Puudub Eestis kehtiv müügiluba või meil ei ole andmeid veel

Epivir

ATC Kood: J05AF05
Toimeaine: lamivudine
Tootja: ViiV Healthcare UK Limited  

Artikli sisukord

Epivir

Epivir on viirusevastane ravim, mis takistab immuunsüsteemi kahjustava retroviiruse ( HIV ) rakkudel inimese kehas paljunemast.

Epivir

Ravim: lamivudiin

Kaubanimed: Epivir, Epivir-HBV

Mis on Epivir?

Epivir on viirusevastane ravim, mis takistab immuunsüsteemi kahjustava retroviiruse ( HIV ) rakkudel inimese kehas paljunemast.
Epiviri ( lamivudiini ) kasutatakse HIV,  omandatud immuunpuudulikkuse sündroomi ( AIDSi ) põhjustava haiguse raviks. Lamivudiin ei tee inimest HIV-st või AIDS-st terveks. Epivir-HBV'd kasutatakse B-hepatiidi ravimina. Epivir-HBV'd ei tohi kasutada inimene, kellel on nii HIV kui B-hepatiit. See takistab B-hepatiidi viiruse võimet paljuneda ja nakatada uusi maksarakke.

Oluline informatsioon Epiviri kohta

Epiviri ei tohi võtta koos Combiviriga ( ravim, mis sisaldab kombinatsiooni lamivudiinist ja sidovudiinist ). Epivir võib põhjustada piimhappest tingitud ülihappesusust ehk laktatsidoosi ( piimhappe tõus kehas ). Sümptomid võivad areneda aeglaselt ja halveneda tasapisi: ebatavaline lihasvalu ja nõrkus, hingamisraskused, kiire või ebaregulaarne südame löögisagedus, iiveldus, oksendamine, kõhuvalu ja tuimus või külm tunne kätes või jalgades. Konsulteerige koheselt arstiga, kui teil esineb mõni nendest sümptomitest kas või kergelt ajal, kui võtate seda ravimit. Epiviril võib olla ka tõsine või isegi eluohtlik mõju teie maksale või kõhunäärmele. Konsulteerige koheselt arstiga kui teil esineb mõni järgnevatest sümptomitest ajal, kui võtate Epiviri: äge valu ülakõhus, mis on levinud ka selga, kiire südame löögisagedus, iiveldus ja oksendamine, kõhulahtisus, isukaotus, alapalavik, tume uriin, savikarva väljaheide või kollatõbi ( silmade või naha kolletumine ). Enne Epiviri võtmist öelge arstile, kui teil on neeruhaigus, maksahaigus, on kunagi olnud kõhunäärmepõletik või kui olete minevikus kasutanud selliseid Epiviriga sarnaseid ravimeid nagu näiteks abakaviir ( Ziagen ), didanosiin ( Videx ), stavudiin ( Zerit ), tenofoviir ( Viread ), zaltsitabiin ( Hivid ) või sidovudiin ( Retrovir ).
Kui teil on B-hepatiit, võivad teil esineda erinevad sümptomid maksas pärast Epiviri-kuuri lõppu, isegi kuid hiljem. Oleks kasulik lasta arstil maksa regulaarselt kontrollida mitme kuu jooksul pärast seda, kui te enam Epiviri ei võta. Ärge jätke ühtki kokkulepitud visiiti vahele.
Epiviri tablettide ja vedeliku lamivudiinidoosi sisaldus on kõrgem kui Epivir-HBV'l. Epivir on HIV ja Epivir-HBV B-hepatiidi raviks. Kindlasti kontrollige iga kord, kas olete saanud oma seisundi raviks õige kaubamärgiga toote.

Enne Epaviri manustamist

Ärge võtke Epaviri, kui võtate samal ajal ka Combiviri ( lamivudiin/sidovudiin ) või kui teil on kunagi esinenud allergilist reaktsiooni medikamendi vastu, mis sisaldab lamivudiini, s.h. Combivir, Epzicom ja Trizivir. Enne Epiviri võtmist öelge arstile, kui teil on allergia mõne ravimi suhtes, või kui:

  • teil on neeruhaigus;
  • teil on maksahaigus ( s.h. B-hepatiit );
  • teil on minevikus olnud kõhunäärmepõletik;
  • olete enne kasutanud selliseid Epiviri-sarnaseid ravimeid nagu abakaviir ( Ziagen ), didanosiin ( Videx ), stavudiin ( Zerit ), tenofoviir ( Viread ), zaltsitabiin ( Hivid ) või sidovudiin ( Retrovir ).

