Puudub Eestis kehtiv müügiluba või meil ei ole andmeid veel

Sirdupla - inhalatsiooniaerosool, suspensioon (25mcg +250mcg)

ATC Kood: R03AK06
Toimeaine: salmeterool +flutikasoon
Tootja: Mylan S.A.S

Artikli sisukord

SIRDUPLA
inhalatsiooniaerosool, suspensioon (25mcg +250mcg)


Pakendi infoleht: teave kasutajale

Sirdupla, 25 mikrogrammi/125 mikrogrammi mõõdetud annuses, inhalatsiooniaerosool, suspensioon

Sirdupla, 25 mikrogrammi/250 mikrogrammi mõõdetud annuses, inhalatsiooniaerosool, suspensioon

salmeterool/flutikasoonpropionaat

Enne ravimi kasutamist lugege hoolikalt infolehte, sest siin on teile vajalikku teavet.

-Hoidke infoleht alles, et seda vajadusel uuesti lugeda.

-Kui teil on lisaküsimusi, pidage nõu oma arsti või apteekriga.

-Ravim on välja kirjutatud üksnes teile. Ärge andke seda kellelegi teisele. Ravim võib olla neile kahjulik, isegi kui haigusnähud on sarnased.

-Kui teil tekib ükskõik milline kõrvaltoime, pidage nõu oma arsti või apteekriga. Kõrvaltoime võib olla ka selline, mida selles infolehes ei ole nimetatud. Vt lõik 4.

Infolehe sisukord

1.Mis ravim on Sirdupla ja milleks seda kasutatakse

2.Mida on vaja teada enne Sirdupla kasutamist

3.Kuidas Sirdupla’t kasutada

4.Võimalikud kõrvaltoimed

5.Kuidas Sirdupla’t säilitada

6.Pakendi sisu ja muu teave

1.Mis ravim on Sirdupla ja milleks seda kasutatakse

Sirdupla sisaldab kahte ravimit, salmeterooli ja flutikasoonpropionaati.

Salmeterool on pikatoimeline bronhilõõgasti. Bronhilõõgastid aitavad hoida hingamisteed avatuna. See muudab õhu sisse- ja väljapääsu kergemaks. Ravimi toime kestab vähemalt 12 tundi.

Flutikasoonpropionaat on glükokortikosteroid, mis vähendab kopsudes turset ja ärritusnähtusid.

Sirdupla on näidustatud kasutamiseks üksnes 18-aastastel ja vanematel täiskasvanutel. Sirdupla EI OLE näidustatud kasutamiseks 12-aastastel ja noorematel lastel ning 13…17-aastastel noorukitel.

Arst on teile selle ravimi määranud hingamisprobleemide, nt astma vältimiseks.

Te peate Sirdupla’t kasutama iga päev vastavalt arsti ettekirjutustele. See tagab ravimi piisava toime astma ravis.

Sirdupla aitab ära hoida hingelduse ja viliseva hingamise teket. Kuid Sirdupla’t ei tohi kasutada järsku tekkiva hingelduse või viliseva hindamise leevendamiseks. Sellisel juhul peate kasutama kiiretoimelist „hooravimit“, näiteks salbutamooli. Te peate kiiretoimelise „hooravimi“ inhalaatorit endaga kogu aeg kaasas kandma.

2. Mida on vaja teada enne Sirdupla kasutamist

Ärge kasutage Sirdupla’t:

-kui olete salmeterooli, flutikasoonpropionaadi või selle ravimi mis tahes koostisosade (loetletud lõigus 6) suhtes allergiline.

Hoiatused ja ettevaatusabinõud

Arst juhib teie ravi veelgi hoolikamalt, kui teil on mõni järgmistest haigustest:

südamehaigus, sh ebaregulaarne või kiire südametegevus;

kilpnäärme ületalitlus;

kõrgvererõhutõbi;

suhkurtõbi (Sirdupla võib suurendada vere suhkrusisaldust);

vere madal kaaliumisisaldus;

tuberkuloos (praegu või kunagi varem) või mõni muu kopsuinfektsioon.

Kui teil on kunagi olnud mõni neist haigustest, rääkige sellest oma arstile enne kui hakkate kasutama Sirdupla’t.

Lapsed ja noorukid

Lastel ja alla 18-aastastel noorukitel ei tohi seda ravimit kasutada.

Muud ravimid ja Sirdupla

Teatage oma arstile või apteekrile, kui te kasutate, olete hiljuti kasutanud või kavatsete kasutada mis tahes muid ravimeid. Siia kuuluvad ka astmaravimid ja mis tahes muud ilma retseptita ostetud ravimid. Seda põhjusel, et Sirdupla ei pruugi sobida kasutamiseks koos mõnede teiste ravimitega.

Rääkige oma arstile enne kui alustate Sirdupla kasutamist, kui te võtate järgmisi ravimeid:

β-blokaatorid (nt atenolool, propranolool ja sotalool). β-blokaatoreid kasutatakse enamasti kõrgvererõhutõve ja teiste südamehaiguste korral.

Infektsioonide vastased ravimid (nt ritonaviir, ketokonasool, itrakonasool ja erütromütsiin). Mõned neist ravimitest võivad suurendada flutikasoonpropionaadi või salmeterooli sisaldust teie organismis. See suurendab riski Sirdupla kõrvaltoimete tekkeks (sh ebaregulaarne südamerütm) või süvendab kõrvaltoimeid.

Glükokortikosteroidid (suukaudselt või süstina). Nende ravimite hiljutine kasutamine võib suurendada riski neerupealiste võimaliku kahjustuse tekkeks.

Diureetikumid (nimetatakse ka vett väljaviivateks tablettideks), mida kasutatakse kõrgvererõhutõve raviks.

Muud bronhilõõgastid (nt salbutamool).

Ksantiini derivaadid. Neid kasutatakse sageli astma raviks.

Rasedus ja imetamine

Kui te olete rase, imetate või arvate end olevat rase või kavatsete rasestuda, pidage enne selle ravimi kasutamist nõu oma arsti või apteekriga.

Autojuhtimine ja masinatega töötamine

Sirdupla ei mõjuta tõenäoliselt autojuhtimise ja masinate käsitsemise võimet.

3.Kuidas Sirdupla’t kasutada

Kasutage seda ravimit alati täpselt nii, nagu arst või apteeker on teile selgitanud. Kui te ei ole milleski kindel, pidage nõu oma arsti või apteekriga.

Kasutage Sirdupla’t iga päev, kuni arst soovitab teil ravi lõpetada. Ärge kasutage soovitatust suuremat annust. Kui te ei ole milleski kindel, pidage nõu oma arsti või apteekriga.

Ärge lõpetage Sirdupla kasutamist ega vähendage selle annust ilma kõigepealt arstiga nõu pidamata.

Sirdupla’t hingatakse sisse suu kaudu, kust see jõuab kopsudesse.

18-aastased ja vanemad täiskasvanud

Sirdupla 25/125 – kaks pihustust kaks korda ööpäevas.

Sirdupla 25/250 – kaks pihustust kaks korda ööpäevas.

SIRDUPLA_1717220_PIL_17172203x1

Väga oluline on täpselt järgida arsti ettekirjutust, mitu pihustust sisse hingata ja kui sageli seda ravimit manustada.

Kui te kasutate Sirdupla’t astma raviks, kontrollib arst regulaarselt teie sümptomeid. Kui teie astma süveneb või hingamine muutub raskemaks, teavitage sellest otsekohe oma arsti. Te võite märgata, et vilisev hingamine on süvenenud, rindkere pingsus tekib sagedamini või te vajate rohkem kiiretoimelist „hooravimit“. Neil juhtudel saate te küll jätkata Sirdupla kasutamist, kuid ärge suurendage sissehingatavate pihustuste arvu. Teie haigus võib süveneda ja teil võivad tekkida tõsised haigusnähud. Külastage oma arsti, kuna te võite vajada lisaravi.

Kasutusjuhend

Teie arst, õde või apteeker näitab, kuidas inhalaatorit kasutada. Nad kontrollivad aeg-ajalt, kuidas te seda kasutate. Kui Sirdupla’t ei kasutata õigesti või ettekirjutuste järgi, võib see tähendada, et ravim ei toimi astma puhul nii nagu peaks.

Ravim on rõhu all olevas mahutis, mida ümbritsev plastümbris on varustatud huulikuga.

Inhalaatori tagaküljel on annuselugeja, mis näitab, kui palju ravimiannuseid on alles. Iga kord kui te mahutile vajutate, vabaneb pihustusena üks ravimiannus ja lugejal väheneb arv ühe võrra.

Hoiduge mahuti mahapillamisest, selle tagajärjel võib lugeja end nullida.

Inhalaatori kontroll

1.Enne inhalaatori esmakordset kasutamist kontrollige, kas see töötab. Huuliku kattekorgi eemaldamiseks vajutage ettevaatlikult pöidla ja nimetissõrmega selle külgedele ning seejärel tõmmake küljest (joonis 1).

2.Inhalaatori kontrollimiseks loksutage seda korralikult, suunake huulik endast eemale ja pihustage ravimit õhku, vajutades mahutile. Korrake neid tegevusi vähemalt kolm korda, raputades inhalaatorit enne igakordset pihustust, kuni annuselugeja näit on 120. Kui te ei ole inhalaatorit kasutanud nädala või pikema aja jooksul või kui inhalaator on sattunud külma kätte (alla 0°C), pihustage kaks ravimiannust õhku.

Inhalaatori kasutamine

Vahetult enne inhalaatori kasutamist on oluline hingata nii aeglaselt kui võimalik.

1.Inhalaatori kasutamise ajal istuge või seiske sirgelt.

2.Eemaldage huuliku kate (joonis 1). Kontrollige, kas huulik on seest- ja väljastpoolt puhas ning selles ei ole võõrkehi.

3.Loksutage inhalaatorit 4 või 5 korda, tagamaks võimalike lahtiste esemete eemaldumine ja inhalaatori sisu ühtlane segunemine (joonis 2).

4.Hoidke inhalaatorit püstises asendis (pöial on inhalaatori põhjal huuliku all). Hingake võimalikult sügavalt välja (joonis 3).

5.Asetage huulik huulte ja hammaste vahele. Sulgege huuled ümber selle. Ärge hambaid kokku suruge.

6.Hingake aeglaselt ja sügavalt suu kaudu sisse. Vahetult pärast sissehingamise alustamist vajutage inhalaatori ülaosale ja pihustage hingamisteedesse ravimi annus. Samal ajal hingake ühtlaselt ja sügavalt sisse (joonis 4).

7.Hoides hinge kinni, eemaldage inhalaator suust ja võtke sõrm inhalaatori ülaosalt. Hoidke hinge kinni paar sekundit või senikaua, kui see on teile mugav (joonis 5).

SIRDUPLA_1717220_PIL_17172204x1

8.Annuste manustamise vahepeal oodake ligikaudu pool minutit ning seejärel korrake punkte 3 kuni 7.

