Sertraline-teva 50 mg - tabl 50mg n7; n10; n15; n20; n28; n30; n50; n60; n98; n100; n200; n294; n300; n105; n500; n250

ATC Kood: N06AB06
Toimeaine: Sertraline
Tootja: Teva Pharma B.V.

Artikli sisukord

SERTRALINE-TEVA 50 MG
tabl 50mg N7; N10; N15; N20; N28; N30; N50; N60; N98; N100; N200; N294; N300; N105; N500; N250


Pakendi infoleht: teave kasutajale

Sertraline-Teva 50 mg, õhukese polümeerikattega tabletid

Sertraliin

Enne ravimi võtmist lugege hoolikalt infolehte, sest siin on teile vajalikku teavet.

-Hoidke infoleht alles, et seda vajadusel uuesti lugeda.

-Kui teil on lisaküsimusi, pidage nõu oma arsti või apteekriga.

-Ravim on välja kirjutatud üksnes teile. Ärge andke seda kellelegi teisele. Ravim võib olla neile kahjulik, isegi kui haigusnähud on sarnased.

-Kui teil tekib ükskõik milline kõrvaltoime, pidage nõu oma arsti või apteekriga. Kõrvaltoime võib olla ka selline, mida selles infolehes ei ole nimetatud. Vt lõik 4.

Infolehe sisukord

1.Mis ravim on Sertraline-Teva ja milleks seda kasutatakse

2.Mida on vaja teada enne Sertraline-Teva võtmist

3.Kuidas Sertraline-Teva’t võtta

4.Võimalikud kõrvaltoimed

5.Kuidas Sertraline-Teva’t säilitada

6.Pakendi sisu ja muu teave

1.Mis ravim on Sertraline-Teva ja milleks seda kasutatakse

Sertraline-Teva sisaldab toimeainena sertraliini. Sertraliin kuulub ravimite gruppi nimega selektiivsed serotoniini tagasihaarde inhibiitorid (SSRI-d), neid ravimeid kasutatakse depressiooni ja/või ärevushäirete ravimiseks.

Sertraline-Teva’t võib kasutada selleks, et ravida:

-depressiooni ja ära hoida depressiooni kordumist (täiskasvanutel).

-sotsiaalset ärevushäiret (täiskasvanutel).

-posttraumaatilist stressihäiret (PTSH) (täiskasvanutel).

-paanikahäiret (täiskasvanutel).

-obsessiiv-kompulsiivset häiret (OKH) (täiskasvanutel ja 6…17-aastastel lastel ja noorukitel).

Depressioon on kliiniline haigus selliste sümptomitega, nagu kurbus, võimetus korralikult magada või nautida elu nagu varem.

OKH ja paanikahäire on haigused, mis on seotud ärevusega: näiteks selliste sümptomitega nagu pidev keskendumine kinnisideedele (obsessioonidele), mille tõttu te võite pidevalt korrata rituaalseks muutunud tegevusi (kompulsioone).

PTSH on seisund, mis areneb pärast ülitugevat emotsionaalselt traumaatilist läbielamist ning mõned selle seisundi sümptomid sarnanevad depressioonile ja ärevushäirele. Sotsiaalne ärevushäire (sotsiaalfoobia) on haigus, mis on seotud ärevusega. Sellele on iseloomulikud tugev ärevustunne või distress suhtlussituatsioonides (nt rääkimine võõrastega, esinemine inimeste rühma ees, söömine või joomine teiste juuresolekul, muretsemine selle pärast, et võite käituda oma mainet rikkuval viisil).

Teie arst on otsustanud, et see ravim sobib teie haiguse raviks.

Kui te ei ole kindel, miks teile on välja kirjutatud Sertraline-Teva, pidage nõu oma arstiga.

2. Mida on vaja teada enne Sertraline-Teva võtmist

Ärge võtke Sertraline-Teva’t:

-kui olete sertraliini või selle ravimi mis tahes koostisosade (loetletud lõigus 6) suhtes allergiline.

-kui te võtate või olete võtnud monoamiini oksüdaasi inhibiitoreid (MAOI-d on näiteks selegiliin, moklobemiid), või MAOI-taolisi ravimeid (nt linesoliid). Kui lõpetate ravi sertraliiniga, peate ootama vähemalt ühe nädala, enne kui alustate ravi MAOI-ga. Kui lõpetate ravi MAOI-ga, peate ootama vähemalt 2 nädalat, enne kui alustate ravi sertraliiniga.

-kui te võtate ravimit nimetusega pimosiid (vaimsete häirete, nagu psühhoos, ravim).

Hoiatused ja ettevaatusabinõud

Enne Sertraline-Teva võtmist pidage nõu oma arsti või apteekriga, kui teil esineb või on kunagi esinenud ükskõik milline järgnevatest haigusseisunditest:

-Kui teil on varem esinenud epilepsiat või krambihoogusid. Kui teil tekivad krambid, siis võtke otsekohe ühendust oma arstiga.

-Kui te olete põdenud maniakaal-depressiivset häiret (bipolaarne häire) või skisofreeniat. Kui teil tekib maniakaalne episood, siis võtke otsekohe ühendust oma arstiga.

-Kui teil esineb või on varem esinenud enesetapu- või enesevigastamise mõtteid (vt allpool „Enesevigastamise- ja enesetapumõtted ning depressiooni või ärevushäire süvenemine (või halvenemine)“).

-Serotoniinisündroom. See sündroom võib harvadel juhtudel tekkida siis, kui võtate teatud ravimeid ühel ja samal ajal sertraliiniga. (Sümptomite kohta vt lõik 4. „Võimalikud kõrvaltoimed“). Teie arst peab teile ütlema, kas teil on seda varem esinenud.

-Kui teil on veres vähe naatriumi, sest see võib tekkida ravi tulemusel Sertraline-Teva’ga. Samuti peate rääkima oma arstile, kui võtate teatud vererõhuravimeid, sest ka need ravimid muudavad teie vere naatriumisisaldust.

-Olge eriti ettevaatlik, kui olete eakas, sest teil võib esineda suurem risk vähese naatriumisisalduse tekkimiseks veres (vt ülalpool).

