Metronidazol nycomed - tabl 500mg n10

ATC Kood: J01XD01
Toimeaine: Metronidazole
Tootja: Takeda Pharma AS

Artikli sisukord

METRONIDAZOL NYCOMED
tabl 500mg N10


Pakendi infoleht: teave kasutajale

Metronidazol Nycomed, 500 mg õhukese polümeerikattega tabletid

Metronidasool

Enne ravimi kasutamist lugege hoolikalt infolehte, sest siin on teile vajalikku teavet.

-Hoidke infoleht alles, et seda vajadusel uuesti lugeda.

-Kui teil on lisaküsimusi, pidage nõu oma arsti või apteekriga.

-Ravim on välja kirjutatud üksnes teile. Ärge andke seda kellelegi teisele. Ravim võib olla neile kahjulik, isegi kui haigusnähud on sarnased.

-Kui teil tekib ükskõik milline kõrvaltoime, pidage nõu oma arsti või apteekriga. Kõrvaltoime võib olla ka selline, mida selles infolehes ei ole nimetatud. Vt lõik 4.

Infolehe sisukord

1.Mis ravim on Metronidazol Nycomed ja milleks seda kasutatakse

2.Mida on vaja teada enne Metronidazol Nycomed`i kasutamist

3.Kuidas Metronidazol Nycomed`i kasutada

4.Võimalikud kõrvaltoimed

5.Kuidas Metronidazol Nycomed`i säilitada

6.Pakendi sisu ja muu teave

1.Mis ravim on Metronidazol Nycomed ja milleks seda kasutatakse

Näidustused

Metronidasoolile tundlike mikroorganismide ja algloomade poolt põhjustatud infektsioonid: kõhuõõne infektsioon, vaagna piirkonna infektsioon naistel, anaeroobne naha ja pehmete kudede infektsioon, anaeroobne luude ja liigeste infektsioon. CLOSTRIDIUM DIFFICILE diarröa. Trihhomonoos, giardiaas, amöbiaas.

Kui Teie arst on määranud selle ravimi mõne muu näidustuse puhul, siis tuleb järgida arsti ettekirjutust.

2. Mida on vaja teada enne Metronidazol Nycomed`i kasutamist

Ärge kasutage Metronidazol Nycomedi:

- kui olete metronidasooli või teiste nitroimidasooli derivaatide või selle ravimi mis tahes koostisosade (loetletud lõigus 6) suhtes allergiline`.

Hoiatused ja ettevaatusabinõud

-kui teil esineb kesknärvisüsteemi haigusi;

-kui teil esineb vereloome haigusi;

-kui teil esineb raske maksapuudulikkus, eriti hepaatiline entsefalopaatia (maksafunktsiooni puudulikkuse tõttu tekkinud ajukahjustus;

-kui te tarvitate samaaegselt alkoholi või alkoholi sisaldavaid ravimeid. Vältida tuleb samaaegset alkoholi tarvitamist metronidasool-ravi ajal ja kolme ööpäeva jooksul peale ravi lõppu disulfiraamisarnase toime (alkoholi talumatus) tekkeohu tõttu;

-kui te tarvitate samaaegselt liitiumi.

Metronidasool eemaldatakse organismist hemodialüüsi käigus ja seetõttu tuleb seda manustada pärast hemodialüüsi lõppu.

Metronidasool võib muuta uriini värvust.

Enne Metronidazol Nycomed`i kasutamist pidage nõu oma arsti või apteekriga.

Muud ravimid ja Metronidazol Nycomed

Teatage oma arstile või apteekrile, kui te kasutate või olete hiljuti kasutanud või kavatsete kasutada mis tahes muid ravimeid.

Informeerige kindlasti oma arsti, kui te kasutate järgmisi ravimeid:

-amiodaroon, mida kasutatakse rütmihäirete ravis;

-kolestüramiin, mida kasutatakse kolesteroolisisalduse langetamiseks veres;

-tungaltera derivaadid (nt ergotamiin), mida kasutatakse migreeni ravis;

-liitium, mida kasutatakse psühhoosi ravis;

-fenobarbitaal, fenütoiin ja karbamasepiin, mida kasutatakse epilepsia ravis;

-tsüklosporiin ja takroliimus, mida kasutatakse siirdamiste järgselt äratõukereaktsiooni vältimiseks;

-fluorouratsiil ja busulfaan, mida kasutatakse vähi ravis;

-vekuroonium, mida kasutatakse neuromuskulaarse blokaadi tegemiseks;

-varfariin, mida kasutatakse verehüübimise pärssimiseks;

-disulfiraam, mida kasutatakse alkoholi võõrutusravis.

Alkohol, kaasa arvatud ravimites sisalduv alkohol

Metronidasool võib alkoholiga koosmanustamisel esile kutsuda disulfiraamisarnase reaktsiooni (alkoholi talumatus, mille sümptomiteks on oksendamine, nahaõhetus, hingamissageduse tõus, südame löögisageduse tõus, kuumatunne), mis võib olla eluohtlik.