9.Pärast loputage suud veega ning sülitage vesi välja ja/või puhastage hambaid. See aitab ära hoida soori ja häälekäheduse teket.

10.Pärast inhalaatori kasutamist asetage alati kohe tagasi huuliku kate, et kaitsta huulikut tolmu eest. Huuliku kattekorgi õigesse asendisse sulgumisel kostub klõpsatus. Ärge rakendage liiga suurt jõudu.

Ärge kiirustage punktide 4, 5, 6 ja 7 läbimisel. Tähtis on alustada sissehingamist nii aeglaselt kui võimalik vahetult enne inhalaatori kasutamist. Harjutage paar esimest korda peegli ees. Kui inhalaatori ülaosast või suunurkadest tuleb „auru“, alustage uuesti punktist 3.

Kui teil on raskusi ravimi manustamisega, võib arst või muu tervishoiutöötaja soovitada, et kasutaksite koos inhalaatoriga vahemahutit nagu AeroChamber Plus®. Arst, meditsiiniõde, apteeker või teine tervishoiutöötaja näitab teile, kuidas vahemahutit koos inhalaatoriga kasutada ja kuidas seda hooldada ning vastab kõikidele teie küsimustele. On tähtis, et kui te kasutate koos inhalaatoriga vahemahutit, ei lõpetaks te selle kasutamist ilma arsti või meditsiiniõega nõu pidamata. Sirdupla’ga tohib kasutada ainult AeroChamber Plus® vahemahutit. Sirdupla’ga ei tohi kasutada teisi vahemahuteid. Te ei tohi minna üle ühelt vahemahutilt teisele. Kui te lõpetate vahemahuti kasutamise, võib arst muuta ravimi annust, mis on vajalik astma kontrolli all hoidmiseks. Enne astma ravi muutmist pidage alati nõu oma arstiga.

Nõrkade kätega inimestel võib olla lihtsam hoida inhalaatorit kahe käega. Asetage kaks nimetissõrme inhalaatori ülaosale ja mõlemad pöidlad põhjale huuliku all.

Kui annuselugeja näit on 20, mõelge uue inhalaatori hankimisele (joonis 6). Lõpetage inhalaatori kasutamine, kui annuselugeja näit on 0, sest allesjäänud pihustustest ei pruugi jätkuda teile täisannuse manustamiseks. Ärge kunagi püüdke muuta numbreid annuselugejal või seda plastümbrise küljest eemaldada.

Inhalaatori puhastamine

Et vältida inhalaatori ummistumist, tuleb seda puhastada vähemalt üks kord nädalas.

Inhalaatori puhastamiseks:

Eemaldage huuliku kate.

Ärge kunagi eemaldage metallmahutit plastümbrisest.

Pühkige kuiva lapi või pabersalvrätikuga üle huuliku sise- ja välispind ning plastümbris.

Asetage tagasi huuliku kate. Huuliku katte sulgumisel kostab klõpsatus. Ärge rakendage liiga suurt jõudu.

Ärge peske ega pange vette ühtegi inhalaatori osa.

Kui te kasutate Sirdupla’t rohkem kui ette nähtud

Tähtis on inhalaatorit kasutada vastavalt juhistele. Kui te manustate kogemata soovitatust suurema annuse, pidage nõu arsti või apteekriga. Teil võib tekkida tavalisest kiirem südamepekslemine ning värisemistunne. Samuti võib tekkida pearinglus, peavalu, lihasnõrkus ja liigesvalu.

Juhul kui te olete seda ravimit kasutanud suurtes annustes pikema aja jooksul, pidage nõu oma arsti või apteekriga, sest Sirdupla suuremad annused võivad vähendada steroidhormoonide tootmist neerupealistes.

Kui te unustate Sirdupla’t kasutada

Ärge manustage kahekordset annust, kui annus jäi eelmisel korral manustamata. Lihtsalt manustage järgmine annus tavalisel ajal.

Kui te lõpetate Sirdupla kasutamise

On väga oluline, et te kasutaksite ravimit iga päev vastavalt arstilt saadud juhistele. Jätkake ravimi manustamist seni, kuni arst soovitab ravi lõpetada. Ärge lõpetage Sirdupla manustamist ega vähendage annust järsku. See võib halvendada teie hingamist.

Lisaks, kui te lõpetate Sirdupla manustamise või vähendate Sirdupla annust järsku, võivad (väga harva) tekkida probleemid neerupealistega (neerupealiste puudulikkus), mis mõnikord põhjustavad kõrvaltoimeid.

Need kõrvaltoimed võivad olla järgmised:

kõhuvalu;

väsimus ja isutus, iiveldus;

oksendamine ja kõhulahtisus;

kaalulangus;

peavalu või uimasus;

madal veresuhkru sisaldus;

madal vererõhk ja krambid (tõmblused).

Kui teie organism on stressiolukorras, mis on tingitud näiteks palavikust, traumast (nt autoavarii), infektsioonist või operatsioonist, võib neerupealiste puudulikkus süveneda ja teil võib tekkida mõni ülalloetletud kõrvaltoimetest.

Kui teil tekib ükskõik milline kõrvaltoime, pidage nõu oma arsti või apteekriga. Nende sümptomite tekke vältimiseks võib arst määrata täiendavaid glükokortikosteroide tablettide kujul (näiteks prednisoloon).

Kui teil on lisaküsimusi selle ravimi kasutamise kohta, pidage nõu oma arsti, meditsiiniõe või apteekriga.

4.Võimalikud kõrvaltoimed

Nagu kõik ravimid, võib ka see ravim põhjustada kõrvaltoimeid, kuigi kõigil neid ei teki. Vältimaks võimalikke kõrvaltoimeid, määrab arst teile madalaima toimiva annuse, mis hoiab teie astma kontrolli all.

Allergilised reaktsioonid: hingamise järsk halvenemine vahetult pärast Sirdupla manustamist.

Tekkida võib raskekujuline vilisev hingamine ja köha või hingeldus. Samuti võib tekkida sügelus, lööve (nõgestõbi) ja turse (tavaliselt näo, huulte, keele või kõri turse) või järsku tekkiv väga kiire südametegevus või minestustunne ja joobnud tunne (mis võib viia minestuse või teadvusekaotuseni).

Ükskõik millise nimetatud nähu ilmnemisel või kui need tekivad järsku pärast Sirdupla manustamist, lõpetage Sirdupla kasutamine ja teavitage otsekohe oma arsti. Sirdupla suhtes tekib allergilisi reaktsioone aeg-ajalt (vähem kui 1 inimesel 100st).

Järgnevalt on loetletud muud kõrvaltoimed:

Väga sage (võib esineda rohkem kui 1 inimesel 10st)

Peavalu. Ravi jätkudes see tavaliselt möödub.

Kroonilise obstruktiivse kopsuhaigusega (KOK) patsientidel on kirjeldatud külmetushaiguste esinemissageduse suurenemist. KOK on krooniline kopsuhaigus, mis põhjustab hingeldust, köha ja sagedasi alumiste hingamisteede infektsioone. Mõiste KOK hõlmab seisundeid, mida nimetatakse krooniliseks bronhiidiks ja emfüseemiks.

Sage (võib esineda vähem kui 1 inimesel 10st)

Soor (valulikud valkjas-kollased ümbritsevast kõrgemad laigud) suus ja kurgus. Samuti keele valulikkus ja häälekähedus ning kurguärritus. Abiks on suu veega loputamine ja selle väljasülitamine ja/või hammaste puhastamine iga kord pärast ravimiannuse sissehingamist. Arst võib teile vajadusel määrata seenevastase ravi.

Liigesvalu ja -turse ning lihasvalu.

Lihaskrambid

Kroonilise obstruktiivse kopsuhaigusega (KOK) patsientidel on kirjeldatud ka järgmisi kõrvaltoimeid:

Pneumoonia ja bronhiit (kopsuinfektsioonid).Teavitage oma arsti, kui teil tekib mõni järgmistest haigusnähtudest: rögaerituse suurenemine, röga värvuse muutus, palavik, külmavärinad, köha süvenemine, hingamisprobleemide süvenemine.

Kurguärritus. Abiks on suu veega loputamine ja selle väljasülitamine iga kord pärast ravimiannuse sissehingamist.

Verevalumid ja luumurrud.

Ninakõrvalkoobaste põletik (surve- või täistunne ninas, põskedes ja silmade taga, millega mõnikord kaasneb tuikav valu).

Vere kaaliumisisalduse vähenemine (teil võib tekkida ebakorrapärane südametegevus, lihasnõrkus, -krambid).

Aeg-ajalt (võib esineda vähem kui 1 inimesel 100st)

Veresuhkru (glükoosi) sisalduse suurenemine (hüperglükeemia). Kui te põete suhkurtõbe, võib osutuda vajalikuks veresuhkru sisalduse sagedasem jälgimine ning suhkurtõve ravi korrigeerimine.

Katarakt (silmaläätse hägusus).

Väga kiire südametegevus (tahhükardia) või kiire ja ebaregulaarne südamerütm (kodade fibrillatsioon).

Värisemistunne (treemor) ning kiire või ebakorrapärane südametegevus (südamepekslemine). Need nähud on tavaliselt ohutud ja vähenevad ravi jätkudes.

Rindkere valu.

Ärevus (see esineb peamiselt lastel).

Unehäired.

Allergiline nahalööve.

Harv (võib esineda vähem kui 1 inimesel 1000st)

Hingamisraskus või vilisev hingamine, mis süveneb vahetult pärast Sirdupla manustamist.

Sellisel juhul lõpetage Sirdupla inhalaatori kasutamine. Manustage kiiretoimelist „hooravimit“, mis aitab teil hingata ja teavitage koheselt oma arsti.

Sirdupla võib mõjutada steroidhormoonide normaalset tootmist organismis, eriti kui te olete kasutanud pikaajaliselt suuri annuseid. Toimed on järgmised:

-laste ja noorukite kasvu aeglustumine;

-luude hõrenemine;

-glaukoom;

-kehakaalu suurenemine;

-ümar nägu (kuunägu) (Cushingi sündroom).

Arst kontrollib teid regulaarselt nende kõrvaltoimete suhtes ning tagab Sirdupla väikseima annuse kasutamise astma raviks.

Käitumise muutused, nt üliaktiivsus ja ärrituvus (need kõrvaltoimed tekivad peamiselt lastel).

Ebakorrapärane südametegevus või südame lisalöögid (rütmihäired). Teavitage oma arsti, kuid ärge lõpetage Sirdupla manustamist, kui arst seda ei soovita.

Söögitoru seennakkus, mis võib põhjustada neelamisraskusi.

Esinemissagedus teadmata, kuid võivad samuti tekkida:

Depressioon või agressiivsus. Need kõrvaltoimed võivad tekkida suurema tõenäosusega lastel.

Kõrvaltoimetest teavitamine

Kui teil tekib ükskõik milline kõrvaltoime, pidage nõu oma arsti või apteekriga. Kõrvaltoime võib olla ka selline, mida selles infolehes ei ole nimetatud. Kõrvaltoimetest võite ka ise teavitada www.ravimiamet.ee kaudu. Teavitades aitate saada rohkem infot ravimi ohutusest.

