Puudub Eestis kehtiv müügiluba või meil ei ole andmeid veel

Montelukast Olainfarm 10 mg

Artikli sisukord

Montelukast Olainfarm 10 mg

Montelukast Olainfarm 10 mg on leukotrieeni retseptorite antagonist, mis takistab leukotrieenideks nimetatavate ainete toimimist.

Montelukast Olainfarm 10 mg


PAKENDI INFOLEHT: INFORMATSIOON KASUTAJALE

Montelukast Olainfarm 10 mg, õhukese polümeerikattega tabletid
Montelukast
Üle 15-aastastele noorukitele ja täiskasvanutele

Enne ravimi kasutamist lugege hoolikalt infolehte.
•     Hoidke infoleht alles, et seda vajadusel uuesti lugeda.
•     Kui teil on lisaküsimusi, pidage nõu oma arsti või apteekriga.
•     Ravim on välja kirjutatud teile. Ärge andke seda kellelegi teisele. Ravim võib olla neile kahjulik, isegi kui haigussümptomid on sarnased.
•     Kui ükskõik milline kõrvaltoimetest muutub tõsiseks või kui te märkate mõnda kõrvaltoimet, mida selles infolehes ei ole nimetatud, palun rääkige sellest oma arstile või apteekrile.

Infolehes antakse ülevaade:
1. Mis ravim on Montelukast Olainfarm 10 mg ja milleks seda kasutatakse
2. Mida on vaja teada enne Montelukast Olainfarm 10 mg’i võtmist
3. Kuidas Montelukast Olainfarm 10 mg’i võtta
4. Võimalikud kõrvaltoimed
5. Kuidas Montelukast Olainfarm 10 mg’i säilitada
6. Lisainfo


1. MIS RAVIM ON MONTELUKAST OLAINFARM 10 MG JA MILLEKS SEDA KASUTATAKSE

Montelukast Olainfarm 10 mg on leukotrieeni retseptorite antagonist, mis takistab leukotrieenideks nimetatavate ainete toimimist. Leukotrieenid põhjustavad teie kopsus hingamisteede ahenemist ja turset ning samuti allergilisi sümptomeid. Leukotrieenide toime blokeerimisega leevendab Montelukast Olainfarm 10 mg astma sümptomeid ja aitab hoida astmat kontrolli all ning leevendab sesoonse allergia sümptomeid (tuntud ka kui heinapalavik või hooajaline allergiline riniit).
Teie arst on määranud Montelukast Olainfarm 10 mg’i teie astma raviks, et vältida astmanähtude teket nii päeval kui ka öösel.
•     Montelukast Olainfarm 10 mg’i kasutatakse patsientide raviks, kelle ravim ei ole piisavalt tõhus ja kes vajavad lisaravi.
•     Montelukast Olainfarm 10 mg aitab ära hoida ka füüsilise koormuse põhjustatud hingamisteede ahenemist.
•     Astmaga patsientidel, kellel Montelukast Olainfarm 10 mg on näidustatud astma raviks, võib Montelukast Olainfarm 10 mg vähendada ka sesoonse allergilise riniidi sümptomeid.

Arst otsustab teie haigusnähtude ja astma raskuse põhjal, kuidas Montelukast Olainfarm 10 mg’i kasutada.
Mis on astma?
Astma on pikaajaline haigus. Astmale on iseloomulik järgnev.

•     Ahenenud hingamisteede tõttu on hingamine raskendatud. Hingamisteede ahenemine süveneb ja paraneb mitmel erineval põhjusel.
•     Tundlikud hingamisteed reageerivad paljudele asjadele, nt sigaretisuitsule, õietolmule, külmale õhule või füüsilisele koormusele.
•     Hingamisteede limaskesta turse (põletik).
Astma sümptomite hulka kuuluvad köha, vilistav hingamine ja raskustunne rinnus.

Mis on sesoonne allergia?
Sesoonne allergia (tuntud ka kui heinapalavik või hooajaline allergiline riniit) on allergiline
reaktsioon õhus leiduvale puude, rohttaimede ja heina õietolmule. Allergilise reaktsiooni sümptomite hulka võivad tavaliselt kuuluda kinnine, tilkuv ja sügelev nina; aevastamine; vesised,
turses, punased ja sügelevad silmad.


2. MIDA ON VAJA TEADA ENNE MONTELUKAST OLAINFARM 10 MG’i VÕTMIST

Rääkige arstile kõikidest terviseprobleemidest või allergiatest, mis teil esinevad või on varem esinenud.

Ärge võtke Montelukast Olainfarm 10 mg’i
•     kui te olete allergiline (ülitundlik) toimeaine, soja, maapähkli või Montelukast Olainfarm 10 mg’i mõne koostisosa suhtes (vt lõik 6).

Eriline ettevaatus on vajalik ravimiga Montelukast Olainfarm 10 mg
•     Kui teie astma või hingamine halveneb, rääkige sellest kohe oma arstile.
•     Suukaudne Montelukast Olainfarm 10 mg ei ole ette nähtud ägedate astmahoogude raviks. Astmahoo tekkimisel järgige arstilt selleks puhuks saadud juhiseid. Kandke endaga alati kaasas inhaleeritavat astmahoo esmaabi ravimit.
•     On tähtis, et te kasutaksite kõiki arsti poolt määratud astmaravimeid. Montelukast Olainfarm 10 mg’i ei tohi kasutada arsti poolt määratud teiste astmaravimite asemel.
•     Kõik astmaravimeid kasutavad patsiendid peavad teadma, et kui tekivad kombinatsioonid sellistest sümptomitest nagu gripitaoline haigus, käte või jalgade surisemine või tuimus, kopsusümptomite halvenemine ja/või lööve, tuleb oma arstiga nõu pidada.
•     Te ei tohi võtta atsetüülsalitsüülhapet (aspiriini) ega põletikuvastaseid ravimeid (mida nimetatakse ka mittesteroidseteks põletikuvastasteks aineteks, MSPVAd), kui nende toimel teie astma süveneb.
•     Kui teie arst on teile öelnud, et te ei talu teatud suhkruid, peate te enne ravimi kasutamist temaga nõu pidama.