Metronidazol Nycomed koos toidu ja joogiga

Vältige alkoholi tarvitamist raviperioodil ja kuni kolme ööpäeva jooksul pärast ravi lõpetamist.

Rasedus, imetamine ja viljakus

Kui te olete rase, imetate või arvate end olevat rase või kavatsete rasestuda, pidage enne selle ravimi kasutamist nõu oma arsti või apteekriga.

Metronidasool läbib platsentaarbarjääri. Metronidasooli võib kasutada raseduse ajal.

Metronidasool eritub rinnapiima. Imetamise ajal ei tohi metronidasooli kasutada. Kui ravi on vajalik, tuleb imetamine katkestada. Imetamist võib jätkata pärast 24 tunni möödumist viimasest manustamisest.

Autojuhtimine ja masinatega töötamine

Võimalike harvaesinevate kõrvaltoimete tõttu (uimasus, segasusseisund, hallutsinatsioonid, krambid, nägemishäired) võib metronidasool mõjutaollvähene või mõõdukas toime autojuhtimise või masinate käsitsemise võimetle. Nende sümptomite ilmnemisel ärge juhtige autot ega kasutage masinaid või mehhanisme.

Metronidazol Nycomed sisaldab laktoosmonohüdraati

Metronidazol Nycomed sisaldab abiainena laktoosmonohüdraati. Kui arst on teile öelnud, et te ei talu teatud suhkruid, peate te enne ravimi kasutamist konsulteerima arstiga.

3. Kuidas Metronidazol Nycomed`i kasutada

Kasutage seda ravimit alati täpselt nii, nagu arst või apteeker on teile selgitanud. Kui te ei ole milleski kindel, pidage nõu oma arsti või apteekriga.

Tavalised annused on: Trihhomonoosi korral 2 g ühekordselt.

Bakteriaalse vaginiidi korral 2 g esimesel ja kolmandal päeval või 500 mg 2 korda ööpäevas 7 ööpäeva jooksul. Seksuaalpartnereid tuleb ravida samaaegselt.

Akuutse amööbdüsenteeria või maksaabstsessi korral täiskasvanule 2 g ühekordselt 3 ööpäeva jooksul. Lapsele vanuses 1...3 aastat võib anda ¼, vanuses 3...7 aastat ⅓ ja vanuses 7...10 aastat ½ täiskasvanu ööpäevasest annusest või 35...50 mg/kg ööpäevas, jagatud annustena.

Asümptomaatilise soolestiku amöbiaasi korral 500...750 mg 3 korda ööpäevas 5...10 ööpäeva jooksul.

Giardiaasi (lamblioosi) korral manustatakse 2 g ühekordse doosina 3 ööpäeva jooksul. Lapsele vanuses 1...3 aastat võib anda ¼, vanuses 3...7 aastat ⅓ ja vanuses 7...10 aastat ½ täiskasvanu ööpäevasest annusest või 35…50 mg/kg ööpäevas, jagatud annustena.

Anaeroobsete infektsioonide korral täiskasvanule 500 mg 3 korda ööpäevas 7 ööpäeva jooksul ja lastele 7,5 mg/kg kohta iga 8 tunni järel.

NB! Toimeaine suure sisalduse ja poolitusjoone puudumise tõttu ei sobi antud ravimvorm kõigi laste raviks.

Kui teil on tunne, et ravimi toime on liiga tugev või liiga nõrk, pidage nõu oma arsti või apteekriga.

Annustamine maksapuudulikkusega patsientidel

Tõsise maksafunktsiooni langusega patsientidel võivad metronidasool ja tema metaboliidid kuhjuda. Seetõttu tuleb metronidasooli manustada ettevaatusega ja vähendatud annustes patsientidele, kellel esineb tõsine maksapuudulikkus, eriti hepaatiline entsefalopaatia, kuna metronidasooli kõrvaltoimed võivad selle haiguse sümptomeid süvendada. Nendele patsientidele võib manustada ⅓ ööpäevasest annusest.

Tabletid võetakse klaasi veega. Soovitatav on neelata tabletid tervelt, vajadusel võib neid poolitada, närida või ka purustada.

Kui te unustate Metronidazol Nycomed`i võtta

Juhul kui ravim unustatakse õigel ajal võtmata, tuleb seda teha niipea kui võimalik. Kui aga ollakse ajaliselt uue annuse võtmisele lähedal, siis jäetakse ununenud annus vahele.

Ärge võtke kahekordset annust, kui tablett jäi eelmisel korral võtmata.

Tähtis on, et te jätkaksite ravimi kasutamist nii kaua, kui seda on määranud arst, olgugi, et te võite ennast juba mõne päeva pärast paranenuna tunda. Vastasel juhul võib nakkus taas puhkeda.

