Puudub Eestis kehtiv müügiluba või meil ei ole andmeid veel

Daytrana

Üldnimetus: methylphenidate ( transdermal ) ( meth il FEN ih date )
Brändinimetused: Daytrana
Mis on daytrana
Daytrana ( methylphenidate transdermaalne süsteem ) on tsentraalse närvisüsteemi stimuleerija. See mõjutab peaajus ja närvides asuvaid kemikaale, mis toetavad hüperactiivsust ja impulssi kontrolli.

Üldnimetus: methylphenidate ( transdermal ) ( meth il FEN ih date )

Brändinimetused: Daytrana

Mis on daytrana

Daytrana ( methylphenidate transdermaalne süsteem ) on tsentraalse närvisüsteemi stimuleerija. See mõjutab peaajus ja närvides asuvaid kemikaale, mis toetavad hüperactiivsust ja impulssi kontrolli.
Daytranat kasutatakse tähelepanu defitsiidi hüperaktiivsuse korratuse ( ADHD ) ravimiseks. See on transdermaalne nahaplaaster, mida pannakse puhtale, kuivale puusa osale.
Daytranat võib kasutada ka teiseks eemärgiks, mis ei ole selle meditsiinijuhi sees.

Mis on minu jaoks kõige tähtsam informatsioon Daytrana kohta?

Ärge võtke Daytranat kui te olete võtnud MAO pidurdajat nagu isocarboxazid ( Marplan ), tranylcypromine ( Parnate ), phenelzine ( Nardil ), või selegiline ( Eldepryl, Emsam ) eelmise 14 päeva jooksul. Ärge kasutage Daytranat kui teil on methylphenidate suhtes allergia või kui teil on glaukoom, kramp ( lihaste tõmblemised ), või Tourette sündroom, või karm rahutus, pinevus ( methylphenidate võib suurendada neid sümptoome ). Daytrana võib põhjustada harjumust. Jätke meelde kui palju plaastreid te kasutasite igast uuest pakendist. Methylphenidate on kuritarvituse ravim ning te peate teadma, kui keegi teie perekonnast kasutab seda ebaõigesti ja ilma retseptita. Lapsed, kes kasutavad Daytranat, peavad olema ette hoiatatud, et seda ei saa nahalt ära võtta ning teisele inimesele panna. See võib põhjustada tõsiseid kõrvaltoimeid.

Mida ma pean arutama oma arstiga enne Daytranat kastamist?

Ärge võtke Daytranat kui te olete võtnud MAO pidurdajat nagu isocarboxazid ( Marplan ), tranylcypromine ( Parnate ), phenelzine ( Nardil ), või selegiline ( Eldepryl, Emsam ) eelmise 14 päeva jooksul. Ärge kasutage Daytranat kui teil on methylphenidate suhtes allergia või kui teil on:

  • glaukoom;
  • isiklik või perekonna krambi ( lihaste tümblemiste ) haiguslugu või Tourette sündroom;
  • karm rahutus, pinevus ( Daytrana võib suurendada neid sümptoome ); või
  • kui teil kunagi oli naha reaktsioon kleepuvale sidemele või transdermaalsele nahalapile.

Mõned ergutusvahendid põhjustasid tõseliste südameprobleemidega või kongenitaalse südamedefektiga laste ja noorukite surma.
Enne Daytrana kasutamist öelge oma arstile, kui teil on mingi ravimi suhtes allergia või kui teil on:

  • congenitaalne südamedefekt;
  • kõrge vererõhk;
  • südamerike, südamerütmi korratus, või hiljutine südameatakk;
  • isiklik või perekonna mentaalse haiguse, psühootilise korratuse, bipolaarse haiguse, depressiooni või enesetapmise katsede haiguslugu;
  • epilepsia vüi muu haaramise korratus;
  • nahahaigus nagu ekseem või psoriaas; või
  • narkootilise või alkohoolse sõltumise haiguslugu.