Kasutamine lastel
Montelukast Olainfarm 10 mg õhukese polümeerikattega tablette ei soovitata kasutada alla 15aastastel lastel ja noorukitel.
2…5-aastastele lastele on Montelukast Olainfarm 4 mg närimistabletid. 
6…14-aastastele lastele on Montelukast Olainfarm 5 mg närimistabletid.

Võtmine koos teiste ravimitega
Mõned ravimid võivad mõjutada Montelukast Olainfarm 10 mg’i toimet või Montelukast Olainfarm 10 mg võib mõjutada teiste ravimite toimet.
Palun informeerige oma arsti, kui te kasutate või olete hiljuti kasutanud mingeid muid ravimeid, kaasa arvatud ilma retseptita ostetud ravimeid.
Teavitage oma arsti enne ravi alustamist Montelukast Olainfarm 10 mg’i sellest, kui te võtate järgmisi ravimeid:
•     fenobarbitaal (kasutatakse epilepsia raviks),
•     fenütoiin (kasutatakse epilepsia raviks),
•     rifampitsiin (kasutatakse tuberkuloosi ja mõnede teiste nakkuste raviks).

Montelukast Olainfarm 10 mg’i kasutamine koos toidu ja joogiga
Montelukast Olainfarm 10 mg võib võtta koos toiduga või ilma.

Rasedus ja imetamine
Kasutamine raseduse ajal
Naised, kes on rasedad või planeerivad rasedust, peavad enne Montelukast Olainfarm 10 mg’i kasutamist nõu pidama oma arstiga. Arst otsustab, kas te tohite Montelukast Olainfarm 10 mg’i raseduse ajal kasutada.
Kasutamine imetamise ajal
Ei ole teada, kas Montelukast Olainfarm 10 mg eritub inimese rinnapiimaga. Kui te toidate last rinnaga või kavatsete seda teha, peate enne Montelukast Olainfarm 10 mg’i kasutamist nõu pidama oma arstiga.

Autojuhtimine ja masinatega töötamine
Montelukast Olainfarm 10 mg ei mõjuta tõenäoliselt teie autojuhtimise ega masinate käsitsemise võimet. Kuid individuaalne reageerimine ravimile võib olla erinev. Teatud kõrvaltoimed (nt pearinglus ja uimasus), mida on Montelukast Olainfarm 10 mg’i kasutamisel kirjeldatud väga harva, võivad mõnedel patsientidel mõjutada autojuhtimise või masinatega töötamise võimet.

Oluline teave mõningate Montelukast Olainfarm 10 mg’i koostisainete kohta
Montelukast Olainfarm 10 mg õhukese polümeerikattega tabletid sisaldavad laktoosi. Kui arst on teile öelnud, et te ei talu teatud suhkruid, peate te enne ravimi kasutamist konsulteerima arstiga.
Montelukast Olainfarm 10 mg sisaldab sojaõli. Kui te olete maapähklile või sojale  allergiline, ei tohi te seda ravimit kasutada.


3. KUIDAS MONTELUKAST OLAINFARM 10 MG’i VÕTTA

•     Te tohite võtta ainult 1 Montelukast Olainfarm 10 mg’i tableti üks kord ööpäevas, nagu arst on teile määranud.
•     Seda tuleb võtta isegi juhul, kui teil haigusnähud puuduvad või tekib äge astmahoog.
•     Võtke Montelukast Olainfarm 10 mg’i alati nii, nagu arst on teile rääkinud. Kui te ei ole milleski kindel, pidage nõu oma arsti või apteekriga.
•     Seda ravimit võetakse suu kaudu.

Täiskasvanutele ja üle 15-aastastele noorukiteleÜks 10 mg tablett ööpäevas võetakse õhtul. Montelukast Olainfarm 10 mg võib võtta koos toiduga või ilma.
Kui võtate Montelukast Olainfarm 10 mg’i, siis veenduge, et te ei kasuta samal ajal teisi sama toimeainet (montelukastit) sisaldavaid ravimeid.

Kui te võtate Montelukast Olainfarm 10 mg’i rohkem kui ette nähtud
Võtke kohe ühendust arstiga.
Enamiku üleannustamise juhtude korral ei täheldatud kõrvaltoimeid. Kõige sagedasemad sümptomid, mida on kirjeldatud üleannustamise korral nii täiskasvanutel kui ka lastel, olid kõhuvalu, unisus, janu, peavalu, oksendamine ja hüperaktiivsus.


Kui te unustate Montelukast Olainfarm 10 mg’i võtta
Püüdke võtta Montelukast Olainfarm 10 mg’i nii, nagu arst on teile rääkinud. Kui teil jäi aga üks annus vahele, tuleb ravimi võtmist jätkata tavalise skeemi kohaselt üks tablett üks kord ööpäevas. Ärge võtke kahekordset annust, kui annus jäi eelmisel korral võtmata.

Kui te lõpetate Montelukast Olainfarm 10 mg’i võtmise
Montelukast Olainfarm 10 mg ravib astmat ainult juhul, kui jätkate ravimi võtmist.
On tähtis, et Montelukast Olainfarm 10 mg’i võtmist jätkatakse senikaua, kui arst on öelnud. See aitab teie astmat kontrolli all hoida.
Kui teil on lisaküsimusi selle ravimi kasutamise kohta, pidage nõu oma arsti või apteekriga.


