Puudub Eestis kehtiv müügiluba või meil ei ole andmeid veel

Wellbutrin

 

Wellbutrin

Üldnimetus: bupropioon ( suukaudne )

Kaubamärkide nimed: Budeprion, Wellbutrin, Wellbutrin SR, Wellbutrin XL, Zyban

Mis on Wellbutrin?

Wellbutrin on antidepressantne ravim. See töötab ajus, ravimaks depressiooni.
Wellbutrini kasutatakse suure depressiivse häire ja talvedepressiooni raviks. Vähemalt ühte bupropiooni toodet ( Zyban ) kasutatakse, et aidata inimestel suitsetamist lõpetada, vähendades iha ja muid võõrutusmõjusid.
Wellbutrini võidakse kasutada ka teistel eesmärkidel kui siin ravimijuhendis nimetatud.

Oluline informatsioon Wellbutrini kohta

Ärge võtke Wellbutrini, kui te olete viimase 14 päeva jooksul võtnud monoamiin-oksüdaas inhibiitorit ( MAOI ) nagu isokarboksasiid ( Marplan ), fenelsiin ( Nardil ), rasagiliin ( Azilect ), selegiliin ( Eldepryl ) või tranüülküpromiin ( Parnate ). Te ei tohiks võtta Wellbutrini kui teil on haigushoog, söömishäire, kui te kasutate teist bupropiooni vormi, või kui te olete järsku lõpetanud alkoholi või rahustite manustamise.
Wellbutrin või põhjustada haigushooge, eriti teatud haigustega inimestel või teatud ravimite kasutamisel. Rääkige oma arstile kõikidest oma haigustest ja ravimitest, mida te kasutate.
Kui te hakkate antidepressanti võtma, võib teil algul esineda mõtteid enesetapust, eriti kui te olete noorem kui 24-aastane. Teie arst peab kontrollima teid regulaarsetel visiitidel vähemalt 12-l esimesel ravinädalal.
Võtke kohe ühendust oma arstiga, kui teil esineb mõni uus või halvenev sümptom nagu: tuju- või käitumise muutused, ärevus, paanikahood, magamisraskused, või kui te olete impulsiivne, ärritunud, vaenulik, agressiivne, rahutu, hüperaktiivne ( vaimselt või füüsiliselt ), rohkem masendunud, või kui teil on mõtted enesetapust või enda vigastamisest. Vältige alkoholi joomist Wellbutrini võtmise ajal. Alkohol võib suurendada haigushoogude riski Wellbutrini võtmise ajal.

Enne Wellbutrini võtmist

Ärge võtke Wellbutrini, kui te olete viimase 14 päeva jooksul võtnud monoamiin-oksüdaas inhibiitorit ( MAOI ) nagu isokarboksasiid ( Marplan ), fenelsiin ( Nardil ), rasagiliin ( Azilect ), selegiliin ( Eldepryl ) või tranüülküpromiin ( Parnate ). Te ei tohiks Wellbutrini võtta, kui teil on:

  • epilepsia või haigushood;
  • söömishäire nagu anoreksia või buliimia;
  • kui te kasutate teist bupropiooni vormi; või
  • kui te olete järku lõpetanud alkoholi või rahustite ( nagu Valium ) kasutamise.

Wellbutrin võib põhjustada haigushooge, eriti teatud haigustega inimestel või teatud ravimite kasutamisel. Rääkige oma arstile kõikidest oma tervisehädadest ja ravimitest, mida te kasutate.
Kui teil on teatud tervisehädad, võite te vajada doosi kohandamist või spetsiaalseid teste, et võtta seda ravimit turvaliselt. Enne Wellbutrini võtmist, rääkige oma arstile, kui teil on:

  • südamehaigus, kõrge vererõhk, olnud südameatakk;
  • olnud peavigastus, haigushood, või pea- või seljaaju kasvaja;
  • neeruhaigus;
  • maksahaigus ( eriti tsirroos );
  • bipolaarne häire ( maniakaal-depressiivne häire );

