Puudub Eestis kehtiv müügiluba või meil ei ole andmeid veel

Sporanox

 

Sporanox

Üldnimetus: itrakonasool

Tootenimetused: Sporanox

Mis ravim on sporanox

Sporanox on asool-tüüpi seenevastane antibiootikum. See hävitab tundlikud seened, häirides seeneraku membraani moodustumist.
Sporanoxi kasutatakse kolme tüüpi tõsise seennakkuse ( blastomükoosi, histoplasmoosi ja aspergilloosi ) raviks, mis võivad hõlmata mistahes osa kehal, kaasa arvatud kopsud, suu või kõri, varba- või sõrmeküüned.
Sporanoxi võidakse kasutada ka teistel, selles ravimijuhises mainimata jäänud eesmärkidel.

Oluline informatsioon Sporanoxi kohta

Ärge tarvitage Sporanoxi, kui olete allergiline itrakonasoolile või sellega sarnastele ravimitele, nagu näiteks flukonasool ( Diflucan ) või ketokonasool ( Nizoral ), kui teil on esinenud kongestiivne südamepuudulikkus või kui te olete rase või plaanite rasedaks jääda ravi ajal.
Te ei tohiks Sporanoxi tarvitada koos järgmiste ravimitega: tsisapriid ( Propulsid ), dihüdroergotamiin ( D.H.E. 45, Migranal ), dofetiliid ( Tikosyn ), ergonoviin ( Ergotrate ), ergotamiin ( Ergomar ), lovastatiin ( Altocor, Altoprev, Mevacor ), metüülergonoviin ( Methergine ), midasolaam ( Versed ), nisoldipiin ( Sular ), pimosiid ( Orap ), kinidiin ( Quinaglute, Quinidex, Quin-Release ), simvastatiin ( Zocor ) või triasolaam ( Halcion ).
Teiste ravimite hulka, mida Sporanoxiga koos ei peaks tarvitatama, kuuluvad astemisool ( Hismanal ) ja levometadüül ( Orlaam ).
Leidub veel palju teisi ravimeid, millel võib Sporanoxiga koostoime avalduda. Teavitage oma arsti kõigist retsepti- ja käsimüügiravimitest, mida tarvitate. Siia juurde kuuluvad ka vitamiinid, mineraalid, ravimtaimetooted ja teiste arstide poolt välja kirjutatud ravimid. Ärge alustage uue ravimi tarvitamist ilma oma arsti teavitamata. Kandke endaga kaasas nimekirja kõigist teie poolt kasutatavatest ravimitest ja näidake seda teid ravivale arstile või tervishoiutöötajale.
Enne Sporanoxi tarvitamist teavitage oma arsti, kui teil on südamehaigus, teil on olnud rabandus, südamerütmihäire, neeru- või maksahaigus, hingamishäire, põie armistumine või kui teil on esinenud pika QT sündroom.
Sporanoxi kapsleid ei tohiks kunagi kasutada Sporanoxi suulise lahuse ( vedeliku ) asemel, kui arst teile lahuse on määranud. Veenduge, et olete apteegist saanud selle ravimi õigel kujul ning küsimuste korral pöörduge apteekri poole. Tarvitage seda ravimit kogu ajaperioodi jooksul, mis arst teile määranud on. Teie sümptomid võivad väheneda enne, kui nakkus on täielikult välja ravitud. Võtke ühendust oma arstiga, kui teie sümptomid ei kao.

Enne Sporanoxi tarvitamist

Ärge tarvitage seda ravimit, kui olete allergiline itrakonasoolile või sellega sarnastele ravimitele, nagu näiteks flukonasool ( Diflucan ) või ketokonasool ( Nizoral ), kui teil on esinenud kongestiivne südamepuudulikkus või kui te olete rase või plaanite rasestuda ravi ajal. Sporanoxiga koos ei tohiks tarvitada järgnevaid ravimeid:

  • tsisapriid ( Propulsid );
  • dofetiliid ( Tikosyn );
  • nisoldipiin ( Sular );
  • pimosiid ( Orap );
  • kiniin ( Quinaglute, Quinidex, Quin-Release );
  • lovastatiin ( Altocor, Altoprev, Mevacor ) või simvastatiin ( Zocor );
  • midasolaam ( Versed ) või triasolaam ( Halcion );
  • ergot-tüüpi ravimid, nagu näiteks dihüdroergotamiin ( D.H.E.  45, Migranal ), ergonoviin ( Ergotrate ), ergotamiin ( Ergomar, Cafergot, Ercaf, Migergot ) või metüülergonoviin ( Methergine ); või
  • astemisool ( Hismanal ) või levometadüül ( Orlaam ).

