageduse järgi toodud kliinilistest uuringutest ja turustamisjärgselt täheldatud kõrvaltoimed, mille puhul esineb kahtlus (vähemalt võimalikule) seosele emtritsitabiini ja tenofoviirdisoproksiili koostisosade raviga. Igas esinemissageduse grupis on kõrvaltoimed toodud tõsiduse vähenemise järjekorras.

Esinemissagedused on defineeritud järgmiselt: väga sage (≥1/10), sage (≥1/100 kuni <1/10), aeg-ajalt (≥1/1000 kuni <1/100) või harv (≥1/10 000 kuni <1/1000).

Tabel 2. Kliinilisel uuringul ja turustamisjärgsetel kogemustel põhinevate emtritsitabiini ja tenofoviirdisoproksiili koostisosadega seostatavate kõrvaltoimete tabel

Esinemissagedus

Emtritsitabiin

Tenofoviirdisoproksiil

Vere ja lümfisüsteemi häired

 

Sage:

neutropeenia

 

 

 

 

Aeg-ajalt:

aneemia

 

 

 

 

Immuunsüsteemi häired

 

 

Sage:

allergiline reaktsioon

 

 

 

 

ICTASTAN_1683020_SPC_168302011x1

Ainevahetus- ja toitumishäired

Väga sage:

 

hüpofosfateemia

 

 

 

 

 

Sage:

hüperglükeemia,

 

 

 

hüpertriglütserideemia

 

 

 

 

 

 

Aeg-ajalt:

 

hüpokaleemia

 

 

 

 

 

Harv:

 

laktatsidoos

 

Psühhiaatrilised häired

 

 

 

Sage:

unetus, ebaharilikud unenäod

 

 

Närvisüsteemi häired

 

 

 

Väga sage:

peavalu

pearinglus

 

Sage:

pearinglus

peavalu

 

Seedetrakti häired

 

 

 

Väga sage:

kõhulahtisus, iiveldus

kõhulahtisus, oksendamine, iiveldus

 

amülaasi (kaasa arvatud

kõhuvalu, kõhu paisumine, soolegaasid

 

pankrease amülaasi) sisalduse

 

 

Sage:

suurenemine, seerumi

 

 

 

lipaasisisalduse suurenemine,

 

 

 

oksendamine,

 

 

 

kõhuvalu, düspepsia

 

 

Aeg-ajalt:

 

pankreatiit

 

 

 

 

 

Maksa ja sapiteede häired

 

 

 

Sage:

aspartaataminotransferaasi

transaminaaside sisalduse suurenemine

 

(ASAT) ja/või

 

 

 

alaniinaminotransferaasi

 

 

 

(ALAT) aktiivsuse suurenemine,

 

 

 

hüperbilirubineemia

 

 

 

 

 

 

Harv:

 

maksasteatoos, hepatiit

 

 

 

 

 

Naha ja nahaaluskoe kahjustused

 

 

Väga sage:

 

lööve

 

 

vesivilliline lööve, mädavilliline

 

 

 

lööve, makulopapuloosne lööve,

 

 

Sage:

lööve, sügelus, urtikaaria, naha

 

 

 

värvuse muutus (suurenenud

 

 

 

pigmentatsioon)

 

 

 

 

 

 

Aeg-ajalt:

angioödeem

 

 

 

 

 

 

Harv:

 

angioödeem

 

Lihas-skeleti ja sidekoe kahjustused

 

 

Väga sage:

kreatiinkinaasi tõus

 

 

 

 

 

 

Aeg-ajalt:

 

 

rabdomüolüüs , lihasnõrkus

 

 

 

 

 

 

 

osteomalaatsia (väljendub luuvaluna

Harv:

 

ning harva võib põhjustada ka

 

 

luumurde)1,3, müopaatia

 

 

 

 

 

Neerude ja kuseteede häired

 

 

 

Aeg-ajalt:

 

kreatiniini sisalduse tõus, proteinuuria

 

 

 

 

ICTASTAN_1683020_SPC_168302012x1

neerupuudulikkus (äge ja krooniline), Harv:äge tubulaarnekroos, neerude

proksimaalne tubulopaatia sh Fanconi sündroom, nefriit (sealhulgas äge interstitsiaalne

nefriit), nefrogeenne diabetes insipidus

Üldised häired ja manustamiskoha reaktsioonid

Väga sage:

 

asteenia

Sage:

valu, asteenia

 

1 See kõrvaltoime võib tekkida neerude proksimaalse tubulopaatia tagajärjel. Sellel ei loeta olevat selle haiguse puudumisel põhjuslikku seost tenofoviirdisoproksiiliga.