5.Kuidas Sirdupla’t säilitada

Hoidke seda ravimit laste eest varjatud ja kättesaamatus kohas.

Ärge kasutage Sirdupla’t pärast kõlblikkusaega, mis on märgitud sildil ja karbil pärast „Kõlblik kuni:“. Kõlblikkusaeg viitab selle kuu viimasele päevale.

Hoida temperatuuril kuni 25°C.

Mahuti sisaldab rõhu all vedelikku. Vältida kokkupuudet temperatuuriga üle 50°C, kaitsta otsese päikesevalguse eest. Mahutit ei tohi läbi torgata ega põletada, isegi kui see on tühi.

Nagu enamike inhaleeritavate rõhumahutis olevate ravimite puhul, võib ravimi toime väheneda, kui mahuti on külm.

Ärge visake ravimeid kanalisatsiooni ega olmejäätmete hulka. Küsige oma apteekrilt, kuidas visata ära ravimeid, mida te enam ei kasuta. Need meetmed aitavad kaitsta keskkonda.

6. Pakendi sisu ja muu teave

Mida Sirdupla sisaldab

Üks mõõdetud (inhalaatorist vabanev) annus sisaldab 25 mikrogrammi salmeterooli (salmeteroolksinafoaadina) ja 125 või 250 mikrogrammi flutikasoonpropionaati. See vastab manustatud (huulikust väljuv) annusele 21 mikrogrammi salmeterooli ja 110 või

220 mikrogrammi flutikasoonpropionaati. Teised koostisosad on pihustusaine norfluraan (HFA

134a) ja veevaba etanool.

Kuidas Sirdupla välja näeb ja pakendi sisu

Sirdupla on saadaval mõõdetud annustega inhalaatoris, milles on rõhu all suspensioonina teie ravim, mida saate suu kaudu kopsudesse hingata.

Rõhu all olev mahuti sisaldab valget kuni valkjat suspensiooni sissehingamiseks.

Mahuti on valges huulikuga plastümbrises, mis on varustatud kahvatulilla või burgundiapunase kattega.

Seade on karbis, mis sisaldab 1 inhalaatorit. Iga inhalaator sisaldab 120 mõõdetud annust.

Müügiloa hoidja ja tootja

Müügiloa hoidja MYLAN S.A.S. 117 Allée des Parcs 69800 Saint-Priest Prantsusmaa

Tootja

3M Health Care Limited Derby Road, Loughborough LE11 5SF Leicestershire Ühendkuningriik

või

McDermott Laboratories Limited T/A Gerard Laboratories

35/36 Baldoyle Industrial Estate

Grange Road, Dublin 13

Iirimaa

või

McDermott Laboratories Limited T/A Mylan Dublin Respiratory

Unit 25 Baldoyle Industrial Estate

Grange Road, Baldoyle

Dublin 13

Iirimaa

See ravimpreparaat on saanud müügiloa Euroopa Majanduspiirkonna liikmesriikides järgmiste nimetustega:

Austria

Serkep 25 Mikrogramm/125 Mikrogramm, 25 Mikrogramm/250

 

Mikrogramm pro Sprühstoß Druckgasinhalation, Suspension

Belgia

Seritomyl 25 microgram/125 microgram, 25 microgram/250 microgram per

 

afgemeten dosis, aërosol, suspensie

Horvaatia

Sirdupla 25 mikrograma/125 mikrograma, 25 mikrograma/250 mikrograma

 

po potisku, stlačeni inhalat, suspenzija

Küpros

Salmeterol + Fluticasone / Mylan 25 microgram /125 microgram, 25

 

microgram /250 microgram per metered dose pressurised inhalation,

 

suspension

Tšehhi

SIRDUPLA 25 MIKROGRAMŮ/125 MIKROGRAMŮ, 25

 

MIKROGRAMŮ/250 MIKROGRAMŮ/DÁVKA

Taani

Sirdupla

Eesti

Sirdupla

Soome

Serkep 25 mikrog/125 mikrog, 25 mikrog/250 mikrog /annos

 

inhalaatiosumute, suspension

Saksamaa

Serkep 25 Mikrogramm/125 Mikrogramm, 25 Mikrogramm/250

 

Mikrogramm pro Sprühstoß Druckgasinhalation, Suspension

Kreeka

Sirdupla 25 microgram /125 microgram, 25 microgram /250 microgram per

 

metered dose pressurised inhalation, suspension

Ungari

Serhalyx 25/125 mikrogramm, 25/250 mikrogramm/adag túlnyomásos

 

inhalációs szuszpenzió

Island

Sirdupla 25 míkróg/125 míkróg, 25 míkróg/250 míkróg í afmældum

 

skammti af innúðalyfi, dreifu

Iirimaa

Sirdupla 25 microgram /125 microgram, 25 microgram /250 microgram per

 

metered dose pressurised inhalation, suspension

Itaalia

Serzyl

Läti

Sirdupla 25/125 mikrogrami, 25/250 mikrogrami/devā aerosols inhalācijām,

 

zem spiediena, suspensija

Leedu

Sirdupla 25/125 mikrogramai, 25/250 mikrogramai/dozėje suslėgtoji

 

įkvepiamoji suspensija

Luksemburg

Seritomyl 25 microgram/125 microgram, 25 microgram/250 microgram per

 

afgemeten dosis, aërosol, suspensie

Malta

Sirdupla 25 microgram /125 microgram, 25 microgram /250 microgram per

 

metered dose pressurised inhalation, suspension

Norra

Sirdupla

Portugal

Sirdupla

Slovakkia

Sirdupla 25 mikrogramov/125 mikrogramov, 25 mikrogramov/250

 

mikrogramov

 

Sloveenia

Serkep 25 mikrogramov/125 mikrogramov, 25 mikrogramov/250

 

mikrogramov /vpih inhalacijska suspenzija pod tlakom

Rootsi

Serkep 25 mikrogram/125 mikrogram, 25 mikrogram/250 mikrogram/ dos

 

inhalationsspray, suspension

Ühendkuningriik

Sirdupla 25 microgram/125 microgram, 25 microgram/250 microgram per

 

metered dose pressurised inhalation, suspension

Infoleht on viimati uuendatud mais 2017.

„AeroChamber Plus“ on Trudell Medical International’i kaubamärk. „3M“ on 3M Company kaubamärk.


RAVIMI OMADUSTE KOKKUVÕTE

1.RAVIMPREPARAADI NIMETUS

Sirdupla, 25 mikrogrammi/125 mikrogrammi mõõdetud annuses, inhalatsiooniaerosool, suspensioon

Sirdupla, 25 mikrogrammi/250 mikrogrammi mõõdetud annuses, inhalatsiooniaerosool, suspensioon

2.KVALITATIIVNE JA KVANTITATIIVNE KOOSTIS

Üks mõõdetud (inhalaatorist vabanev) annus sisaldab:

25 mikrogrammi salmeterooli (salmeteroolksinafoaadina) ja 125 või 250 mikrogrammi flutikasoonpropionaati. See vastab huulikust väljuvale annusele 21 mikrogrammi salmeterooli ja 110 või 220 mikrogrammi flutikasoonpropionaati.

INN. Salmeterolum, fluticasonum

Abiainete täielik loetelu vt lõik 6.1.

3.RAVIMVORM

Inhalatsiooniaerosool, suspensioon.

Mahuti sisaldab valget või valkjat suspensiooni.

Mahuti on paigaldatud valgesse plastümbrisesse, millel on pihustusava ja kahvatulilla või burgundiapunane kate.

4.KLIINILISED ANDMED

4.1Näidustused

Bronhiaalastma regulaarne ravi pikatoimelise β-adrenomimeetikumi ja inhaleeritava glükokortikosteroidi kombinatsioonpreparaadiga on sobiv kui:

-inhaleeritavad glükokortikosteroidid ja „vastavalt vajadusele“ inhaleeritav lühitoimeline β-adrenomimeetikum ei taga piisavat kontrolli astmanähtude üle

või

-on juba saavutatud piisav kontroll inhaleeritava glükokortikosteroidi ja pikatoimelise β-adrenomimeetikumiga.

4.2Annustamine ja manustamisviis

Sirdupla on näidustatud kasutamiseks üksnes 18-aastastel ja vanematel täiskasvanutel. Sirdupla ei ole näidustatud kasutamiseks 12-aastastel ja noorematel lastel ning 13…17-aastastel noorukitel.

Annustamine

Manustamisviis: inhalatsioon.

Patsientidele tuleb selgitada, et parima terapeutilise toime saavutamiseks tuleb Sirdupla’t manustada regulaarselt, ka sümptomite puudumisel.

Arst peab regulaarselt hindama patsiendi seisundit, et tagada optimaalsete raviannuste kasutamine. Annust tohib muuta ainult arsti ettekirjutusel. Annus tuleb tiitrida väikseima efektiivse annuseni, mis tagab veel kontrolli sümptomite üle. Märkus: Sirdupla on saadaval vaid kahes tugevuses, see ei ole saadaval väikseima tugevusega ravimvormina, mis sisaldab 25 mikrogrammi salmeterooli ja 50 mg flutikasoonpropionaati – selline tugevus on saadaval teiste fikseeritud annusega kombinatsioonpreparaatidena, mis sisaldavad mõlemat toimeainet ning on juba müügil. Seega, kui konkreetse patsiendi puhul on asjakohane kasutada inhaleeritava kortikosteroidi annust, mis on väiksem kui 125 mikrogrammi, tuleb üle minna alternatiivsele väiksemat inhaleeritava kortikosteroidi annust sisaldavale fikseeritud annusekombinatsiooniga salmeterooli ja flutikasoonpropionaadi preparaadile.

Kui kaks korda ööpäevas manustatud madalaima tugevusega alternatiivne kombinatsioonpreparaat tagab püsiva kontrolli haigusnähtude üle, võiks järgmisena proovida ainult inhaleeritava kortikosteroidi kasutamist. Teise võimalusena võib pikatoimelist β-adrenomimeetikumi vajavad patsiendid üle viia alternatiivse väikseima tugevusega kombinatsioonpreparaadi kasutamisele üks kord ööpäevas, kui arsti hinnangul piisab sellest haigusnähtude üle kontrolli säilitamiseks. Kui patsiendil on varem esinenud rohkem öiseid sümptomeid, tuleb üks kord ööpäevas manustatav annus inhaleerida öösel ja kui rohkem päevaseid sümptomeid, siis hommikuti.

Sirdupla’t ei tohi kasutada kerge astma korral. Sirdupla kasutamist tohib kaaluda mõõduka püsiva astmaga patsientidel vaid juhul kui kontrolli sümptomite üle ei saa säilitada väiksema tugevusega preparaadiga, mis sisaldab glükokortikosteroidi väiksemat annust.

Patsientidele tuleb määrata lähtuvalt haiguse raskusest sobivas koguses flutikasoonpropionaati sisaldav Sirdupla. Kui patsient vajab annuseid, mis erinevad soovitatavast raviskeemist, tuleb talle määrata sobivas annuses β-adrenomimeetikum ja/või glükokortikosteroid.