4. VÕIMALIKUD KÕRVALTOIMED

Nagu kõik ravimid, võib ka Montelukast Olainfarm 10 mg põhjustada kõrvaltoimeid, kuigi kõigil neid ei teki.
Montelukast 10 mg õhukese polümeerikattega tablettide kliinilistes uuringutes olid kõige sagedamini kirjeldatud kõrvaltoimed (need tekkisid rohkem kui 1 patsiendil 100-st või vähem kui 1 ravitud patsiendil 10-st), mida seostati montelukast 10 mg’i kasutamisega, järgmised:
•     kõhuvalu,
•     peavalu.

Need olid üldiselt kerged ja neid esines suurema sagedusega nii montelukasti kui ka platseebot (tablett, mis ei sisalda ravimit) saanud patsientidel.
Lisaks on ravimi turustamisjärgselt kirjeldatud järgmisi kõrvaltoimeid:
•     suurenenud eelsoodumus verejooksude tekkeks, ninaverejooks,
•     allergilised reaktsioonid, sh lööve, näo, huulte, keele ja/või kõri turse, mis võib põhjustada hingamis- või neelamisraskust,
•     käitumise ja meeleoluga seotud muutused (ebatavalised unenäod (sh hirmuunenäod), hallutsinatsioonid, ärrituvus, ärevus, rahutus, agitatsioon (sh agressiivne käitumine), värisemine, depressioon, unehäired, enesetapumõtted ja suitsidaalne käitumine (väga harvadel juhtudel),
•     pearinglus, uimasus, surisemine/tuimus jäsemetes, krambid,
•     südamepekslemine,
•     ninaverejooks,
•     kõhulahtisus, suukuivus, seedehäired, iiveldus, oksendamine,
•     hepatiit, verevalumite teke, sügelemine, nõgestõbi, valulikud punetavad muhud naha all, kõige sagedamini
säärtel (nodoosne erüteem),
•     liigese- või lihasvalu, lihaskrambid,
•     väsimus, halb enesetunne, tursed, palavik. Montelukastiga ravitud astmahaigetel on väga harva kirjeldatud kombinatsiooni sümptomitest, nagu gripitaoline haigus, käte ja jalgade surisemine või tuimus, kopsusümptomite halvenemine ja/või lööve (Churgi-Straussi sündroom). Kui teil tekib üks või mitu nimetatud sümptomit, peate sellest kohe teatama oma arstile.
Küsige oma arstilt või apteekrilt rohkem teavet kõrvaltoimete kohta. Kui ükskõik milline kõrvaltoimetest muutub tõsiseks või kui märkate mõnda kõrvaltoimet, mida selles infolehes ei ole nimetatud, palun rääkige sellest oma arstile või apteekrile.


5. KUIDAS MONTELUKAST OLAINFARM 10 MG’i SÄILITADA

•     Hoida laste eest varjatud ja kättesaamatus kohas.
•     Ärge kasutage Montelukast Olainfarm 10 mg pärast kõlblikkusaega, mis on märgitud pakendil pärast “Kõlblik kuni:” järel. Kaks esimest numbrit tähistavad kuud, neli viimast tähistavad aastat. Kõlblikkusaeg viitab kuu viimasele päevale.
•     Hoida originaalpakendis, valguse ja niiskuse eest kaitstult.
•     Ravimeid ei tohi ära visata kanalisatsiooni kaudu ega koos majapidamisprügiga. Küsige oma apteekrilt, kuidas hävitatakse ravimeid, mida enam ei vajata. Need meetmed aitavad kaitsta keskkonda.


6. LISAINFO

Mida Montelukast Olainfarm sisaldab
• Toimeaine on montelukast Üks tablett sisaldab montelukastnaatriumi, mis vastab 10 mg montelukastile.
•     Abiained on
Tableti sisu: mikrokristalne tselluloos, laktoosmonohüdraat, kroskarmelloosnaatrium, hüdroksüpropüültselluloos ja magneesiumstearaat. Tableti kate: polüvinüülalkohol, titaandioksiid, talk, punane raudoksiid, must raudoksiid, kollane raudoksiid, letsitiin ja ksantaankummi.

Kuidas Montelukast Olainfarm 10 mg välja näeb ja pakendi sisu
Montelukast Olainfarm 10 mg tabletid on beežid, ümmargused ja kaksikkumerad õhukese polümeerikattega tabletid.
Pakendis on: 7, 10, 14, 20, 28, 30, 50, 56, 84, 90, 98, 100 tabletti.
Kõik pakendi suurused ei pruugi olla müügil.

Müügiloa hoidja ja tootja
Müügiloa hoidja:
JSC Olainfarm 5 Rupnicu Street LV 2114 Olaine Läti Vabariik
Tootja:
Pharmathen S.A.,  6 Dervenakion str., Pallini Attiki, 15351  Kreeka

See ravimpreparaat on saanud müügiloa Euroopa Majanduspiirkonna liikmesriikides järgmiste nimetustega:
Eesti Montelukast Olainfarm 10 mg Leedu Montelukast Olainfarm 10 mg plėvele dengtos tabletės
Infoleht on viimati kooskõlastatud septembris 2010.


RAVIMI OMADUSTE KOKKUVÕTE


1. RAVIMPREPARAADI NIMETUS

Montelukast Olainfarm 10 mg, õhukese polümeerikattega tabletid


2. KVALITATIIVNE JA KVANTITATIIVNE KOOSTIS

Üks õhukese polümeerikattega tablett sisaldab montelukastnaatriumi koguses, mis vastab 10 mg montelukastile. INN. Montelukastum
Abiained: üks tablett sisaldab 89,3 mg laktoosmonohüdraati ja 0,12 mg sojaletsitiini. 
Abiainete täielik loetelu vt lõik 6.1.