Kui teil on üks nendest seisunditest, te kas või ei saa Daytranat kasutada, või vajate doseerimise reguleerimist või eratesteerimist ravimise jooksul.
FDA raseduse C kategooria. See ravim võib olla mittesündinud lapse jaoks ohtlik. Öelge oma arstile, kui olete rase või planeerite rasedust ravimise jooksul. See ei ole teatud, kas Daytrana saabub rinnapiimasse või kas see võib imikut kahjustada. Ärge kasutage Daytranat juhul, kui te ei öelnud oma arstile, et toidate oma last rinnaga.
Triamcinolone võib mõjutada lapse kasvu. Rääkige oma arstiga kui te arvate, et teie laps ei kasva normaalselt, kui te kasutate Daytranat.
Ärge andke Daytranat alla 6-aastastele lastele ilma arsti soovituseta.

Kuidas ma pean Daytranat kasutama?

Kasutage Daytranat täpselt nii kuidas see on teile ette kirjutatud. Ärge kasutage ravimit suuremates kogudes või kauem kui on arstiga soovitatud. Järgnege juhtimisi teie ravimi sildil.
Daytrana läheb koos püsiva instruktsiooniga ohituks ja effektiivseks kasutamiseks. Jälgige neid instruktsioone tähelepanelikult. Pidage nõu oma arsti või apteekriga, kui teil on küsimusi.
Kui te olite kasutanud methylphenidate pillu ja hakate kasutama nahaplaastreid, te võite alustada väikese doosiga plaastrist ning jälgida plaani, et kasutada igal nädalal suurema doosiga plaastrit pärast 4 esimest nädalat ravimist. Ärge muutke Daytrana doosi ilma arsti soovituseta.
Daytrana plaastri kasutamiseks avage suletud tasku ja eemaldage kaitseliini. Pandke plaastri nahale ning pressige seda oma käega 30 sekudi jooksul. Olge kindel, et plaaster on hästi kinnitatud. Sellel juhul plaaster jääb nahale pärast suplemist või pesemist.
Pange Daytrana transdermaalset plaastrit puusaalale, mis on puhas ja kuiv. Vältige õlist, ärritatud ja vigastatud nahka. Vältige plaastri paigutamist nahale, mis võib olla hõõrutud värvliga või riietega. Järgmisel hommikul kinnitage plaaster teisele puusale. Ärge kandke plaastrit ühel kehapoolel kahe päeva jooksul.
Ravimi effekti on näha pärast 2 tundi kandmist. Eemaldage plaastrit pärast 9 tundi kandmist.
Kui Daytrana plaaster kukkub maha, pange uus. Siis eemaldage teist plaastrit 9 tunni pärast esimese lapi kinnitamist.Plaastri kasutamisaeg ei pea ületama 9 tundi päeval, isegi kui te kinnitate uut plaastrit vana plaastri asendamiseks. Pärast plaastri eemaldamist murdke seda pooleks nii, et see liimks kokku ja kas või visake seda tualetti või pange kattega karpi. Kui te peatate ravimi kasutamist ja teil jääb plaastreid, visake neid välja sama meetodi kasutamisel.
Daytrana plaastrid lähevad koos tabeliga, et pidada meeles, millal plaastrid on kinnitatud ja eemaldatud. Ajatabel võib ka teil aidata aru saada, kuidas planeerida plaastri eemaldamisaega lähtudes selle kinnitamisajast.
Kui teil on magamisprobleemid ( insomnia ) või sööisu kaotus õhtudel, eemaldage plaastrit varem, et 9-tunnilist kasutamisaega vähendada. Ärge lõigake nahaplaastrit, et ravimise suurust vähendada.
Ärge soojendage plaastrit kui te kannate seda ( naiteks, soojendamisplokk, soe vann, elektri blankett, ja soe veevoodi. Soojus võib vabastada plaastrist liiga palju ravimit ühel korral.
Hoidke Daytrana plaastrit selles pakendis kuni te olete valmis seda kasutama. Hoidke pakendeid toatemperatuuril kuivas ja jahedas kohas. Visake välja pakendid, mis ei ole kasutatud 30 päaeva jooksul pärast esialgse pakendi avamisest.
Daytrana on kuritarvituse ravim ja võib põhjustada harjumust. Jätke meelde kui pälju plaastreid te olete kasutanud igast uuest plaastri pakendist. Te peate hoidma oma korteris elavaid inimesi selle ravimi ebaõigest kasutamisest eemal. Ebaõige või retseptita Daytrana kasutamine võib põhjustada surma või tõsiseid südame kõrvaltoimeid.
Lapsed, kes kasutavad Daytranat, peavad olema ette hoiatatud, et seda ei saa nahalt ära võtta ning teisele inimesele panna. See võib põhjustada tõsiseid kõrvaltoimeid.