2 Emtritsitabiini manustamisel lastele oli sage aneemia ja väga sage naha värvuse muutus (suurenenud pigmentatsioon).

3 See kõrvaltoime esines turustamisjärgsel jälgimisel, kuid seda ei täheldatud emtritsitabiini randomiseeritud kontrollrühmaga kliinilistes uuringutes täiskasvanutel või HIV-ga lastel ega tenofoviirdisoproksiili randomiseeritud, kontrollrühmaga kliinilistes uuringutes ega tenofoviirdisoproksiili laiendatud kättesaadavusega programmis. Esinemissagedus tuletati statistilistest arvutustest, mis põhinesid emtritsitabiini saavate patsientide koguarvul randomiseeritud, kontrollrühmaga kliinilistes uuringutes (n = 1563) või tenofoviirdisoproksiili saavate patsientide koguarvul randomiseeritud kontrollrühmaga kliinilistes uuringutes ja laiendatud kättesaadavusega programmis (n = 7319).

Valitud kõrvaltoimete kirjeldus

Neerufunktsiooni kahjustus: Emtritsitabiin ja tenofoviirdisoproksiil võivad põhjustada neerufunktsiooni kahjustust, mistõttu on soovitatav jälgida neerufunktsiooni (vt lõigud 4.4 ja 4.8). Tavaliselt laheneb või paraneb neerude proksimaalne tubulopaatia pärast tenofoviirdisoproksiili ravi katkestamist. Mõnedel patsientidel ei lahenenud kreatiniini kliirensi vähenemine siiski täielikult vaatamata tenofoviirdisoproksiili ravi katkestamisele. Neerufunktsiooni kahjustuse riskiga patsientidel (patsiendid, kellel on algselt neerufunktsiooniga seotud riskifaktorid, kaugelearenenud HIV-haigus või patsiendid, kes saavad samaaegselt nefrotoksilisi ravimeid) on suurem risk neerufunktsiooni mittetäieliku taastumise kogemiseks vaatamata tenofoviirdisoproksiili ravi katkestamisele (vt lõik 4.4).

Koostoimed didanosiiniga: Tenofoviirdisoproksiili ja didanosiini koosmanustamine ei ole soovitatav, sest selle tagajärjel suureneb didanosiini süsteemne kontsentratsioon 40...60%, mis võib suurendada didanosiiniga seotud kõrvaltoimete riski (vt lõik 4.5). Harva on täheldatud pankreatiiti ja laktatsidoosi, mõnikord fataalse lõppega.

Metaboolsed näitajad: Retroviirusvastase ravi ajal võib tekkida kehakaalu ning vere lipiidide- ja glükoosisisalduse suurenemine (vt lõik 4.4).

Immuunsüsteemi reaktivatsiooni sündroom: Raskekujulise immuunpuudulikkusega HIV - infektsiooniga patsientidel võib retroviirusvastase kombineeritud ravi alustamise ajal tekkida põletikuline reaktsioon asümptomaatilistele või residuaalsetele oportunistlikele infektsioonidele. On täheldatud ka autoimmuunhäireid (nt Gravesi tõbe); kuid aeg nende häirete avaldumiseni on varieeruv ning need juhud võivad ilmneda mitmeid kuid hiljem pärast ravi alustamist(vt lõik 4.4).

Osteonekroos: Teatatud on osteonekroosi juhtumitest, eriti patsientidel, kel esinevad üldtunnustatud riskifaktorid, kaugelearenenud HIV-haigus või kes on pikka aega kasutanud retroviirusvastast kombineeritud ravi. Kõrvaltoimete esinemise sagedus pole teada (vt lõik 4.4).

Lapsed

Ohutuse andmed lastel vanuses kuni 18 aastat on ebapiisavad. Emtritsitabiini ja tenofoviirdisoproksiili ei soovitata sellel rühmal kasutada (vt lõik 4.2).

Muu(d) eripopulatsioon(id)

Eakad: Emtritsitabiini ja tenofoviirdisoproksiili kasutamist ei ole uuritud üle 65 aasta vanustel patsientidel. Eakatel patsientidel on suurema tõenäosusega halvenenud neerufunktsioon, mistõttu tuleb olla ettevaatlik eakate patsientide ravimisel emtritsitabiini ja tenofoviirdisoproksiiliga (vt lõik 4.4).

Neerufunktsiooni kahjustusega patsiendid: Tenofoviirdisoproksiil võib olla neerudele toksiline, mistõttu emtritsitabiini ja tenofoviirdisoproksiiliga ravitavatel neerufunktsiooni kahjustusega patsientidel on soovitatav jälgida neerufunktsiooni (vt lõigud 4.2, 4.4 ja 5.2).

