Puudub Eestis kehtiv müügiluba või meil ei ole andmeid veel

Naproxen

Naprokseen ( Naproxen )

Üldnimetus: naprokseen ( Naproxen )

Tootenimetused: Aleve, Anaprox, Comfort Pac koos Naproxeniga, EC-Naprosyn, Midol Extended Relief, Naprelan, Naprosyn

Mis ravim on naprokseen ( Naproxen )

Naprokseen ( Naproxen ) kuulub mittesteroidsete põletikuvastaste ravimite ( ingl k. NSAIDs ) gruppi. Selle toime seisneb kehas põletikku ja valu tekitavate hormoonide vähendamises.
Naprokseen ( Naproxen )i kasutatakse artriidi, anküloseeriva spondüliidi, tendiniidi, bursiidi, podagra või menstruatsioonikrampide poolt põhjustatud valu või põletiku raviks.
Naprokseen ( Naproxen )i võidakse kasutatakse ka teistel, selles ravimijuhises mainimata jäänud eesmärkidel.

Oluline informatsioon naprokseen ( Naproxen )i kohta

Naprokseen ( Naproxen ) võib suurendada teie riski kogeda eluohtlikke südame- või vereringeprobleeme, kaasaarvatud südamerabandus või insult. Risk muutub seda suuremaks, mida kauem te naprokseen ( Naproxen )i tarvitate. Ärge tarvitage seda ravimit vahetult enne või pärast aortokoronaarse shunteerimise operatsiooni.
Pöörduge abi saamiseks kiirabi poole, kui teil esinevad südame- või vereringeprobleemide sümptomid, nagu näiteks valu rindkeres, nõrkus, õhupuudus, ebaselge kõne või probleemid nägemise või tasakaaluga. See ravim võib samuti suurendada teie riski mao- või sisikonnaprobleemide tekkeks, kaasa arvatud seedetrakti verejooks või perforatsioon ( mulgustumine ). Need seisundid võivad olla surmavad ning gastrointestinaalsed tagajärjed võivad tekkida ilma ettehoiatuseta mistahes ajahetkel naprokseen ( Naproxen )i tarvitamise ajal. Eakamatel patsientidel võib nende tõsiste gastrointestinaalsete tagajärgede tekkeks veelgi suurem risk olla. Teavitage koheselt oma arsti, kui teil ilmnevad mao või soolestiku verejooksu sümptomid. Nende sümptomite hulka kuulub mustjas, verine või tõrvataoline väljaheide või kohvipurutaolise vere või okse köhimine.
Ärge kasutage ühtegi teist käsimüügis saadaval olevat külmetus-, allergia- või valuravimit ilma esmalt arsti või apteekriga nõu pidamata. Paljud käsimüügiravimid sisaldavad aspiriini või teisi naprokseen ( Naproxen )ile sarnaseid ravimeid ( nagu näiteks ibuprofeen või ketoprofeen ). Teatud tooteid samaaegselt tarvitades võite samatoimelist ravimit tahtmatult liiga palju tarbida. Lugege teiste teie poolt tarvitatavate ravimite koostisosade silte, veendumaks, et need ei sisalda aspiriini, ibuprofeeni või ketoprofeeni. Ärge tarbige naprokseen ( Naproxen )i võtmise ajal alkoholi. Alkohol võib suurendada naprokseen ( Naproxen )i poolt põhjustatud seedetrakti verejooksu riski. Vältige päikesevalgust või kunstlikku UV kiirgust ( päikeselambid või solaariumid ). naprokseen ( Naproxen ) võib muuta teie naha päikesevalguse suhtes tundlikumaks ning võib põhjustada päikesepõletuse.

Mida ma peaksin enne naprokseen ( Naproxen )i tarvitamist tervishoiutöötajaga arutama?

Mittesteroidsete põletikuvastaste ravimite ( ingl k. NSAIDs ) tarvitamine võib suurendada teie riski eluohtlike südame- või vereringeprobleemide tekkeks, kaasa arvatud südamerabandus või insult. See risk suureneb, mida kauem te NSAID-i tarvitate. Ärge tarvitage naprokseen ( Naproxen )i vahetult enne või pärast aortokoronaarset shunteerimise operatsiooni.
NSAID võib suurendada ka teie riski mao või sisikonnaga seonduvate tõsiste tagajärgede tekkeks, kaasa arvatud seedetrakti verejooks või perforatsioon ( mulgustumine ). Need seisundid võivad olla surmavad ning gastrointestinaalsed probleemid võivad ilmneda ilma ettehoiatuseta mistahes ajahetkel NSAID-i tarvitamise ajal. Eakamatel patsientidel võib nende gastrointestinaalsete probleemide tekkeks olla veelgi suurem risk.
Ärge tarvitagse seda ravimit, kui olete allergiline naprokseen ( Naproxen )ile või kui teil on esinenud allergilist reaktsiooni aspiriini või mõne muu NSAID-i suhtes.
Enne naprokseen ( Naproxen )i tarvitamist teavitage oma arsti, kui olete mõnele ravimile allergiline või kui teil on:

  • on esinenud südameatakk, insult või veretromb;
  • südamehaigus, kongestiivne südamepuudulikkus, kõrge vererõhk;
  • on esinenud maohaavandeid või veritsemist;
  • maksa- või neeruhaigus;
  • astma;
  • ninapolüübid;
  • veritsemis- või verehüübimishäire; või
  • kui te suitsetate.