-Maksahaigus; teie arst võib otsustada vähendada teie Sertraline-Teva annust.

-Diabeet; sest Sertraline-Teva võib muuta teie vere suhkrusisalduse väärtusi ja seetõttu võib olla vajalik muuta teie diabeediravimite annust.

-Kui teil on esinenud veritsushäireid või olete võtnud verd vedeldavaid ravimeid (nt atsetüülsalitsüülhapet (aspiriin) või varfariini) või kui teil on suurenenud verejooksu oht.

-Kui te olete laps või alla 18-aastane nooruk. Sertraline-Teva’t võib kasutada vaid 6…17-aastaste obsessiiv-kompulsiivse häirega (OKH) laste ja noorukite ravimisel. Kui teil ravitakse seda häiret, on teie arstil vaja teid hoolikalt jälgida (vt allpool „Lapsed ja noorukid“).

-Kui te saate elekter-krampravi.

-Kui teile tehakse uriini skriiningtest bensodiasepiinide suhtes (ärevuse vastased ravimid).

-Kui teil on suletudnurga glaukoom (silma siserõhu tõus).

Rahutus/akatiisia

Sertraliini kasutamist on seostatud muret tekitava rahutusega ja vajadusega liikuda, sageli võimetusega istuda või seista rahulikult (akatiisia). See toimub tõenäolisemalt esimesel paaril ravinädalal. Annuse suurendamine võib olla kahjulik, seega kui teil need sümptomid tekivad, rääkige oma arstiga.

Ärajätureaktsioonid

Kõrvaltoimed, mis on seotud ravi lõpetamisega (ärajätureaktsioonid) on tavalised, eriti kui ravi lõpetatakse äkki (vt lõik 3 „Kui te lõpetate Sertraline-Teva võtmise“ ja lõik 4 „Võimalikud kõrvaltoimed“). Ärajätunähtude risk sõltub ravi kestusest, annusest ja kiirusest, millega annust vähendatakse. Üldiselt on need sümptomid kerged kuni mõõdukad. Siiski võivad nad mõnedel patsientidel olla rasked. Tavaliselt esinevad nad esimesel paaril päeval pärast ravi lõpetamist. Üldiselt kaovad need sümptomid ise 2 nädala jooksul. Mõnel patsiendil võivad need kesta kauem (2…3 kuud ja enam). Ravi lõpetamisel sertraliiniga soovitatakse vähendada annust järk-järgult paari nädala või kuu jooksul ja et leida parim võimalus ravi lõpetamiseks, peate alati oma arstiga nõu pidama.

Enesevigastamise- ja enesetapumõtted ning depressiooni või ärevushäire süvenemine (või halvenemine)

Kui teil on depressioon ja/või ärevushäired, võivad teil mõnikord tekkida enesevigastamise- või enesetapumõtted. Need võivad tekkida sagedamini kui te hakkate võtma esimest korda

antidepressante, sest need ravimid nõuavad toimimiseks aega (tavaliselt umbes kaks nädalat, kuid vahel kauem).

Teil võivad sellised mõtted tõenäolisemalt tekkida:

-kui olete varem mõelnud enesetapule või enesevigastamisele.

-kui olete noor täiskasvanu. Informatsioon kliinilistest uuringutest on näidanud suurenenud suitsidaalse käitumise riski psühhiaatriliste häiretega noortel täiskasvanutel (alla 25-aastased),

keda raviti antidepressandiga.

Kui teil tekib enesevigastamise- või suitsiidimõtteid ükskõik mis ajal, võtke ühendust oma arstiga või minge otsekohe haiglasse.

Teil võib abi olla sõbrale või sugulasele rääkimisest, et olete depressioonis või kannatate ärevushäire all ning paluda neil seda infolehte lugeda. Te võite paluda neil öelda, kui nende arvates teie depressioon või ärevushäire halveneb või kui nad on mures muutuste pärast teie käitumises.

Lapsed ja noorukid

Sertraliini ei tohi tavaolukorras kasutada laste ja alla 18-aastaste noorukite ravimisel, välja arvatud obsessiiv-kompulsiivse häire (OKH) puhul. Alla 18-aastastel lastel esineb antud ravimirühma kuuluvate preparaatide kasutamisel suurenenud risk kõrvaltoimete tekkeks, nagu enesetapukatse, enesevigastamise või enesetapumõtted (suitsiidimõtted) ja vaenulik käitumine (peamiselt vägivaldsus, vastanduv käitumine ja viha). Sellele vaatamata võib arst Sertraline-Teva’t määrata ka alla 18- aastastele patsientidele, kui ta leiab, et see on patsiendi huvides. Kui teie arst on Sertraline-Teva välja kirjutanud teile ja te olete alla 18 aastane ja te soovite seetõttu konsultatsiooni, pöörduge uuesti oma arsti poole.

Informeerige oma arsti, kui teil Sertraline-Teva võtmise ajal tekib või süveneb mõni ülalloetletud kõrvaltoimetest. Lisaks ei ole antud vanuserühmas veel tõestatud Sertraline-Teva kasutamise pikaajalist ohutust kasvamisele, küpsemisele ega õppimisega seotud (kognitiivsele) ja käitumuslikule arengule.

Muud ravimid ja Sertraline-Teva

Teatage oma arstile või apteekrile, kui te kasutate või olete hiljuti kasutanud või kavatsete kasutada mis tahes muid ravimeid.

Mõned ravimid võivad mõjutada Sertraline-Teva toimemehhanismi või Sertraline-Teva ise võib vähendada teiste samal ajal võetavate ravimite tõhusust.

Sertraline-Teva võtmine koos järgmiste ravimitega võib põhjustada tõsiseid kõrvaltoimeid:

-Monoaminooksüdaasi inhibiitoriteks (MAOI) nimetatavad ravimid, näiteks moklobemiid (depressiooni raviks) ja selegiliin (Parkinsoni tõve raviks) ja linesoliid (antibiootikum). Ärge võtke Sertraline-Teva’t koos nende ravimitega.

-Vaimsete häirete, nagu psühhoos, raviks kasutatavad ravimid (pimosiid). Ärge võtke Sertraline- Teva’t koos pimosiidiga.