Kaasuva HIV-/HBV-infektsiooniga või HCV-infektsiooniga patsiendid: Uuringus GS-01- 934 kaasnes ainult väikesel arvul patsientidest HBV-infektsioon (n=13) või HCV-infektsioon (n=26). Kaasuva HIV -/HBV-infektsiooniga või HIV-/HCV-infektsiooniga patsientidel oli emtritsitabiini ja/või tenofoviirdisoproksiili kõrvaltoimete profiil sarnane nende HIV-infektsiooniga patsientidega, kellel ei esinenud kaasuvat infektsiooni. Kuid nagu oodata võis, esines kaasuva HBV-infektsiooniga patsientidel ASAT ja ALAT tõusu sagedamini kui HIV-infektsiooniga patsientidel üldiselt.

Hepatiidi ägenemine pärast ravi lõpetamist: HIV-infektsiooniga ja kaasuva HBV-infektsiooniga patsientidel on pärast ravi lõpetamist ilmnenud hepatiidinähud nii sümptomaatika kui ka laboratoorsete analüüside põhjal (vt lõik 4.4).

Võimalikest kõrvaltoimetest teavitamine

Ravimi võimalikest kõrvaltoimetest on oluline teavitada ka pärast ravimi müügiloa väljastamist. See võimaldab jätkuvalt hinnata ravimi kasu/riski suhet. Tervishoiutöötajatel palutakse teavitada kõigist võimalikest kõrvaltoimetest www.ravimiamet.ee kaudu.

4.9Üleannustamine

Üleannustamise korral tuleb patsienti jälgida toksilisuse suhtes (vt lõik 4.8) ja rakendada standardset üldtoetavat ravi.

Hemodialüüsi teel on eemaldatav kuni 30% emtritsitabiini ja umbes 10% tenofoviiri annusest. Ei ole teada, kas emtritsitabiini või tenofoviiri saab eemaldada peritoneaaldialüüsi teel.

5.FARMAKOLOOGILISED OMADUSED

5.1Farmakodünaamilised omadused

Farmakoterapeutiline rühm: viirusvastased ained süsteemseks kasutamiseks; viirusvastaste ainete kombinatsioonid HIV-infektsiooni raviks, ATC-kood: J05AR03

Toimemehhanism ja farmakodünaamilised toimed

Emtritsitabiin on tsütidiini nukleosiidanaloog. Tenofoviirdisoproksiil muudetakse in vivo tenofoviiriks, adenosiinmonofosfaadi nukleosiidmonofosfaadi (nukleotiid) analoogiks. Nii emtritsitabiinil kui ka tenofoviiril on spetsiifiline toime inimese immuunpuudulikkuse viirusesse (HIV-1 ja HIV-2) ning B- hepatiidi viirusesse (HBV).

Emtritsitabiin ja tenofoviir fosforüülitakse tsellulaarsete ensüümide poolt vastavalt emtritsitabiintrifosfaadiks ja tenofoviirdifosfaadiks. In vitro uuringutes on näidatud, et nii emtritsitabiin kui ka tenofoviir võivad täielikult fosforüüluda, kui nad esinevad rakus koos. Emtritsitabiintrifosfaat ja tenofoviirdifosfaat inhibeerivad konkureerivalt HIV-1-pöördtranskriptaasi, mille tulemuseks on DNA ahela katkemine.

Nii emtritsitabiintrifosfaat kui ka tenofoviirdifosfaat on imetajate DNA polümeraaside nõrgad inhibiitorid ja ei ole leitud tõendeid toksilise toime kohta mitokondritele in vitro ja in vivo.

Viirusevastane toime in vitro: Emtritsitabiini ja tenofoviiri kombineerimisel in vitro täheldati sünergistlikku viirusevastast toimet. Aditiivseid kuni sünergistlikke toimeid täheldati uuringutes

kombinatsioonis proteaasi inhibiitorite ja koos HIV-pöördtranskriptaasi inhibeerivate nukleosiidi ja mittenukleosiidi analoogidega.

Resistentsus: Resistentsust on täheldatud in vitro ja mõnedel HIV-1-infektsiooniga patsientidel, mis on tingitud M184V/I mutatsioonide arenemisest emtritsitabiin- või K65R mutatsioonide arenemisest tenofoviirravi korral. Emtritsitabiinresistentsetel M184V/I mutatsiooniga viirustel on ristuv resistentsus lamivudiini suhtes, kuid säilub tundlikkus didanosiini, stavudiini, tenofoviiri ja zidovudiini suhtes. K65R mutatsiooni võib täheldada ka abakaviiri või didanosiini kasutamisel ja see vähendab tundlikkust nendele toimeainetele, ning lisaks lamivudiini, emtritsitabiini ja tenofoviiri suhtes. Tenofoviirdisoproksiili kasutamisest tuleb hoiduda patsientidel, kelle HIV-1 viirusel esineb K65R mutatsioon. Lisaks sellele on täheldatud, et tenofoviir asendab HIV-1 pöördtranskriptaasi puhul K70E ja põhjustab madalatasemelise vähenenud tundlikkuse abakaviiri, emtritsitabiini, lamivudiini ja tenofoviiri suhtes.