3. RAVIMVORM

Õhukese polümeerikattega tablett.
Beežid, ümmargused ja kaksikkumerad õhukese polümeerikattega tabletid.


4. KLIINILISED ANDMED

4.1 Näidustused
Kerge kuni keskmise raskusega astma täiendav ravi täiskasvanutel ja alates 15-aastastel noorukitel, kellel inhaleeritavad kortikosteroidid ning lühitoimelised beetaagonistid ei taga adekvaatset kliinilist kontrolli.
Montelukastravil olevatel astmaga patsientidel võib leevendada sesoonse allergilise riniidi sümptomeid.
Astma profülaktika, milles oluline osa on füüsilisest koormusest indutseeritud bronhokonstriktsioonil.

4.2 Annustamine ja manustamisviis
Manustamisviis
Suukaudseks kasutamiseks.
Tablett tuleb alla neelata piisava koguse vedelikuga (nt klaasi veega).

Täiskasvanutele ning 15-aastastele ja vanematele astmaga või astma ja kaasuva sesoonse allergilise
riniidiga patsientidele manustatakse üks 10 mg tablett ööpäevas õhtuti.

Üldised soovitused.
Montelukast Olainfarm´i ravitoime astma kontrolli näitajatele avaldub ühe päevaga. Montelukast Olainfarm´i võib võtta koos toiduga või ilma. Patsientidele tuleb öelda, et nad kasutaksid Montelukast Olainfarm´i pidevalt, nii siis, kui astma on kontrolli all, kui ka astma ägenemise korral. Montelukast Olainfarm´i ei tohi kasutada koos teiste sama toimeainet (montelukasti) sisaldavate ravimpreparaatidega.
Eakate patsientide, neerupuudulikkusega patsientide või kerge kuni mõõduka maksakahjustusega patsientide ravimisel ei ole vaja ravimi annust muuta. Puuduvad andmed raske maksakahjustusega patsientide kohta. Annustamine on ühesugune mees- ja naissoost patsientide puhul.
Ravi Montelukast Olainfarm´iga koos teiste astmaravimitega.
Montelukast Olainfarm´i võib lisada patsiendi olemasolevale astmaravile.

Inhaleeritavad kortikosteroidid
Montelukast Olainfarm´i võib kasutada täiendavaks raviks patsientidel, kellel ei ole inhaleeritavate kortikosteroidide ja „vajaduse järgi” manustatud lühitoimeliste beetaagonistidega saavutatud piisavat kliinilist kontrolli astma üle. Inhaleeritavat kortikosteroidi ei tohi asendada Montelukast Olainfarm´aga (vt lõik 4.4).

Teised montelukasti tugevused/ravimvormid
15-aastaste ja vanemate täiskasvanud patsientide jaoks on 10 mg tabletid.
6…14-aastaste laste jaoks on 5 mg närimistabletid.
2…5-aastaste laste jaoks on 4 mg närimistabletid.


4.3 Vastunäidustused
Ülitundlikkus toimeaine, soja, maapähkli või ravimi ükskõik millise abiaine suhtes.

4.4 Hoiatused ja ettevaatusabinõud kasutamisel
Patsientidele tuleb öelda, et nad ei kasutaks suukaudset Montelukast Olainfarm 10 mg’i kunagi ägedate astmahoogude raviks ja hoiaksid selleks puhuks sobivat esmaabi ravimit käepärast. Ägeda astmahoo raviks tuleb kasutada lühitoimelist inhaleeritavat beetaagonisti. Kui patsient vajab tavalisest sagedamini lühitoimelise beetaagonisti inhalatsioone, tuleb arstiga nõu pidada niipea kui võimalik.

Inhaleeritavat ega suu kaudu manustatavat kortikosteroidi ei tohi järsku asendada Montelukast Olainfarm’aga.
Puuduvad andmed selle kohta, et Montelukast Olainfarm 10 mg’i samaaegsel manustamisel võib suukaudse kortikosteroidi annust vähendada.

Harvadel juhtudel võib astmavastaseid ravimeid, sh Montelukast Olainfarm 10 mg’i kasutavatel patsientidel tekkida süsteemne eosinofiilia, mille puhul esinevad mõnikord Churgi-Straussi sündroomile (seisund, mida sageli ravitakse süsteemsete kortikosteroididega) iseloomulikud vaskuliidi kliinilised tunnused. Neid haigusjuhte on tavaliselt (kuid mitte alati) seostatud suukaudse kortikosteroidi annuse vähendamise või ärajätmisega. Leukotrieeni retseptorite antagonistide võimalikku seost Churgi-Straussi sündroomi tekkega ei ole välistatud ega kindlaks tehtud. Arstid peavad tähelepanu pöörama sellele, kui patsiendil tekib eosinofiilia, vaskuliitiline lööve, kopsufunktsiooni halvenemine, kardiaalsed tüsistused ja/või neuropaatia. Patsiente, kellele tekivad nimetatud sümptomid, tuleb uuesti läbi vaadata ning nende raviskeemid üle vaadata.

Aspiriini suhtes tundlikel astmahaigetel ei muuda ravi montelukastiga vajadust hoiduda aspiriini või teiste mittesteroidsete põletikuvastaste ravimite kasutamisest.
See ravim sisaldab laktoosi.
Patsiendid, kellel on harvaesinev pärilik galaktoosi talumatus, laktaasi defitsiit või glükoosi-galaktoosi imendumishäire, ei tohi seda ravimit kasutada.

On teada, et toiduga saadavad sojatooted põhjustavad sojaallergiaga inimestel allergilisi reaktsioone, sh rasket anafülaksiat. Patsientidel, kellel on teadaolev allergia maapähkli valgu suhtes, on suurenenud risk raskete allergiliste reaktsioonide tekkimiseks sojapreparaatide kasutamisel.

