Puudub Eestis kehtiv müügiluba või meil ei ole andmeid veel

Aviane

Üldine nimi: etinüülestradiool ja levonorgestreel
Tootemarkide nimed: Alesse, Aviane, Enpresse, Lessina, Levlen, Levlite, Levora, Lutera, Lybrel, Nordette, Portia, Sronyx, Tri-Levlen, Triphasil, Trivora
Mis on aviane
Aviane sisaldab naissuguhormoonide kombinatsiooni, mis hoiab ära ovulatsiooni ( munaraku vabanemine munasarjast ). Antud ravim põhjustab muutusi ka teie emakakaela limaskestal ja emaka kestal, mis muudab sperma jõudmise emakasse ning ka viljastatud munaraku kinnitumise emakale raskemaks.

Üldine nimi: etinüülestradiool ja levonorgestreel

Tootemarkide nimed: Alesse, Aviane, Enpresse, Lessina, Levlen, Levlite, Levora, Lutera, Lybrel, Nordette, Portia, Sronyx, Tri-Levlen, Triphasil, Trivora

Mis on aviane

Aviane sisaldab naissuguhormoonide kombinatsiooni, mis hoiab ära ovulatsiooni ( munaraku vabanemine munasarjast ). Antud ravim põhjustab muutusi ka teie emakakaela limaskestal ja emaka kestal, mis muudab sperma jõudmise emakasse ning ka viljastatud munaraku kinnitumise emakale raskemaks.
Aviane´i kasutatakse rasestumisvastase vahendina raseduse vältimiseks.
Aviane´i võib kasutatada ka teistel otstarvetel, mis ei ole antud ravimijuhendis välja toodud.

Mis on kõige olulisem informatsioon Aviane´i kohta?

Ärge kasutage Aviane´i siis, kui te olete rase või kui olete hiljuti lapse sünnitanud. Ärge kasutage Aviane´i, kui teil on esinenud insult või vereklombid, vereringeprobleemid ( eriti diabeedi poolt põhjustatud ), hormoonide põhjustatud vähk, näiteks rinna- või emakavähk, tavatult suur tupeverejooks, maksahaigus või maksavähk, tõsiselt kõrge vererõhk, migreenivalud, südameklapihäire või kui teil on olnud rasestumisvastaste tablettide poolt põhjustatud kollatõbi.
Aviane´i kasutamist alustades võib osutuda vajalikuks lisa rasestumisvastaste vahendite kasutamine, näiteks kondoomi või spermitsiidi kasutamine.
Hormoonide kasutamine võib suurendada vereklompide tekke riski, insuldi või südameataki riski, eriti juhul, kui te suitsetate või olete vanem kui 35 eluaastat.

Mida tuleks arutada arstiga enne Aviane´i kasutamist?

Antud ravim võib põhjustada sünnidefekte. Ärge kasutage seda siis, kui te olete rase. Öelge koheselt oma arstile, kui te rasedaks jääte või kui teil jääb kaks järjestikkust menstruaaltsüklit vahele. Kui te olete hiljuti lapse sünnitanud, siis oodake vähemalt 4 nädalat enne Aviane´i kasutamise alustamist ( rinnaga toitmise korral 6 nädalat ). Ärge kasutage Aviane´i juhul, kui teil on:

  • esinenud insult või vereklombid
  • vereringeprobleemid ( eriti diabeedi poolt põhustatud );
  • hormoonide põhjustatud vähk, näiteks rinna- või emakavähk;
  • tavatult suur tupeverejooks;
  • maksahaigus või maksavähk;
  • tõsiselt kõrge vererõhk;
  • tõsised migreenivalud;
  • südameklapihäire; või
  • kui teil on esinenud rasestumisvastaste tablettide poolt põhjustatud kollatõbi.

Teatud seisundite puhul on võimalik, et te ei tohi rasestumisvastaseid tablette kasutada. Enne Aviane´i kasutamist öelge oma arstile, kui teil on:

  • kõrge vererõhk, südamehaigus, kongestiivne südamepuudulikkus, angiin ( valud rinnus ), või kui teil on esinenud südameatakk;
  • kõrge kolesterool või kui olete ülekaaluline;
  • kui teil on esinenud depressioon;
  • sapipõie haigus;
  • diabeet;
  • haigushood või epilepsia;
  • kui teil on esinenud ebaregulaarseid menstruatsioonitsükleid;
  • kui teil on esinenud fibrotsüstiline rinnanäärme haigus, kühmud, mügarad või ebatavaline mammogramm;
  • emaka fibroidsed kasvajad;
  • veresoonte laienemine; või
  • tuberkuloos.