Soovitatavad annused:

18-aastased ja vanemad täiskasvanud:

-25 mikrogrammi salmeterooli ja 125 mikrogrammi flutikasoonpropionaati, kaks inhalatsiooni kaks korda ööpäevas

või

-25 mikrogrammi salmeterooli ja 250 mikrogrammi flutikasoonpropionaati, kaks inhalatsiooni kaks korda ööpäevas.

Mõõduka püsiva astmaga täiskasvanutele (patsiendid, kellel esinevad astma sümptomid iga päev, vajadus kasutada sümptomeid leevendavat ravimit iga päev ja mõõdukas kuni raske õhuvoolu takistus), kellel on oluline saavutada kiiresti kontroll astma üle, võib kaaluda esmase püsiravina salmeterooli/flutikasoonpropionaadi lühiajalist kasutamist. Sellisel juhul on soovitatav algannus 25 mikrogrammi salmeterooli ja 50 mikrogrammi flutikasoonpropionaadi kaks inhalatsiooni kaks

korda ööpäevas. Märkus: Sirdupla ei ole praegu saadaval väikseima tugevusega ravimvormina, mis sisaldab 25 mikrogrammi salmeterooli ja 50 mg flutikasoonpropionaati, seega tuleb mõõduka püsiva astmaga täiskasvanud patsientidele algseks säilitusraviks määrata alternatiivne salmeterooli/flutkasoonpropionaadi kombinatsioonpreparaat, mis sisaldab inhaleeritava glükokortikosteroidi väiksemat annust. Võimalik, et astma sümptomite kontrolli alla saamiseks tuleb suurendada inhaleeritava glükokortikosteroidi annust, kuid pärast astma üle kontrolli saavutamist tuleb ravi üle vaadata ning inhaleeritava glükokortikosteroidi annust tuleb järk-järgult vähendada väikseima annuseni, mille puhul püsib efektiivne kontroll sümptomite üle. Võib kaaluda, kas patsient

võiks väikseima tugevusega kombinatsioonpreparaadilt minna üle ainult inhaleeritava glükokortikosteroidi kasutamisele. Annuse vähendamise ajal on patsiente oluline regulaarselt jälgida.

Patsientidel, kellel puudub üks või kaks ülaltoodud astma raskuse tunnust, ei ole esmase kombinatsioonravi eelis võrreldes ainult flutikasoonpropionaadi kasutamisega tõestatud. Inhaleeritavad glükokortikosteroidid jäävad enamiku patsientide jaoks esmavaliku ravimiks. Sirdupla ei ole ette nähtud kerge astma esmaseks raviks. Enne mis tahes fikseeritud annusekombinatsiooni kasutamist raske astmaga patsientidel on soovitatav välja selgitada patsiendile sobiv inhaleeritava glükokortikosteroidi annus.

Lapsed:

Sirdupla ohutus ja efektiivsus 12-aastastel ja noorematel lastel ning 13…17-aastastel noorukitel ei ole tõestatud. Andmed puuduvad. Sirdupla’t ei ole soovitatav kasutada alla 18-aastastel lastel ja noorukitel.

Patsientidel, kellel inhalaatori käsitsemise ja samaaegse sissehingamise koordineerimine võiks valmistada või valmistab raskusi, on parema terapeutilise toime saavutamiseks soovitatav kasutada AeroChamber Plus® vahemahutit. Sirdupla manustamiseks tohib kasutada üksnes AeroChamber Plus® vahemahutit. Sirdupla’t ei tohi kasutada ühegi teise vahemahutiga ning patsiendid ei tohi kasutatavat vahemahutit vahetada.

Patsientidele peab õpetama õiget inhalatsioonitehnikat ja inhalaatori ning vahemahuti õiget kasutamist ja puhastamist, et tagada optimaalse annuse manustamine. Patsiendid peavad kasutama soovitatavat vahemahutit, sest üleminekul teisele vahemahutile võib muutuda kopsudesse jõudva ravimi annus (vt lõik 4.4).

Varem teist preparaati ja vahemahutit kasutanud patsiendi üleviimisel Sirdupla kasutamisele koos AeroChamber Plus® vahemahutiga või ilma tuleb annus alati uuesti tiitrida väikseima efektiivse annuseni.

Patsientide erigrupid:

Eakatel ja neerupuudulikkusega patsientidel ei ole vaja annust muuta. Puuduvad andmed Sirdupla kasutamise kohta maksapuudulikkuse korral.

Kasutusjuhend:

Patsientidele tuleb õpetada inhalaatori õiget kasutamist (vt pakendi infoleht).

Ravimi inhaleerimise ajal peab patsient eelistatult istuma või seisma.

Inhalaator on ette nähtud kasutamiseks püstises asendis.

Inhalaatori kontroll:

Enne inhalaatori esmakordset kasutamist peab patsient kontrollima, kas see töötab. Patsient peab eemaldama huuliku katte, vajutades kergelt selle külgedele ning hoidma inhalaatorit sõrmede ja pöidla vahel nii, et pöial on inhalaatori põhjal huuliku all. Inhalaatori kontrollimiseks tuleb seda korralikult loksutada, suunata huulik endast eemale ja pihustada ravimit õhku, vajutades mahutile. Neid tegevusi tuleb korrata vähemalt kolm korda, raputades inhalaatorit enne igakordset pihustust, kuni annuselugeja näit on 120.

Kui inhalaatorit ei ole kasutatud nädala või pikema aja jooksul või kui inhalaator on sattunud külma keskkonda (alla 0°C), tuleb eemaldada huuliku kate, loksutada mahutit korralikult ja pihustada kaks ravimiannust õhku.

Iga kord inhalaatori kasutamisel väheneb loenduris olev arv ühe võrra.

Inhalaatori kasutamine:

1.Patsient peab eemaldama huuliku katte, vajutades kergelt selle külgedele.

2.Patsient peab kontrollima, kas huulik on seest- ja väljastpoolt puhas ning selles ei ole võõrkehi.

3.Patsient peab inhalaatorit korralikult loksutama, tagamaks võimalike lahtiste esemete eemaldumise ja inhalaatori sisu ühtlane segunemise.

4.Patsient peab hoidma inhalaatorit püstises asendis sõrmede ja pöidla vahel, nii et pöial on inhalaatori põhjal huuliku all.

5.Patsient peab võimalikult sügavalt välja hingama ning asetama huuliku huulte ja hammaste vahele ja sulgema huuled ümber selle. Huulikust ei tohi hammastega kinni võtta.

6.Patsient peab suu kaudu sügavalt ja ühtlaselt sisse hingama ning samal ajal kindlalt vajutama ravimiannuse manustamiseks inhalaatori põhjale.

7.Patsient peab hinge kinni hoides eemaldama huuliku suust ja sõrme inhalaatori ülaosalt. Patsient peab hoidma hinge kinni, kuni see on mugav.

8.Teise inhalatsiooni manustamiseks peab patsient hoidma inhalaatorit püstises asendis ja ootama ligikaudu pool minutit, ning seejärel kordama punkte 3 kuni 7.

9.Pärast inhalaatori kasutamist peab patsient alati asetama kohe tagasi huuliku katte, tehes seda kindla liigutusega, nii et kostub klõpsatus. See ei nõua liiga suurt jõudu, kate peab ise klõpsama õigesse asendisse.

TÄHTIS

Patsiendid ei tohi kiirustada punktide 5, 6 ja 7 läbimisel. On tähtis, et patsient alustaks sissehingamist nii aeglaselt kui võimalik vahetult enne inhalaatori kasutamist. Patsient peab paar esimest korda harjutama peegli ees. Kui ta näeb, et inhalaatori ülaosast või suunurkadest tuleb „auru“, tuleb uuesti alustada punktist 3.

Pärast iga ravimiannuse manustamist peab patsient loputama suud veega ja selle välja sülitama ja/või pesema hambad, et vähendada riski suuõõne ja neelu kandidiaasi ja häälekäheduse tekkeks.

Patsient peab mõtlema vana inhalaatori asendamisele, kui annuseloendaja näit on 20. Annuseloendaja lõpetab näiduga „0“, kui on ära kasutatud kõik soovitatavad pihustused. Loendaja nulli jõudmisel tuleb kasutusele võtta uus inhalaator.

Patsiendid ei tohi kunagi püüda muuta annuselugeja näitu ega eemaldada annuselugejat mahutilt. Annuselugejat ei saa taaskäivitada ning see peab olema püsivalt kogu aeg mahuti küljes.

Puhastamine (üksikasjalikud juhised on toodud ka pakendi infolehes):

Inhalaatorit tuleb puhastada vähemalt üks kord nädalas.

1.Eemaldage huuliku kate.

2.Ärge eemaldage mahutit plastümbrisest.

3.Pühkige kuiva lapi või pabersalvrätiga üle huuliku sise- ja välispind ning plastümbris.

4.Asetage tagasi huuliku kate. Katte paigaldamisel ei tohi rakendada liigset jõudu, see klõpsab ise paika.

ÄRGE PESKE EGA PANGE VETTE ÜHTEGI INHALAATORI OSA.

4.3Vastunäidustused

Sirdupla on vastunäidustatud patsientidele, kellel esineb ülitundlikkus toimeainete või lõigus 6.1 loetletud mis tahes abiainete suhtes.

4.4Erihoiatused ja ettevaatusabinõud kasutamisel

Sirdupla ei ole ette nähtud kasutamiseks astma ägedate haigusnähtude korral, mille leevendamiseks vajab patsient kiire- ja lühitoimelist inhaleeritavat bronhodilataatorit. Patsiendile tuleb selgitada, et ägedate astmahoogude korral peab tal hooravimi inhalaator kogu aeg käepärast olema.

Sirdupla-ravi ei tohi alustada astma ägenemise ajal või kui esineb astmanähtude märgatav süvenemine.

Sirdupla-ravi ajal võivad tekkida astmaga seotud raskekujulised kõrvaltoimed ja ägenemised. Patsiente tuleb juhendada, et nad jätkaksid ravi, kuid pöörduksid arsti poole, kui astmanähud ei ole pärast Sirdupla-ravi alustamist kontrolli all või süvenevad.

Hooravimi (lühitoimeliste bronhodilataatorite) suurenenud vajadus või hooravimi toime vähenemine ravi ajal näitab seisundi halvenemist ning patsiendi seisundit peab hindama arst.

Ootamatu ja progresseeruv astma halvenemine on potentsiaalselt eluohtlik ja sellisel juhul peab patsiendi seisundit hindama arst. Kaaluda tuleb glükokortikosteroidide annuse suurendamist.

Kui on saavutatud kontroll astmanähtude üle, võib kaaluda Sirdupla annuse järk-järgulist vähendamist. Annuse vähendamise ajal on tähtis patsientide regulaarne jälgimine. Kasutada tuleb salmeterooli ja flutikasoonpropionaadi kombinatsiooni väikseimat toimivat annust (mis tähendab, et tuleb üle minna alternatiivsele salmeterooli ja flutikasoonpropionaadi kombinatsioonpreparaadile, mis sisaldab inhaleeritava glükokortikosteroidi väiksemat annust) (vt lõik 4.2).

