Puudub Eestis kehtiv müügiluba või meil ei ole andmeid veel

Depakote

 

Depakote

Üldnimetus: divalporeks naatrium ( dye val PRO ex )

Kaubamärk: Depakote, Depakote ER, Depakote Sprinkles

Mis on Depakote?

Depakote mõjutab kemikaale Teie organismis, mis võivad olla krampide põhjuseks.
Depekote’t kasutatakse krampide ravimiseks. Tihti kasutatakse seda koos teiste krampide vastaste ravimitega. Samuti kasutatakse seda ravimit maaniliste faaside bipolaarsete häirete( maanilise-depresiooni haigus ) ravimiseks ning migreeni peavalude vältimiseks.
Depakote’t kasutatakse ka teiste haiguste kohtlemiseks, mis ei ole kirjas selles ravi juhendis.

Tähtis informatsioon Depakote kohta.

Harvade juhtumitel võib Depakote põhjustada eluohtlikku maksapuudulikkust, eriti lastel noorem kui 2 aastat. Lapsed võivad olla suuremas maksahaiguse ohus, kui tarvitavad rohkem kui ühte krampidevastast ravimit, kui neil on metaboolsed häired, või  aju haigus, mis põhjustab vaimseid häireid ( n.t. Creutzfeldt-Jakobi haigus, Huntingtoni haigus, multiipelskleroos või aju vigastus või infektsioon ). Pöörake eriti suurt tähelepanu, kui inimesel, kes tarvitab ravimit, esineb iiveldus, oksedamine, kõhuvalu või isutus, madal palavik, tume uriin, savi värvi väljaheide või kollatõbi ( kolletunud nahk või silmavalgud ). Need sümptomid võivad olla varajased maksafunktsiooni kahjustuste sümptomid. Mõned need sümptomid võivad olla ka pankreatiidi varajased märgid. Depakote võib põhjustada sünnikahjustusi. Ärge tarvitage ravimit, arsti informeerimiseta, et olete rase. Kasutake effektiivset rasedusvastast ravimit, ja kohe öelge arstile, kui rasestusite ravi ajal.
Teil võivad esineda mõtted suitsiidist sel ajal kui te kasutate Depakote’t. Arst peab teid kontrollima iga kord, kui te visiidile tulete. Käige arsti juures iga kord, kui aega tellisite.
Informeerige arsti kohe, kui tunnete uusi või halvenevaid sümptomeid, nagu: meeleolu või käitumise muutused, depressioon, ärevus või kui te tunnete end ärritunult, vaenulikult, hüperaktiivselt ( vaimselt või füüsiliselt ) või kui esinevad enesetapu mõtted ning Te vigastate ennast.
Enne kui Depakote’t tarvitada.
Harvade juhtumitel võib Depakote põhjustada eluohtlikku maksapuudulikkust, eriti lastel noorem kui 2 aastat. Lapsed võivad olla suuremas maksahaiguse ohus, kui tarvitavad rohkem kui ühte krampidevastast ravimit, kui neil on metaboolsed häired, või  aju haigus, mis põhjustab vaimseid häireid ( n.t. Creutzfeldt-Jakobi haigus, Huntingtoni haigus, multiipelskleroos või aju vigastus või infektsioon ). Samuti Depakote on põhjustanud eluohtlikku pankreatiiti ( kõhunäärmepõletik ). Pankreatiit võib tulla äkkiliselt ja sümptomid võivad tulla isegi pärast seda kui olete Depakote’t tarvitanud mitu aastat. Ärge kasutage Depakote’t, kui Teil on maksahaigus või uura tsükli häired.
Enne kui seda ravimit tarvitada, öelge arstile, kui Teil on:

  • Verejooks või vere hüübimise häire;
  • Perekonna ajaloos esineb pea häire, aju häire või kooma;
  • Perekonna ajaloos esinenud uurea tsükli häired;
  • Perekonna ajaloos esinenud teadmata põhjusega surmad; või
  • HIV või CMV ( tsütomegaloviirus ) infektsioon.