Informeerige oma arsti, kui võtate järgmisi ravimeid:

-Taimsed ravimid, mis sisaldavad liht-naistepuna ürti (Hypericum perforatum). Naistepuna toime võib kesta 1...2 nädalat.

-Aminohapet trüptofaani sisaldavad tooted.

-Tugeva valu raviks kasutatavad ravimid (nt tramadool).

-Anesteesias või kroonilise valu raviks kasutatavad ravimid (fentanüül).

-Migreeni raviks kasutatavad ravimid (nt sumatriptaan).

-Verd vedeldavad ravimid (varfariin).

-Valu/artriidi raviks kasutatavad ravimid (mittesteroidsed põletikuvastased ravimid (MSPVA), nagu ibuprofeen, atsetüülsalitsüülhape (aspiriin).

-Rahustid (diasepaam).

-Diureetikumid (nimetatakse ka „vee väljaajamise“ tablettideks).

-Epilepsiavastased ravimid (fenütoiin, fenobarbitaal, karbamasepiin).

-Diabeediravimid (tolbutamiid).

-Ravimid maohappesuse vähendamiseks ja haavandite ravimiseks (nt tsimetidiin, omeprasool, lansoprasool, pantoprasool, rabeprasool).

-Mania ja depressiooni raviks kasutatavad ravimid (liitium).

-Teised depressiooniravimid (nt amitriptüliin, nortriptüliin, nefasodoon, fluoksetiin, fluvoksamiin).

-Skisofreenia ja teiste psüühiliste häirete raviks kasutatavad ravimid (perfenasiin, levomepromasiin ja olansapiin).

-Ravimid, mida kasutatakse südame löögisageduse ja südamerütmi reguleerimiseks (nagu flekainiid, propafenoon, verapamiil, diltiaseem).

-Ravimid, mida kasutatakse bakteriaalsete (nt rifampitsiin, klaritromütsiin, telitromütsiin, erütromütsiin) ja seeninfektsioonide (nt ketokonasool, itrakonasool, posakonasool, vorikonasool, flukonasool) raviks.

-Viirustevastased ravimid (nt ritonaviir).

-Aprepitant (ravim, mida kasutatakse iivelduse ja oksendamise raviks).

Sertraline-Teva koos toidu, joogi ja alkoholiga

Sertraline-Teva tablette võib võtta koos toiduga või ilma.

Sertraline-Teva ravi ajal ei tohi tarvitada alkoholi.

Sertraline-Teva võtmise ajal ei tohi juua greibimahla, sest see võib suurendada sertraliini sisaldust teie organismis.

Rasedus, imetamine ja viljakus

Enne ravimi kasutamist pidage nõu oma arsti või apteekriga.

Rasedus

Sertraliini ohutust rasedatele ei ole täielikult tõestatud. Sertraliini tohib raseduse ajal kasutada ainult juhul, kui teie arst otsustab, et selle kasulikud toimed teile kaaluvad üles võimalikud ohud lootele. Kui te olete viljakas eas naine, peate te ravi ajal sertraliiniga kasutama tõhusat rasestumisvastast meetodit (nt rasestumisvastased tabletid).

Öelge kindlasti oma ämmaemandale ja/või arstile, et te kasutate Sertraline-Teva’t. Raseduse ajal, eelkõige viimase 3 raseduskuu jooksul, võivad sellised ravimid nagu Sertraline-Teva suurendada imikul ohtu teatud tõsise seisundi tekkeks, mida nimetatakse vastsündinute püsivaks pulmonaalseks hüpertensiooniks (persistent pulmonary hypertension of the newborn, PPHN), põhjustades imiku kiiremat hingamist ning sinakaks muutumist. Need sümptomid ilmnevad tavaliselt esimese 24 sünnijärgse tunni jooksul. Kui see juhtub teie lapsega, peate te kohe oma ämmaemanda ja/või arsti poole pöörduma.

Teie vastsündinud lapsel võivad tekkida ka teised tervisehäired, mis tavaliselt ilmnevad esimese 24 tunni jooksul pärast sünnitust. Sümptomid on:

-hingamisraskused

-sinakas nahk või kehatemperatuuri kõikumine

-sinised huuled

-oksendamine või toitumisraskused

-tugev väsimus, magamisraskused või pidev nutmine

-kanged või lõtvunud lihased

-värisemine, ärevus või krambid

-tahtele allumatute reaktsioonide tõus

-ärrituvus

-madal veresuhkru tase.

Kui teie lapsel esineb pärast sündi ükskõik milline nendest sümptomitest või kui te olete mures oma lapse tervise pärast, võtke ühendust oma arsti või ämmaemandaga, kes saab teile nõu anda.

Imetamine

On tõendeid, et sertraliin eritub inimese rinnapiima. Sertraliini tohib rinnaga toitmise ajal kasutada vaid siis, kui teie arst otsustab, et saadav kasu kaalub üles võimalikud ohud lapsele.

Viljakus

Loomkatsetes on mõned ravimid nagu sertraliin näidanud sperma kvaliteeti vähendavat toimet. Teoreetiliselt võib see mõjutada fertiilsust, kuid mõju inimese fertiilsusele ei ole seni täheldatud.

Autojuhtimine ja masinatega töötamine

Psühhotroopsed ravimid, nagu sertraliin, võivad mõjutada teie autojuhtimise või masinatega töötamise võimet. Te ei tohi juhtida autot ega töötada masinatega seni, kuni ei ole selge, kuidas ravim mõjutab teie võimet seda teha.

3.Kuidas Sertraline-Teva’t võtta

Kasutage seda ravimit alati täpselt nii, nagu arst on teile selgitanud. Kui te ei ole milleski kindel, pidage nõu oma arsti või apteekriga.

Sertraline-Teva tablette võib võtta koos toiduga või ilma. Võtke ravimit üks kord ööpäevas kas hommikul või õhtul.

Soovitatav annus on:

Täiskasvanud:

Depressioon ja obsessiiv-kompulsiivne häire

Efektiivne annus depressiooni ja OKH raviks on tavaliselt 50 mg ööpäevas. Ööpäevast annust võib suurendada 50 mg kaupa vähemalt ühenädalaste intervallide järel, mitmete nädalate jooksul. Maksimaalne soovitatav annus on 200 mg ööpäevas.