Patsientidel, kelle HIV-1 sisaldas kolme või enamat tümidiini analoogiga seotud mutatsiooni, sealhulgas kas M41L või L210W pöördtranskriptaasi mutatsiooni, esines vähenenud tundlikkus tenofoviirdisoproksiili suhtes.

In vivo resistentsus (retroviirusvastast ravi varem mitte saanud patsientidel): Avatud, randomiseeritud kliinilises uuringus (GS-01-934) retroviirusvastast ravi varem mitte saanud patsientidega teostati plasma HIV-1- isolaatide genotüüpimine kõikidel patsientidel, kellel tehti kindlaks HIV RNA > 400 koopia/ml 48., 96. või 144. nädalal või uuringuravimi manustamise varajase katkestamise hetkel. Tulemused olid 144. nädalal järgmised.

-M184V/I mutatsioon tekkis 2/19 (10,5%) isolaatides, mida analüüsiti emtritsitabiini/tenofoviirdisoproksiili/efavirensigrupi patsientidel ja 10/29 (34,5%) isolaatides, mida analüüsiti lamivudiini/zidovudiini/efavirensigrupis (p-väärtus <0,05, Fisheri täpsustest, mis võrdleb emtritsitabiini+tenofoviirdisoproksiili gruppi lamivudiini/zidovudiini grupiga kõikide isikute hulgas).

-Ükski analüüsitud viirustest ei sisaldanud K65R ega K70E mutatsioone.

-Genotüübiline resistentsus efavirensile, eelkõige K103N mutatsioonile, tekkis viiruses 13/19 (68%) patsientidest emtritsitabiini/tenofoviirdisoproksiili/efavirensi grupis ja 21/29 (72%) patsientidest võrdlusgrupis.

Kliiniline efektiivsus ja ohutus

Avatud, randomiseeritud kliinilises uuringus (GS-01-934) said retroviirusvastast ravi varem mitte saanud HIV-1 infektsiooniga patsiendid kas emtritsitabiini, tenofoviirdisoproksiili ja efavirensi (n=255) üks kord ööpäevas või lamivudiini ja zidovudiini fikseeritud kombinatsiooni (Combivir) kaks korda ööpäevas ja efavirensi üks kord ööpäevas (n=254). Emtritsitabiini- ja tenofoviirdisoproksiili grupi patsientidele anti emtritsitabiini/tenofoviirdisoproksiili ja efavirensi 96. kuni 144. nädalani. Algväärtuste mediaanid olid plasma HIV-1 RNA-s ( 5,02 ja 5,00 log10 koopiat/ml) ja CD4 arvus (233 ja 241 rakku/mm) randomiseeritud gruppides sarnased. Käesoleva uuringu efektiivsuse esmaseks tulemusnäitajaks oli saavutada ja säilitada kinnitust leidnud HIV-1 RNA kontsentratsioonid <400 koopia/ml 48 nädala vältel. Efektiivsuse sekundaarne analüüs 144 nädala vältel sisaldas patsientide osakaalu HIV-1 RNA kontsentratsioonidega <400 koopiat/ml või <50 koopiat/ml ja muutust võrreldes CD4 rakkude arvu algväärtusega.

48 nädala esmase tulemusnäitaja andmed näitasid, et emtritsitabiini, tenofoviirdisoproksiili ja efavirensi kombinatsioon oli efektiivsema viirusevastase toimega võrreldes lamivudiini ja zidovudiini fikseeritud kombinatsiooniga (Combivir) koos efavirensiga, nagu näidatud tabelis 3. Tabelis 3 on toodud ka 144 nädala sekundaarse tulemusnäitaja andmed.

Tabel 3. 48 ja 144 nädala efektiivsusandmed uuringust GS-01-934, milles HIV-1 infektsiooniga, varem retroviirusvastast ravi mitte saanud patsientidele manustati emtritsitabiini, tenofoviirdisoproksiili ja efavirensi

 

GS-01-934

GS-01-934

 

48 nädalat kestnud ravi

144 nädalat kestnud ravi

 

 

 

 

EMTRITSITABIIN+

 

LAMIVUDIIN+

EMTRITSITABIIN+

 

LAMIVUDIIN+ZIDO

 

tenofoviirdisoproksii

ZIDOVUDIIN+EFAVIRENS

tenofoviirdisoproksii

VUDIIN+EFAVIRENS

 

l+EFAVIRENS

 

 