Enne Sporanoxi tarvitamist teavitage oma arsti, kui olete mõne ravimi suhtes allergiline või kui teil on:

  • südamehaigus, südamerütmihäire, vereringeprobleemid või teil on olnud rabandus;
  • krooniline obstruktiivne kopsuhaigus ( ingl k. COPD ) või muu hingamishäire;
  • neeruhaigus;
  • maksahaigus;
  • põie armistumine; või
  • teil või kellelgi teie perekonnas on esinenud pika QT sündroom.

Kui teil esineb mõni neist seisunditest, on võimalik, et vajate Sporanoxi ohutuks tarvitamiseks doosi korrigeerimist või spetsiaalseid teste.
FDA raseduse kategooria C. See ravim võib loodet kahjustada. Teavitage oma arsti, kui olete rase või plaanite rasestuda ravi ajal. Sporanox kandub edasi rinnapiima ja võib kahjustada rinnaga toidetavat last. Ärge tarvitage seda ravimit ilma oma arsti teavitamata, kui toidate last rinnaga.

Kuidas ma peaksin Sporanoxi tarvitama?

Võtke seda ravimit teile arsti poolt tehtud ettekirjutusi täpselt järgides. Ärge tarvitage seda ravimit suuremas koguses või pikemalt kui soovitatud teie arsti poolt. Järgige retseptil olevaid juhiseid.
Sporanoxi kapsel tuleks sisse võtta pärast sööki. Võtke Sporanoxi suukaudset lahust ( vedelikku ) tühja kõhu peale, vähemalt 1 tund enne või 2 tundi pärast söömist. Enne vedeliku allaneelamist hoidke seda mitme sekundi jooksul suus.
Mõõtke vedeliku kujul olevat ravimit spetsiaalse doosimõõtmise lusika või topsiga, mitte tavalise söögilusikaga. Kui teil puudub doosimõõtmise vahend, pöörduge abi saamiseks apteekri poole.
Sporanoxi kapsleid ei tohiks tarvitada Sporanoxi suukaudse lahuse ( vedeliku ) asemel, kui teie arst teile lahuse on määranud. Veenduge, et olete apteegist saanud selle ravimi õigel kujul ja küsimuste korral pöörduge apteekri poole. Tarvitage seda ravimit kogu selle ajaperioodi jooksul, mis arst teile määranud on. Teie sümptomid võivad väheneda enne, kui nakkus on täielikult välja ravitud. Võtke ühendust oma arstiga, kui teie sümptomid ei kao.
Olemaks kindel, et see ravim ei põhjusta kahjulikke mõjusid, võib olla vajalik vereproovide abil teie maksa funktsioneerimise regulaarne kontrollimine. Ärge jätke vahele ühtegi plaanijärgset visiiti arsti juurde.
Säilitage Sporanoxi toatemperatuuril ning eemal niiskusest, kuumusest ja valgusest.

Mis juhtub, kui mul jääb doos võtmata?

Võtke ununenud doos esimesel võimalusel. Kui on peaaegu aeg teie järgmiseks doosiks, jätke ununenud doos võtmata ja tarvitage ravimit järgmisel plaanijärgsel ajal. Ärge võtke kahekordset annust, et korvata võtmata jäänud doosi.

Mis juhtub, kui ma üledoseerin?

Pöörduge abi saamiseks kiirabi poole, kui usute, et olete seda ravimit liiga suures koguses tarvitanud. Sporanoxi üledoosi sümptomid on teadmata.

Mida ma peaksin Sporanoxi tarvitamise ajal vältima?

Vältige antatsiidide või maohappevähendajate ( Tagamet, Pepcid, Axid, Zantac jt ) tarvitamist 1 tund enne või 2 tundi pärast Sporanoxi tarvitamist. Need ravimid võivad raskendada Sporanoxi imendumist teie kehas.
Sporanoxi kõrvaltoimed
Pöörduge abi saamiseks kiirabi poole, kui teil esineb mõni neist allergilise reaktsiooni sümptomitest: lööve; hingamisraskused; näo, huulte, keele või kõri paistetus. Teavitage koheselt oma arsti, kui teil esineb mõni neist tõsistest kõrvaltoimetest:

  • palavik;
  • õhupuudus, isegi kerge pingutuse korral;
  • paistetus, järsk kaalutõus;
  • kuulmisprobleemid;
  • tuimus või kihelustunne;
  • valu või kõrvetustunne urineerimisel; või
  • iiveldus, kõhuvalu, alapalavik, isutus, nõrkus, tume uriin, savikarva väljaheide, kollatõbi ( naha või silmade kolletumine ).