Paanikahäire, sotsiaalne ärevushäire ja posttraumaatiline stressihäire

Paanikahäire, sotsiaalse ärevushäire ja posttraumaatilise stressihäire ravi alustatakse annusega 25 mg ööpäevas, mida ühe nädala pärast suurendatakse annuseni 50 mg ööpäevas.

Seejärel võib ööpäevast annust suurendada 50 mg kaupa mitmete nädalate jooksul. Maksimaalne soovitatav annus on 200 mg ööpäevas.

Lapsed ja noorukid:

Lastel tohib sertraliini kasutada ainult OKH häire raviks 6…17-aastastel patsientidel. Obsessiiv-kompulsiivne häire

6…12-aastased lapsed: soovitatav algannus on 25 mg ööpäevas.

Ühe nädala pärast võib arst suurendada annust kuni 50 mg-ni ööpäevas. Maksimaalne annus on 200 mg ööpäevas.

13…17-aastased noorukid: soovitatav algannus on 50 mg ööpäevas. Maksimaalne annus on 200 mg ööpäevas.

Teavitage oma arsti, kui teil on probleeme maksa või neerudega ja järgige arsti poolt antud juhiseid.

Teie arst ütleb teile, kui kaua te peate seda ravimit võtma. See sõltub teie haiguse iseloomust ja sellest, kui hästi te ravile reageerite. Sümptomite paranemiseks võib kuluda mitu nädalat. Tavaliselt peab depressiooni ravi jätkuma 6 kuud peale paranemist.

Kui te võtate Sertraline-Teva’t rohkem kui ette nähtud

Kui te võtate Sertraline-Teva’t juhuslikult liiga palju, rääkige sellest kohe oma arstile või minge lähima haigla erakorralise meditsiini osakonda. Ärge unustage kaasa võtmast ravimipakendit, isegi kui see on tühi.

Üleannustamise sümptomid hõlmavad unisust, iiveldust ja oksendamist, südametöö kiirenemist, värisemist, ärevust, pearinglust ja harvadel juhtudel teadvuse kaotust.

Kui te unustate Sertraline-Teva’t võtta

Kui te unustate annuse võtta, ärge võtke vahelejäänud annust. Võtke järgmine annus ettenähtud ajal. Ärge võtke kahekordset annust, kui annus jäi eelmisel korral võtmata.

Kui te lõpetate Sertraline-Teva võtmise

Ärge lõpetage Sertraline-Teva võtmist, kui arst ei ole teil seda käskinud teha. Teie arst soovib vähendada teie Sertraline-Teva annust järk-järgult mitme nädala jooksul, enne kui lõpetate ravimi võtmise täielikult. Kui lõpetate ravimi võtmise äkki, võivad teil tekkida kõrvaltoimed, nagu pearinglus, tuimus, unehäired, agitatsioon või ärevus, peavalu, iiveldus, oksendamine ja värisemine. Kui te märkate Sertraline-Teva võtmise lõpetamisel endal mõnda nendest kõrvaltoimetest või mõnda teist kõrvaltoimet, palun rääkige sellest oma arstile.

Kui teil on lisaküsimusi selle ravimi kasutamise kohta, pidage nõu oma arsti või apteekriga.

4.Võimalikud kõrvaltoimed

Nagu kõik ravimid, võib ka see ravim põhjustada kõrvaltoimeid, kuigi kõigil neid ei teki.

Kõige sagedasem kõrvaltoime on iiveldus. Kõrvaltoimete teke sõltub annusest ja need kaovad või vähenevad sageli ravi jätkamisel.

Teavitage otsekohe oma arsti

Kui teil tekivad pärast ravimi võtmist järgmised sümptomid, siis need sümptomid võivad olla tõsised.

-Kui teil tekib raske villiline nahalööve (mitmekujuline erüteem) (see võib esineda teie suus ja keelel). Need võivad olla Stevensi-Johnsoni sündroomi või toksilise epidermaalse nekrolüüsina (TEN) tuntud haigusseisundi nähud. Nendel juhtudel lõpetab arst teie ravi.

-Allergiline reaktsioon või allergia, mis võib hõlmata sümptomeid, nagu sügelev nahalööve, hingamisprobleemid, hingeldus, silmalaugude, näo või huulte turse.

-Kui teil tekib ärevus, segasus, kõhulahtisus, kõrge palavik ja vererõhk, liigne higistamine ning südametöö kiirenemine. Need on serotoniinisündroomi sümptomid. See sündroom võib harvadel juhtudel tekkida siis, kui võtate teatud ravimeid ühel ja samal ajal sertraliiniga. Teie arst võib soovida teie ravi lõpetada.

-Kui teie nahk ja silmad muutuvad kollaseks, mis võib tähendada maksakahjustust.

-Kui teil tekivad depressioonisümptomid koos enesevigastamise või enesetapumõtetega (suitsiidimõtted).

-Kui te muutute rahutuks ega ole võimeline rahulikult istuma või seisma pärast seda, kui hakkasite Sertraline-Teva’t võtma. Rääkige oma arstile, kui hakkate tundma rahutust.

-Kui teil on epilepsiahoog (krambid).

-Kui teil on maniakaalne episood (vt lõik 2 „Hoiatused ja ettevaatusabinõud“).

Järgmisi kõrvaltoimeid täheldati täiskasvanute kliinilistes uuringutes:

Väga sage (võivad esineda rohkem kui 1 inimesel 10-st):

Unetus, pearinglus, unisus, peavalu, kõhulahtisus, iiveldus, suukuivus, ejakulatsioonihäire, väsimus.

Sage (võivad esineda kuni 1 inimesel 10-st):

-Kurguvalu, isutus, söögiisu suurenemine,

-depressioon, isiksusetunde kadu (enda tunnetamine võõrana), luupainajad, ärevus, agiteeritus, erutuvus, seksuaalse huvi langus, hammaste krigistamine,

-tuimus ja pakitsustunne, värisemine, lihaspinge, maitsehäire, tähelepanu puudulikkus,

-nägemishäired, helin kõrvades,

-südamepekslemine, kuumahood, haigutamine,

-kõhuvalu, oksendamine, kõhukinnisus, seedehäired, kõhugaasid,

-nahalööve, suurenenud higistamine, lihasvalu, seksuaalfunktsiooni häired, erektsioonihäired, valu rinnus.