Kui Teil esineb mõni nendest seisunditest, siis arvatavasti vajate annuse korrigeerimist või erilist testi Depakote ohutuks tarvitamiseks.
Teil võivad esineda enesetapu mõtted ravi ajal. Öelge arstile, kui Teil esineb üüs või halvemaks muutunud depressioon või enesetapu mõtted, ravi esimese paari kuu jooksul või kui annus oli muudetud.
Teie pere või haldustöötajad samuti peavad olema valvel ja jälgima Teie meeleolu muutusi või sümptomeid. Arst beab Teid kontrollima regulaarselt igal visiidil. Käige arsti juures iga kord, kui aja tellisite.
FDA raseduse D kategooria. Ravim võim kahjustada veel sündimata last. Ärge kasutage Depakote’t arsti teadmata, et olete rase. Öelge arstile, kui rasetute ravi ajal. Depakote võib põhjustda sünnikahjustusi. Tarvitades Depakote’t kasutake effektiivset raseduskontrollivad ravimit. Depakote eritub rinnapiima ja võib last kahjustada. Ärge tarvitage seda ravimit arstile ütlemata, et toidate last rinnapiimaga.

Kuidas tuleb Depakote’t tarvitada?

Tarvitage ravimit nii nagu on Teile määratud. Ärge võtke rohkem ravimit või kauem kui arst Teile määras.
Järgige retseptil olevaid juhideid.
Jooge palju vett, sel ajal kui võtate ravimit. Teie annus nõuab korrigeerimist, kui Te ei saa piisavalt vedelikku ravi ajal.
Et olla kindel, et ravim ei ole kahjulik Teie organismile, Teie maks nõuab regulaarset testimist. On väga oluline mitte jätta vahele visiite arsti juurde.
Ärge lõpetage ravimi tarvitamist ige siis, kui tunnete ennast paremini. On väga oluline seda ravimit tarvitada regulaarselt, et vältida krampide kordumist. Kindlasti võtke uus retsept enne, kui ravim lõppeb. Helistage arstile kohe, kui tunnete, et ravim ei toimi nii hästi krampide vältimises. Ärge purustage, närige, murdke ega avage viivitatult vabastatavaid või aeglustatult vabastatavaid tablette või kapsleid. Tableti murdmine või avamine põhjustab liiga suure uimasti osa vabanemist organismi.
Te võite avada Depakote kapsli ja puistada seda lusikasse pudingut või õunapüreed, et kergemini alla neelata. Neelake mikstuur kohe alla, närimata. Ärge jätke ravimit pärastpoolseks tarvitamiseks. Tühi kapsel visake ära.
Kande kaasas ID kaart või meditsiinilist käevõru, kus on kirjas, et Te tarvitate Depakote’t. Iga arst, kiirabiarst või hambaarst peavad teadma, et Te tarvitate seda ravimit. Säilitage ravimit toatemperatuuris, soojast ja niiskusest varjatud kohas.

Mis juhtub, kui unustan annuse võtta?

Võtke annus kohe, kui see Teile meelde tuleb. Kui on peaaegu aeg järgmiseks annuseks, siis jätke vahelejäänud annus võtmata ja võtke järgmine annus õigel ajal. Ärge võtke kaks annust korraga, et vahelejäänud annus kompenseerida.

Mis juhtub, kui tarvitasin ravimit rohkem, kui on ettenähtud?

Olge tähelepanelikud, kui arvate, et tarvitasite liiga palju ravimit. Üleannutamissümptomid sesaldavad unisust või uimastust, pinnapelset hingamist, nõrka pulssi või kaotust.

Mida tuleb vältida tarvitades Depakote’t?