Ravi Sirdupla’ga ei tohi lõpetada järsku, kuna esineb astma ägenemise oht. Ravi tuleb lõpetada arsti järelevalve all annust järk-järgult vähendades.

Nagu ka teiste inhaleeritavate glükokortikosteroidide puhul, tuleb ettevaatlik olla ravimi manustamisel aktiivse või latentse kopsutuberkuloosiga ning hingamisteede seen-, viirus- või muude infektsioonidega patsientidele. Kui see on näidustatud, tuleb koheselt alustada sobivat ravi.

Harva võivad Sirdupla suured terapeutilised annused põhjustada südame rütmihäireid, nt supraventrikulaarset tahhükardiat, ekstrasüstooliat ja kodade virvendust ning seerumi kaaliumisisalduse kerget mööduvat vähenemist. Sirdupla’t tuleb ettevaatusega manustada raskete südame-veresoonkonna häirete või südame rütmihäirete ning suhkurtõve, türeotoksikoosi ja ravimata hüpokaleemia korral või patsientidele, kellel on eelsoodumus seerumi kaaliumisisalduse vähenemiseks.

Väga harva on kirjeldatud vere suhkrusisalduse suurenemist (vt lõik 4.8) ning sellega tuleb arvestada ravimi määramisel diabeedi anamneesiga patsientidele.

Nagu ka teiste inhaleeritavate ravimite puhul, võib vahetult pärast manustamist tekkida paradoksaalne bronhospasm vilistava hingamise ja hingelduse süvenemisega. Paradoksaalne bronhospasm allub kiiretoimelisele bronhodilataatorile ja seda tuleb otsekohe ravida. Sirdupla kasutamine tuleb otsekohe lõpetada, hinnata patsiendi seisundit ning vajadusel rakendada alternatiivset ravi.

Kirjeldatud on β-adrenomimeetikumi farmakoloogilisi kõrvaltoimeid, nt treemor, südamepekslemine ja peavalu, kuid need on üldiselt mööduvad ja taanduvad regulaarse ravi puhul.

Inhaleeritavate glükokortikosteroidide kasutamisel võivad tekkida süsteemsed toimed, eriti suurte annuste pikaajalisel kasutamisel. Süsteemsete toimete teke on vähem tõenäoline kui suukaudsete glükokortikosteroidide kasutamisel. Võimalikud süsteemsed toimed on järgmised: Cushingi

sündroom, Cushingi sündroomile sarnased sümptomid, neerupealiste supressioon, luu mineraalse tiheduse vähenemine, katarakt ja glaukoom ning harvem erinevad psühholoogilised või käitumuslikud toimed, sealhulgas psühhomotoorne hüperaktiivsus, unehäired, ärevus, depressioon või agressiivsus (eeskätt lastel) (teave inhaleeritavate glükokortikosteroidide süsteemsete toimete kohta lastel ja noorukitel vt alalõik „Lapsed“ allpool). Seetõttu on oluline patsiendi regulaarne jälgimine ning inhaleeritava glükokortikosteroidi annuse tiitrimine madalaima efektiivse annuseni, mis tagab kontrolli säilitamise astmanähtude üle.

Patsientidel, kes saavad pikaajalist ravi inhaleeritavate glükokortikosteroidide suurte annustega, võib tekkida neerupealiste supressioon ja äge adrenaalkriis. Väga harvadel juhtudel on neerupealiste supressiooni ja ägedat adrenaalkriisi kirjeldatud ka flutikasoonpropionaadi

500....1000 mikrogrammiste annuste puhul. Ägeda adrenaalkriisi võivad vallandada näiteks trauma, operatsioon, infektsioon või annuse kiire vähendamine. Sümptomid on tüüpiliselt ebamäärased ja võivad olla järgmised: isutus, kõhuvalu, kaalulangus, väsimus, peavalu, iiveldus, oksendamine, vererõhu langus, teadvuse häired, hüpoglükeemia ja krambihood. Stressiperioodidel või plaaniliste operatsioonide ajal tuleb kaaluda täiendava süsteemse glükokortikosteroidravi kasutamist.

Salmeterooli ja flutikasoonpropionaadi süsteemne imendumine toimub suurel määral kopsude kaudu. Vahemahuti kasutamine koos inhalaatoriga suurendab ravimi kopsudesse jõudmist, kuid tuleb märkida, et sellega võib kaasneda süsteemsete kõrvaltoimete tekke riski suurenemine. Üksikannuste farmakokineetilised andmed näitavad, et salmeterooli ja flutikasoonpropionaadi süsteemne toime võib suureneda kuni kaks korda, kui kasutada AeroChamber Plus® vahemahutit, võrrelduna Volumatic® vahemahutiga.

Inhaleeritava flutikasoonpropionaadi kasutusele võtmisel peaks vähenema vajadus suukaudse steroidravi järele, kuid suu kaudu steroide kasutavate patsientide üleviimisel inhaleeritavale flutikasoonpropionaadile võib kaua aega püsida neerupealiste funktsiooni languse oht. Seetõttu peab nende patsientide ravimisel olema eriti ettevaatlik ja regulaarselt tuleb kontrollida adrenokortikaalset funktsiooni. Sama oht võib olla patsientidel, kes on varem vajanud suurtes annustes erakorralist glükokortikosteroidravi. Neerupealiste funktsiooni võimaliku langusega tuleb arvestada ka erakorralistes või plaanilistes stressisituatsioonides ning kaaluda sobiva glükokortikosteroidravi kasutamist. Enne plaanilisi protseduure võib neerupealiste kahjustuse ulatus vajada spetsialisti konsultatsiooni.

Ritonaviiri toimel võib flutikasoonpropionaadi plasmakontsentratsioon oluliselt suureneda. Seetõttu tuleb nende samaaegsest kasutamisest hoiduda, välja arvatud juhul, kui võimalik kasu patsiendile ületab süsteemsete kõrvaltoimete ohu. Süsteemsete kõrvaltoimete tekkerisk suureneb ka flutikasoonpropionaadi kombineerimisel teiste tugevatoimeliste CYP3A inhibiitoritega (vt lõik 4.5).

3 aastat kestnud platseebokontrolliga uuringus kroonilise obstruktiivse kopsuhaigusega (KOK) patsientidel, kes said salmeterooli ja flutikasoonpropionaati Diskus®/Accuhaler®’st manustatud fikseeritud kombinatsioonpreparaadina, täheldati Sirdupla grupi patsientidel alumiste hingamisteede infektsioonide (eriti kopsupõletiku ja bronhiidi) suurenenud esinemissagedust (vt lõik 4.8). 3 aastat kestnud KOKi uuringus oli ravile vaatamata suurim risk kopsupõletiku tekkeks vanematel patsientidel, madalama kehamassi indeksiga (< 25 kg/m) ja väga raske haigusega (FEV1 < 30% normist) patsientidel. Arstid peavad jälgima KOKiga patsiente kopsupõletiku ja teiste alumiste hingamisteede infektsioonide võimaliku tekke suhtes, kuna nende infektsioonide ja ägenemise kliinilised tunnused on sageli osaliselt kattuvad. Kui raske KOKiga patsiendil on tekkinud kopsupõletik, tuleb uuesti hinnata Sirdupla-ravi vajadust. KOKiga patsientidel ei ole Sirdupla ohutust ja efektiivsust kindlaks tehtud ning seetõttu ei ole Sirdupla näidustatud KOKi raviks.

Andmed suurest kliinilisest uuringust (Salmeterol Multi-Center Asthma Research Trial, SMART) näitasid, et mustanahalistel patsientidel oli salmeterooli kasutamisel platseeboga võrreldes suurem risk raskekujuliste respiratoorsete kõrvaltoimete või surma tekkeks (vt lõik 5.1). Ei ole teada, kas see oli tingitud farmakogeneetilistest või muudest teguritest. Seetõttu tuleb mustanahalistel patsientidel paluda ravi jätkata, kuid pöörduda arsti poole, kui astmanähud ei ole Sirdupla kasutamise ajal kontrolli all või süvenevad.

Süsteemse ketokonasooli samaaegsel kasutamisel suureneb oluliselt salmeterooli süsteemne ekspositsioon. See võib viia süsteemsete toimete esinemissageduse suurenemiseni (nt QTc-intervalli pikenemine ja südamepekslemine). Seetõttu tuleb vältida samaaegset ravi ketokonasooli või teiste tugevate CYP3A4 inhibiitoritega, välja arvatud juhul, kui ravist saadav kasu ületab salmeteroolravi süsteemsete kõrvaltoimete potentsiaalselt suurenenud riski (vt lõik 4.5).

Lapsed

Süsteemsest toimest on eriti ohustatud lapsed ja alla 16-aastased noorukid, kes saavad flutikasoonpropionaadi suuri annuseid (tüüpiliselt ≥ 1000 mikrogrammi ööpäevas), eriti pikaajalisel kasutamisel. Võimalikud süsteemsed toimed on järgmised: Cushingi sündroom, Cushingi sündroomile sarnased sümptomid, äge adrenaalkriis ning kasvupeetus lastel ja noorukitel ning harvem erinevad psühholoogilised või käitumuslikud toimed, sealhulgas psühhomotoorne hüperaktiivsus, unehäired, ärevus, depressioon või agressiivsus. Kaaluda tuleb lapse või nooruki suunamist lastepulmonoloogi konsultatsioonile.

Soovitatav on kasvu regulaarne jälgimine lastel, kes saavad pikaajalist ravi inhaleeritavate glükokortikosteroididega. Inhaleeritava glükokortikosteroidi annust tuleb vähendada väikseima efektiivse annuseni, mis tagab kontrolli säilitamise astmanähtude üle. Märkus: Sirdupla on saadaval vaid kahes tugevuses, see ei ole saadaval väikseima tugevusega ravimvormina, mis sisaldab 25 mikrogrammi salmeterooli ja 50 mg flutikasoonpropionaati, mis on lastele määratav ravimvorm. Lisaks sellele ei ole tõestatud Sirdupla ohutus ja efektiivsus 12-aastastel ja noorematel lastel ning 13…17-aastastel noorukitel. Andmed puuduvad. Sirdupla’t ei ole hetkel soovitatav kasutada alla 18-aastastel lastel ja noorukitel (vt lõik 4.2).

4.5Koostoimed teiste ravimitega ja muud koostoimed

β-adrenoblokaatorid võivad vähendada või antagoniseerida salmeterooli toimet. Astma korral ei tohi määrata mitteselektiivseid ega selektiivseid β-adrenoblokaatoreid. Neid tohib kasutada vaid äärmisel vajadusel. β-adrenomimeetikumidega ravi tagajärjel võib tekkida potentsiaalselt raskekujuline hüpokaleemia. Eriti ettevaatlik peab olema ägeda raske astma korral, sest seda toimet võib tugevdada samaaegne ravi ksantiini derivaatide, steroidide ja diureetikumidega.