 

l+EFAVIRENS*

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HIV-1 RNA

84% (206/244)

 

73% (177/243)

71% (161/227)

 

58% (133/229)

< 400 koopiat/ml

 

 

 

 

 

 

 

(TLOVR)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

p-väärtus

 

0,002**

 

0,004**

% erinevus

11% (4%...19%)

 

 

 

13% (4%...22%)

 

(95%CI)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HIV-1 RNA

80% (194/244)

 

70% (171/243)

64% (146/227)

 

56% (130/231)

< 50 koopiat/ml

 

 

 

 

 

 

 

(TLOVR)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

p-väärtus

 

0,021**

 

0,082**

 

 

 

% erinevus

9% (2%...17%)

8% (-1%...17%)

(95%CI)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Keskmine muutus

+190

 

+158

+312

 

+271

CD4 rakkude arvus

 

 

 

 

 

 

 

võrreldes

 

 

 

 

 

 

 

algväärtusega

 

 

 

 

 

 

 

(rakud/mm)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

p-väärtus

0,002A

 

 

 

0,089a

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Erinevus (95%CI)

32 (9…55)

 

 

 

41 (4…79)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* Emtritsitabiini, tenofoviirdisoproksiili ja efavirensi saavatele patsientidele anti 96. kuni 144. nädalani emtritsitabiini ja tenofoviirdisoproksiili pluss efavirensi.

** p-väärtus põhineb Cochrani-Manteli-Haenszeli testil, mis stratifitseeriti CD4 rakkude arvu algväärtuse jaoks TLOVR (Time to Loss of Virologic Response, viroloogilise vastuse kadumise piir) a: Van Eltereni test

Eraldi läbiviidud kliinilises randomiseeritud uuringus (M02-418) raviti sadaüheksakümmet retroviirusvastast ravi varem mitte saanud täiskasvanut samuti üks kord ööpäevas emtritsitabiini ja tenofoviirdisoproksiiliga kombinatsioonis lopinaviiri/ritonaviiriga, mida manustati üks või kaks korda ööpäevas. 48 nädala pärast oli patsientide protsent, kellel saadi lopinaviiri/ritonaviiri üks kord ööpäevas manustamisega HIV-1 RNA <50 koopiat/ml 70% ja kaks korda ööpäevas manustamisega 64%. Keskmised muutused CD4 rakkude arvus võrreldes algväärtusega olid lopenaviiri/ritonaviiri manustamisega üks kord ööpäevas +185 rakku/mm3 ja kaks korda ööpäevas +196 rakku/mm.

Piiratud kliiniline kogemus patsientidel, kellel on nii HIV- kui ka HBV-infektsioon, osutab, et emtritsitabiini või tenofoviirdisoproksiili kasutamine retroviirusvastases kombineeritud ravis HIV- infektsiooni kontrollimiseks vähendab ka HBV DNA-d (vähenemine vastavalt 3 log10 või 4...5 log) (vt lõik 4.4).

Lapsed

Emtritsitabiini ja tenofoviirdisoproksiili ohutus ja efektiivsus lastel vanuses alla 18 aasta ei ole tõestatud

5.2Farmakokineetilised omadused

Imendumine

Ühe emtritsitabiini ja tenofoviirdisoproksiili õhukese polümeerikattega tableti bioekvivalentsus ühe emtritsitabiini 200 mg kõvakapsli ja ühe tenofoviirdisoproksiili 245 mg õhukese polümeerikattega tabletiga tuvastati pärast ühekordse annuse manustamist tühja kõhuga tervetele isikutele. Pärast emtritsitabiini ja tenofoviirdisoproksiili suukaudset manustamist tervetele isikutele imenduvad emtritsitabiin ja tenofoviirdisoproksiil kiiresti ning tenofoviirdisoproksiil muudetakse tenofoviiriks. Emtritsitabiini ja tenofoviiri maksimaalsed kontsentratsioonid saabuvad 0,5...3,0 tundi pärast manustamist tühja kõhuga. Emtritsitabiini ja tenofoviirdisoproksiili manustamine koos toiduga pikendab tenofoviiri maksimaalse kontsentratsiooni saabumist umbes kolmveerand tundi ja suure rasvasisaldusega või kerge einega manustamine suurendab tenofoviiri AUC ja Cmax-i väärtust vastavalt umbes 35% ja 15% võrreldes manustamisega tühja kõhuga. Tenofoviiri imendumise optimiseerimiseks soovitatakse emtritsitabiini ja tenofoviirdisoproksiili manustada koos toiduga.

Jaotumine

Pärast veenisisest manustamist oli emtritsitabiini ja tenofoviiri jaotusruumala vastavalt umbes 1,4 l/kg ja 800 ml/kg. Pärast emtritsitabiini ja tenofoviirdisoproksiili suukaudset manustamist jaotuvad emtritsitabiin ja tenofoviir laialdaselt kogu organismis.

