Puudub Eestis kehtiv müügiluba või meil ei ole andmeid veel

Biothrax

 

Biothrax

Üldine nimetus: antraksi vaktsiin

Ravimi nimetus: Biothrax

Mis on Biothrax

Biothrax´i kasutatakse antraksi ennetuseks inimestel, kes on naha või kopsude kaudu kokku puutunud antraksi bakteritega. Biothrax´i toimel puutute kokku antigen protein´iga, mille tõttu areneb Teie organismil immuunsus sellele haigusele. Biothrax ei sisalda elus või surnud vorme bakteritest, mis põhjustavad antraksi.
Biothrax ei ravi ühtegi aktiivset infektsiooni, mis on organismis juba arenenud. Nagu kõik vaktsiinid, ei pruugi Biothrax tagada kaitset haiguse vastu igal inimesel.

Mis on Antraks?

Antraks on haigus, mida põhjustavad spore-forming bacteria  nimega Bacillus anthraci infektsioon. Tavaliselt esineb see loomadel, nagu lammastel, kitsedel, veistel, hirvedel, antiloopidel ja teistel taimtoidulistel. Antraks võib esineda ka inimestel, kes on kokku puutunud nakatunud loomaga või muu antraksi bakteri allikaga. Antraks levib inimesele naha, kõhu või kopsude kaudu. Bakterid võivad siseneda inimese nahasse läbi sisselõike või haava, mis puutub kokku nakatunud looma produktidega ( nagu liha, vill, nahk, karvad ). Infektsioon võib tekkida ka kopsude kaudu, kui inimene hingab sisse bakterite spoore või kõhu kaudu, nakatunud looma liha, mis on väheküpsetatud.
Antraks on laialt levinud põllumajanduslikes piirkondades, kus on puudus headest veterinaaria ennetusprogrammidest, eriti aga Aafrikas, Aasias, Kesk- ja Lõuna-Ameerikas, Kariibi merel, Lähis-Idas ja Kagu-Euroopas. Kuigi on vähem levinud, esineb antraksi igal aastal ka Ameerika ühendriikides nii metsloomadel kui ka kariloomadel. Biothraks on vaktsiin, mida kasutatakse aktiivseks immuniseerimiseks, et ennetada haigust, mida põhjustab Bacillus anthracis.
Antraks on tõsine haigus, mis võib kiirelt levida üle kogu keha ja enamikul juhtudel lõppeb see surmaga, eriti kui haigus omandati sissehingates.
Tähtis informatsioon Biothrax´i kohta
Te ei peaks vaktsineerima Biothrax´i, kui Teil on varasemalt esinenud allergiline reaktsioon antraktsi vaktsiinile või kui Teil on varasemalt olnud antraksi haigus, mille omandasite naha kaudu. Enne Biothrax´i vaktsineerimist, rääkige oma arstile, kui Teil on varasemalt esinenud allergiline reaktsioon ühelegi vaktsiinile või kui Teil on nõrk immuunsüsteem, kui olete rase või imetate rinnaga või kui olete allergiline lateksile, kui te saate kemoteraapiat või kiiritusravi, kui Teil on varasemalt esinenud Guillain-Barré syndrome.
Te võite siiski vaktsineerida Biothrax´i, kui Teil on külmetus või väike palavik. Tõsisema haiguse korral, kui Teil esineb ka palavik või mingit tüüpi infektsioon, oodake täieliku paranemiseni enne, kui vaktsineerite Biothrax´i.
Enne Biothrax´i vaktsineerimist, rääkige oma arstile kõigist vaktsiinidest, mida olete hiljuti saanud. Ühtlasi rääkige oma arstile ka, kui olete hiljuti kasutanud ravimeid või saanud ravi, mis võib nõrgestada immuunsüsteemi, nagu näiteks steroidid; psoriaasi või artriidi ravimid; ravimid, mis ennetavad või ravivad siirdatud organi hülgamist; kemoteraapia või kiiritusravi. Teil ei pruugi olla võimalik vaktsineerida Biothrax´i või peate ootama kuni teised ravikuurid on lõppenud. Antraksi nakatumine on Teie tervisele palju ohtlikum kui selle vastu vaktsineerimine. Nagu iga vaktsiin, võib ka Biothrax põhjustada kõrvaltoimeid, kuid tõsiste kõrvaltoimete tekkimise tõenäosus on äärmiselt madal.
Biothrax ei ravi ühtegi aktiivset infektsiooni, mis on organismis juba arenenud.

