Puudub Eestis kehtiv müügiluba või meil ei ole andmeid veel

Actraphane

ATC Kood: A10AD01
Toimeaine: insulin human
Tootja: Novo Nordisk A/S

Artikli sisukord

Actraphane

Actraphane'i kasutatakse suhkurtõvega patsientidel. Seda ravimit võib saada üksnes retsepti alusel.

Actraphane

Mis on Actraphane?

Actraphane on insuliinisuspensioonide valik süstimiseks. Actraphane on saadaval viaalide, ampullide
(Penfill) ja pensüstelitena (InnoLet, NovoLet ja FlexPen). Actraphane'i toimeaine on iniminsuliin
(rDNA). Actraphane sisaldab nii kiiretoimelist (lahustuvat) kui ka pikatoimelist (isofaan-)insuliini.
Actraphane 10: lahustuv insuliin 10% ja isofaaninsuliin 90%
Actraphane 20: lahustuv insuliin 20% ja isofaaninsuliin 80%
Actraphane 30: lahustuv insuliin 30% ja isofaaninsuliin 70%
Actraphane 40: lahustuv insuliin 40% ja isofaaninsuliin 60%
Actraphane 50: lahustuv insuliin 50% ja isofaaninsuliin 50%

Milleks Actraphane'i kasutatakse?

Actraphane'i kasutatakse suhkurtõvega patsientidel. Seda ravimit võib saada üksnes retsepti alusel.

Kuidas Actraphane'i kasutatakse?

Actraphane'i süstitakse subkutaanselt (naha alla), tavaliselt kõhuseina. Seda võib mugavuse korral süstida ka gluteaalpiirkonna (tuharad) või deltalihase (õla piirkond) naha alla. Patsiendi veresuhkru taset tuleb pidevalt kontrollida, et leida tõhusalt toimiv vähim annus. Tavaliseks annuseks on 0,3-1,0 rahvusvahelist ühikut kehakaalu kilogrammi kohta päevas. Actraphane'i manustatakse tavaliselt üks või kaks korda päevas, kui on vaja üheaegselt nii kiiret esmatoimet kui pikaajalist toimet.

Kuidas Actraphane toimib?

Suhkurtõbi on haigus, mille puhul organism ei tooda veresuhkru taseme reguleerimiseks piisavalt insuliini. Actraphane on asendusinsuliin, mis on identne kõhunäärme toodetud insuliiniga. Actraphane'i toimeainet iniminsuliini (rDNA) valmistatakse meetodil, mida nimetatakse rekombinant- tehnikaks. Insuliini toodavad pärmirakud, millesse on viidud insuliini teket võimaldav geen (DNA). Actraphane sisaldab insuliini kahel kujul: lahustuvat insuliini, mis toimib kiiresti (30 minuti jooksul pärast süstimist), ja isofaaninsuliini, mis imendub ööpäeva jooksul palju aeglasemalt, pikendades seega Actraphane'i toimeaega. Asendusinsuliin toimib samal viisil kui loomulikul teel toodetav insuliin ja see aitab glükoosil siseneda verest rakkudesse. Veresuhkru taseme reguleerimisega vähendatakse suhkurtõve sümptomeid ja tüsistusi.

Kuidas on Actraphane'i uuritud?

Actraphane'iga on tehtud kliiniline uuring, milles osales kokku 294 patsienti, sealhulgas I tüüpi suhkurtõvega patsiendid, kelle kõhunääre ei suuda toota insuliini, ja II tüüpi suhkurtõvega patsiendid, kelle organism ei ole suuda insuliini tõhusalt kasutada. I tüüpi suhkurtõbi oli ligikaudu kolmandikul patsientidest (ülejäänutel oli II tüüpi suhkurtõbi). Uuring võrdles ravimit Actraphane 30 sarnase seguga, mis sisaldas insuliini analoogi (aspartinsuliini). Uuringus mõõdeti 12 nädala pärast teatud aine (glükohemoglobiin, HbA1c) kontsentratsiooni, mis näitab, kui hästi reguleerib organism vere glükoosisisaldust.
Milles seisneb uuringute põhjal Actraphane'i kasulikkus?
Actraphane põhjustas HbA1c taseme vähenemist, mis näitas, et veresuhkru tase oli samasuguse kontrolli all kui muu iniminsuliiniga. Actraphane oli tõhus nii I kui ka II tüüpi suhkurtõve puhul.

Millised on Actraphane'iga seostatavad riskid?

Actraphane võib põhjustada hüpoglükeemiat (vere madalat glükoosisisaldust). Actraphane'i kohta teatatud kõrvalnähtude täielikku kirjeldust lugege palun pakendi infolehelt.
Actraphane ei tohi kasutada inimestel, kes on iniminsuliini (rDNA) või Actraphane'i mis tahes muu koostisaine suhtes ülitundlikud (allergilised). Samuti võib osutuda vajalikuks kohandada Actraphane'i annust, kui seda võetakse koos mitme muu ravimiga, mis võivad mõjutada veresuhkru taset (selliste ravimite täielik nimekiri on esitatud pakendi infolehel).

Miks Actraphane heaks kiideti?

Inimtervishoius kasutatavate ravimite komitee jõudis otsusele, et Actraphane'i kasulikkus suhkurtõve ravis on suurem kui sellega seonduvad riskid. Actraphane'ile soovitati anda müügiluba.


Muu teave Actraphane'i kohta:
Euroopa Komisjon väljastas Actraphane'i müügiloa, mis on kehtiv kogu Euroopa Liidu territooriumil, ettevõttele Novo Nordisk A/S 7. oktoobril 2002.
Euroopa avaliku hindamisaruande täisteksti Actraphane'i kohta leiate siit.
Kokkuvõtet on viimati uuendatud 2006. aasta jaanuaris.