Kui te hakkate võtma antidepressanti, nagu näiteks Wellbutrin, võib teil algul esineda mõtteid enesetapust, eriti kui te olete noorem kui 24-aastane. Rääkige oma arstile kui teil on halvenevad depressiooni sümptomid või enesetapumõtted mitme esimese ravinädala jooksul või siis, kui teie doosi muudetakse.
Teie perekond ja teised hooldajad peaksid samuti olema tähelepanelikud teie tuju ja sümptomite muutuste suhtes. Teie arst peab teid läbi vaatama regulaarsetel visiitidel vähemalt 12-l esimesel ravinädalal.
FDA raseduse kategooria C. Ei ole teada, kas see ravim on kahjulik sündimata lapsele. Enne Wellbutrini võtmist rääkige oma arstile, kui te olete rase või plaanite jääda rasedaks ravi ajal. Bupropioon eritub rinnapiima ja võib olla kahjulik imetatavale lapsele. Ärge võtke Wellbutrini ilma arstile rääkimata, kui te toidate last rinnaga.
Ärge andke seda ravimit mitte kellelegi alla 18-aastasele ilma arsti nõuandeta.

Kuidas peaks Wellbutrini võtma?

Võtke Wellbutrini täpselt nii, nagu seda teile välja kirjutati. Ärge võtke seda suuremates doosides või kauem kui teie arsti poolt soovitatud. Järgige juhiseid teie retseptil. Wellbutrini võib võtta söögiga ja ilma söögita.
Ärge purustage, närige või murdke toimeainet aeglaselt vabastavat kapslit. Neelake tablett tervelt alla. Tableti purustamine võib vabastada korraga liiga palju ravimit.
Ärge lõpetage Wellbutrini võtmist ilma eelnevalt oma arstiga rääkimata. Teil võivad esineda ebameeldivad kõrvalmõjud, kui te lõpetate selle ravimi võtmise liiga äkitselt.
Kui te kasutate Wellbutrini toimeainet aeglaselt vabastavaid kapsleid, võib tableti kest kanduda teie väljaheidetesse ( roe ). See on normaalne ja ei tähenda, et te ei saa piisavalt seda ravimit.
Hoidke seda ravimit toatemperatuuril, eemal niiskusest ja kuumusest.

Mis juhtub, kui doos jääb vahele?

Võtke vahele jäänud doos kohe, kui see teile meenub. Kui on peaaegu teie järgmise doosi aeg, jätke võtmata jäänud doos vahele ning võtke ravimit järgmisel tavapäraselt planeeritud ajal. Ärge võtke rohkem ravimit, et teha tasa vahele jäänud annus.

Mis juhtub üleannustamise korral?

Hankige erakorralist arstiabi, kui te arvate, et te olete kasutanud liiga palju seda ravimit. Üleannustamise sümptomid võivad olla krambid, lihasjäikus, hallutsinatsioonid, minestamine, kiired või ebaühtlased südamelöögid või pinnapealne hingamine.

Mida peaks Wellbutrini võtmise ajal vältima?

Vältige alkoholi joomist Wellbutrini võtmise ajal. Alkohol võib suurendada teie haigushoo riski ravimi võtmise ajal. Kui te joote alkoholi regulaarselt, rääkige arstiga enne oma joogikoguse muutmist. Wellbutrin võib põhjustada haigushooge inimestel, kes joovad palju alkoholi ja lõpetavad järsku joomise siis kui nad hakkavad ravimit võtma.
Vältige bupropiooni kasutamist mitme tervisehäda samaaegseks ravimiseks. Kui te võtate Wellbutrini depressiooni ravimiseks, ärge võtke samal ajal ka Zybani, et suitsetamisest loobuda. Liiga palju seda ravimit võib suurendada teie haigushoogude riski.
Bupropioon võib põhjustada kõrvalmõjusid, mis võivad kahjustada teie mõtlemist või reaktsioone. Olge ettevaatlik, kui te juhite sõidukit või teete midagi, mis nõuab teie ärkvel ja valvel olemist.
Wellbutrini kõrvalmõjud
Hankige erakorralist arstiabi, kui teil on mõni nendest allergilise reaktsiooni märkidest: lööve; hingamisraskused; näo- , huulte- , keele- või kurgupaistetus.
Võtke kohe ühendust oma arstiga, kui teil on mõni uus või halvenev sümptom, nagu: tuju- või käitumismuutused, ärevus, paanikahood, uinumisraskused, või kui te olete impulsiivne, ärritunud, erutunud, vaenulik, agressiivne, rahutu, hüperaktiivne ( vaimselt või füüsiliselt ), rohkem masendunud või kui teil on mõtted enesetapust või enda vigastamisest.