In vitro oli emtritsitabiini seondumine inimese plasmavalkudega < 4% ja ei sõltunud kontsentratsioonist vahemikus 0,02...200 µg/ml. Tenofoviiri in vitro seonduvus plasma- või seerumivalkudega oli vastavalt alla 0,7 ja 7,2% tenofoviiri kontsentratsioonivahemikus 0,01...25 µg/ml.

Biotransformatsioon

Emtritsitabiin metaboliseerub piiratud määral. Emtritsitabiini biotransformatsioon hõlmab tioolrühma oksüdatsiooni, mille käigus moodustuvad 3’-sulfoksiid-diastereomeerid (ligikaudu 9% annusest) ja konjugatsiooni glükuroonhappega, mille käigus moodustub 2’-O-glükuroniid (ligikaudu 4% annusest). In vitro uuringutes tehti kindlaks, et nii tenofoviirdisoproksiil kui ka tenofoviir ei ole CYP450 ensüümide substraadid. Nii emtritsitabiin ja ka tenofoviir ei inhibeerinud in vitro ravimite metabolismi, mida vahendab mõni inimese ravimi biotransformatsiooniga seotud CYP450 tähtsamatest isoensüümidest. Emtritsitabiin ei inhibeeri ka glükuroonimise eest vastutavat ensüümi uridiin-5’-difosfoglükuronüültransferaasi.

Eritumine

Emtritsitabiin eritub peamiselt neerude kaudu, kusjuures umbes 86% annusest eritub uriini ja umbes 14% väljaheitega. Kolmteist protsenti emtritsitabiini annusest esines uriinis kolme metaboliidina. Emtritsitabiini süsteemne kliirens oli keskmiselt 307 ml/min. Pärast suukaudset manustamist on emtritsitabiini eliminatsiooni poolväärtusaeg ligikaudu 10 tundi.

Tenofoviir eritub peamiselt neerude kaudu nii filtratsiooni teel kui ka aktiivse tubulaartransportsüsteemi vahendusel. Pärast veenisisest manustamist eritub umbes 70...80% annusest muutumatul kujul uriiniga. Tenofoviiri nähtav kliirens on ligikaudu 307 ml/min. Renaalne kliirens on hinnanguliselt 210 ml/min, mis ületab glomerulaarfiltratsiooni kiirust. See näitab, et tenofoviiri eliminatsioonis on tähtis osa aktiivsel tubulaarsekretsioonil. Pärast suukaudset manustamist on tenofoviiri eliminatsiooni poolväärtusaeg ligikaudu 12...18 tundi.

Eakad patsiendid

Eakatel patsientidel (üle 65-aastastel) ei ole emtritsitabiini või tenofoviiriga farmakokineetilisi uuringuid läbi viidud.

Sugu

Emtritsitabiini ja tenofoviiri farmakokineetika on meessoost ja naissoost patsientidel sarnane.

Etniline kuuluvus

Etnilisest kuuluvusest tingitud kliiniliselt olulist erinevust emtritsitabiini farmakokineetikas ei ole täheldatud. Tenofoviiri farmakokineetikat erinevates etnilistes gruppides ei ole eraldi uuritud.

Lapsed

Üldiselt on emtritsitabiini farmakokineetika imikutel, lastel ja noorukitel (vanuses 4 kuud kuni 18 aastat) sarnane täiskasvanutele. Tenofoviiriga ei ole lastel ja noorukitel (alla 18-aastastel) farmakokineetilisi uuringuid läbi viidud.

Neerufunktsiooni kahjustus

Saadaval on piiratud andmed emtritsitabiini ja tenofoviiri farmakokineetika kohta pärast eraldi preparaatide manustamist koos või emtritsitabiini ja tenofoviirdisoproksiili kombinatsioonpreparaadina neerufunktsiooni kahjustusega patsientidel. Farmakokineetilised näitajad määrati peamiselt eraldi pärast 200 mg emtritsitabiini või 245 mg tenofoviirdisoproksiili ühekordse annuse manustamist HIV-infektsioonita patsiendile, kellel esines erineva raskusastmega neerufunktsiooni kahjustus. Neerufunktsiooni kahjustuse raskusaste defineeriti vastavalt kreatiniini kliirensi algväärtusele (>80 ml/min: normaalne neerufunktsioon; 50...79 ml/min: neerufunktsiooni kerge kahjustus; 30...49 ml/min: neerufunktsiooni mõõdukas kahjustus; 10...29 ml/min: neerufunktsiooni raske kahjustus).