Vähemtõsiste kõrvaltoimete hulka võivad kuuluda:

  • kõhulahtisus, kõhukinnisus, kerge kõhuvalu;
  • kerge sügelustunne või nahalööve;
  • peavalu, uimasus; või
  • vesine nohu või muud külmetussümptomid.

See ei ole kõrvaltoimete täielik loetelu ja esineda võib ka teisi. Teavita oma arsti kõigist ebatavalistest või tülitekitavatest kõrvaltoimetest.

Millistel teistel ravimitel võib Sporanoxiga koostoime olla?

Sporanoxiga võib koostoime tekkida paljudel ravimitel. Järgnev nimekiri on vaid osaline. Teavitage oma arsti, kui tarvitate mõnda järgnevatest ravimitest:

  1. verevedeldajad, nagu näiteks varfariin ( Coumadin );
  2. vähiravimid;
  3. kolesteroolivastased ravimid, nagu näiteks atorvastatiin ( Lipitor );
  4. tsüklosporiin ( Gengraf, Sandimmune, Neoral );
  5. digoksiin ( digitaalis, Lanoxin );
  6. disopüramiid ( Norpace );
  7. fentanüül ( Actiq, Duragesic );
  8. isoniasiid ( tuberkuloosi raviks );
  9. rifabutiin ( Mycobutin ), rifampiin ( Rifadin, Rimactane, Rifater, Rifamate ) või rifapentiin ( Priftin );
  10. siroliimus ( Rapamune ) või takroliimus ( Prograf );
  11. antibiootikum, nagu näiteks klaritromütsiin ( Biaxin ), klotrimasool ( Mycelex Troche ), erütromütsiin ( E.E.S., E-Mycin, Ery-Tab, Erythrocin ), ketokonasool ( Nizoral ), telitromütsiin ( Ketek ), troleandomütsiin ( Tao ) või vorikonasool ( Vfend );
  12. antidepressant, nagu näiteks nefasodoon, paroksetiin ( Paxil ) või sertraliin ( Zoloft );
  13. barbituraat, nagu näiteks amobarbitaal ( Amytal ), butabarbitaal ( Butisol ), mefobarbitaal ( Mebaral ), sekobarbitaal ( Seconal ) või fenobarbitaal ( Solfoton );
  14. südame- või vererõhuravimid, nagu näiteks amlodipiin ( Norvasc ), diltiaseem ( Tiazac, Cartia, Cardizem ), felodipiin ( Plendil ), nifedipiin ( Procardia, Adalat ), verapamiil ( Calan, Covera, Isoptin, Verelan ) jt;
  15. HIV-i/AIDS-i ravimid, nagu näiteks atasanaviir ( Reyataz ), delavirdiin ( Rescriptor ), efaviirens ( Sustiva ), etraviriin ( Intelence ), indinaviir ( Crixivan ), nelfinaviir ( Viracept ), nevirapiin ( Viramune ), sakinaviir ( Invirase, Fortovase ) või ritonaviir ( Norvir );
  16. rahusti, nagu näiteks alprasolaam ( Xanax ), diasepaam ( Valium ); või
  17. haigushoo ravim, nagu näiteks karbamasepiin ( Carbatrol, Tegretol ), felbamaat ( Felbatol ), okskarbatsepiin ( Trileptal ) või fenütoiin ( Dilantin ) või primidoon ( Mysoline ).

See loetelu ei ole täielik ja võib olla ka teisi ravimeid, millel ilmneb Sporanoxiga koostoime.
Teavitage oma arsti kõigist retsepti- ja käsimüügiravimitest, mida tarvitate. Siia juurde kuuluvad ka vitamiinid, mineraalid, ravimtaimetooted ja teiste arstide poolt välja kirjutatud ravimid. Ärge alustage uue ravimi tarvitamist ilma oma arsti teavitamata. Kandke endaga kaasas nimekirja kõigist teie poolt tarvitatavatest ravimitest ja näidake seda teid ravivale arstile või tervishoiutöötajale.