Kuidas Biothrax´i vaktsineeritakse?

Biothrax´i vaktsiini süstitakse naha alla. Teid vaktsineeritakse arsti kabinetis või muus meditsiiniasutuses.
Biothrax´i soovitatakse täiskasvanutele järgmistel juhtudel:

  • inimestele, kes käsitsevad antraksi baktereid laboris või muus töökeskkonnas;
  • inimestele, kes käsitsevad loomanahku või karusnahku, mida imporditakse piirkodadest, kus antraks tavaliselt esineb;
  • inimestele, kes käsitsevad liha või muid loomade produkte piirkondades, kus antraks tavaliselt esineb;
  • veterinaaridele, kes reisivad riikidesse, kus antraks tavaliselt esineb; ja
  • sõjaväelastele, kellel on oht kokku puutuda potensionaalse bioloogilise sõjaga, kus antraks võib kasutuses olla relvana.

Biothrax´i antakse 6 süstise seeriana. Esimesed 3 süsti antakse 2 nädalaste vahedega. Järgnevad 3 süsti tehakse aga 6, 12 ja 18 kuud pärast esimest vaktsineerimist. Täiendav vaktsineerimine on soovitatav teha igal aastal, kui viibite antraksi nakatumispiirkonnas. Teie individuaalne täiendava vaktsineerimise ajakava võib olla veidi erinev sellest, mis siin infolehes kirjas on. Järgige arsti instruktsioone või Haigekassa soovitatud vaktsineerimise ajakava. Te võite Biothrax´i vaktsineerida samaaegselt teiste vaktsiinidega.

Mis juhtub, kui unustate ravimit kasutada?

Võtke koheselt ühendust oma arstiga, kui unustate täiendava vaktsineerimise või olete oma vaktsineerimise ajakavast maha jäänud. Peaksite saama järgmise doosi nii kiiresti kui võimalik. Pole tarvis alustada vaktsineerimisseeriaga otsast peale.
Pidage silmas, et saate kõik selle vaktsiini soovitatud annused kätte. Kui te ei saa tervet seeriat kaitsesüste, ei pruugi Teil olla kaitset haiguse vastu.

Mis juhtub, kui võtate ravimit rohkem kui ette nähtud?

Selle vaktsiini üledoos on äärmiselt ebatõenäoline.

Mida peaks vältima enne või pärast Biothrax´i vaktsineerimist?

Järgige arsti ettekirjutusi seoses piirangutega toidule, joogile või treeningule pärast vaktsineerimist. Biothrax´i kõrvaltoimed
Te ei peaks täiendavalt vaktsineerima Biothrax´i, kui Teil tekkis eluohtlik allergiline reaktsioon pärast esimest vaktsineerimist. Pidage arvestust kõigist kõrvaltoimetest, mis Teil tekivad pärast Biothrax´i vaktsineerimist. Kui Teil hiljem tekib vajadus uuesti vaktsineerida Biothrax´i, peate oma arstile rääkima, kas eelnevad vaktsineerimised tekitasid mingeid kõrvaltoimeid.
Antraksi nakatumine on Teie tervisele palju ohtlikum kui selle vastu vaktsineerimine. Nagu iga vaktsiin, võib ka Biothrax põhjustada kõrvaltoimeid, kuid tõsiste kõrvaltoimete tekkimise tõenäosus on äärmiselt madal.
Võtke koheselt ühendust oma arsti või haigla erakorralise meditsiini osakonnaga, kui Teil tekivad märgid järgmistest allergilistest reaktsioonidest: nõgeslööve ( urtikaaria ); hingamisraskused; näo, huulte, keele või kurgu paistetus.
Võtke koheselt ühendust oma arstiga, kui Teile sinevad tõsised kõrvaltoimed ( mõned on harvaesinevad, kuid tõsised ), nagu näiteks:

  • tõsine paistetus või kõva tomp, seal kuhu süst tehti;
  • tõsine paistetus, mis levib Teie käe teistesse osadesse;
  • palavik, külmavärinad, valu kehas, iiveldus, gripi sümptomid;
  • kahvatu nahk, kergesti tekkivad verevalumid või veritsus;
  • orientatsioonihäired, muutused meeleolus või käitumises;
  • haigushood ( krambid );
  • villide tekkimine, punetus, paistetus või naha kuumenemine;
  • nõrkus, tuimus või kipituse tunne Teie jalgades, mis levib ülespoole;
  • probleemid nägemise, kuulmise, kõne, neelamisega või põie- ja soolefunktsioonidega.
  • tõsine alaselja valu; või
  • slow heart rate, hingamisraskused, nõrk pulss, minestus.

Vähemtõsiste Biothrax´i kõrvaltoimete hulka kuuluvad:

  • leebe punetus, soojatunne, sügelus või tundlikkus kohas, kuhu süstiti;
  • väike palavik;
  • väsimuse või nõrkuse tunne;
  • peavalu, pearinglus;
  • leebe valu või jäikus käes, kuhu süstiti;
  • liigese- või lihasvalu;
  • käte või jalgade paistetus;
  • leebe nahalööve.

See ei ole täielik nimekiri kõrvaltoimetest ja teised kõrvaltoimed võivad esineda. Rääkige oma arstile kõigist ebatavalistest või eriti tülikatest kõrvaltoimetest.

Koostoime teiste ravimitega?

Enne Biothrax´i vaktsineerimist, rääkige oma arstile kõigist vaktsiinidest, mida olete hiljuti saanud. Ühtlasi rääkige oma arstile ka, kui olete hiljuti kasutanud ravimeid või saanud ravi, mis võib nõrgestada immuunsüsteemi, nagu näiteks:

  1. oraalsed, nasaalsed, sissehingatavad või süstitavad steroidravimid;
  2. psoriaasi, reumaatilise artriidi või teiste autoimmuunsushäirete ravimid, nagu azathioprine ( Imuran ), efalizumab ( Raptiva ), etanercept ( Enbrel ), leflunomide ( Arava ) ja teised; või
  3. ravimid, mis ennetavad või ravivad siirdatud organi hülgamist, nagu näiteks basiliximab ( Simulect ), cyclosporine ( Sandimmune, Neoral, Gengraf ), muromonab-CD3 ( Orthoclone ), mycophenolate mofetil ( CellCept ), sirolimus ( Rapamune ) või tacrolimus ( Prograf ).

Kui te kasutate ükskõik millist ravimit neis, ei pruugi Teil olla võimalik Biothrax´i vaktsineerida või peate ootama kuni teised ravikuurid on lõpetatud.
Võib leiduda teisi ravimeid, mis mõjutavad Biothrax´i. Informeerige oma arsti kõigist ravimitest, mida kasutate või olete hiljuti kasutanud, kaasa arvatud ilma retseptita ostetud ravimid. Seehulgas vitamiinid, mineraalid, loodustooted ja teiste arstide poolt välja kirjutatud ravimid. Ajal, kui te saate Biothrax´i kaitsesüste, ärge hakake kasutama ühtegi uut ravimit, ilma oma arsti sellest teavitamata.