Kui te kasutate Metronidazol Nycomed`i rohkem kui ette nähtud

Juhul, kui kasutatakse suuremaid annuseid kui eespool lubatud, tekib üleannustamise oht. Kõige sagedasemad üleannustamise tunnused on iiveldus, oksendamine, isutus, düsgeuusia (metallimaitse suus), peavalu, peapööritus. Harvem esineb unetus, unisus, neuroloogilised sümptomid, oliguuria (uriini koguse vähenemine) ja uriini tumenemine. Üksikjuhtudel on teatatud ka krampidest ja ototoksilisusest.

Üleannustamise nähtude korral pöörduge arsti poole. Näidake arstile pakendit.

Kui teil on lisaküsimusi selle ravimi kasutamise kohta, pidage nõu oma arsti või apteekriga.

4. Võimalikud kõrvaltoimed

Nagu kõik ravimid, võib ka see ravim põhjustada kõrvaltoimeid, kuigi kõigil neid ei teki. Kõrvaltoimete esinemine sõltub peamiselt annusest. Seedetrakti sümptomid nagu iiveldus ja metallimaitse suus esinevad umbes 5…10%-l patsientidest. Oht pöörduva neuropaatia (närvi kahjustus) tekkeks on pika-ajalise ravi korral.

Sagedased kõrvaltoimed (esinevad rohkem kui 1-l inimesel 100-st):

Iiveldus, düsgeuusia (metallimaitse), oksendamine, kõhuvalu, kõhulahtisus, kõhukinnisus, stomatiit (suupõletik).

Aeg-ajalt esinevad kõrvaltoimed (esinevad rohkem kui 1-l inimesel 1000-st): valgeliblede vähesus ja peavalu.

Harvad kõrvaltoimed (esinevad rohkem kui 1-l inimesel 10 000-st):

trombotsüütide vähesus, psüühilised häired, sealhulgas segasusseisund, hallutsinatsioonid ja maania, eriti hepaatilise entsefalopaatiaga patsientidel , depression, peapööritus, ataksia (liigutuste koordinatsiooni häire), väsimus, perifeerne sensoorne neuropaatia* (perifeerse närvi kahjustus), krambid, ajutised nägemishäired nagu näiteks kahelinägemine ja lühinägevus, hägune nägemine, nägemisteravuse langus, kromatopsia (kõik objektid tunduvad olevat ühte kindlat värvi), kõhunäärme põletik (pöörduv), ikterus (naha kollasus), nõgestõbi, punetus, lööve, nahaturse, mitmevormiline lööve, sügelus, uriini värvuse muutus, palavik ja isutus.

* Pöörduv perifeerne sensoorne neuropaatia võib tekkida pika-ajalise, intensiivse ravi korral suurte metronidasooli annustega (koguannus üle 30 g).

Väga harvad kõrvaltoimed (esinevad vähem kui 1-l inimesel 10 000-st):

agranulotsütoos (teatud tüüpi vere valgeliblede vähesus), aplastiline aneemia, neutropeenia (neutrofiilide vähesus veres), anafülaktiline šokk (allergiline reaktsioon), entsefalopaatia (ajuhaigus), mitteäge väikeaju sündroom (liigutuste koordinatsioonihäire, kõnehäire, nüstagm, kehakaalu kõikumised ja lihasvärin), mis võivad olla pöörduvad ravimi võtmise lõpetamisel, pseudomembranoosne koliit (jämesoolepõletik), maksapõletik (ka kolestaatiline hepatiit), maksarakkude kahjustus, mõnikord koos naha kollasusega, ravimist tingitud lööve ja mädane lööve.

Teadmata sagedusega kõrvaltoimed (ei saa hinnata olemasolevate andmete alusel):

Aseptiline meningiit (mittebakteriaalne ajukelmepõletik), nägemisnärvi neuropaatia/neuriit (haigestumus/põletik), keele värvuse muutus, katt keelel (nt suu seeninfektsioon), maksapuudulikkus (on teatatud juhtudest, mis vajasid maksasiirdamist juhtudest, kui metronidasooli kasutatakse koos mõne teise antibiootikumiga), Stevensi-Johnsoni sündroom ja toksiline epidermaalne nekrolüüs (raske süsteemne allergiline reaktsioon, mis kulgeb kõrge palavikuga ja nahal ning limaskestadel on villiline lööve),

Kõrvaltoimetest teavitamine

Kui teil tekib ükskõik milline kõrvaltoime, pidage nõu oma arsti või apteekriga. Kõrvaltoime võib olla ka selline, mida selles infolehes ei ole nimetatud. Kõrvaltoimetest võite ka ise teavitada www.ravimiamet.ee kaudu. Teavitades aitate saada rohkem infot ravimi ohutusest.

5. Kuidas Metronidazol Nycomed`i säilitada

Hoidke seda ravimit laste eest varjatud ja kättesaamatus kohas. Hoida temperatuuril kuni 25ºC.