Aeg-ajalt (võivad esineda kuni 1 inimesel 100-st):

-Köha, vesine nina,

-hallutsinatsioonid, ülim õnnetunne, hoolivuse puudumine, ebanormaalne mõtlemine,

-krambid, tahtmatud lihaskontraktsioonid, koordinatsiooni häired, motoorne rahutus, amneesia, puutetundlikkuse vähenemine, kõnehäired, pearinglus püstitõusmisel, migreen,

-kõrvavalu, kiire südametegevus, kõrge vererõhk, nahaõhetus,

-hingamisraskused, võimalik hingeldus, õhupuudus, ninaverejooks,

-söögitoru põletik, neelamisraskused, hemorroidid, suurenenud süljeeritus, keele kahjustused, röhitsused,

-silmade turse, punakad täpid nahal, juuste väljalangemine, külm higi, kuiv nahk, nahalööbed,

-osteoartriit, lihasnõrkus, seljavalu, lihastõmblused,

-öine urineerimine, võimetus urineerida, suurenenud urineerimine, suurenenud urineerimissagedus, urineerimishäired,

-tupeverejooks, seksuaalne düsfunktsioon naistel, halb enesetunne, külmavärinad, palavik, nõrkus, janutunne, kehakaalu langus, kehakaalu suurenemine.

Harv (võivad esineda kuni 1 inimesel 1000-st):

-Soolehäired, kõrvanakkus, vähk, näärmete turse, kõrge kolesteroolitase, madal veresuhkru sisaldus,

-füüsilised sümptomid stressi või emotsioonide tõttu, ravimisõltuvus, psühhootiline häire, agressioon, paranoia, enesetapumõtted, unes kõndimine, enneaegne ejakulatsioon,

-kooma, ebanormaalsed liigutused, liikumisraskused, suurenenud puutetundlikkus, sensoorsed häired,

-glaukoom, probleemid pisaravedeliku tekkega, täpid silmade ees, kahekordne nägemine, silmade valguspelgus, sidekestaalune verevalum, laienenud pupillid,

-südameatakk, südametöö aeglustumine, südameprobleemid, käsivarte ja jalasäärte verevarustuse häired, kõrispasm, hingamise kiirenemine, hingamise aeglustumine, rääkimisraskused, luksumine,

-veri väljaheites, suuvalu, keele haavandumine, hambakahjustused, keele kahjustused, suu haavandumine, maksatalitluse häired,

-villilised nahalööbed, follikulaarne lööve, ebanormaalne juuste tekstuur, ebanormaalne nahalõhn, luukahjustused,

-vähenenud urineerimine, kusepidamatus, urineerimiskõhklus,

-liigne veritsus tupest, tupepiirkonna kuivus, punane valulik peenis ja eesnahk, voolus suguelunditest, pikenenud erektsioon, eritis rinnanäärmetest,

-song, ravimitaluvuse vähenemine, kõndimisraskused, kõrvalekalded laboratoorsete analüüside tulemustes, ebanormaalsed seemnerakud, vigastused, veresoonte lõõgastamise protseduur.

-teatatud on suitsiidimõtete ja suitsidaalse käitumise juhtudest sertraliinravi ajal või vahetult pärast ravi katkestamist (vt lõik 2).

Teadmata (esinemissagedust ei saa hinnata olemasolevate andmete alusel):

-vere valgeliblede arvu vähenemine, vereliistakute arvu vähenemine, kilpnäärmehormoonide sisalduse langus, endokriinsed häired, naatriumi vaegus veres, probleemid vere suhkrusisalduse kontrollimisel (suhkurtõbi), veresuhkru taseme tõus,

-hirmutavad unenäod,

-lihaste liigutamise probleemid (motoorne rahutus, lihaspinge ja kõndimisraskused), minestamine, võimetus rahulikult istuda või seista,

-nägemishäired, pupillide erinevus, verejooksud (ninaverejooks, maoverejooks või veri uriinis),

-pankreatiit, tõsised maksatalitluse häired, naha-ja silmavalgete kollasus (ikterus),

-nahaturse, nahareaktsioonid päikesele, sügelemine, liigesevalu, lihaskrambid, rinnanäärmete suurenemine, ebaregulaarne menstruatsioon, jalgade turse, verehüübimisprobleemid, kusepidamatus ja raske allergiline reaktsioon.

Täiendavad kõrvaltoimed lastel ja noorukitel

Kliinilistes uuringutes lastel ja noorukitel täheldatud kõrvaltoimed olid üldiselt samasugused kui täiskasvanutel (vt eespool). Kõige sagedasemad kõrvaltoimed lastel ja noorukitel olid peavalu, unetus, kõhulahtisus ja iiveldus.

Sümptomid, mis võivad tekkida kui ravi katkestatakse

Kui te järsku katkestate selle ravimi võtmise, võivad teil tekkida sellised kõrvaltoimed, nagu pearinglus, tuimus, unehäired, agitatsioon või ärevus, peavalu, iiveldus, oksendamine ja värisemine (vt lõik 3. „Kui te lõpetate Sertraline-Teva võtmise“).

Sellist tüüpi ravimeid võtnud patsientidel on täheldatud luumurdude riski suurenemist.

Kõrvaltoimetest teavitamine

Kui teil tekib ükskõik milline kõrvaltoime, pidage nõu oma arsti või apteekriga. Kõrvaltoime võib olla ka selline, mida selles infolehes ei ole nimetatud.

Kõrvaltoimetest võite ka ise teavitada www.ravimiamet.ee kaudu. Teavitades aitate saada rohkem infot ravimi ohutusest.

5.Kuidas Sertraline-Teva’t säilitada

Hoidke seda ravimit laste eest varjatud ja kättesaamatus kohas.

Ärge kasutage seda ravimit pärast kõlblikkusaega, mis on märgitud pakendil. Kõlblikkusaeg viitab selle kuu viimasele päevale.

