Puudub Eestis kehtiv müügiluba või meil ei ole andmeid veel

Zestril

 

Zestril

Üldnimetus: lisinopriil

Kaubamärkide nimed: Prinivil, Zestril

Mis on zestril?

Zestril kuulub ravimite hulka, mida kutsutakse ACE inhibiitoriteks. ACE tähendab angiotensiini konverteeriva ensüümi inhibiitor.
Zestrili kasutatakse kõrge vererõhu ( hüpertensioon ) ja kongestiivse südamepuudulikkuse raviks ning ellujäämise suurendamiseks pärast südameatakki.
Zestrili võidakse kasutada ka teistel eesmärkidel, mida siin ravimijuhendis ei nimetata.

Mis on kõige olulisem informatsioon, mida Zestrili kohta peaks teadma?

Ärge kasutage Zestrili ilma arstile ütlemata, kui te olete rase või planeerite jääda rasedaks. Zestril võib põhjustada lapsel sünnidefekte kui te võtate ravimit raseduse ajal. Kasutage tõhusat rasestumisvastast meetodit. Kui te jääte ravi ajal rasedaks, lõpetage selle ravimi kasutamine ning rääkige kohe oma arstile.
Vältige alkoholi joomist. See võib omakorda alandada teie vererõhku ning suurendada mõningaid Zestrili kõrvalmõjusid. Ärge kasutage soolaasendajaid või kaaliumilisandeid selle ravimi kasutamise ajal, kui just teie arst ei ole teile seda ütelnud.
Oksendamine, kõhulahtisus või suur higistamine võivad teil põhjustada vedelikukaotust. See võib viia väga madala vererõhuni, elektrolüütide häireni või neerupuudulikkuseni Zestrili kasutamise ajal. Zestrili võtmise ajal jooge iga päev palju vett.

Mida peaks oma tervishoiupakkujaga enne Zestrili võtmist arutama?

Ärge kasutage seda ravimit, kui te olete allergiline lisinopriilile või mõnele teisele ACE inhibiitorile, nagu benasepriil ( Lotensin ), kaptopriil ( Captoten ), fosinopriil ( Monopril ), enalapriil ( Vasotec ), moexipril ( Univasc ), perindopriil ( Aceon ), kvinapriil ( Accupril ), ramipriil ( Altace ) või trandolapriil ( Mavik ).
Kui teil on teatud tervisehäired, võite te vajada annuse kohandamist või spetsiaalseid teste, et võtta Zestrili ohutult.
Enne selle ravimi võtmist rääkige oma arstile, kui teil on:

  • neeruhaigus ( või kui te kasutate dialüüsi );
  • maksahaigus;
  • südamehaigus või kongestiivne südamepuudulikkus;
  • diabeet; või
  • sidekudede haigus, nagu Marfani sündroom, Sjörgeni sündroom, luupus, sklerodermia või reumatoid artriit.

FDA raseduse kategooria D. Ärge kasutage seda ravimit ilma arstile ütlemata, kui te olete rase või planeerite jääda rasedaks. Raseduse ajal võttes võib see ravim põhjustada lapsel sünnidefekte. Kasutage tõhusat rasestumisvastast meetodit. Kui te jääte ravi ajal rasedaks, lõpetage kohe Zestrili kasutamine ning rääkige sellest kohe oma arstile. Ei ole teada, kas lisinopriil eritub rinnapiima või kas see võib kahjustada imetatavat last. Ärge kasutage seda ravimit ilma arstile rääkimata, kui te toidate last rinnaga.

Kuidas peaks Zestrili võtma?

Võtke seda ravimit täpselt nii, nagu seda teile välja kirjutati. Ärge võtke ravimit suuremates kogustes või kauem kui teie arsti poolt soovitatud. Järgige juhiseid oma retseptil.
Teie arst võib aeg-ajalt teie doosi muuta, et olla kindel, et te saate Zestriliga parimad tulemused.
Võtke iga doos ühe klaasi veega.
Zestrili võib võtta söögiga või ilma söögita.
Oksendamine, kõhulahtisus või suur higistamine võivad teil põhjustada vedelikukaotust. See võib viia väga madala vererõhuni, elektrolüütide häireni või neerupuudulikkuseni Zestrili kasutamise ajal. Zestrili võtmise ajal jooge iga päev palju vett.
Et olla kindel, et Zestril parandab teie tervisehäda, on vaja regulaarselt kontrollida teie vererõhku. Teie neeru- või maksafunktsiooni võib samuti olla vajalik testida. Ärge jätke vahele ühtegi planeeritud arstikülastust.
Kui teil on vaja mingit tüüpi operatsiooni, rääkige kirurgile juba enne, et te võtate Zestrili. Võib olla vajalik, et te lõpetate lühikeseks ajaks selle ravimi võtmise.
Kui teil ravitakse kõrget vererõhku, jätkake Zestrili kasutamist, isegi kui tunnete ennast hästi. Kõrgel vererõhul ei ole sageli sümptomeid.
Hoidke Zestrili toatemperatuuril, eemal niiskusest ja kuumusest.