Teiste β-adrenomimeetikume sisaldavate ravimite samaaegsel kasutamisel võib olla aditiivne toime.

Flutikasoonpropionaat

Inhaleerimise järgselt on tsütokroom P450 3A4 poolt vahendatud ulatusliku maksas ja sooles toimuva esmase metabolismi ja suure süsteemse kliirensi tõttu flutikasoonpropionaadi kontsentratsioon vereplasmas väike, seega on kliiniliselt oluliste koostoimete teke ebatõenäoline.

Tervete isikutega teostatud koostoimeuuringust intranasaalse flutikasoonpropionaadiga ilmnes, et ritonaviiri (tugevatoimeline tsütokroom P450 3A4 inhibiitor) 100 mg 2 korda ööpäevas manustamisel suureneb mitusada korda flutikasoonpropionaadi plasmakontsentratsioon, mille tulemusena väheneb märkimisväärselt seerumi kortisoolisisaldus. Puuduvad andmed selle koostoime kohta inhaleeritava flutikasoonpropionaadi puhul, kuid oodata on ravimi plasmakontsentratsiooni märkimisväärset suurenemist. Kirjeldatud on Cushingi sündroomi ja neerupealiste supressiooni. Selle kombinatsiooni kasutamist tuleb vältida ning kasutada vaid juhul, kui potentsiaalne kasu patsiendile ületab glükokortikosteroidide süsteemsete kõrvaltoimete ohu.

Väikeses tervete vabatahtlikega läbiviidud uuringus suurenes veidi nõrgema toimega CYP3A inhibiitori ketokonasooli toimel ühekordselt manustatud flutikasoonpropionaadi plasmakontsentratsioon 150% võrra. Selle tulemusena oli plasma kortisoolisisalduse langus suurem kui ainult flutikasoonpropionaadi manustamise järgselt. Teiste tugevatoimeliste CYP3A inhibiitorite (nt itrakonasooli) ja mõõdukate CYP3A inhibiitorite (nt erütromütsiini) samaaegsel kasutamisel on samuti oodata flutikasoonpropionaadi plasmakontsentratsiooni ja süsteemsete kõrvaltoimete riski

suurenemist. Soovitatav on ettevaatus ning võimalusel tuleb hoiduda nende ravimite pikaajalisest kasutamisest.

Salmeterool

Tugevad CYP3A4 inhibiitorid

Ketokonasooli (400 mg suu kaudu üks kord päevas) ja salmeterooli (50 mikrogrammi inhalatsiooni teel kaks korda päevas) samaaegne manustamine 15 tervele isikule 7 päeva jooksul viis salmeterooli ekspositsiooni olulise (Cmax 1,4-kordse ja AUC 15-kordse) suurenemiseni plasmas. See võib põhjustada salmeteroolravi teiste süsteemsete toimete (nt QTc-intervalli pikenemise ja südamepekslemise) esinemissageduse suurenemist võrreldes ainult salmeterool- või ketokonasoolraviga (vt lõik 4.4).

Ei ole täheldatud kliiniliselt olulist toimet vererõhule, südame löögisagedusele, vere glükoosi- ega kaaliumisisaldusele. Koos ketokonasooliga manustamisel ei suurenenud salmeterooli eliminatsiooni poolväärtusaeg ega suurenenud salmeterooli kuhjumine korduval manustamisel.

Vältida tuleb samaaegset ravi ketokonasooliga, välja arvatud juhul, kui ravist saadav kasu ületab salmeteroolravi süsteemsete kõrvaltoimete potentsiaalselt suurenenud riski. Teiste tugevate CYP3A4 inhibiitorite (nt itrakonasool, telitromütsiin, ritonaviir) puhul esineb tõenäoliselt sarnane koostoimete risk.

Mõõdukad CYP3A4 inhibiitorid

Erütromütsiini (500 mg suu kaudu kolm korda päevas) ja salmeterooli (50 mikrogrammi inhalatsiooni teel kaks korda päevas) samaaegne manustamine 15 tervele isikule 6 päeva jooksul viis salmeterooli ekspositsiooni vähese, kuid statistiliselt mitteolulise suurenemiseni (keskmine suhe oli 1,4 korda Cmax ja 1,2 korda AUC puhul). Samaaegne manustamine erütromütsiiniga ei olnud seotud ühegi tõsise kõrvaltoimega.

4.6Fertiilsus, rasedus ja imetamine

Fertiilsus

Puuduvad inimestelt saadud andmed. Kuid loomkatsetes ei ilmnenud salmeterooli või flutikasoonpropionaadi toimet fertiilsusele.

Rasedus

Keskmine hulk rasedate kohta saadud andmeid (300 kuni 1000 raseda andmed) näitab, et salmeterool ja flutikasoonpropionaat ei põhjusta väärarenguid ega avalda kahjulikku toimet lootele/vastsündinule. Loomkatsed on näidanud kahjulikku toimet reproduktiivsusele β-adrenomimeetikumide ja glükokortikosteroidide manustamise järgselt (vt lõik 5.3).

Sirdupla kasutamine raseduse ajal tuleb kõne alla vaid juhul kui oodatav kasu emale on suurem kui võimalikud ohud lootele.

Rasedatel naistel tuleb astma raviks kasutada flutikasoonpropionaadi madalaimat toimivat annust, mis tagab piisava kontrolli astmanähtude üle.

Imetamine

Ei ole teada, kas salmeterool ja flutikasoonpropionaat/metaboliidid erituvad rinnapiima.

Uuringud on näidanud, et salmeterool ja flutikasoonpropionaat ning nende metaboliidid erituvad lakteerivate rottide piima.

Ei saa välistada riski rinnapiimatoidul vastsündinule/imikule. Rinnaga toitmise katkestamine või Sirdupla-ravi katkestamine/jätkamine tuleb otsustada, arvestades imetamisest saadavat kasu lapsele ja ravist saadavat kasu naisele.

4.7Toime reaktsioonikiirusele

Sirdupla ei mõjuta või mõjutab ebaoluliselt autojuhtimise ja masinate käsitsemise võimet.

4.8Kõrvaltoimed

Kuna Sirdupla sisaldab nii salmeterooli kui flutikasoonpropionaati, võivad tekkida mõlema komponendiga seotud kõrvaltoimed. Kahe koostisosa samaaegsel manustamisel ei ole täheldatud täiendavate kõrvaltoimete lisandumist.

Salmeterooli/flutikasoonpropionaadiga seotud kõrvaltoimed on toodud allpool. Kõrvaltoimed on loetletud organsüsteemi klasside ja esinemissageduse järgi. Esinemissagedused on toodud järgmiselt: väga sage (≥ 1/10), sage (≥ 1/100 kuni < 1/10), aeg-ajalt (≥ 1/1000 kuni < 1/100), harv (≥ 1/10 000 kuni < 1/1000) ja teadmata (ei saa hinnata olemasolevate andmete alusel). Esinemissagedused põhinevad kliiniliste uuringute andmetel. Platseebo puhul täheldatud esinemissagedust arvesse ei võetud.

Organsüsteemi

Kõrvaltoime

Esinemissagedus

klass

 

 

Infektsioonid ja

Suuõõne ja neelu kandidiaas

Sage

infestatsioonid

 

 

 

Pneumoonia

Sage1,3

 

Bronhiit

Sage1,3

 

Söögitoru kandidiaas

Harv

Immuunsüsteemi

Ülitundlikkusereaktsioonide järgmised ilmingud:

 

häired

 

 

 

Naha ülitundlikkusreaktsioonid

Aeg-ajalt

 

Angioödeem (põhiliselt näo ja suu-neelupiirkonna turse)

Harv

 

Respiratoorsed sümptomid (hingeldus)

Aeg-ajalt

 

Respiratoorsed sümptomid (bronhospasm)

Harv

 

Anafülaktilised reaktsioonid, sh anafülaktiline šokk

Harv

Endokriinsüsteemi

Cushingi sündroom, Cushingi sündroomile sarnased

Harv

häired

sümptomid, neerupealiste supressioon, kasvupeetus lastel

 

 

ja noorukitel, luu mineraalse tiheduse vähenemine

 

Ainevahetus- ja

Hüpokaleemia

Sage

toitumishäired

 

 

 

Hüperglükeemia

Aeg-ajalt

Psühhiaatrilised

Ärevus

Aeg-ajalt

häired

 

 

 

Unehäired

Aeg-ajalt

 

Käitumise muutused, sh psühhomotoorne hüperaktiivsus

Harv

 

ja ärrituvus (peamiselt lastel)

 

 

Depressioon, agressiivsus (valdavalt lastel)

Teadmata

Närvisüsteemi

Peavalu

Väga sage

häired

 

 

 

Treemor

Aeg-ajalt

Silma kahjustused

Katarakt

Aeg-ajalt

 

Glaukoom

Harv

Südame häired

Palpitatsioonid

Aeg-ajalt

 

Tahhükardia

Aeg-ajalt

 

Südame rütmihäired (sh supraventrikulaarne tahhükardia

Harv

 

ja ekstrasüstoolia)

 

 

Kodade virvendus

Aeg-ajalt

 

Stenokardia

Aeg-ajalt

Respiratoorsed,

Nasofarüngiit

Väga sage2,3

rindkere ja

 

 

mediastiinumi

Neelu ärritus

Sage

häired

 

 

 

Hääle kähedus/düsfoonia

Sage

 

Sinusiit

Sage1,3

 

Paradoksaalne bronhospasm

Harv

Naha ja

Kontusioonid

Sage1,3

nahaaluskoe

 

 

kahjustused

 

 

Lihas-skeleti ja

Lihaskrambid

Sage

sidekoe

 

 

kahjustused

Traumaatilised luumurrud

Sage1,3

 

Artralgia

Sage

 

Müalgia

Sage

1.Kirjeldatud sageli platseebo puhul

2.Kirjeldatud väga sageli platseebo puhul

3.Kirjeldatud 3 aasta jooksul kroonilise obstruktiivse kopsuhaiguse (KOK) uuringus

4.Vt lõik 4.4

Valitud kõrvaltoimete kirjeldus

β2 agonisti manustamisega kaasnevad kõrvaltoimed, nt treemor, südamepekslemine ja peavalu, on üldiselt mööduvad ja taanduvad regulaarse ravi puhul.

Nagu ka teiste inhaleeritavate ravimite puhul, võib vahetult pärast manustamist tekkida paradoksaalne bronhospasm vilistava hingamise ja hingelduse süvenemisega. Paradoksaalne bronhospasm allub kiiretoimelisele bronhodilataatorile ja seda tuleb ravida otsekohe. Sirdupla kasutamine tuleb otsekohe lõpetada, hinnata patsiendi seisundit ning vajadusel alustada alternatiivset ravi.