4.5 Koostoimed teiste ravimitega ja muud koostoimed
Montelukast Olainfarm 10 mg’i võib kasutada koos teiste tavaliselt astma profülaktikaks ja pikaajaliseks raviks kasutatavate preparaatidega. Ravimite koostoimete uuringutes ei ole leitud montelukasti kliiniliselt soovitatava annuse kliiniliselt olulist toimet järgmiste ravimite farmakokineetikale: teofülliin, prednisoon, prednisoloon, suukaudsed kontratseptiivid (etünüülöstradiool/noretindroon 35/1), terfenadiin, digoksiin ja varfariin.
Koos fenobarbitaaliga manustamisel vähenes montelukasti plasmakontsentratsiooni kõvera alune pindala (AUC) ligikaudu 40%. Et montelukast metaboliseerub CYP3A4 kaudu, peab olema ettevaatlik (eriti lastel) montelukasti manustamisel koos CYP3A4 indutseerivate ravimitega, nagu fenütoiin, fenobarbitaal ja rifampitsiin.

Montelukasti koostoimed teiste ravimitega In vitro uuringud on näidanud, et montelukast on tugev CYP 2C8 inhibiitor. Kuid andmed kliinilisest ravimite koostoimeuuringust montelukasti ja rosiglitasooniga (peamiselt CYP 2C8 kaudu metaboliseeruvate ravimite tüüpiline esindaja) näitasid, et montelukast ei inhibeeri CYP 2C8 in vivo. Seetõttu ei muuda montelukast oluliselt selle ensüümi kaudu metaboliseeruvate ravimite (nt paklitakseel, rosiglitasoon ja repagliniid) metabolismi.

4.6 Rasedus ja imetamine
Kasutamine raseduse ajal
Loomkatsed ei näita kahjulikku toimet rasedusele või embrüo/loote arengule.
Olemasolevatest raseduse andmebaasidest saadud vähesed andmed ei näita põhjuslikku seost montelukasti ja väärarengute (s.o jäsemete defektide) tekke vahel, mida on harva kirjeldatud ülemaailmse turustamisjärgse kogemuse käigus.
Montelukastit tohib rasedatele manustada ainult selge vajaduse korral.

Kasutamine imetamise ajal
Uuringud rottidega on näidanud, et montelukast eritub piimaga (vt lõik 5.3). Ei ole teada, kas montelukast eritub inimese rinnapiimaga.
Montelukastit tohib rinnaga toitvatele emadele manustada ainult selge vajaduse korral.


4.7 Toime reaktsioonikiirusele
Montelukast ei mõjuta tõenäoliselt patsiendi autojuhtimise ega masinate käsitsemise võimet. Kuid väga harvadel juhtudel on mõnedel isikutel kirjeldatud uimasust või pearinglust.

4.8 Kõrvaltoimed
Montelukasti on kliinilistes uuringutes hinnatud järgmiselt:
• 10 mg õhukese polümeerikattega tablette ligikaudu neljal tuhandel 15-aastasel ja vanemal täiskasvanud patsiendil,
• 5 mg närimistablette ligikaudu 1750 lapsel vanuses 6…14 aastat ja
• 4 mg närimistablette ligikaudu 851 lapsel vanuses 2…5 aastat.

Järgmisi ravimiga seotud kõrvaltoimeid on kliinilistes uuringutes kirjeldatud sageli (≥ 1/100 kuni < 1/10) montelukastiga ravitud patsientidel ning suurema esinemissagedusega kui platseebot saanud patsientidel.

Organsüsteemi klass  Täiskasvanud patsiendid 15-aastased ja vanemad (kaks 12-nädalast uuringut; n = 795)  Lapsed 6…14-aastased (üks 8-nädalane uuring; n = 201) (kaks 56-nädalast  Lapsed 2…5-aastased (üks 12-nädalane uuring; n = 461) (kaks 48-nädalast  uuringut; n = 615)  uuringut; n = 278) 

Närvisüsteemi häired  peavalu  peavalu 
Seedetrakti häired  kõhuvalu   kõhuvalu 
Üldised häired ja manustamiskoha reaktsioonid   janu 

Kliinilistes uuringutes ravimi pikaajalisel kasutamisel kuni 2 aasta jooksul täiskasvanutel ja kuni 12 kuu jooksul lastel vanuses 6…14 aastat ohutusprofiil ei muutunud.
Kumulatiivselt raviti 502 last vanuses 2…5 aastat montelukastiga vähemalt 3 kuud, 338 last 6 kuud või kauem ja 534 patsienti 12 kuud või kauem. Ka nendel patsientidel ei muutunud ohutusprofiil pikaajalise ravi jooksul.

Turustamisjärgselt on täheldatud järgmisi kõrvaltoimeid.
Vere ja lümfisüsteemi häired: suurenenud eelsoodumus verejooksu tekkeks.
Immuunsüsteemi häired: ülitundlikkusreaktsioonid, sh anafülaksia, maksa eosinofiilne infiltratsioon.
Psühhiaatrilised häired: ebaharilikud unenäod, sh hirmuunenäod, hallutsinatsioonid,

psühhomotoorne hüperaktiivsus (sh ärrituvus, rahutus, agitatsioon sh agressiivne käitumine ja treemor), ärevus, depressioon, unetus, väga harva enesetapumõtted ja suitsidaalne käitumine (suitsidaalsus). Närvisüsteemi häired: pearinglus, uimasus, paresteesia/hüpesteesia, krambid. Südame häired: südamepekslemine. Respiratoorsed, rindkere ja mediastiinumi häired: ninaverejooks.
Seedetrakti häired: kõhulahtisus, suukuivus, düspepsia, iiveldus, oksendamine.
Maksa- ja sapiteede häired: seerumi transaminaaside (ALAT, ASAT) sisalduse suurenemine, kolestaatiline hepatiit.