Ärge kasutage seda ravimit pärast kõlblikkusaega, mis on märgitud pakendil. Kõlblikkusaeg viitab selle kuu viimasele päevale.

Ärge visake ravimeid kanalisatsiooni ega olmejäätmete hulka. Küsige oma apteekrilt, kuidas visata ära ravimeid, mida te enam ei kasuta. Need meetmed aitavad kaitsta keskkonda.

6. Pakendi sisu ja muu teave

Mida Metronidazol Nycomed sisaldab

-Toimeaine on metronidasool. Üks õhukese polümeerikattega tablett sisaldab toimeainena 500 mg metronidasooli.

-Teised abiained on titaandioksiid (E 171), laktoosmonohüdraat, želatiin, kartulitärklis, magneesiumstearaat, hüpromelloos (E 464), mikrokristalne tselluloos (E 460), propüleenglükool ja talk.

Kuidas Metronidazol Nycomed välja näeb ja pakendi sisu

Valge, ovaalse kujuga õhukese polümeerikattega tablett. 10 tabletti pruunis klaaspudelis.

Müügiloa hoidja ja tootja

Takeda Pharma AS

Jaama 55B, 63308 Põlva

Eesti

Infoleht on viimati uuendatud oktoobris 2015


RAVIMI OMADUSTE KOKKUVÕTE

1. RAVIMPREPARAADI NIMETUS

Metronidazol Nycomed, 500 mg õhukese polümeerikattega tabletid

2. KVALITATIIVNE JA KVANTITATIIVNE KOOSTIS

Üks õhukese polümeerikattega tablett sisaldab 500 mg metronidasooli. INN. Metronidazolum

Teadaolevat toimet omav abiaine: laktoosmonohüdraat. Abiainete täielik loetelu vt lõik 6.1.

3. RAVIMVORM

Õhukese polümeerikattega tablett.

Valge, ovaalse kujuga õhukese polümeerikattega tablett.

4. KLIINILISED ANDMED

4.1 Näidustused

Metronidasoolile tundlike mikroorganismide ja algloomade poolt põhjustatud infektsioonid: kõhuõõne infektsioon, vaagna piirkonna infektsioon naistel, anaeroobne naha ja pehmete kudede infektsioon, anaeroobne luude ja liigeste infektsioon. Clostridium difficile diarröa. Trihhomonoos, giardiaas, amöbiaas.

Metronidasooli määramisel ja kasutamisel tuleb järgida kohalikke kehtivaid juhiseid.

Kliiniliselt oluline toimespekter. Bacteroides (ka B. fragilis), Clostridium, Eubacterium, Entamoeba, Gardnerella vaginalis, Giardia, Peptococcus, Peptostreptococcus, Trichomonas (esineb resistentseid tüvesid).

4.2 Annustamine ja manustamisviis

Trihhomonoosi korral 2 g ühekordselt.

Bakteriaalse vaginiidi korral 2 g esimesel ja kolmandal päeval või 500 mg 2 korda ööpäevas 7 ööpäeva jooksul.

Seksuaalpartnereid tuleb ravida samaaegselt.

Akuutse amööbdüsenteeria või maksaabstsessi korral täiskasvanule 2 g ühekordselt 3 ööpäeva jooksul. Lapsele vanuses 1...3 aastat võib anda ¼, vanuses 3...7 aastat ⅓ ja vanuses 7...10 aastat ½ täiskasvanu ööpäevasest annusest või 35...50 mg/kg ööpäevas, jagatud annustena.

Asümptomaatilise soolestiku amöbiaasi korral 500...750 mg 3 korda ööpäevas 5...10 ööpäeva jooksul. Giardiaasi (lamblioosi) korral manustatakse 2 g ühekordse doosina 3 ööpäeva jooksul. Lapsele vanuses 1...3 aastat võib anda ¼ , vanuses 3...7 aastat ⅓ ja vanuses 7...10 aastat ½ täiskasvanu ööpäevasest annusest või 35...50 mg/kg ööpäevas, jagatud annustena.

Anaeroobsete infektsioonide korral täiskasvanule 500 mg 3 korda ööpäevas 7 ööpäeva jooksul ja lastele 7,5 mg/kg kohta iga 8 tunni järel.

Akuutse eluohtliku infektsiooni korral manustatakse metronidasooli algul parenteraalselt, hiljem minnakse üle suukaudsele manustamisele.

Aeroobse/anaeroobse segainfektsiooni võimaluse korral tuleb metronidasooli alati kombineerida laia aeroobse toimespektriga antibiootikumiga.

NB! Toimeaine suure sisalduse ja poolitusjoone puudumise tõttu ei sobi antud ravimvorm kõigi laste raviks.