Mis juhtub kui ma jätan doosi vahele?

Kinnitage plaastrit nii kiiresti kui see tuleb teile meelde, ning ärge kandke seda rohkem kui 9 tundi. Te võite vähendada kasutamisaega kui te kinnitasite plaastrit hiljem kui tavaliselt. Daytrana võib põhjustada magamisprobleeme kui te kannate seda õhtul. Ärge pandke kaht plaastrit korral, et unustatud doosi kompenseerida.

Mis juhtub kui ma võtan doosi üle?

Vajate ettenägematu juhu meditsiinilist abi, kui te arvate, et kasutasite liiga palju ravimit. Kohe eemaldage plaastrit ja puhastage naha seebi ja veega. Methylphenidate ülevõtmine võib olla fataalne.
Ülevõtmise sümptoomid võivad olla: oksendamine, loksutamine, värisemine, lihaste tõmblemine,  konvulsioonid, segadus, hallutsinatsioon, higistamine, kiire või ebaühtlane südamemäär, ebaselge nägemine, kuiv suu ja nina, ning nõrkus.

Mida ma pean vältima Daytrana kasutamise ajal?

Daytrana võib põhjustada  teie mõtlemisreaktsioone nõrgendavaid kõrvaltoimeid. Olge tähelepanelikud kui te juhite autot või teete midagi, mis vajab teid olla ärganud ja valvas.
Ärge kinnitage Daytranat õhtul, see võib põhjustada magamisprobleeme ( insomniat ).
Daytrana kõrvaltoimed
Vajate ettenägematu juhu meditsiinilist abi, kui teil on  mõni nendest allergilistest reaktsioonidest: täpid, raskenenud hingamine, näo, huulte, keele või kurgu paistetus. Helistage oma arstile kui teil on mõni nendest tähtsatest kõrvaltoimetest:

  • kiir, kolkiv vüi ebaühtlane südamemäär;
  • peapöörituse tunne, nõrkus;
  • suurenenud vererõhk ( tugev peavalu, ebaselge nägemine, probleemid kontsenreerimisel, rinnavalu, tuimus, haaramine );
  • punasus, paistetus, kihelemine, ville tekitamine kohal, kus oli lapp ( või teistel kohtadel );
  • peavalu temperatuuriga, nõrkus, liigende valu, diareea, ja/või oksendamine;
  • agressioon, rahutus, hallutsinatsioonid,  ebatavaline käituine, või lihaste tõmblemised; või
  • segadus, nutmine, ärrituvuse tunne.

Mitte nii tõsised kõrvaltoimed võivad olla:

  • nägemisprobleemid;
  • mahe naha punasemine, muhud või kihelemine;
  • nauseea, oksendamine;
  • sööisu kaotamine, kaalu kaotamine;
  • magamisprobleemid ( insomnia ); või
  • nohu, kurguvalu.

See ei ole kõrvaltoimete täielik nimekiri ning teised võivad ilmneda ka. Öelge oma arstile teistest ebatavalistest või sugulaslikkutest kõrvaltoimetest.

Missugused teised ravimid võivad Daytranale mõjuda?

Enne Daytranat kasutamist öelge oma arstile, kui te kasutate mingit järgmistest ravimitest:

  1. vererõhu ravimid;
  2. vere vedelejad nagu warfarin ( Coumadin );
  3. clonidine ( Catapres );
  4. haaramisravimid nagu phenytoin ( Dilantin ), phenobarbital ( Luminal ), primidone ( Mysoline ); või
  5. antidepressantid nagu clomipramine ( Anafranil ), desipramine ( Norpramin ), imipramine ( Tofranil ), citalopram ( Celexa ), fluoxetine ( Prozac, Sarafem ), paroxetine ( Paxil ), ja muud.

Mõned teised ravimid võivad Daytranale mõjuda. Öelge oma arstile kõikidest retseptidest ja ravimitest, mida te kasutate ( sh vitamiinid, mineraalid, herbaalsed tooted ning teiste arstidega välja kirjutatud ravimid ). Ärge alustage uue ravimi kasutamist enne oma arsti soovitust.