Naha ja nahaaluskoe kahjustused: angioödeem, verevalumid, urtikaaria, sügelus, lööve, nodoosne erüteem.
Lihas-skeleti ja sidekoe kahjustused: artralgia, müalgia sh lihaskrambid.

Üldised häired ja manustamiskoha reaktsioonid: asteenia/väsimus, halb enesetunne, tursed, palavik.
Väga harva on montelukasti kasutamisel astmaga patsientidel kirjeldatud Churgi-Straussi sündroomi (CSS) juhtusid (vt lõik 4.4).


4.9 Üleannustamine
Sümptomid
Montelukasti üleannustamise ravi kohta puudub spetsiifiline teave. Pikaajalistes astma uuringutes manustati täiskasvanud patsientidele montelukastit annustes kuni 200 mg ööpäevas 22 nädala jooksul ja lühiajalistes uuringutes kuni 900 mg ööpäevas ligikaudu ühe nädala jooksul ilma kliiniliselt oluliste kõrvaltoimete tekketa.

Ägedast üleannustamisest on teatatud ravimi müügiletuleku järel ja samuti montelukasti kliinilistes uuringutes. Teateid on tulnud nii täiskasvanute kui ka laste kohta annustega kuni 1000 mg (ligikaudu 61 mg/kg 42 kuu vanusel lapsel). Kliinilised ja laboratoorsed leiud olid täiskasvanutel ja lastel ohutusprofiililt sarnased. Enamiku üleannustamise juhtude korral ei esinenud kõrvaltoimeid. Kõige sagedamini esinenud kõrvaltoimed olid kooskõlas montelukasti ohutusprofiiliga ning nende hulka kuulusid kõhuvalu, somnolentsus, janu, peavalu, oksendamine ja psühhomotoorne hüperaktiivsus.

Ravi
Ei ole teada, kas montelukast on dialüüsitav peritoneaal- või hemodialüüsi abil.


5. FARMAKOLOOGILISED OMADUSED

5.1 Farmakodünaamilised omadused
Farmakoterapeutiline grupp: teised süsteemsed hingamisteede obstruktiivsete haiguste raviks kasutatavad ained, leukotrieeniretseptorite antagonistid ATC-kood: RO3DCO3

Tsüsteinüülleukotrieenid (LTC4, LTD4, LTE4) on tugevatoimelised põletikulised eikosanoidid, mis vabanevad erinevatest rakkudest, sh nuumrakkudest ja eosinofiilidest. Need tähtsad proastmaatilised mediaatorid seonduvad tsüsteinüülleukotrieenide (CysLT) retseptoritega. CysLT 1. tüüpi (CysLT1) retseptoreid leidub inimese hingamisteedes (sh hingamisteede silelihasrakkudes ja makrofaagides) ning teistes proinflammatoorsetes rakkudes (sh eosinofiilides ja teatud müeloidsetes tüvirakkudes). Tsüsteinüülleukotrieenide puhul on tõestatud korrelatsioon astma ja allergilise riniidi patofüsioloogiaga. Astma korral on leukotrieenide poolt vahendatud toimed bronhide ahenemine, rögaeritus, veresoonte läbilaskvus ja eosinofiilide kogunemine. Allergilise riniidi korral vabanevad tsüsteinüülleukotrieenid nina limaskestast pärast kokkupuudet allergeeniga nii varase kui ka hilise faasi reaktsioonide ajal ning neid seostatakse allergilise riniidi sümptomitega. On näidatud, et tsüsteinüülleukotrieenide intranasaalne manustamine suurendab nina hingamisteede resistentsust ja ninakinnisuse sümptomeid.

Montelukast on suukaudselt toimiv ühend, mis seondub suure afiinsuse ja selektiivsusega CysLT1 retseptoritega. Kliinilistes uuringutes pärssis juba montelukasti 5 mg annus LTD4 poolt põhjustatud bronhide ahenemist. Bronhide lõõgastumist täheldati 2 tunni jooksul pärast ravimi suukaudset manustamist. Beetaagonisti bronhe lõõgastav toime oli aditiivne montelukasti vastavale toimele. Ravi montelukastiga pärssis antigeeniga kokkupuutest tingitud varase ja hilise faasi bronhide ahenemist. Võrreldes platseeboga vähenes montelukasti toimel perifeerse vere eosinofiilide arv nii täiskasvanutel kui ka lastel. Eraldi uuringus vähenes montelukasti toimel oluliselt eosinofiilide hulk hingamisteedes (määratuna rögas) ja perifeerses veres ning samal ajal paranes kliiniline kontroll astma üle.

Täiskasvanute uuringutes viis montelukasti manustamine annuses 10 mg üks kord ööpäevas platseeboga võrreldes hommikuse esimese sekundi forsseeritud ekspiratoorse mahu (FEV1) (10,4% vs. 2,7% muutus algväärtusest) ja ennelõunase ekspiratoorse tippvoolu kiiruse (PEFR) (24,5 l/min vs. 3,3 l/min muutus algväärtusest) olulise paranemise ning beetaagonisti kogu kasutamise olulise vähenemiseni (–26,1% vs.–4,6% muutus algväärtusest). Patsientide poolt kirjeldatud päeva ajal ja öösel esinevate astmanähtude skoori paranemine oli oluliselt suurem kui platseebo puhul.