Rasestumisvastastes tablettides olevad hormoonid võivad imenduda rinnapiima ja rinnaga toidetavale lapsele kahjulikud olla. Aviane võib aeglustada ka rinnapiima teket. Ärge kasutage seda, kui te toidate last rinnaga.

Kuidas Aviane´i kasutada?

Kasutage Aviane´i täpselt nii nagu seda teile ette kirjutati. Ärge kasutage ravimit suuremates kogustes või pikema aja jooksul kui on soovitatud teie arsti poolt. Esimese rasestumisvastase tableti võtate te oma päevade esimesel päeval või siis esimesel pühapäeval pärast päevade algamist ( järgige oma arsti juhiseid ).
Aviane´i kasutamist alustades võib osutuda vajalikuks lisa rasestumisvastaste vahendite kasutamine, näiteks kondoomi või spermitsiidi kasutamine. Järgige oma arsti juhiseid.
Mõnede 28-päevaste rasestumisvastaste tablettide pakendid sisaldavad seitset "meeldetuletus" tabletti, et teid teie regulaarses tsüklis hoida. Tavaliselt algavad teie päevad siis, kui kasutate just neid meeldetuletustablette.
Rohke veritsus võib ilmneda, eriti esimese 3 kuu jooksul. Öelge oma arstile, kui verejooks jätkub või on väga tugev.
Võtke üks tablett päevas mitte suuremate kui 24-tunniste vahedega. Kui tabletid saavad otsa, alustage järgmisel päeval uue pakendiga. Kui te ei kasuta antud ravimit regulaarselt, siis võite te rasedaks jääda.
Kui te vajate mingisuguseid meditsiinilisi teste või operatsiooni või kui te olete voodirežiimil, siis võib olla vajalik lühiajaline Aviane´i kasutamise lõpetamine. Kõik arstid või kirurgid, kes teid ravivad, peaksid teadma, et te kasutate Aviane´i.
Aviane´i kasutamise ajal peate te regulaarselt arsti juures käima.
Hoidke antud ravimit toatemperatuuril eemal niiskusest ning kuumusest.

Mis juhtub annuse vahelejäämise korral?

Tableti võtmata jätmine suurendab teie rasedaksjäämise riski.
Kui teil jääb üks "aktiivne" tablett võtmata, siis võtke kaks tabletti sellel päeval, mil see teile meenub. Edasi võtke üks tablett päevas kuni pakend tühjaks saab.
Kui teil jääb järjest kaks "aktiivset" tabletti esimese või teise nädala jooksul võtmata, siis võtke kahel järgmisel päeval kaks tabletti päevas. Siis võtke üks tablett päevas kuni pakend tühjaks saab. Kasutage lisa rasestumisvastaseid vahendeid vähemalt 7 päeva jooksul ajast, mil unustasite tabletid võtmata.
Kui teil jääb järjest kaks "aktiivset" tabletti võtmata kolmandal nädalal või kui kolm tabletti jääb järjest võtmata mistahes kolme esimese nädala jooksul, visake ülejäänud pakendi sisu minema ning alustage uue pakendiga samal päeval juhul, kui te olete esimesel päeval alustaja. Kui te olete pühapäeval alustaja, siis jätkake päevas ühe tableti võtmist kuni pühapäevani. Pühapäeval visake ülejäänud pakendi sisu minema ning alustage samal päeval uue pakendiga.
Kui teil jääb järjest kolm "aktiivset" tabletti võtmata mis tahes kolme esimese nädala jooksul, siis visake ülejäänud pakendi sisu minema ning alustage samal päeval uue pakendiga juhul, kui te olete esimesel päeval alustaja. Kui te olete pühapäeval alustaja, siis jätkake päevas ühe tableti võtmist kuni pühapäevani. Pühapäeval visake ülejäänud pakendi sisu minema ning alustage samal päeval uue pakendiga.
Kui teil jääb kaks või rohkem tabletti võtmata, siis ei pruugi teil sellel kuul menstruatsiooni olla. Kui teil jääb kahel järjestikkusel kuul menstruatsioon ära, siis võtke ühendust oma arstiga, kuna te võite rase olla.
Kui teil jääb mõni meeldetuletustablett võtmata, siis viskake see minema ning jätkake päevas ühe tableti võtmist kuni pakend on tühi. Kui teil jääb meeldetuletustablett võtmata, siis pole lisa rasestumisvastatse vahendite kasutamine vajalik.