Emtritsitabiini keskmine (sulgudes hälbekoefitsient) ravimi süsteemne kontsentratsioon veres suurenes väärtuselt 12 (25%) µg•h/ml normaalse neerufunktsiooniga isikute puhul väärtusteni 20 (6%) µg•h/ml, 25 (23%) µg•h/ml ja 34 (6%) µg•h/ml vastavalt kerge, mõõduka ja raske neerufunktsiooni kahjustusega patsientidel.

Tenofoviiri keskmine (sulgudes hälbekoefitsient) ravimi süsteemne kontsentratsioon veres suurenes väärtuselt 2185 (12%) ng•h/ml normaalse neerufunktsiooniga patsientide puhul väärtusteni 3064 (30%) ng•h/ml, 6009 (42%) ng•h/ml ja 15985 (45%) ng•h/ml vastavalt kerge, mõõduka ja raske neerufunktsiooni kahjustusega patsientidel.

Arvatakse, et emtritsitabiini ja tenofoviirdisoproksiili manustamisintervalli pikendamine mõõduka neerufunktsiooni kahjustusega patsientidel annab kõrgema maksimaalse kontsentratsiooni ja väiksema minimaalse (Cmin) kontsentratsiooni võrreldes normaalse neerufunktsiooniga patsientidega. Selle kliiniline tähendus on teadmata.

Hemodialüüsi vajavatel lõpp-staadiumis neeruhaigusega (ESRD, end-stage renal disease) patsientidel suurenes dialüüside vahel ravimi süsteemne kontsentratsioon veres emtritsitabiini puhul 72 tunni jooksul väärtuseni 53 (19%) µg•h/ml ja tenofoviiril puhul 48 tunni jooksul väärtuseni 42 857 (29%) ng•h/ml.

Emtritsitabiini ja tenofoviirdisoproksiili patsientidel, kellel on kreatiniini kliirens 30...49 ml/min vahel, soovitatakse muuta manustamisintervalli. Emtritsitabiini ja tenofoviirdisoprosiili ei ole soovitatav patsientidele kreatiniini kliirensiga <30 ml/min või neile, kes vajavad hemodialüüsi (vt lõik 4.2).

Tenofoviirdisoproksiili ohutuse, viirusvastase toime ja farmakokineetika hindamiseks manustatuna koos emtritsitabiiniga HIV-i nakatunud neerufunktsiooni kahjustusega patsientidele viidi läbi väike kliiniline uuring. Alarühmas, kuhu kuuluvatel patsientidel oli kreatiniini kliirens 50...60 ml/min ja patsiendid said ravimit üks kord ööpäevas, suurenes 2...4 korda vastuvõtlikkus tenofoviirile ja halvenes neerufunktsioon.

Maksafunktsiooni kahjustus

Emtritsitabiini ja tenofoviirdisoproksiili farmakokineetikat maksafunktsiooni kahjustusega patsientidel ei ole uuritud. Siiski on ebatõenäoline, et maksafunktsiooni kahjustusega patsiendid vajaksid emtritsitabiini ja tenofoviirdisoproksiili annuse korrigeerimist.

Emtritsitabiini farmakokineetikat ei ole uuritud erineva raskusastmega maksapuudulikkusega HBV - infektsioonita isikutel. Üldiselt oli emtritsitabiini farmakokineetika HBV-infektsiooniga isikutel sarnane tervete isikute ja HIV-infektsiooniga isikute omale.

Maksafunktsiooni kahjustuse erineva raskusastmega (defineeritud vastavalt Child-Pugh-Turcotte (CPT) klassifikatsioonile) HIV-infektsioonita patsientidele manustati tenof oviirdisoproksiili ühekordne annus 245 mg. Tenofoviiri farmakokineetika maksafunktsiooni kahjustusega patsientidel oluliselt ei muutunud, mis viitab sellele, et sellistel patsientidel ei ole vaja annust korrigeerida. Keskmised (sulgudes hälbekoefitsient) tenofoviiri Cmax-i ja AUC0-∞ väärtused olid tervetel isikutel vastavalt 223 (34,8%) ng/ml ja 2050 (50,8%) ng•h/ml võrreldes vastavate näitajatega 289 (46,0%) ng/ml ja 2310 (43,5%) ng•h/ml mõõduka ning 305 (24,8%) ng/ml ja 2740 (44,0%) ng•h/ml raske maksafunktsiooni kahjustusega patsientidel.

5.3Prekliinilised ohutusandmed

Emtritsitabiin: Emtritsitabiini farmakoloogilise ohutuse, korduvtoksilisuse, genotoksilisuse, kartsinogeensuse ja reproduktsiooni- ja arengutoksilisuse mittekliinilised uuringud ei ole näidanud kahjulikku toimet inimesele.