Kui teil esineb mõni neist seisunditest, ei pruugi teile naprokseen ( Naproxen )i tarvitamine sobida või vajate ravi ajal annuse korrigeerimist või spetsiaalseid teste.
FDA raseduse kategooria C. See ravim võib loodet kahjustada. Teavitage oma arsti, kui olete rase või plaanite rasestuda ravi ajal. Raseduse viimase trimestri ajal naprokseen ( Naproxen )i tarvitamine võib kaasa tuua sünnidefekte. Ärge tarvitage naprokseen ( Naproxen )i raseduse ajal, kui arst teile nii soovitanud pole. naprokseen ( Naproxen ) võib edasi kanduda rinnapiima ning võib kahjustada rinnaga toidetavat last. Ärge tarvitage seda ravimit ilma oma arsti teavitamata, kui toidate last rinnaga. Ärge andke seda ravimit nooremale kui 2-aastasele lapsele ilma arsti nõuandeta.

Kuidas ma peaksin naprokseen ( Naproxen )i tarvitama?

Tarvitage naprokseen ( Naproxen )i sildil olevaid juhiseid täpselt järgides või teie arsti poolt tehtud ettekirjutuste kohaselt. Ärge tarvitage ravimit suuremas koguses või pikemalt kui soovitatud.
EC-Naprosyn on naprokseen ( Naproxen )i pikatoimelisem vorm ja seda toodet tuleks kasutada ainult artriidi või anküloseeriva spondüliidi raviks. Järgige oma arsti ettekirjutusi.
Ärge peenestage, närige või purustage pikatoimelist või entero-kattega ( e. maohappekindlat ) tabletti. Neelake tablett tervelt. Pikatoimeline tablett on spetsiaalselt valmistatud nii, et ravim vallanduks kehasse aeglaselt. Tableti purustamine põhjustaks liiga suure koguse ravimi vallandumist üheaegselt. Entero-kattega tabletil on spetsiaalne kattekiht, mis kaitseb teie magu. Tableti purustamine võib seda kattekihti kahjustada. Raputage suukaudset suspensiooni ( vedelikku ) korralikult vahetult enne doosi väljamõõtmist. Et olla kindel doosi täpsuses, mõõtke vedelikku märgistatud mõõtmislusika või ravimitopsiga, mitte tavalise söögilusikaga. Kui teil ei ole doosi väljamõõtmiseks vastavat vahendit, pöörduge abi saamiseks apteekri poole.
Kui te tarvitate naprokseen ( Naproxen )i pikema ajaperioodi jooksul, on võimalik, et peate regulaarselt oma arsti juures kontrollis käima, veendumaks, et see ravim ei põhjusta kahjulikke tagajärgi. Ärge jätke vahele ühtegi plaanijärgset visiiti oma arsti juurde.
Säilitage naprokseen ( Naproxen )i toatemperatuuril ning eemal niiskusest ja kuumusest.

Mis juhtub, kui mul jääb doos võtmata?

Kuna osadel juhtudel tarvitatakse naprokseen ( Naproxen )i vastavalt vajadusele, ei pruugi teil doseerimise ajakava olla. Kui võtate seda ravimit regulaarselt, võtke ununenud doos esimesel võimalusel. Kui on peaaegu aeg teie järgmiseks doosiks, jätke ununenud doos võtmata ja tarvitage ravimit järgmisel plaanijärgsel ajal. Ärge võtke kahekordset annust, et korvata võtmata jäänud doosi.

Mis juhtub, kui ma üledoseerin?

Pöörduge abi saamiseks kiirabi poole, kui usute, et olete seda ravimit liiga suures koguses tarbinud. naprokseen ( Naproxen )i üledoosi sümptomite hulka võivad kuuluda iiveldus, oksendamine, kõhuvalu, orientatsioonikaotus, uimasus, mustjas või verine väljaheide, vere köhimine, pealiskaudne hingamine, minestamine või kooma.

Midsa ma peaksin naprokseen ( Naproxen )i tarvitamise ajal vältima?