Ärge visake ravimeid kanalisatsiooni ega olmejäätmete hulka. Küsige oma apteekrilt, kuidas visata ära ravimeid, mida te enam ei kasuta. Need meetmed aitavad kaitsta keskkonda.

6.Pakendi sisu ja muu teave

Mida Sertraline-Teva sisaldab

-Toimeaine on sertraliin (sertraliinvesinikkloriidina). Üks tablett sisaldab 50 mg sertraliini.

-Teised koostisosad on:

Tableti sisu: mikrokristalliline tselluloos, kaltsiumvesinikfosfaat (dihüdraadina), povidoon K-30, naatriumkroskarmelloos, magneesiumstearaat.

Tableti kate: Opadry, hüpromelloos, titaandioksiid (E171), makrogool 6000 ja polüsorbaat 80. Tabletid sisaldavad ka värvainet indigokarmiini (E132).

Kuidas Sertraline-Teva välja näeb ja pakendi sisu

Sertraline-Teva 50 mg õhukese polümeerikattega tabletid on helesinised, ellipsikujulised, nende ühel küljel on poolitusjoon, millest ühele poole on pressitud „9” ja teisele poole „3”. Tableti vastasküljele on pressitud „7176”.

Tabletid on saadaval pakendites, mis sisaldavad 7, 10, 15, 20, 28, 30, 50, 60, 98, 100, 105, 200, 294 või 300 tabletti.

Kõik pakendi suurused ei pruugi olla müügil.

Müügiloa hoidja ja tootja

Müügiloa hoidja: Teva Pharma B.V. Swensweg 5 2031 GA Haarlem Holland

Tootjad:

TEVA UK Ltd

Brampton Road Hampden Park Eastbourne East Sussex BN22 9AG

Ühendkuningriik

või

Pharmachemie B.V.

Swensweg 5

Postbus 552

2003 RN Haarlem

Holland

või

Teva Pharmaceutical Works Private Limited Company

Pallagi út 13

HU-4042 Debrecen

Ungari

või

Teva Operations Poland Sp.z.o.o. ul Mogilska 80

31-546, Krakow Poola

Lisaküsimuste tekkimisel selle ravimi kohta pöörduge palun müügiloa hoidja kohaliku esindaja poole.

Teva Eesti esindus UAB Sicor Biotech Eesti filiaal Lõõtsa 8

11415 Tallinn Tel.: +372 6610801

Infoleht on viimati uuendatud augustis 2015.


RAVIMI OMADUSTE KOKKUVÕTE

1.RAVIMPREPARAADI NIMETUS

Sertraline-Teva 50 mg, õhukese polümeerikattega tabletid

2.KVALITATIIVNE JA KVANTITATIIVNE KOOSTIS

Üks õhukese polümeerikattega tablett sisaldab 50 mg sertraliini (sertraliinvesinikkloriidina). INN. Sertralinum

Abiainete täielik loetelu vt lõik 6.1.

3.RAVIMVORM

Õhukese polümeerikattega tablett.

Helesinine, õhukese polümeerikattega, ellipsikujuline tablett, mille ühel küljel on poolitusjoon, millest ühele poole on pressitud „9” ja teisele poole „3”. Tableti vastasküljele on pressitud „7176”.

Tableti saab jagada võrdseteks annusteks.

4.KLIINILISED ANDMED

4.1Näidustused

Depressioon. Depressiooni retsidiivide vältimine. Paanikahäire agorafoobiaga või ilma.

Obsessiiv-kompulsiivne häire (OKH) täiskasvanutel ja lastel vanuses 6…17-aastat. Sotsiaalne ärevushäire.

Posttraumaatiline stresshäire (PTSH).

4.2Annustamine ja manustamisviis

Annustamine

Ravi alustamine

Depressioon ja OKH

Sertraliinravi alustatakse annusega 50 mg ööpäevas.

Paanikahäire, PTSH ja sotsiaalne ärevushäire

Ravi alustatakse annusega 25 mg ööpäevas. Ühe nädala pärast suurendatakse annust 50 mg-ni üks kord ööpäevas. On tõestatud, et selline annustamisskeem vähendab paanikahäirele iseloomulike ravi alustamisel tekkivate kõrvaltoimete esinemissagedust.

Annuse kohandamine

Depressioon, OKH, paanikahäire, sotsiaalne ärevushäire ja PTSH

Patsientidele, kelle ravivastus annusele 50 mg ei ole piisav, võib manustada suuremaid annuseid. Annust võib suurendada 50 mg kaupa vähemalt ühenädalase intervalliga kuni maksimaalse annuseni 200 mg ööpäevas. Annust ei tohi muuta sagedamini kui üks kord nädalas, sest sertraliini eliminatsiooni poolväärtusaeg on 24 tundi.

Ravitoime hakkab ilmnema ligikaudu 7 päeva pärast. Siiski on täieliku ravitoime saavutamiseks tavaliselt vajalikud pikemad perioodid, seda eeskätt OKH puhul.

Säilitusravi

Pikaajalise ravi korral tuleb kasutada väikseimat toimivat annust, mida võib sõltuvalt ravivastusest vastavalt vajadusele kohandada.

Depressioon

Pikaajaline ravi võib olla samuti sobiv raskete depressiivsete episoodide (MDE) retsidiivide vältimiseks. Enamustel juhtudel on soovitatav annus MDE retsidiivi vältimiseks sama, mida kasutatakse olemasoleva episoodi puhul. Depressiooniga patsiente tuleb ravida piisavalt pika aja vältel (vähemalt 6 kuud), et kindlustada sümptomite täielik kadumine.

Paanikahäire ja OKH

Paanikahäire ja OKH pidevat ravi tuleb regulaarselt uuesti hinnata, sest retsidiive ennetav toime ei ole nende häirete puhul tõestatud.

Lapsed

Obsessiiv-kompulsiivse häirega lapsed ja noorukid

13…17-aastased: algannus on 50 mg üks kord ööpäevas.

6…12-aastased: algannus on 25 mg üks kord ööpäevas. Ühe nädala pärast võib annust suurendada 50 mg-ni üks kord ööpäevas.