Kui teil on mõni eelpoolmainitud seisund, võidakse teie annust muuta või peate läbima spetsiaalsed testid, et seda ravimit ohutult edasi võtta.
Epivir võib põhjustada  piimhappest tingitud ülihappesusust ehk laktatsidoosi ( piimhappe tõus kehas ). Laktatsidoosi sümptomid võivad areneda aeglaselt ja halveneda tasapisi. Sümptomiteks võivad olla ebatavaline lihasvalu ja nõrkus, hingamisraskused, kiire või ebaregulaarne südame löögisagedus, iiveldus, oksendamine, kõhuvalu ja tuimus või külm tunne kätes või jalgades. Konsulteerige koheselt arstiga, kui teil esineb mõni nendest sümptomitest kas või kergelt. Varajased laktatsidoosi tundemärgid halvenevad aja jooksul ning see olukord võib olla surmav. Epiviril võib olla tõsine või eluohtlik toime ka teie maksale või kõhunäärmele. Konsulteerige koheselt arstiga kui teil esineb mõni järgnevatest sümptomitest ajal, kui võtate Epiviri: äge valu ülakõhus, mis on levinud ka selga, kiire südame löögisagedus, iiveldus ja oksendamine, kõhulahtisus, isukaotus, alapalavik, tume uriin, savikarva väljaheide või kollatõbi ( silmade või naha kolletumine ). Epivir võib sündimata lapsele olla kahjulik. USA Toidu- ja Ravimiamet ( FDA ) liigitas selle ravimi rasedusega seotud kategooriasse C - puuduvad adekvaatsed loom-või inimkatsed või kahjulikud muutused loomkatsetes olemas, kuid inimkatsed puuduvad. Öelge arstile, kui olete rase või kui plaanite lapseootele jääda ravimikuuri käigus. Kui ema ei ravita raseduse ajal korralikult, võib HIV lapsele edasi kanduda. Ka kõhunäärmepõletiku tekkimise tõenäosus on suurem rasedatel naistel. Öelge arstile, kui olete rase või kui plaanite lapseootele jääda ravimikuuri käigus. Võtke kõiki HIV ravimeid nagu teile on öeldud, et kontrollida teie haigust raseduse ajal.
Kui alustate Epiviri kasutamist, võib olla vajalik kanda teie nimi viirusevastasesse rasedusregistrisse. Registri eesmärgiks on jälgida raseduse ja sünnituse tagajärgi, et hinnata, kas Epiviril oli lapsele mingitki mõju.
Ärge toitke last rinnapiimaga, kui kasutate seda ravimit. Naised, kellel on HIV või AIDS, ei tohi üldse rinnaga toita. Isegi kui teie lapsel pole sündides HIV'd, võite ikkagi selle viiruse lapsele rinnapiimaga edasi kanda.
Kui teil on diabeet, on teil vajalik teada, et Epiviri vedel vorm sisaldab kolm kuni neli grammi sukroosi ( suhkurt ) ühe annuse kohta.

Kuidas Epiviri kasutada?

Võtke ravimit nii, nagu teile on kirjutatud. Ärge võtke seda suuremates kogustes või kauem, kui arst on soovitanud. Järgige pakendil olevat kasutusjuhendit.
Epiviri võib võtta nii koos toiduga kui ka ilma toiduta.
Lapsele seda ravimit andes võite vajadusel Epiviri tableti pooleks murda. Konsulteerige arstiga, kui lapsel tekivad tableti neelamisel raskused.
Mõõtke Epiviri vedelikku spetsiaalse lusika või topsiga, mitte tavalise supilusikaga. Kui teil ei ole spetsiaalset vahendit, küsige seda apteekrilt.
Epiviri tablettide ja vedeliku lamivudiinidoosi sisaldus on kõrgem kui Epivir-HBV'l. Epivir on HIV ja Epivir-HBV B-hepatiidi raviks. Kindlasti kontrollige iga kord, kas olete saanud oma seisundi raviks õige kaubamärgiga toote. Kui teil on B-hepatiit, võivad teil esineda erinevad sümptomid maksas pärast Epiviri-kuuri lõppu, isegi kuid hiljem. Oleks kasulik lasta arstil maksa regulaarselt kontrollida mitme kuu jooksul pärast seda, kui te enam Epiviri ei võta. Ärge jätke ühtki kokkulepitud visiiti vahele. HIV'd/AIDSi ravitakse tavaliselt erinevate ravimite kombinatsiooniga. Parimaks raviks kasutage kõike medikamente nii, nagu teile on arsti poolt kirjutatud. Kindlasti lugege iga ravimiga kaasaantavat ravi- või patsiendijuhendit. Ärge muutke annust või ravimi võtmise graafikut ilma arstiga nõu pidamata. Iga inimene, kes põeb HIV'd või AIDSi, peaks jääma arstliku järelvalve alla.
Hoidke ravimit toatemperatuuril, eemal niiskusest ja kuumusest. Epiviri vedelikku on soovitatav hoida külmikus, kuid ärge laske sellel jäätuda.