Annustamine maksapuudulikkusega patsientidel

Kuna metronidasool metaboliseerub peamiselt hepaatilise oksüdeerumise teel, siis on tõenäoline, et tõsise maksafunktsiooni langusega patsientidel võivad metronidasool ja tema metaboliidid kuhjuda. Seetõttu tuleb metronidasooli manustada ettevaatusega ja vähendatud annustes patsientidele, kellel esineb tõsine maksapuudulikkus, eriti hepaatiline entsefalopaatia, kuna metronidasooli kõrvaltoimed võivad selle haiguse sümptomeid süvendada. Nendele patsientidele võib manustada ⅓ ööpäevasest annusest (vt 4.4 ja 4.8).

4.3 Vastunäidustused

Ülitundlikkus metronidasooli või teiste nitroimidasooli derivaatide või lõigus 6.1 loetletud mis tahes abiainete suhtes.

4.4 Erihoiatused ja ettevaatusabinõud kasutamisel

Antibiootikumide kasutamisel tuleb järgida riiklike ravijuhiseid.

Metronidasooli pika-ajalist kasutamist tuleks hoolikalt kaaluda (vt lõik 5.3).

Vereloome haigused ja kesknärvisüsteemi haigused

Vereloomesüsteemi ja kesknärvisüsteemi haiguste puhul on vajalik ettevaatlik manustamine. Kui ravi kestab soovitatust kauem, tuleb jälgida hematoloogiliste kõrvaltoimete teket (eriti leukotsüütide arvu) ja neuroloogiliste kõrvaltoimete teket, näiteks perifeerne või tsentraalne neuropaatia (paresteesia, ataksia, uimasus, krambid).

Maksahaigused

Raske maksapuudulikkusega patsientidel on vajalik annuse vähendamine. Seda eriti hepaatilise entsefalopaatia puhul, kuna metronidasooli kõrvaltoimeid võivad selle haiguse sümptomeid süvendada (vt 4.2 ja lõik 4.8).

Alkohol, kaasa arvatud ravimites sisalduv alkohol

Vältida tuleb samaaegset alkoholi tarvitamist metronidasool-ravi ajal ja 3-e ööpäeva jooksul peale ravi lõppu disulfiraamisarnase toime (alkoholi talumatus) tekkeohu tõttu (vt lõik 4.5). See kehtib nii suukaudsetele kui parenteraalsetele ravimitele, mis sisaldavad alkoholi.

Liitium

Liitiumi ja metronidasooli samaaegsel kasutamisel tuleb hoolikalt jälgida seerumi liitiumi, kreatiniini ja elektrolüütide taset ravi ajal ja 2…3 nädalat pärast ravi lõppu metronidasooliga (vt lõik 4.5).

Neeruhaigused

Metronidasool väljub hemodialüüsi käigus ja seetõttu tuleb seda manustada peale hemodialüüsi lõppu.

Üldine

Patsiente tuleb hoiatada, et metronidasool võib muuta uriini värvust.

Metronidazol Nycomed tabletid sisaldavad laktoosmonohüdraati. Harvaesineva päriliku fruktoositalumatuse, galaktoositalumatuse, galaktoseemia või glükoosi-galaktoosi malabsorptsiooniga patsiendid ei tohi seda ravimit kasutada.

4.5 Koostoimed teiste ravimitega ja muud koostoimed

Metronidasooli koosmanustamist järgmiste ravimitega ei soovitata.

Amiodaroon

Võimalik toimemehhanism: Metronidasool inhibeerib amiodarooni metabolismi.

Toime: Suurenenud oht kardiotoksilisuse tekkeks (QT-intervalli pikenemine EKG-l, torsades de pointes, südame seiskumine).

Busulfaan

Metronidasooliga koosmanustamine võib suurendada busulfaani kontsentratsiooni plasmas ja busulfaani mürgistuse riski.

Disulfiraam

Võimalik toimemehhanism: Ei ole teada.

Toime: Segasusseisund, psühhootilised sümptomid.

Alkohol, kaasa arvatud ravimites sisalduv alkohol

Võimalik toimemehhanism: Metronidasool inhibeerib atseetaldehüüdi metabolismi.

Toime: Disulfiraamisarnane reaktsioon (alkoholi talumatus; oksendamine, nahaõhetus, hingamissageduse tõus, tahhükardia, kuumatunne). Samaaegset kasutamist tuleb vältida (vt lõik 4.4).

Metronidasooli koosmanustamisel järgmiste ravimitega on vajalik ettevaatus.

Kolestüramiin

Võimalik toimemehhanism: Vähenenud metronidasooli imendumine. Toime: Metronidasooli toime vähenemine.

Fenobarbitaal

Võimalik toimemehhanism: Suurenenud metronidasooli hepaatiline metabolism.

Toime: Metronidasooli plasmakontsentratsiooni vähenemine.

Fenütoiin

Võimalik toimemehhanism: Fenütoiini metabolismi inhibeerimine või metronidasooli metabolismi mikrosomaalne indutseerimine.

Toime: Suurenenud oht fenütoiini toksilisusele või metronidasooli plasmakontsentratsiooni vähenemine.