Edasi võib soovitust nõrgema ravivastuse korral mõne nädala jooksul suurendada annuseid vastavalt vajadusele, lisades korraga 50 mg. Maksimaalne annus on 200 mg ööpäevas. Annuse suurendamisel üle 50 mg tuleb siiski arvestada asjaoluga, et laste kehakaal on üldjuhul väiksem kui täiskasvanutel. Annust ei tohi muuta sagedamini kui ühenädalaste intervallide järel.

Tõhusust laste depressiooni korral ei ole näidatud.

Andmed alla 6-aastaste laste kohta puuduvad (vt ka lõik 4.4).

Kasutamine eakatel

Eakatele patsientidele tuleb ravimit annustada ettevaatlikult, sest neil võib esineda suurem hüponatreemia risk (vt lõik 4.4).

Kasutamine maksakahjustuse korral

Maksahaigusega patsientidel peab sertraliini kasutama ettevaatusega. Maksakahjustusega patsiendid peavad kasutama väiksemaid annuseid või manustama ravimit harvemini (vt lõik 4.4). Raske maksakahjustuse juhtudel ei tohi sertraliini kasutada, sest vastavad kliiniliste uuringute andmed puuduvad (vt lõik 4.4).

Kasutamine neerukahjustuse korral

Neerupuudulikkusega patsientide annuse kohandamine ei ole vajalik (vt ka lõik 4.4).

Sertraliinravi lõpetamisel ilmnevad ärajätunähud

Ravi järsku katkestamist tuleks vältida. Ravi lõpetamisel tuleb sertraliini annust järk-järgult vähemalt ühe kuni kahe nädala jooksul vähendada, et vähendada ärajätunähtude tekkeriski (vt lõigud 4.4 ja 4.8). Kui ärajätunähud muutuvad pärast ravimi annuse vähendamist või ravi lõpetamist talumatuks, võib kaaluda tagasipöördumist eelnevalt väljakirjutatud annuste juurde. Seejärel võib arst annuste vähendamist jätkata, kuid väiksemate astmete kaupa kui varem.

Manustamisviis

Sertraliini võetakse üks kord ööpäevas, kas hommikuti või õhtuti.

Sertraliini tablette võib võtta koos toiduga või ilma.

4.3Vastunäidustused

Ülitundlikkus sertraliini või lõigus 6.1 loetletud mis tahes abiainete suhtes.

Samaaegne ravi pöördumatu toimega monoamiini oksüdaasi inhibiitoritega (MAOI) on vastunäidustatud serotoniinisündroomi tekkeriski tõttu. Serotoniinisündroomi sümptomid on agiteeritus, treemor ja hüpertermia.

Ravi sertraliiniga ei tohi alustada vähemalt 14 päeva vältel pärast ravi lõpetamist pöördumatu toimega MAOI-ga. Ravi sertraliiniga tuleb lõpetada vähemalt 7 päeva enne ravi alustamist pöördumatu MAOI- ga (vt lõik 4.5).

Samaaegne kasutamine pimosiidiga (vt lõik 4.5).

4.4Erihoiatused ja ettevaatusabinõud kasutamisel

Serotoniinisündroom (SS) või maliigne neuroleptiline sündroom (MNS)

SSRI-de, sealhulgas sertraliini kasutamisel, on teatatud potentsiaalselt eluohtlike sündroomide, nagu serotoniinisündroomi (SS) või maliigse neuroleptilise sündroomi (MNS) tekkest. SS-i või MNS-i tekkeoht suureneb, kui SSRI-dega samal ajal kasutatakse serotoninergilisi ravimeid (sh triptaanid), serotoniini metabolismi kahjustavaid ravimeid (sh MAO inhibiitorid), antipsühhootikume ja teisi dopamiini antagoniste. Patsiente tuleb jälgida SS-i või MNS-i sündroomi nähtude ja sümptomite ilmnemise suhtes (vt lõik 4.3).

Üleviimine selektiivsetelt serotoniini tagasihaarde inhibiitoritelt (SSRI-delt), antidepressantidelt või antiobsessiivsetelt ravimitelt

Teistelt SSRI-delt, antidepressantidelt ja antiobsessiivsetelt ravimitelt sertraliinile üleviimise optimaalse ajastamise kohta on vähe kontrollitud andmeid. Nimetatud ravimitelt, eriti pikatoimelistelt ravimitelt, nagu fluoksetiin, peab sertraliinile üleviimine toimuma ettevaatlikult ja arstliku kontrolli all.

Teised serotoninergilised ravimid, nagu trüptofaan, fenfluramiin ja 5-HT agonistid

Sertraliini manustamine koos teiste ravimitega, mis tugevdavad serotoninergilise neurotransmissiooni toimeid, nagu trüptofaan, fenfluramiin või 5-HT agonistid, või taimsete ravimitega nagu liht- naistepuna (Hypericum perforatum), peab toimuma ettevaatlikult ning võimaluse korral tuleb seda vältida, sest esineb farmakodünaamilise koostoime võimalus.

Mania või hüpomania aktiveerumine

Väikesel osal patsientidest, keda raviti kasutusel olevate antidepressantide ja antiobsessiivsete ravimite, sealhulgas sertraliiniga, on täheldatud mania/hüpomania sümptomite tekkimist. Seetõttu tuleb sertraliini kasutada ettevaatusega patsientidel, kellel anamneesis esineb mania/hüpomania. Vajalik on põhjalik arstlik järelevalve. Sertraliini manustamine tuleb lõpetada, kui patsiendil algab maniafaas.

Skisofreenia

Skisofreenilistel patsientidel võivad psühhootilised sümptomid süveneda.

Krambid

Sertraliinravi ajal võivad tekkida krambid. Ebastabiilse epilepsiaga patsientidel tuleb selle ravimi kasutamist vältida ning kontrollitud epilepsiaga patsiente tuleb hoolikalt jälgida. Sertraliinravi tuleb lõpetada kõigil patsientidel, kellel tekivad krambid.