Flutikasoonpropionaadi sisalduse tõttu võivad mõnel patsiendil tekkida hääle kähisemine ning suuõõne ja neelu ning harva söögitoru kandidiaas (soor). Nii hääle kähedust kui suuõõne ja neelu kandidiaasi juhte saab leevendada, kui vahetult pärast inhalaatori kasutamist suud veega loputada ja/või hambaid puhastada. Sümptomaatilist suuõõne ja neelu kandidiaasi võib ravida lokaalsete seenevastaste ravimitega, jätkates samal ajal ravi Sirdupla’ga.

Lapsed

Võimalikeks süsteemseteks kõrvaltoimeteks on Cushingi sündroom, Cushingi sündroomile sarnased sümptomid, neerupealiste pärssimine ja kasvupeetus lastel ja noorukitel (vt lõik 4.4). Lastel võib esineda veel ärevust, unehäireid ja muutusi käitumises, sh hüperaktiivsust ja ärrituvust.

Võimalikest kõrvaltoimetest teavitamine

Ravimi võimalikest kõrvaltoimetest on oluline teavitada ka pärast ravimi müügiloa väljastamist. See võimaldab jätkuvalt hinnata ravimi kasu/riski suhet. Tervishoiutöötajatel palutakse teavitada kõigist võimalikest kõrvaltoimetest www.ravimiamet.ee kaudu.

4.9Üleannustamine

Puuduvad kliinilistest uuringutest saadud andmed Sirdupla üleannustamise kohta, kuid olemasolevad andmed mõlema komponendi üleannustamise kohta on toodud allpool.

Salmeterooli üleannustamise nähtudeks ja sümptomiteks on pearinglus, süstoolse vererõhu tõus, treemor, peavalu ja tahhükardia. Kui Sirdupla-ravi lõpetatakse ravimi β-agonist komponendi üleannustamise tõttu, tuleb kaaluda steroidkomponendi asendust. Lisaks võib tekkida hüpokaleemia, mistõttu peab jälgima seerumi kaaliumisisaldust. Kaaluda tuleb kaaliumi manustamist.

Äge üleannustamine: lubatust suuremate flutikasoonpropionaadi annuste inhaleerimine võib põhjustada neerupealiste funktsiooni ajutist pärssumist. See ei nõua erakorraliste ravimeetmete rakendamist, kuna neerupealiste funktsioon taastub tavaliselt mõne päevaga, mida hinnatakse plasma kortisoolisisalduse järgi.

Inhaleeritava flutikasoonpropionaadi krooniline üleannustamine: jälgida tuleb neerupealiste reservi ja vajalikuks võib osutuda ravi süsteemse glükokortikosteroidiga. Pärast seisundi stabiliseerumist tuleb jätkata inhaleeritava glükokortikosteroidi manustamist soovitatud annuses. Vt lõik 4.4: neerupealiste supressiooni oht.

Flutikasoonpropionaadi ägeda ja kroonilise üleannustamise puhul peab Sirdupla-ravi jätkama sobivas annuses, mis tagab kontrolli haigusnähtude üle.

SIRDUPLA_1717220_SPC_171722012x1

5.FARMAKOLOOGILISED OMADUSED

5.1Farmakodünaamilised omadused

Farmakoterapeutiline rühm: adrenergilised ained kombinatsioonis kortikosteroidide või teiste ainetega, v.a. antikolinergilised

ATC-kood: R03AK06

Toimemehhanism ja farmakodünaamilised toimed

Sirdupla sisaldab salmeterooli ja flutikasoonpropionaati, millel on erinevad toimemehhanismid.

Kummagi ravimi vastavaid toimemehhanisme on kirjeldatud järgnevalt.

Salmeterool:

Salmeterool on kestva toimega (12 tundi) selektiivne β-adrenoretseptorite agonist, mis seondub retseptoritega oma pika kõrvalahelaga.

Salmeterooli poolt esile kutsutud bronhide lõõgastus püsib kauem (vähemalt 12 tundi) kui lühitoimeliste β-adrenomimeetikumide tavaliste annuste kasutamisel.

Flutikasoonpropionaat:

Inhaleeritav flutikasoonpropionaat avaldab terapeutilistes annustes kortikosteroididele iseloomulikku põletikuvastast toimet kopsudes, vähendades astma sümptomeid ja ägenemisi, omamata süsteemsele manustamisele iseloomulikke kõrvaltoimeid.

Kliiniline efektiivsus ja ohutus

Astma kliinilised uuringud salmeterooli/flutikasoonpropionaadiga

12 kuud kestnud uuringus (Gaining Optimal Asthma ControL, GOAL), kus osales 3416 püsiva astmaga täiskasvanut ja noorukit, võrreldi salmeterooli/flutikasoonpropionaadi ja ainult inhaleeritava glükokortikosteroidi (flutikasoonpropionaadi) efektiivsust ja ohutust astma ravieesmärkide saavutamisel. Annust suurendati iga 12 nädala järel kuni **täieliku kontrolli või uuritava ravimi suurima annuse saavutamiseni. GOAL uuring näitas, et kontrolli astma üle saavutas rohkem salmeterooli/flutikasoonpropionaati kui ainult inhaleeritavat glükokortikosteroidi saanud patsiente ning see kontroll saavutati väiksema glükokortikosteroidi annusega.

*Hea kontroll astma üle saavutati kiiremini salmeterooli/flutikasoonpropionaadiga kui ainult inhaleeritava glükokortikosteroidi kasutamisel. Ravi kestus, mille jooksul 50% uuritavatest saavutab esimese individuaalse hea kontrolliga nädala, oli salmeterooli/flutikasoonpropionaadi puhul 16 päeva ja inhaleeritava glükokortikosteroidi puhul 37 päeva. Varem steroidravi mittesaanud astmahaigete alagrupis oli aeg individuaalse hea kontrolliga nädalani 16 päeva salmeterooli/flutikasoonpropionaadi ja 23 päeva inhaleeritava glükokortikosteroidi puhul.

Üldised uuringu tulemused näitasid:

Patsientide protsent, kes saavutasid *hea kontrolli (HK) ja **täieliku kontrolli (TK) astma üle 12 kuu jooksul

Uuringueelne ravi

Salmeterool/FP

 

FP

 

 

HK

 

TK

HK

TK

IKS ei kasutatud (ainult

78%

 

50%

70%

40%

SABA)

 

 

 

 

 

Väikeses annuses IKS

75%

 

44%

60%

28%

(≤ 500 mikrogrammi BDP või

 

 

 

 

 

 

 

 

 

samaväärset päevas)

 

 

 

 

Keskmises annuses IKS

62%

29%

47%

16%

(> 500…1000 mikrogrammi

 

 

 

 

BDP või samaväärset päevas)

 

 

 

 

Ühendatud tulemused kolme

71%

41%

59%

28%

ravitasandi lõikes

 

 

 

 

*Hea astma kontroll: sümptomite skoor üle 1 (sümptomite skoori 1 määratletakse kui „sümptomite esinemist ühe lühikese perioodi vältel päeva jooksul“) ≤ 2 päeval, lühitoimeliste β- adrenomimeetikumide (SABA) kasutamine ≤ 2 päeval ja ≤ 4 korral nädalas, hommikul mõõdetud ekspiratoorne tippvool ≥ 80% eeldatavast normist, öiste ärkamiste, ägenemiste ja ravi muutmist nõudvate kõrvaltoimete puudumine.

**Täielik astma kontroll: haigusnähtude puudumine, SABA (lühitoimeliste β-adrenomimeetikumide) mittekasutamine, hommikul mõõdetud ekspiratoorne tippvool ≥ 80% eeldatavast normist, öiste ärkamiste, ägenemiste ja ravi muutmist nõudvate kõrvaltoimete puudumine.

Uuringu tulemused näitavad, et patsientidel, kellel peetakse väga oluliseks kiiret astma kontrolli saavutamist, võib mõõduka püsiva astma esmaseks püsiraviks kasutada salmeterooli/flutikasoonpropionaadi annuses 50/100 mikrogrammi 2 korda ööpäevas (vt lõik 4.2).

Topeltpimedas randomiseeritud paralleelgruppidega uuringus, kus osales 318 püsiva astmaga patsienti vanuses ≥ 18 eluaastat, hinnati salmeterooli/flutikasoonpropionaadi ohutust ja talutavust kahe inhalatsiooni manustamisel kaks korda ööpäevas (topeltannus) kahe nädala jooksul. Uuring näitas, et salmeterooli/flutikasoonpropionaadi iga tugevuse inhalatsioonide kahekordistamine kuni 14 päeva jooksul viis β-adrenomimeetikumiga seotud kõrvaltoimete esinemissageduse vähese suurenemiseni (treemor: 1 patsient [1%] vs. 0, südamepekslemine: 6 [3%] vs. 1 [<1%], lihaskrambid: 6 [3%] vs. 1 [<1%]) ning inhaleeritava glükokortikosteroidiga seotud kõrvaltoimete esinemissagedus oli sarnane [nt suuõõne kandidiaas: 6 [6%] vs. 16 [8%], häälekähedus: 2 [2%] vs. 4 [2%]) võrreldes ühe inhalatsiooniga kaks korda ööpäevas. Juhul kui kaalutakse salmeterooli/flutikasoonpropionaadi annuse kahekordistamist täiskasvanud patsientidel, kes vajavad täiendavat lühiajalist (kuni 14 päeva) ravi inhaleeritava glükokortikosteroidiga, tuleb arvestada β-adrenomimeetikumiga seotud kõrvaltoimete esinemissageduse vähese suurenemisega.

Uuring SMART (Salmeterol Multi-Center Asthma Research Trial)

SMART oli mitmekeskuseline randomiseeritud topeltpime platseebokontrolliga, paralleelgruppides 28 nädalat kestnud USAs läbiviidud uuring, kus 13 176 patsienti randomiseeriti saama salmeterooli

(50 mikrogrammi kaks korda päevas) ja 13 179 patsienti platseebot lisaks patsientide tavalisele astmaravile. Uuringusse kaasati patsiendid, kes olid ≥ 12 aasta vanused, kellel esines astma ja kes kasutasid astmaravimit (kuid mitte LABAt). Uuringuga liitumisel registreeriti inhaleeritavate glükokortikosteroidide kasutamine, kuid see ei olnud nõutav uuringu edasises käigus. SMART uuringu esmane tulemusnäitaja oli respiratoorse süsteemiga seotud surmajuhtude ja eluohtlike ilmingute kombineeritud arv.

SMART uuringu tähtsaimad leiud: esmane tulemusnäitaja

Patsiendigrupp

Esmase tulemusnäitaja juhtude arv

Suhteline risk

 

/patsientide arv

 

(95%

 

salmeterool

platseebo

usaldusvahemikud)

Kõik patsiendid

50/13 176

36/13 179

1,40

(0,91; 2,14)

Inhaleeritavaid steroide kasutavad

23/6 127

19/6138

1,21

(0,66; 2,23)

patsiendid

 

 

 

 

Inhaleeritavaid steroide mittekasutavad

27/7049

17/7041

1,60

(0,87; 2,93)

patsiendid

 

 

 

 

Mustanahalised patsiendid

20/2366

5/2319

4,10

(1,54; 10,90)

(Tumedas kirjas risk on statistiliselt olulisel 95% tasemel.)