Tenofoviirdisoproksiil: Tenofoviirdisoproksiili farmakoloogilise ohutuse mittekliinilised uuringud ei ole näidanud kahjulikku toimet inimesele. Korduvtoksilisuse uuringutes, kus manustati raviannustele sarnaseid või suuremaid annuseid rottidele, koertele ja ahvidele, saadi tulemusi, mis võivad olla kliinilisel kasutamisel olulised, sh selgusid muutused neerudes ja luudes ning seerumi fosfaadisisalduse vähenemine. Luutoksilisust diagnoositi osteomalaatsiana (ahvidel) ja luu mineraalse tiheduse (LMT) vähenemisena (rottidel ja koertel). Noortel täiskasvanud rottidel ja koertel esines luutoksilisust ≥ 5-kordsete lastele või täiskasvanud patsientidele ettenähtud kontsentratsioonide juures; noortel nakatunud ahvidel esines luutoksilisust ülisuurte subkutaanselt manustatud kontsentratsioonide juures (≥ 40-kordsed patsiendi annused). Uuringud rottide ja ahvidega osutasid toimeainega seotud fosfaadi imendumise vähenemisele sooles koos võimaliku LMT sekundaarse vähenemisega.

Genotoksilisuse uuringutest on ilmnenud positiivsed tulemused in vitro hiire lümfoomirakkude testis, vastuolulised tulemused ühes Ames’i testis kasutatud tüves ja nõrgalt positiivsed tulemused USD testis primaarsetes roti hepatotsüütides. In vivo hiire luuüdi mikrotuumade testi tulemused olid aga negatiivsed.

Kartsinogeensuse uuringud suukaudse manustamisega rottidele ja hiirtele näitasid ainult väheseid duodenaalsete tuumorite juhte, mis esinesid hiirtel äärmiselt suure annuse puhul. Vastavate tuumorite teke inimestel on väga ebatõenäoline.

Reproduktiivtoksilisuse uuringud rottide ja küülikutega ei näidanud mingit mõju paaritumisele, viljakusele, tiinusele või loote parameetritele. Siiski vähendas maternaalset toksilisust põhjustavates annustes tenofoviirdisoproksiil peri-postnataalse toksilisuse uuringutes järglaste elulemusindeksit ja kaalu.

Emtritsitabiini ja tenofoviirdisoproksiili kombinatsioon: Nende kahe koostisosa kombinatsiooni uurivates üks kuu või vähem kestvates genotoksilisuse ja kroonilise toksilisuse uuringutes ei täheldatud toksikoloogiliste toimete tugevnemist võrreldes uuringutega, milles võrreldi koostisosi eraldi.

6.FARMATSEUTILISED ANDMED

6.1Abiainete loetelu

Tableti sisu:

Laktoosmonohüdraat

Mikrokristalliline tselluloos (E 460)

Eelželatiniseeritud maisitärklis

Naatriumkroskarmelloos

Magneesiumstearaat (E 470b)

Õhuke polümeerikate: Polüvinüülalkohol (E 1203) Titaandioksiid (E 171) Makrogool 4000 (E 1521) Talk (E 553b)

Indigokarmiin alumiiniumlakk (E 132)

6.2Sobimatus

Ei kohaldata.

6.3Kõlblikkusaeg

30 kuud. Pärast esmast avamist: 30 päeva temperatuuril kuni 25oC.

6.4Säilitamise eritingimused

Hoida originaalpakendis, niiskuse eest kaitstult. Hoida pudel tihedalt suletuna.

6.5Pakendi iseloomustus ja sisu

Suure tihedusega polüetüleenist (HDPE) pudel polüpropüleenist lapsekindla turvakorgiga sisaldab 30 õhukese polümeerikattega tabletti ja HDPE mahutit, mis on täidetud purgis vabalt paikneva silkageeli sisaldava desikandiga.

Välispakendid sisaldavad 30 (1 x 30) õhukese polümeerikattega tabletti ja 90 (3 x 30) õhukese polümeerikattega tabletti.

Kõik pakendi suurused ei pruugi olla müügil.

6.6Erihoiatused ravimpreparaadi hävitamiseks

Kasutamata ravimpreparaat või jäätmematerjal tuleb hävitada vastavalt kohalikele nõuetele.

7.MÜÜGILOA HOIDJA

Actavis Group PTC ehf.

Reykjavíkurvegi 76-78

IS-220 Hafnarfjörður

Island

8.MÜÜGILOA NUMBER

9.ESMASE MÜÜGILOA VÄLJASTAMISE/MÜÜGILOA UUENDAMISE KUUPÄEV

Müügiloa esmase väljastamise kuupäev: 10.05.2016.

10.TEKSTI LÄBIVAATAMISE KUUPÄEV

mai 2016