Mis juhtub üleannustamise korral?

Otsige meditsiinilist abi juhul, kui te arvate, et olete Aviane´i liiga palju kasutanud. Üleannustamise sümptomid võivad olla iiveldus, oksendamine ja tupeverejooks.

Mida tuleks Aviane´i kasutamise ajal vältida?

Ärge suitsetage Aviane´i kasutamise ajal, eriti siis, kui olete vanem kui 35 eluaastat. Suitsetamine võib Aviane´i kasutamise tõttu suurendada vereklompide tekkimise, insuldi või südameataki riski.
Rasestumisvastased tabletid ei kaiste teid sugulisel teel levivate haiguste eest, kaasa arvatud HIVi ja AIDSi eest. Kondoomi kasutamine on ainus viis, kuidas ennast nende haiguste eest kaitsta.
Aviane´i kõrvaltoimed
Otsige meditsiinilist abi juhul, kui teil esineb mõni järgnevatest allergilise reaktsiooni sümptomitest: nõgestõbi; hingamisraskused; näo, huulte, keele või kõri paistetus. Lõpetage koheselt antud ravimi kasutamine ning võtke ühendust oma arstiga, kui teil esineb mõni neist tõsistest kõrvaltoimetest:

  • järsk tuimus või nõrkus, eriti ühel keha poolel;
  • järsk peavalu, segasus, valu silmade taga, nägemis-, kõne või tasakaaluprobleemid;
  • valud rinnus või raskustunne, valu, mis levib kätte või õlga, iiveldus, higistamine, üldine halb enesetunne;
  • muutus migreenivalude seaduspärasuses või tõsiduses;
  • iiveldus, kõhuvalu, söögiisu kadumine, tume uriin, kollatõbi ( naha või silmade kollaseks muutumine );
  • käte, pahkluude või jalgade paistetus; või
  • depressiooni sümptomid ( uneprobleemid, nõrkus, meeleolu muutused ).

Vähem tõsised kõrvaltoimed võivad olla:

  • kerge iiveldus, oksendamine, tursumine, kõhukrambid;
  • rinna valulikkus, tundlikkus või paistetus;
  • tedretähnid või näonaha tumedamaks muutumine;
  • suurenenud karvakasv, juuste väljalangemine;
  • muutused kehakaalus või söögiisus;
  • probleemid kontaktläätsedega;
  • vaginaalne sügelus või voolus;
  • muutused menstruatsiooniperioodides, vähenenud seksuaalne iha; või
  • peavalu, närvilisus, peapööritus, väsimustunne.

Antud nimekiri kõrvaltoimetest pole täielik ning teisi võib tekkida. Rääkige oma arstile mistahes ebatavalistest või häirivatest kõrvaltoimetest.

Millised teised ravimid mõjutavad Aviane´i?

Mõned ravimid võivad rasestumisvastaste tablettide tõhusust vähendada, selle tagajärjeks võib olla rasedus. Enne rasestumisvastaste tablettide kasutamist öelge oma arstile, kui kasutate mõnda järgnevatest ravimitest:

  1. atsetaminofeen ( Tylenol ) või askorbiinhape ( C-vitamiin );
  2. prednisoloon ( Orapred );
  3. teofülliin ( Respbid, Theo-Dur );
  4. tsüklosporiin ( Neoral, Sandimmune, Gengraf );
  5. naistepuna;
  6. antibiootikum;
  7. haigushoogude ravimid;
  8. barbituraatrahusti, näiteks sekobarbitaal ( Seconal ) või fenobarbitaal ( Luminal, Solfoton ); või
  9. HIVi või AIDSi ravimid.

Antud nimekiri pole täielik ning võib olla teisi ravimeid, mis siin pole välja toodud, kuid mis võivad Aviane´i mõjutada. Rääkige oma arstile kõikidest retsepti- ja käsimüügiravimitest, mida te kasutate. Siia alla kuuluvad ka vitamiinid, mineraalid, taimsed tooted ja teiste arstide poolt välja kirjutatud ravimid. Ärge alustage uue ravimi kasutamist ilma arstiga nõu pidamata.