SMART uuringu tähtsaimad leiud uuringueelse inhaleeritavate steroidide kasutamise järgi: teisesed tulemusnäitajad

 

 

Teisese tulemusnäitaja juhtude arv

Suhteline risk

 

 

/patsientide arv

 

(95%

 

 

salmeterool

platseebo

usaldusvahemikud)

Respiratoorse süsteemiga seotud suremus

 

 

 

 

Inhaleeritavaid steroide kasutavad

 

10/6127

5/6138

2,01

(0,69; 5,86)

patsiendid

 

 

 

 

 

Inhaleeritavaid steroide

 

14/7049

6/7041

2,28

(0,88; 5,94)

mittekasutavad patsiendid

 

 

 

 

 

Kombineeritud astmaga seotud suremus või eluohtlikud ilmingud

 

 

Inhaleeritavaid steroide kasutavad

 

16/6127

13/6138

1,24

(0,60; 2,58)

patsiendid

 

 

 

 

 

Inhaleeritavaid steroide

 

21/7049

9/7041

2,39

(1,10; 5,22)

mittekasutavad patsiendid

 

 

 

 

 

Astmaga seotud suremus

 

 

 

 

Inhaleeritavaid steroide kasutavad

 

4/6127

3/6138

1,35

(0,30; 6,04)

patsiendid

 

 

 

 

 

Inhaleeritavaid steroide

 

9/7049

0/7041

*

 

mittekasutavad patsiendid

 

 

 

 

 

(* = ei olnud võimalik välja arvutada, kuna platseebogrupis juhtumeid ei ilmnenud. Tumedas kirjas väärtused on statistiliselt olulisel 95% tasemel. Ülaltoodud tabelis esitatud teisesed tulemusnäitajad saavutasid kogupopulatsioonis statistilise olulisuse piiri.) Teisesed tulemusnäitajad – kombineeritud üldine suremus või eluohtlikud ilmingud, üldine suremus või erinevatel põhjustel hospitaliseerimine – ei saavutanud kogupopulatsioonis statistilise olulisuse piiri.

Lapsed

Uuringus SAM101667, kus osales 158 sümptomaatilise astmaga last vanuses 6...16 aastat, oli salmeterooli/flutikasoonpropionaadi kombinatsioon võrdselt efektiivne flutikasoonpropionaadi annuse kahekordistamisega sümptomite kontrolli ja kopsufunktsiooni suhtes. Selles uuringus ei hinnatud toimet astma ägenemistele.

Uuringus, kus osalesid lapsed vanuses 4...11 aastat [n=428], võrreldi salmeterooli /flutikasoonpropionaadi Diskus®’t (50/100 mikrogrammi, üks inhalatsioon kaks korda päevas) salmeterooli/flutikasoonpropionaadi aerosoolinhalaatoriga (25/50 mikrogrammi, kaks inhalatsiooni kaks korda päevas) 12-nädalase raviperioodi jooksul. Keskmise hommikul mõõdetud ekspiratoorse tippvoolu kohandatud keskmine muutus võrreldes ravieelsega oli 1. kuni 12. nädala jooksul 37,7 l/min Diskus®’e rühmas ja 38,6 l/min aerosoolinhalaatori rühmas. Mõlemas ravirühmas täheldati paranemist ka hooravimi vabade ja ilma sümptomiteta päevade ja ööde osas.

5.2Farmakokineetilised omadused

Salmeterooli ja flutikasoonpropionaadi samaaegsel manustamisel inhalatsiooni teel oli kummagi nimetatud komponendi farmakokineetika samasugune nagu nende ravimite eraldi manustamisel. Seetõttu on mõlema komponendi farmakokineetikat kirjeldatud eraldi.

Salmeterool

Salmeterool avaldab lokaalset toimet kopsukoesse ning seetõttu ei ole selle kontsentratsioon plasmas määrava tähtsusega. Salmeterooli farmakokineetika kohta on andmed puudulikud, kuna inhaleeritava terapeutilise annuse puhul on ravimi kontsentratsioon plasmas madal (ligikaudu 200 pikogrammi/ml või vähem).

Flutikasoonpropionaat

Ravimi ühe annuse manustamisel inhalatsiooni teel on flutikasoonpropionaadi absoluutne biosaadavus tervetel inimestel 5…11%, sõltuvalt kasutatud inhalaatorist. Astmaga patsientidel on täheldatud inhaleeritava flutikasoonpropionaadi väiksemat süsteemset toimet.

Flutikasoonpropionaadi süsteemne imendumine vereringesse toimub peamiselt kopsude kaudu ning on esialgu kiire, seejärel aga kestvam. Ülejäänud osa annusest võib alla neelata, kuid selle roll süsteemses toimes on minimaalne vähese vesilahustuvuse ja esmase maksapassaaži läbimise tõttu, mille tulemuseks on biosaadavus alla 1%. Plasmakontsentratsioon suureneb lineaarselt inhaleeritava annuse suurendamisel.

Flutikasoonpropionaati iseloomustab kõrge plasma kliirens (1150 ml/min), suur jaotusruumala püsikontsentratsiooni faasis (ligikaudu 300 l) ja terminaalne poolväärtusaeg umbes 8 tundi.

Seonduvus plasmavalkudega on 91%.

Flutikasoonpropionaadi eritumine süsteemsest vereringest on väga kiire. See metaboliseeritakse suures osas tsütokroom P450 ensüümi CYP3A4 poolt inaktiivseks karboksüülderivaadiks. Väljaheites on leitud ka teisi kindlakstegemata metaboliite.

Flutikasoonpropionaadi renaalne kliirens on ebaoluline. Alla 5% annusest eritub neerude kaudu põhiliselt metaboliitidena. Põhiosa annusest eritub roojaga metaboliitidena ja muutumatul kujul.

Lapsed

31 kerge astmaga 4…11-aastasel lapsel hinnati 21 päeva kestnud ravi toimet salmeterooli/flutikasoonpropionaadi 25/50 mikrogrammi inhalaatori (2 inhalatsiooni kaks korda päevas manustatult koos vahemahutiga või ilma) või salmeterooli/flutikasoonpropionaadi 50/100 mikrogrammi Diskus®’e (1 inhalatsioon kaks korda päevas) kasutamisel. Flutikasooni

süsteemne ekspositsioon oli salmeterooli/flutikasoonpropionaadi inhalaatori (107 pikogrammi h/ml [95% CI: 45,7; 252,2]) kasutamisel koos vahemahutiga ja salmeterooli/flutikasoonpropionaadi Diskus®’e (138 pikogrammi h/ml [95% CI: 69,3; 273,2]) kasutamisel sarnane, kuid salmeterooli/flutikasoonpropionaadi inhalaatori kasutamisel ilma vahemahutita madalam

(24 pikogrammi h/ml [95% CI: 9,6; 60,2]). Salmeterooli süsteemne ekspositsioon oli ilma vahemahutita salmeterooli/flutikasoonpropionaadi inhalaatori, vahemahutiga salmeterooli/flutikasoonpropionaadi inhalaatori ja salmeterooli/flutikasoonpropionaadi inhalaatori Diskus®’e kasutamise korral sarnane (vastavalt 126 pikogrammi h/ml [95% CI: 70; 225],

103 pikogrammi h/ml [95% CI: 54; 200] ja 110 pikogrammi h/ml [95% CI: 55; 219]).

5.3Prekliinilised ohutusandmed

Salmeterooli ja flutikasoonpropionaadi eraldi manustamise loomkatsetest saadud tulemustest omavad tähtsust inimesele vaid nende farmakoloogilise toime tugevnemisega seotud efektid.

Reproduktsioonitoksilisuse uuringutes on glükokortikosteroidide manustamine loomadele põhjustanud väärarengute teket (suulaelõhe, skeleti väärarengud). Ent soovitatud annuste kasutamisel ei oma need loomkatsete tulemused tähendust inimeste puhul. Loomkatsetest salmeterooliga on ilmnenud embrüotoksiline toime vaid väga suurte annuste kasutamisel. Samaaegse manustamise järgselt suurenes rottidel nabaväädi väärasetsuse ja kuklaluu mittetäieliku luustumise esinemissagedus annuste kasutamisel, mis on seotud teadaolevate glükokortikosteroididest tingitud arenguhäiretega.

Kloorfluorsüsinikku (CFC) mittesisaldaval propellendil norfluraanil ei ole toksilist toimet ka väga suurte kontsentratsioonide puhul. See on leidnud tõestust norfluraani igapäevasel manustamisel paljudele loomaliikidele 2 aasta jooksul.

6.FARMATSEUTILISED ANDMED

6.1Abiainete loetelu

Propellent: norfluraan (HFA 134a) veevaba etanool.

6.2Sobimatus

Ei kohaldata.

6.3Kõlblikkusaeg

2 aastat.

6.4Säilitamise eritingimused

Hoida temperatuuril kuni 25°C.

Mahuti sisaldab rõhu all vedelikku. Vältida kokkupuudet temperatuuriga üle 50°C, kaitsta otsese päikesevalguse eest. Mahutit ei tohi läbi torgata ega põletada, isegi kui see on tühi.

Nagu enamike inhaleeritavate rõhumahutis olevate ravimite puhul, võib ravimi toime väheneda, kui mahuti on külm.

6.5Pakendi iseloomustus ja sisu

Suspensioon on mõõteklapiga, seest lakitud 16 ml alumiiniumsulamist rõhumahutis. Mahutid on valges plastümbrises, mis on varustatud pihustiga huuliku ja kahvatulilla või burgundiapunase kattega. Inhalaatoril on annuselugeja, milles on näha, mitu ravimiannust on alles. Annuselugeja number on nähtav plastümbrise tagaküljel olevas aknakeses. Üks rõhumahuti sisaldab 120 annust.

Seade on pakendatud pappkarpi, milles on:

1 x 120 mõõdetud annust inhalaatoris.

6.6Erihoiatused ravimpreparaadi hävitamiseks ja käsitlemiseks

Kasutamata ravimpreparaat või jäätmematerjal tuleb hävitada vastavalt kohalikele nõuetele.

7.MÜÜGILOA HOIDJA

MYLAN S.A.S. 117 Allée des Parcs 69800 Saint-Priest Prantsusmaa

8.MÜÜGILOA NUMBER (NUMBRID)

25 mikrogrammi/125 mikrogrammi: 925216.

25 mikrogrammi/250 mikrogrammi: 925316.

9.ESMASE MÜÜGILOA VÄLJASTAMISE/MÜÜGILOA UUENDAMISE KUUPÄEV

Müügiloa esmase väljastamise kuupäev: 07.12.2016.

10.TEKSTI LÄBIVAATAMISE KUUPÄEV

detsember 2016

„Diskus“, „Accuhaler“ ja „Volumatic“ on GlaxoSmithKline grupi ettevõtete registreeritud kaubamärgid.

„AeroChamber Plus“ on Trudell Medical International’i registreeritud kaubamärk.