Karbamasepiin

Võimalik toimemehhanism: Ei ole teada, aga metronidasool võib inhibeerida karbamasepiini metabolismi. Toime: Metronidasool võib suurendada karbamasepiini seerumikontsentratsiooni ning seetõttu on suurem oht karbamasepiini mürgistuse tekkele.

Tsüklosporiin

Võimalik toimemehhanism: Metronidasool võib tõsta tsüklosporiini seerumikontsentratsiooni. Kui on vajalik tsüklosporiini koosmanustamine metronidasooliga, tuleb jälgida seerumi tsüklosporiini ja kreatiniini taset.

Fluorouratsiil

Võimalik toimemehhanism: Vähenenud fluorouratsiili kliirens.

Toime: Fluorouratsiili seerumikontsentratsiooni suurenemine ja tõusnud risk fluorouratsiili mürgistuse tekkeks (granulotsütopeenia, aneemia, trombotsütopeenia, stomatiit, oksendamine).

Liitium

Võimalik toimemehhanism: Liitiumi renaalse kliirensi vähenemine.

Toime: Suurenenud liitiumi tase plasmas ning tõusnud liitiumi mürgistuse risk (nõrkus, treemor, janu, segasus). Vt lõik 4.4.

Tungaltera alkaloidid (nt ergotamiin)

Võimalik toimemehhanism: Metronidasool inhibeerib tsütokroom P450 3A4-a ja sedasi tungaltera alkaloidide metabolismi.

Toime: Suurenenud risk tungaltera mürgistuse tekkeks (iiveldus, oksendamine, vasospasm).

Takroliimus

Võimalik toimemehhanism: Metronidasool inhibeerib takroliimuse metabolismi ja eritumist.

Toime: Metronidasool võib suurendada takroliimuse seerumikontsentratsiooni ja seetõttu suureneb risk takroliimuse mürgistusele (toksiline nefropaatia, hüperglükeemia, hüperkaleemia).

Vekuroonium

Toime: Metronidasool võib võimendada vekurooniumi toimet.

Varfariin

Võimalik toimemehhanism: Metronidasool inhibeerib varfariini metabolismi.

Toime: Varfariini toime tugevnemine ja seetõttu suurenenud risk hemorraagilise diateesi tekkeks. Nende koosmanustamisel tuleb määrata protrombiiniaega ning vajadusel varfariini annust vähendada.

Laboratoorsed testid

Metronidasool võib mõjutada teatud vereproovi tulemusi, näiteks aspartaadi aminotransferaas, alaniini aminotransferaas, vere laktaasi dehüdrogenaas, vere triglütseriidid ja heksokinaas glükoos. Võivad esineda null-väärtused.

4.6 Fertiilsus, rasedus ja imetamine

Rasedus

Võib kasutada raseduse ajal.

Metronidasool läbib platsentaarbarjääri, saavutades platsentas sama kontsentratsiooni mis ema plasmas. Meta-analüüsid uuringutest, milles kasutati metronidasooli raseduse 1. trimetril näitasid, et teratogeense toime risk ei olnud suurenenud.

Imetamine

Ei tohi kasutada imetamise ajal.

Metronidasool eritub rinnapiima; kontsentratsioon rinnapiimas sarnaneb ema plasmakontratsiooniga.

Kui ravi on vajalik, tuleb imetamine katkestada. Imetamist võib jätkata pärast 24 tunni möödumist viimasest manustamisest.

4.7 Toime reaktsioonikiirusele

Võimalike harvaesinevate kõrvaltoimete tõttu (uimasus, segasusseisund, hallutsinatsioonid, krambid, nägemishäired, vt lõik 4.8) võib metronidasool mõjuta autojuhtimise või masinate käsitsemise võimet. Patsienti tuleb sellest teavitada ja soovitada hoiduda autojuhtimisest või masinate käsitsemisest nende sümptomite ilmnemisel.

4.8 Kõrvaltoimed

Kõrvaltoimed on toodud organsüsteemide ja esinemissageduse järgi. Esinemissagedus on esitatud järgmiselt: sage (≥1/100 kuni <1/10), aeg-ajalt (≥1/1000 kuni <1/100), harv (≥1/10 000 kuni <1/1000), väga harv (<1/10 000) ja teadmata (ei saa hinnata olemasolevate andmete alusel).

Seedetrakti sümptomid nagu iiveldus ja metallimaitse suus esinevad umbes 5…10%-l patsientidest. Oht pöörduva neuropaatia tekkeks on pika-ajalise ravi korral.

Vere ja lümfisüsteemi häired

Aeg-ajalt:

leukopeenia.

Harv:

trombotsütopeenia.

Väga harv:

agranulotsütoos, aplastiline aneemia, neutropeenia.

Immuunsüsteemi häired

Väga harv:

anafülaktiline šokk.

Psühhiaatrilised häired

Harv: psüühilised häired, sealhulgas segasusseisund, hallutsinatsioonid ja maania, eriti hepaatilise entsefalopaatiaga patsientidel. Depressioon.