Helistage kohe oma arstile, kui teil on tõsine kõrvalmõju nagu:

  • haigushoog ( krambid );
  • tõsised villid, kestendav ja punane nahalööve;
  • palavik, paistes näärmed, lööve või sügelus, liigesevalu, üldine halb enesetunne;
  • segadus, keskendumisraskused; või
  • hallutsinatsioonid, ebaharilikud mõtted või käitumine.

Vähem tõsised Wellbutrini kõrvalmõjud võivad olla:

  • peavalu või migreen;
  • uneprobleemid ( insomnia );
  • iiveldus, oksendamine, kõhukinnisus, suukuivus;
  • peapööritus, värinad ( rappumine );
  • söögiisu muutused, kaalukaotus või –tõus;
  • kerge sügelus või nahalööve, suurenenud higistamine; või
  • kadunud huvi seksi vastu.

See nimekiri ei ole täielik ning esineda võib teisi kõrvalmõjusid. Võtke ühendust oma arstiga, et saada meditsiinilist nõu kõrvalmõjude kohta.

Millised teised ravimid mõjutavad Wellbutrini?

Paljud ravimid võivad Wellbutriniga vastastikku mõjuda. Allpool on ainult osaline nimekiri. Rääkige oma arstile, kui te kasutate:

  1. vähiravimit nagu tsüklofosfamiid ( Cytoxan, Neosar ) või tiotepa ( Thioplex );
  2. südamerütmiravimit nagu flekainiid ( Tambocor ), propafenoon ( Rythmol ), ja muud; või
  3. südame- või vererõhuravimit nagu atenolool ( Tenormin ), metoprolool ( Lopressor, Toprol ), propranolool ( Inderal ), ja muud.

See nimekiri ei ole täielik ning võib olla teisi ravimeid, mis Wellbutriniga vastastikku toimivad. Rääkige oma arstile kõikidest retsepti- ja käsimüügiravimitest, mida te kasutate. See hõlmab ka vitamiine, mineraale, taimseid tooteid, ja teiste arstide poolt välja kirjutatud ravimeid. Ärge alustage uue ravimi võtmist ilma oma arstile rääkimata. Hoidke endaga nimekirja kõikidest ravimitest, mida te kasutate ning näidake seda nimekirja igale arstile või teisele tervishoiutöötajale, kes teid ravib. Teil võib olla  suurem haigushoogude risk, kui te kasutate teatud ravimeid koos Wellbutriniga. Rääkige oma arstile kõikidest teistest ravimitest, mida te kasutate, eriti:

  1. mõni teine antidepressant või psüühilise häire ravim;
  2. antihistamiinid, mis teevad teid uniseks;
  3. astma ravimid või bronhodilaatorid;
  4. rasedusvastased tabletid või hormoone asendavad estrogeenid;
  5. põie- või kuseteede ravimid nagu oksübutüniin ( Ditropan, Urotrol );
  6. teatud antibiootikumid nagu tsefdiniir ( Omnicef ), tsefaleksiin ( Keflex ), tsiprofloksatsiin ( Cipro ), amoksitsilliin ( Amoxil, Augmentin ), penitsilliin, ja muud;
  7. dieediravimid, erguti, või ADHD ravim nagu Adderall või Ritalin;
  8. insuliin või diabeediravimid, mida suu kaudu manustada;
  9. iivelduse, oksendamise või merehaiguse ravim;
  10. malaaria ravimise või ennetamise ravimid;
  11. Parkinsoni tõve, rahutute jalgade sündroomi või ajuripatsi kasvaja ( prolaktinoom ) ravim;
  12. siirdatud organi tagasitõrjumise vältimiseks kasutatavad ravimid;
  13. uimastav valuravim;
  14. rahusti nagu diasepaam ( Valium ), ja teised;
  15. steroid nagu prednisoon, ja teised;
  16. tänavanarkootikumid nagu speed või kokaiin;
  17. teofülliin ( Theo-Dur, Slo-Bid, Bronkodyl Theolair, Resbid ); või
  18. maohaavandite või ärritatud soole ravimid.