Täiskasvanute uuringutes demonstreeriti montelukasti võimet suurendada inhaleeritava kortikosteroidi kliinilist toimet (% muutus algväärtusest inhaleeritava beklometasooni ning montelukasti vs. beklometasooni puhul vastavalt FEV1: 5,43% vs. 1,04%; beetaagonisti kasutamine: –8,70% vs. 2,64%). Inhaleeritava beklometasooniga (200 mikrogrammi kaks korda päevas läbi vahemahuti) võrreldes saavutati montelukasti puhul kiirem esialgne ravivastus, kuigi 12-nädalase uuringu jooksul andis beklometasoon suurema keskmise raviefekti (% muutus algväärtusest montelukasti vs. beklometasooni puhul vastavalt FEV1: 7,49% vs. 13,3%; beetaagonisti kasutamine: –28,28% vs. –43,89%). Kuid võrreldes beklometasooniga saavutas suur protsent montelukastiga ravitud patsiente sarnased kliinilised ravivastused (nt 50% beklometasooniga ravitud patsientidest saavutas FEV1 paranemise algväärtusest ligikaudu 11% või enam, samal ajal kui ligikaudu 42% montelukastiga ravitud patsientidest saavutas samasuguse ravivastuse).
Viidi läbi kliiniline uuring, et hinnata montelukasti kasutamist sesoonse allergilise riniidi sümptomaatiliseks raviks 15-aastastel ja vanematel astmahaigetel, kellel esines kaasuv sesoonne allergiline riniit Selles uuringus paranes üks kord ööpäevas manustatud montelukasti 10 mg tablettide toimel statistiliselt olulisel määral päeva ajal esinevate riniidi sümptomite skoor võrreldes platseeboga. Päevane riniidi sümptomite skoor on päeva ajal esinevate nasaalsete sümptomite (ninakinnisus, rinorröa, aevastamine, kihelus ninas) ja öösel esinevate sümptomite (ninakinnisus ärkamisel, raskendatud uinumine ja öised ärkamised) keskmine. Võrreldes platseeboga paranes oluliselt patsientide ja arstide poolt allergilisele riniidile antud üldhinnang. Selles uuringus ei olnud esmaseks eesmärgiks astma ravi tõhususe hindamine.

8-nädalases uuringus 6…14-aastastel lastel viis montelukast annuses 5 mg üks kord ööpäevas platseeboga võrreldes hingamisfunktsiooni olulise paranemiseni (FEV1 8,71% vs. 4,16% muutus algväärtusest; hommikune PEFR 27,9 l/min vs. 17,8 l/min muutus algväärtusest) ja „vajaduse järgi” beetaagonisti kasutamise vähenemiseni (–11,7% vs. +8,2% muutus algväärtusest).

Füüsilisest koormusest tingitud bronhokonstriktsiooni olulist vähenemist demonstreeriti 12-nädalases uuringus täiskasvanutel (FEV1 maksimaalne langus 22,33% montelukasti vs. 32,40% platseebo puhul; aeg taastumiseni 5% piiridesse FEV1 algväärtusest 44,22 min vs. 60,64 min). See toime püsis kogu 12nädalase uuringuperioodi vältel. Füüsilisest koormusest tingitud bronhokonstriktsiooni vähenemist demonstreeriti ka lühiajalises uuringus 6…14-aastastel lastel (FEV1 maksimaalne langus 18,27% vs. 26,11%; aeg taastumiseni 5% piiridesse FEV1 algväärtusest 17,76 min vs. 27,98 min). Mõlemas uuringus demonstreeriti toimet üks kord ööpäevas annustamisintervalli lõpus.

Aspiriini suhtes tundlikel astmahaigetel, kes said samal ajal inhaleeritavaid ja/või suukaudseid kortikosteroide, viis ravi montelukastiga astmakontrolli olulise paranemiseni võrreldes platseeboga (FEV1 8,55% vs. –1,74% muutus algväärtusest ja kogu beetaagonisti kasutamise vähenemine –27,78% vs. 2,09% muutus algväärtusest).

5.2 Farmakokineetilised omadused
Imendumine
Montelukast imendub pärast suukaudset manustamist kiiresti. Täiskasvanutel saabub tühja kõhuga sisse võetud 10 mg õhukese polümeerikattega tableti maksimaalne kontsentratsioon plasmas (Cmax) keskmiselt kolme tunniga (Tmax). Keskmine suukaudne biosaadavus on 64%. Tavapärane toit ei mõjuta suukaudset biosaadavust ja Cmax-i. Ohutust ja efektiivsust on demonstreeritud kliinilistes uuringutes, kus 10 mg õhukese polümeerikattega tablett manustati söögiaegadest sõltumatult.
Täiskasvanutel saabub tühja kõhuga manustatud 5 mg närimistableti Cmax kahe tunni jooksul. Suu kaudu manustamise korral on biosaadavus keskmiselt 73%, mis toidu mõjul väheneb 63%-ni.

Jaotumine
Montelukast seondub plasmavalkudega rohkem kui 99% ulatuses. Montelukasti püsikontsentratsiooni keskmine jaotusruumala on 8…11 liitrit. Radioaktiivselt märgistatud montelukastiga läbi viidud uuringud rottidel näitasid, et selle tungimine läbi hematoentsefaalbarjääri on minimaalne. 24 tundi pärast manustamist oli radioaktiivse materjali kontsentratsioon kõigis teistes kudedes minimaalne.

Biotransformatsioon
Montelukast metaboliseerub ulatuslikult. Terapeutiliste annuste kasutamise korral pärast montelukasti tasakaalukontsentratsiooni saavutamist ei ole montelukasti metaboliitide kontsentratsiooni lastel ega täiskasvanutel plasmas võimalik kindlaks määrata.
Inimese maksa mikrosoomidega tehtud in vitro uuringutes leiti, et montelukasti metabolismis osalevad tsütokroom P450 3A4, 2A6 ja 2C9. Edasiste in vitro uuringute tulemusel inimese maksa mikrosoomidega selgus, et montelukasti terapeutilise annuse manustamise korral saavutatav plasma kontsentratsioon ei inhibeeri tsütokroome P450 3A4, 2C9, 1A2, 2A6, 2C19 ega 2D6. Metaboliitide osa montelukasti terapeutilises toimes on minimaalne.