Vältige alkoholi tarvitamist, mis võib suurendada Depakote kõrvaltoimete esindamise võimalusi. Võib olla kõrvaltoime, mis kahjustada Teie mõtlemist või reaktsioone. Olge ettevatlik, kui juhite autot või teete midagi, mis nõuab tähelepanu ja valvelolekut. Vältige kokkupuuteid päikesekiirtega või kunstliku UV-kiirtega ( päikeselambid, solaarium ). Depakote võib Teie nahka muuta päikesetundlikumaks ning põhjustada päikesepõletusi. Kasutake päikesekreemi ( min. SPF 15 ) ja kandke kaitseriietust, kui peate päikese käes olema.
Depakote kõrvaltoimed.
Olge tähelepanelikud, kui inimesel, kes tarvitab Depakote’t, esinevad järgmised sümptomid: iiveldus, oksendamine, kõhuvalu või isutus, madal palavik, tume uriin, savi värvi väljaheide või kollatõbi ( kolletunud nahk või silmavalgud ). Need võivad olla esimesed maksakahjustuse märgid. Samuti need võivad olla varased pankreatiidi sümptomid.
Helistage kohe arstile, kui tunnete endal järgmisi sümptomeid: muutused meeleolus või kaitumises, depressioon, ärevud või kui Te tunnete end arritunult, vaenulikult, rahutult, olete hüperaktiivne ( vaimselt või füüsiliselt ) või Teil esinevad mõtted enesetapust ning Te vigastate ennast.
Kutsuge kiirabi, kui Teil esinevad järgmised allergilised sümptomid: nõgestõbi, hingamisraskused, näo, huulte, keele või kõri paistetus.
Kohe helistage arstile, kui tunnete endal järgmisis kõrvaltoimeid:

  • Seletamatu nõrkus, oksendamine või segadus ja minestus;
  • Kergelt tulevad sinakad või verejooks, veri uriinis;
  • Palavik, kurguvalu ja peavalu raskete villidega, kooriv ja punane nahalööve;
  • Palavik, külmavärinad, keha valud, gripi sümptomid;
  • Vähem urineerimist kui tavaliselt;
  • Hallutsinatsioonid ( kui näete seda, mida tegelukult ei ole );
  • Tõsine unisus ja kordineerimise puudumine; või
  • Kahelinägemine või silmade edasi-tagasi liikumine.

Vähem tõsised kõrvaltoimed võivad olla järgmised:

  • Kerge uimasus või nõrkus;
  • Kõhulahtisus, kõhukinnisus, seedimishäired;
  • Depressioon, ärevus või muud emotsionaalsed muutused;
  • Menstruaaltsüklie perioodi muutused;
  • Paisunud rinnad;
  • Treemor ( värisemine );
  • Juuste väljalangemine;
  • Kehakaalu muutused;
  • Nägemismuutused; või
  • Ebatavaline või ebameeldiv maitse suus.

See ei ole lõpetatud kõrvaltoinete nimekiri, võib esineda ka teisi. Öelge arstile igast ebatavalikust või tüütavast sümptomist.

Millised teised uimastid mõjutavad Depakote’t?

Külmetuse või allergia vastased ravimid, narkootilised valuvastased ravimid, üneroht, lohaste lõdvestusravimid, ning depressiooni või ärevuse ravimid võivad lisada unisuse tunnet Depakote poolt juba põhjustatud unustusele. Rääkige arstiga, kui tavaliselt Te kasutate neid ravimeid või teisi krampide vastaseid ravimeid.
Enne kui ravimit tarvitada, öelge arstile, kui kasutate järgmisis ravimeid:

  • Topiramaat ( Topamax );
  • Tolbutamiid ( Orinase );
  • Vere vedeldajad, nagu varfariin ( Coumadin );
  • Aspiriin või acetaminophen ( Tylenol );
  • Zidovudiin ( Retrovir );
  • Diazepaam ( Valium );
  • Meropenem ( Merrem );
  • Rifampin ( Rifadin, Rimactane, Rifater ); või
  • Etosuksimiid ( Zarontin ).

See nimekiri ei ole lõpetatud ja võib olla rohkem ravimeid koostoimivaid Depakote’ga. Öelge arstile kõikidest ravimitest, mida Te tarvitate, mis on määratud teiste arstidega ja mida Te kasutate ilma retseptita. Siia kuuluvad vitamiinid, mineraalid, taimravimid, ja teised uimastid maaratud teiste arstidega. Ärge alustage uue ravimi tarvitamist enne, kui olete arstiga rääkinud.