Närvisüsteemi häired

Aeg-ajalt:

peavalu.

Harv:

peapööritus, ataksia, väsimus, perifeerne sensoorne neuropaatia*,krambid.

Väga harv:

entsefalopaatia ja subakuutne väikeaju sündroom (ataksia, düsartria, nüstagm, kehakaalu

 

kõikumised ja treemor), mis võivad olla pöörduvad ravimi võtmise lõpetamisel.

Teadmata:

aseptiline meningiit.

* Pöörduv perifeerne sensoorne neuropaatia võib tekkida pika-ajalise, intensiivse ravi korral suurte metronidasooli annustega (koguannus üle 30 g).

Silma kahjustused

Harv:

ajutised nägemishäired, näiteks diploopia ja müoopia, hägune nägemine, nägemisteravuse

 

langus, kromatopsia.

Teadmata:

nägemisnärvi neuropaatia/neuriit.

Seedetrakti häired

Sage:

iiveldus, düsgeuusia (metallimaitse), oksendamine, kõhuvalu, kõhulahtisus, kõhukinnisus,

 

stomatiit.

Harv:

pankreatiit (pöörduv).

Väga harv:

pseudomembranoosne koliit.

Teadmata:

keele värvuse muutus, katt keelel (nt suu seeninfektsioon).

Maksa ja sapiteede häired

Harv:

ikterus.

Väga harv:

hepatiit, kolestaatiline hepatiit, maksarakkude kahjustus, mõnikord koos ikterusega.

Teadmata:

on teatatud juhtudest maksapuudulikkusega patsientidel, kes vajavad maksa siirdamist, kui

 

metronidasooli kasutatakse koos mõne teise antibiootikumiga.

Naha ja nahaaluskoe kahjustused

Harv:

urtikaaria, punetus, lööve, angioödeem, multiformne erüteem, sügelus.

Väga harv:

ravimi lööve, mädane lööve.

Teadmata:

Stevensi-Johnsoni sündroom, toksiline epidermaalne nekrolüüs.

Neerude ja kuseteede häired

Harv:

kromatuuria.

Üldised häired ja manustamiskoha reaktsioonid

Harv:

palavik, isutus.

Uuringud

 

Väga harv:

maksa ensüümide taseme tõus.

Võimalikest kõrvaltoimetest teavitamine

Ravimi võimalikest kõrvaltoimetest on oluline teavitada ka pärast ravimi müügiloa väljastamist. See võimaldab jätkuvalt hinnata ravimi kasu/riski suhet. Tervishoiutöötajatel palutakse teavitada kõigist võimalikest kõrvaltoimetest www.ravimiamet.ee kaudu.

4.9 Üleannustamine

Sümptomid

Kõige sagedasemad üleannustamise sümptomid on iiveldus, oksendamine, isutus, düsgeuusia (metallimaitse suus), peavalu, peapööritus. Harvem esineb unetus, unisus, neuroloogilised sümptomid, oliguuria ja uriini tumenemine. Üksikjuhtudel on teatatud ka krampidest ja ototoksilusest.

Ravi

Kuna spetsiifiline antidoot puudub, siis on ravi sümptomaatiline ja toetav. Metronidasool on hemodialüüsitav, kuid see on harva vajalik.

5. FARMAKOLOOGILISED OMADUSED

5.1 Farmakodünaamilised omadused

Farmakoterapeutiline rühm: Imidasooli derivaadid, ATC-kood: J01XD01

Anaeroobsete bakterite, amööbide, lambliate ja trihhomoonaste vastane aine. Metronidasool omab toimet ka fakultatiivsete anaeroobide Gardnerella vaginalis-e, Helicobacter pylor-i ja mõnede spiroheetide suhtes. Metronidasool on bakteritsiidne. Metronidasool on 5-nitroimidasooli derivaat, mis läbib rakumembraani ja tungib mikroorganismidesse. Obligatoorselt anaeroobse ainevahetusega mikroorganismides muutub aktiivseteks metaboliitideks, mis takistavad nukleiinhappe sünteesi, surmates sellega mikroobid. Taoline transformatsioon ei saa toimuda aeroobse või fakultatiivselt anaeroobse ainevahetusega rakkudes. Seetõttu metronidasool sellistele rakkudele ei toimi.

5-nitroimidasooli derivaadid toimivad obligatoorselt anaeroobsetesse bakteritesse, nt Bacteroides,

Peptococcus, Peptostreptococcus ja Clostridium.

Metronidasooli oksüdatiivsed metaboliidid omavad ka antibakteriaalset toimet; on kirjeldatud, et hüdroksü- metaboliit omab isegi tugevamat toimet G. Vaginalise tüvede suhtes kui metronidasool ise.

Minimaalne inhibeeriv kontsentratsioon on 0,5...1 µg/ml.