Mis juhtub, kui doos jääb vahele?

Võtke vahele jäänud annus kohe kui see teile meenub. Kui on peaaegu teie järgmise annuse aeg, jätke võtmata jäänud doos vahele ning võtke ravimit järgmisel tavapäraselt planeeritud ajal. Ärge võtke lisaannust, et teha tasa vahele jäänud doos.

Mis juhtub üleannustamise korral?

Hankige erakorralist arstiabi kui te arvate, et olete manustanud liiga palju seda ravimit. Üleannustamise sümptomid võivad olla väga suur pearinglus või nõrkusetunne või minestamine.

Mida peaks Zestrili võtmise ajal vältima?

Vältige alkoholi joomist. See võib veel enam alandada teie vererõhku ning suurendada mõningaid Zestrili kõrvalmõjusid. Ärge kasutage soolaasendajaid või kaaliumilisandeid Zestrili võtmise ajal, kui just teie arst seda ei ütle.
Zestrili kõrvalmõjud
Hankige erakorralist arstiabi, kui teil esineb mõni nendest allergilise reaktsiooni märkidest: lööve; tõsine kõhuvalu, hingamisraskused, näo- , huulte- , keele- või kurgupaistetus.

Helistage kohe oma arstile, kui teil on mõni nendest tõsistest kõrvalmõjudest:

  • Nõrkusetunne, minestamine;
  • kui te urineerite tavapärasest rohkem või vähem või üldse mitte;
  • palavik, külmavärinad, valud kehas, gripisümptomid;
  • väsimusetunne, lihasnõrkus, taguvad või ebaühtlased südamelöögid;
  • valu rinnus; või
  • paistetus, kiire kaalutõus.

Vähem tõsised Zestrili kõrvalmõjud võivad olla:

  • köha;
  • pearinglus, uimasus, peavalu;
  • iiveldus, oksendamine, kõhulahtisus, seedehäired; või
  • kerge sügelus või lööve nahal.

See nimekiri ei ole täielik ning esineda võib teisi kõrvalmõjusid. Helistage oma arstile meditsiinilise nõu saamiseks kõrvalmõjude kohta.

Millised teised ravimid mõjutavad Zestrili?

Enne Zestrili võtmist rääkige oma arstile, kui te võtate mõnda järgnevatest ravimitest:

  1. aurotiomalaat artriidi ravimiseks;
  2. liitium ( Lithobid, Eskalith );
  3. aurotiomalaat või aurothioglucose ( Solganal );
  4. kaaliumilisand nagu K-Dur, Klor-Con;
  5. soolaasendajad, mis sisaldavad kaaliumit;
  6. suukaudsed insuliin ja diabeediravimid;
  7. aspiriin või muud NSAID-id ( mittesteroidne põletikuvastane ravim ) nagu ibuprofeen ( Motrin, Advil ), diklofenakk ( Voltaren ), etodolac ( Lodine ), indometatsiin ( Indocin ), ketoprofeen ( Orudis ), naprokseen ( Aleve, Naprosyn ), ja muud; või
  8. diureetik ( vee väljutaja ).

Kui te kasutate mõnda nendest ravimitest, on võimalik, et te ei saa Zestrili kasutada või te võite vajada ravi ajal annuse kohandamist või spetsiaalseid teste.
Võib olla teisi ravimeid, mis mõjutavad Zestrili. Rääkige oma arstile kõikidest retsepti- ja käsimüügiravimitest, mida te kasutate. See hõlmab ka vitamiine, mineraale, taimseid tooteid ja teiste arstide poolt välja kirjutatud ravimeid. Ärge alustage uue ravimi võtmist ilma oma arstile rääkimata.