Ärge tarvitage ühtegi teist käsimüügis saadaval olevat külmetus-, allergia- või valuravimit esmalt oma arsti või apteekriga konsulteerimata. Paljud käsimüügis saadaval olevad ravimid sisaldavad aspiriini või mõnda muud naprokseen ( Naproxen )iga samatoimelist ravimit ( nagu näiteks ibuprofeen või ketoprofeen ). Teatud tooteid koos tarvitades võite tahtmatult liiga suure koguse seda tüüpi ravimit tarbida. Lugege kõikide teiste teie poolt kasutatavate ravimite koostisosade silte, veendumaks, et need ei sisalda aspiriini, ibuprofeeni või ketoprofeeni. Ärge tarbige naprokseen ( Naproxen )iga samaaegselt alkoholi. Alkohol võib suurendada ohtu naprokseen ( Naproxen )i poolt põhjustatava maoveritsuse tekkeks. Vältige pikemaajalist päikesevalguse käes viibimist. naprokseen ( Naproxen ) võib suurendada naha tundlikkust päikesevalgusele. Kasutage päikseskaitsekreemi ja kandke kaitsvat riietust, kui päikese käes viibimine on vältimatu.
naprokseen ( Naproxen )i kõrvaltoimed
Pöörduge abi saamiseks kiirabi poole, kui teil esineb mõni neist allergilise reaktsiooni sümptomitest: lööve; hingamisraskused; näo, huulte, keele või kõri paistetus. Lõpetage naprokseen ( Naproxen )i tarvitamine ja pöörduge abi saamiseks koheselt kiirabi poole või teavitage oma arsti, kui teil esineb mõni neist tõsistest kõrvaltoimetest:

  • valu rindkeres, nõrkus, õhupuudus, ebaselge kõne, probleemid nägemise või tasakaaluga;
  • mustjas, verine või tõrvataoline väljaheide;
  • kohvipurutaolise vere või okse köhimine;
  • paistetus või järst kaalutõus;
  • tavapärasest vähesem urineerimine või selle puudumine üldse;
  • iiveldus, kõhuvalu, alapalavik, isutus, tume uriin, savikarva väljaheide, kollatõbi ( naha või silmade kolletumine );
  • palavik, kurgu- ja peavalu koos tõsise villilise, kestendava ja punase nahalööbega;
  • verevalumid, tugev kihelustunne, tuimus, valu, lihasnõrkus; või
  • palavik, peavalu, kangustunne kaelas, külmavärinad, suurenenud valgustundlikkus, punakaslillad laigud nahal ja/või haigushoog ( krambid ).

Naprokseen ( Naproxen )i vähemtõsiste kõrvaltoimete hulka võivad kuuluda:

  • kõhuvaevused, kerged kõrvetised või kõhuvalu, kõhulahtisus, kõhukinnisus;
  • puhitus, kõhugaasid;
  • uimasus, peavalu, närvilisus;
  • nahasügelus või lööve;
  • ähmane nägemine; või
  • kohin kõrvus.

See ei ole kõrvaltoimete täielik loetelu ning esineda võib ka teisi. Teavitage oma arsti kõigist ebatavalistest või tülitekitavatest kõrvaltoimetest.

Millistel teistel ravimitel võib naprokseen ( Naproxen )iga koostoime olla?

Teavitage oma arsti, kui tarvitate antidepressante, nagu näiteks tsitalopraam ( Celexa ), duloksetiin ( Cymbalta ), estsitalopraam ( Lexapro ), fluoksetiin ( Prozac, Sarafem, Symbyax ), fluvoksamiin ( Luvox ), paroksetiin ( Paxil ), sertraliin ( Zoloft ) või venlafaksiin ( Effexor ). Ühegi neist ravimitest naprokseen ( Naproxen )iga koos tarvitamine võib soodustada verevalumite või veritsuse teket.
Enne naprokseen ( Naproxen )i tarvitamist teavitage oma arsti, kui tarvitate mõnda järgnevastest ravimitest:

  • verevedeldaja, nagu näiteks varfariin ( Coumadin );
  • liitium ( Eskalith, Lithobid );
  • metotreksaat ( Rheumatrex, Trexall );
  • diureetikumid ( veetabletid ), nagu näiteks furosemiid ( Lasix );
  • steroidid ( prednisoon jt );
  • aspiriin või mõni muu NSAID ( mittesteroidne põletikuvastane ravim ), nagu näiteks diklofenak ( Cataflam, Voltaren ), etodolak ( Lodine ), flurbiprofeen ( Ansaid ), indometatsiin ( Indocin ), ketoprofeen ( Orudis ), ketorolak ( Toradol ), mefenaamiline hape ( Ponstel ), meloksikaam ( Mobic ), nabumetoon ( Relafen ), piroksikaam ( Feldene ) jt;
  • ACE inhibiitor, nagu näiteks benasepriil ( Lotensin ), kaptopriil ( Capoten ), fosinopriil ( Monopril ), enalapriil ( Vasotec ), lisinopriil ( Prinivil, Zestril ), ramipriil ( Altace ) jt.

Kui te tarvitate mõnda neist ravimitest, on võimalik, et te ei saa naprokseen ( Naproxen )i tarvitada või vajate ravi ajal doosi korrigeerimist või spetsiaalseid teste.
Võib leiduda ka teisi, siinkohal mainimata jäänud ravimeid, millel võib naprokseen ( Naproxen )iga koostoime avalduda. Teavitage oma arsti kõigist retsepti- ja käsimüügiravimitest, mida tarvitate. Siia juurde kuuluvad ka vitamiinid, mineraalid, ravimtaimetooted ja teiste arstide poolt välja kirjutatud ravimid. Ärge alustage uue ravimi tarvitamist ilma oma arsti teavitamata.