Segainfektsioonide puhul võib kasutada ka otse fakultatiivselt anaeroobsele mikroobile toimivat antibiootikumi. 5-nitroimidasooli derivaadid toimivad ka paljudesse algloomadesse.

Kõigi mainitud mikroobiliikide hulgas on ka primaarselt resistentseid tüvesid. Väga harva võib esineda resistentsuse teket ka ravi käigus.

5.2 Farmakokineetilised omadused

Imendumine

Suu kaudu manustamisel imendub metronidasool kiiresti ja peaaegu täielikult. Imendumine võib küll aeglustuda, kuid ei vähene võtmisel koos toiduga. Maksimaalne kontsentratsioon vereplasmas saavutatakse 1...2 tunni pärast.

Jaotumine

Metronidasool jaotub organismis kiiresti ja ulatuslikult. Metronidasooli esineb enamikus organismi kudedes ja kehavedelikes, k.a sapp, luud, rinnapiim, ajuabstsess, liikvor, maks, maksaabstsess, sülg, sperma ja vaagnasekreedid ning saavutab sarnase kontsentratsiooni nagu vereplasmas. Ravim läbib ka paltsentaarbarjääri ja satub kiiresti loote vereringesse. Seonduvus vereplasmavalkudega on väiksem kui 20%.

Biotransformatsioon ja eritumine

Metronidasool metaboliseerub maksas kõrvalahela oksüdatsiooni ja glükuroniidide moodustumisega. Peamised oksüdatiivsed metaboliidid on hüdroksü-metaboliit, mida leidub vereseerumis ja uriinis, ja millel on antibakteriaalne toime, ning happeline-metaboliit, mida sageli vereseerumis ei leita kuid eritub uriiniga ja millel puudub antibakteriaalne toime.

Eliminatsiooni poolväärtusaeg on ligikaudu 8 tundi; hüdroksü-metaboliidil on see natuke pikem. Poolväärtusaeg on pikem ka vastsündinutel ja tõsise maksapuudulikkusega patsientidel; hüdroksü- metaboliidi poolväärtusaeg on pikem tõsise neerupuudulikkusega patsientidel.

Suurem osa metronidasooli annusest eritub uriiniga, peamiselt metaboliitidena; väike osa eritub ka roojaga.

5.3 Prekliinilised ohutusandmed

Metronidasool osutus rottidel ja hiirtel tumorigeenseks.

Metronidasooli tumorigeenset ja mutageenset toimet on uuritud rottidel, hiirtel ja hamstritel.

18-kuuline uuring hiirtel näitas, et toiduga manustatud metronidasool viib hiirtel kopsukasvajate ja lümfoomi esinemissageduse suurenemisele, samas kui kaks sarnast uuringut kinnitasid küll kopsukasvaja esinemissageduse tõusu, kuid mitte lümfoomi esinemissageduse suurenemist.

Uuringud hamstritel ei näidanud tumorigeenset ega mutageenset toimet. Epidemioloogiline uuring inimestel ei ole näidanud kartsinogeense toime suurenemist.

Metronidasooli mutageenset toimet on täheldatud mitmetes in vitro bakteriaalsetes testides. Imetajate rakkude in vitro testides ja näriliste ning inimeste in vivo testides ei ole metronidasooli mutageensus tõestatud, kuna mõnedes uuringutes on täheldatud mutageenseid toimeid ent mõned uuringud olid negatiivse tulemusega. Seetõttu tuleks hoolikalt kaaluda metronidasooli pikaaegset ravi (vt lõik 4.4).

6. FARMATSEUTILISED ANDMED

6.1 Abiainete loetelu

Magneesiumstearaat Propüleenglükool Želatiin

Talk

Titaandioksiid (E 171)

Hüpromelloos (E 464)

Laktoosmonohüdraat Mikrokristalne tselluloos (E460) Kartulitärklis

6.2 Sobimatus

Ei kohaldata.

6.3 Kõlblikkusaeg

5 aastat.

6.4 Säilitamise eritingimused

Hoida temperatuuril kuni 25ºC.

6.5 Pakendi iseloomustus ja sisu

10 tabletti pruunis klaaspudelis.

6.6 Erihoiatused ravimpreparaadi hävitamiseks ja käsitlemiseks

Erinõuded puuduvad.

Kasutamata ravimpreparaat või jäätmematerjal tuleb hävitada vastavalt kohalikele nõuetele.

7. MÜÜGILOA HOIDJA

Takeda Pharma AS

Jaama 55B, 63308 Põlva, Eesti

8. MÜÜGILOA NUMBER

9. ESMASE MÜÜGILOA VÄLJASTAMISE/MÜÜGILOA UUENDAMISE KUUPÄEV

Müügiloa esmase väljastamise kuupäev: 8.12.1992

Müügiloa viimase uuendamise kuupäev: 23.11.2010

10. TEKSTI LÄBIVAATAMISE KUUPÄEV

Oktoober 2015