Mis juhtub, kui mul jääb annus vahele?

Võtke vahelejäänud annus niipea, kui see teile meelde tuleb. Kui on peaaegu aeg võtta järgmine doos, jätke üks vahele ja manustage Epivir tavalisel ajal. Ärge võtke täiendavat annust, et kaotatud doos tasa teha.

Mis juhtub üledoosi korral?

Otsige viivitamatult meditsiinilist abi, kui tekib kahtlus, et olete seda ravimit üle annustanud. Epiviri üledoosi sümptomid pole teada.

Mida peaksin Epiviri kasutades vältima?

Vältige Epiviri kasutamise ajal alkoholi joomist. Alkohol tõstab kõhunäärme- ja/või maksakahjustuste riski.
Epiviri võtmine ei vähenda riski kanda HIV edasi teistele inimestele kaitsevahendideta seksi või süstalde jagamise kaudu. Küsige oma arstilt efektiivsete HIV ülekannet takistavate meetodite, näiteks kondoomi või spermitsiidide kohta. Ravimite või meditsiinisüstalde jagamine pole ohutu isegi tervete inimeste puhul.

Epiviri kõrvalmõjud

Lõpetage Epiviri kasutamine ja otsige viivitamatult meditsiinilist abi, kui teil esineb mõni järgnev allergiline reaktsioon: lööve; hingamisraskused; näo-, huulte-, keele- või kurgupaistetus. Konsulteerige koheselt arstiga, kui teil on mõni järgnevatest tõsistest kõrvalmõjudest:

  • maksakahjustus – iiveldus, kõhuvalu, alapalavik, isukaotus, tume uriin, savikarva väljaheide, kollatõbi ( silmade või naha kolletumine );
  • laktatsidoos – lihasvalu või nõrkus, tuimus või külm tunne kätes ja jalgades, hingamisraskused, iiveldus oksendamisega ja kiire või ebaregulaarne südame löögisagedus;
  • kõhunäärmepõletik – äge valu ülakõhus, mis on levinud ka selga, iiveldus ja oksendamine, kiire südame löögisagedus;
  • perifeerne neuropaatia – tuimus, surin ( paresteesia e. ebameeldiv aisting ) või valu kätes või jalgades;
  • kergesti tekkiv marrastus või verejooks, ebatavaline nõrkus, kahvatu nahk;
  • valged laigud või haavandid suu sees või huultel;
  • palavik, külmavärinad, valud kehas, külmetusesümptomid;
  • ükskõik milline uue nakkuse tunnus.

Kergemateks kõrvalmõjudeks on näiteks:

  • köha;
  • unehäired ( unetus ), kummalised unenäod;
  • iiveldus, oksendamine, kõhulahtisus;
  • liigese- või lihasvalu;
  • peapööritus, peavalu, väsimustunne;
  • muutused keharasva kujus või asukohas ( eriti kätel, jalgadel, näol, kaelal, rindadel ja kerel ).

See nimekiri kõrvalmõjudest pole täielik ja võivad ilmneda teisedki sümptomid. Rääkige arstiga ükskõik millisest ebatavalisest või tüütust kõrvalnähust, mis teil esinenud on.

Millised teised ravimid mõjutavad Epiviri?

Enne selle ravimi võtmist öelge arstile, kui võtate mõnda järgnevatest medikamentidest:

  • interferon-alfa ( Roferon, Intron, Rebetron );
  • trimetopriim ( Bactrim, Proloprim, Septra, Trimpex );
  • ribaviriin ( Rebetol, Ribasphere, Copegus Virazole ).

See nimekiri pole täielik ja võib esineda teisigi taolisi ravimeid. Öelge arstile, milliseid retsepti- ja käsimüügiravimeid kasutate. Sinna hulka kuuluvad ka vitamiinid, mineraalid, taimsed ravimid ja teiste arstide poolt kirjutatud ravimid. Ärge alustage uue medikamendi võtmist ilma arstile ütlemata.