Eliminatsioon
Montelukasti plasmakliirens on tervetel täiskasvanutel keskmiselt 45 ml/min. Uurides suu kaudu manustatud radioaktiivselt märgistatud montelukasti eritumist 5 päeva jooksul, leiti 86% radioaktiivsusest roojas ja < 0,2% uriinis. Võttes arvesse montelukasti biosaadavust suu kaudu manustamisel, võib eeldada, et montelukast ja tema metaboliidid erituvad valdavalt sapiga.

Patsientide erigrupid
Eakate patsientide või kerge kuni mõõduka maksapuudulikkusega haigete ravimisel ei ole vaja annust muuta. Neerukahjustusega patsientidel ei ole uuringuid läbi viidud. Et montelukast ja tema metaboliidid erituvad sapi kaudu, ei ole neerukahjustusega patsientidel vaja annust muuta. Puuduvad andmed montelukasti farmakokineetika kohta raske maksapuudulikkusega haigetel (Child-Pugh’ skoor > 9). Montelukasti suurte annuste kasutamisel (20 ja 60 korda suuremad täiskasvanutele soovitatavast annusest) täheldati teofülliini plasmakontsentratsiooni vähenemist. Seda toimet ei täheldatud soovitatava annuse 10 mg üks kord ööpäevas kasutamisel.

5.3 Prekliinilised ohutusandmed
Toksilisuse loomkatsetes täheldati ALAT, glükoosi-, fosfori- ja triglütseriidide sisalduse väheseid biokeemilisi muutusi seerumis, mis olid mööduva iseloomuga. Loomadel olid mürgistusnähtudeks suurenenud süljeeritus, seedetrakti sümptomid, vedel roe ja ioonide tasakaalu häired. Need tekkisid annuste kasutamisel, mis andsid > 17 korda suurema süsteemse ekspositsiooni kui kliinilised annused. Ahvidel ilmnesid soovimatud toimed annuste puhul alates 150 mg/kg ööpäevas (> 232 korda suurem kui süsteemne ekspositsioon kliinilise annuse kasutamisel). Loomkatsetes ei mõjutanud montelukast fertiilsust ega reproduktsioonivõimet süsteemse ekspositsiooni väärtuste puhul, mis ületasid kliinilist süsteemset ekspositsiooni rohkem kui 24 korda.

Emasloomade viljakuse uuringus rottidel täheldati annuse 200 mg/kg ööpäevas (> 69 korda suurem kliinilisest süsteemsest ekspositsioonist) kasutamisel poegade kehakaalu vähest langust. Küülikutega läbi viidud uuringutes oli suurem mittetäieliku luustumise esinemissagedus kontroll-loomadega võrreldes, mida täheldati süsteemse ekspositsiooni väärtuste puhul, mis olid > 24 korda suuremad kliinilise annuse manustamisel saavutatavast süsteemsest ekspositsioonist. Rottidel kõrvalekaldeid ei täheldatud. Loomadel läbib montelukast platsentaarbarjääri ja eritub rinnapiimaga.
Hiirtel ja rottidel ei täheldatud surmajuhtumeid pärast montelukastnaatriumi ühekordset suukaudset manustamist annustes kuni 5000 mg/kg (15 000 mg/m2 ja 30 000 mg/m2 vastavalt hiirtel ja rottidel), mis oli maksimaalne testitud annus. See annus on 25 000 korda suurem täiskasvanutele soovitatavast ööpäevasest annusest (baseerub täiskasvanud patsiendi kehakaalul 50 kg).

Hiirtel ei olnud montelukast fototoksiline UVA, UVB või nähtava valguse spektri suhtes annuste puhul kuni 500 mg/kg ööpäevas (ligikaudu > 200-kordne annus süsteemse ekspositsiooni põhjal). Montelukast ei olnud mutageenne in vitro ja in vivo testides ega tumorigeenne näriliste liikidel.


6. FARMATSEUTILISED ANDMED

6.1 Abiainete loetelu
Tableti sisu
Laktoosmonohüdraat
Mikrokristalne tselluloos
Kroskarmelloosnaatrium
Hüdroksüpropüültselluloos
Magneesiumstearaat

Tableti kate
Opadry mis koosneb:
polüvinüülalkohol
titaandioksiid (E171)
talk
kollane raudoksiid (E172)
letsitiin
ksantaankummi
punane raudoksiid (E172)
must raudoksiid (E172)

6.2 Sobimatus
Ei ole kohaldatav.

6.3 Kõlblikkusaeg:
36 kuud.

6.4 Säilitamise eritingimused
Hoida originaalpakendis, valguse ja niiskuse eest kaitstult.

6.5 Pakendi iseloomustus ja sisu
Pakendatud PA/ALL/PVC alumiiniumfooliumist blistritesse, mis on pappkarbis. Pakendi suurused: 7, 10, 14, 20, 28, 30, 50, 56, 84, 90, 98 ja 100 tabletti.
Kõik pakendi suurused ei pruugi olla müügil.

6.6 Erihoiatused ravimi hävitamiseks
Erinõuded puuduvad.
Kasutamata ravim või jäätmematerjal tuleb hävitada vastavalt kohalikele seadustele.


7. MÜÜGILOA HOIDJA

JSC “Olainfarm” 5 Rupnicu Street LV 2114 Olaine Läti Vabariik


8. MÜÜGILOA NUMBER

698610


9. ESMASE MÜÜGILOA VÄLJASTAMISE KUUPÄEV

31.08.2010


10. TEKSTI LÄBIVAATAMISE KUUPÄEV

Ravimiametis kinnitatud septembris 2010.