SERTRALINE-TEVA 50 MG_20171_SPC_201714x1

Suitsiid/suitsiidimõtted või kliiniline halvenemine

Depressioon on seotud suitsiidimõtete, enesevigastamise ja suitsiidi (suitsiidiga seotud juhtumite) suurenenud ohuga, mis püsib kuni remissiooni saabumiseni. Kuna paranemist ei pruugi ilmneda esimese paari või enama ravinädala jooksul, tuleb patsiente hoolikalt jälgida kuni paranemise ilmnemiseni. Nagu näitab kliiniline kogemus, võib paranemise algstaadiumides suitsiidioht suureneda.

Suitsiididega seotud juhtude suurenenud risk võib olla seotud ka muude psüühikahäiretega, mille raviks sertraliini kasutatakse. Lisaks võivad need haigused esineda depressiooniga samaaegselt. Seetõttu tuleb muude psüühikahäiretega patsientide ravimisel rakendada samu ettevaatusabinõusid nagu depressiooniga patsientide ravimisel.

Patsientidel, kellel on esinenud suitsiidiga seotud juhte või kellel esinevad suitsiidimõtted enne ravi alustamist, on teadaolevalt suurem risk suitsiidimõteteks või –katseks ning neid tuleb ravi ajal hoolikalt jälgida. Antidepressante saavate psühhiaatriliste häiretega täiskasvanute hulgas läbiviidud platseebo-kontrollitud kliiniliste uuringute meta-analüüs näitas antidepressante saavate alla 25-aastaste patsientide suitsidaalse käitumise suurenenud riski võrreldes platseeboga.

Ravikuuriga peaks kaasnema patsientide, iseäranis kõrge riskiga patsientide, põhjalik järelvalve, seda eriti ravi alguses ja annuse muutmise järel. Patsiente (ja nende hooldajaid) tuleb teavitada vajadusest jälgida tervislikku seisundit iga võimaliku kliinilise halvenemise (kaasa arvatud uute sümptomite teke), suitsiidimõtete/suitsidaalse käitumise ja ebatavaliste muutuste suhtes käitumises ning pöörduda sellistel juhtudel koheselt arsti poole.

Lapsed

Sertraliini ei tohi kasutada lastel ja alla 18-aastastel noorukitel, välja arvatud obsessiiv-kompulsiivse häirega 6…17 aasta vanuste patsientide puhul. Kliinilistes uuringutes esines antidepressantidega ravitud lastel ja noorukitel platseebogrupiga võrreldes rohkem suitsidaalset käitumist (enesetapukatseid ja suitsiidimõtteid) ja vaenulikkust (peamiselt vägivaldsust, vastanduvat käitumist ja viha). Kui kliiniline seisund siiski nõuab ravi alustamist, tuleb patsienti suitsidaalse käitumise sümptomite tekke osas hoolikalt jälgida. Lisaks ei ole küllaldaselt ohutusalast teavet ravimi kasutamise pikaajalise mõju kohta laste ja noorukite kasvamisele, küpsemisele ja kognitiivsele ning käitumuslikule arengule. Arstid peavad pediaatrilisi patsiente pikaajalise ravi korral jälgima selliste organsüsteemide muutuste suhtes.

Ebanormaalsed veritsused/hemorraagiad

SSRI-de kasutamisega seoses on teatatud ebanormaalsetest veritsustest, sealhulgas nahaga seotud veritsused (ekhümoosid ja purpur) ning muud hemorraagilised sündmused, nagu gastrointestinaalne või günekoloogiline verejooks, sealhulgas surmaga lõppenud hemorraagiad. SSRI-sid on soovitav kasutada ettevaatusega, eriti patsientidel, kes kasutavad samaaegselt ravimeid, mis teadaolevalt mõjutavad trombotsüütide funktsiooni (nt antikoagulandid, atüüpilised antipsühhootikumid ja fenotiasiinid, enamik tritsüklilisi antidepressante, atsetüülsalitsüülhape ja mittesteroidsed põletikuvastased ained (MSPVA-d)) ning samuti patsientidel, kellel on varem esinenud veritsushäireid (vt ka lõik 4.5).

Hüponatreemia

SSRI-de või SNRI-de, sealhulgas sertraliiniravi tulemusena võib esineda hüponatreemiat. Paljudel juhtudel näib hüponatreemia tekkivat antidiureetilise hormooni liignõristuse sündroomi (SIADH) tulemusena. On teatatud seerumi naatriumisisaldusest alla 110 mmol/l.

Eakatel patsientidel on SSRI-de ja SNRI-de kasutamise korral suurem risk hüponatreemia tekkeks. Ka diureetikume kasutavatel või muul viisil dehüdreeritud patsientidel võib esineda suurem risk (vt Kasutamine eakatel). Sümptomaatilise hüponatreemiaga patsiendid peavad sertraliini kasutamise lõpetama ja arstid peavad määrama sobivama ravi. Hüponatreemia nähud ja sümptomid hõlmavad peavalu, kontsentreerumisraskusi, mäluhäireid, segasust, nõrkust ja tasakaaluhäireid, mis võivad põhjustada kukkumisi. Raskemate ja/või ägedamate juhtudega kaasnevad nähud ja sümptomid hõlmavad hallutsinatsioone, minestust, krampe, koomat, hingamisseiskust ja surma.

Sertraliinravi lõpetamisel ilmnevad ärajätunähud

Ravi lõpetamisel esinevad sageli ärajätusümptomid ja seda eelkõige siis, kui ravi lõpetati järsult (vt lõik 4.8). Kliinilistes uuringutes sertraliiniga ravitud patsientidel esines ärajätunähte 23% patsientidest, kes lõpetasid sertraliini kasutamise, võrreldes 12%-ga patsientidel, kes jätkasid sertraliinravi.

Ärajätunähtude oht võib sõltuda erinevatest teguritest, sh ravi kestusest, annuse suurusest ning annuse vähendamise kiirusest. Kõige sagedamini teatatud reaktsioonideks on pearinglus, tundlikkuse häired (sh paresteesia), unehäired (sh unetus ja pingelised unenäod), agiteeritus või ärevus, iiveldus ja/või oksendamine, treemor ja peavalu. Üldiselt on need sümptomid kerged kuni mõõdukad, kuid mõnedel patsientidel võivad need osutuda raskekujulisteks. Nimetatud sümptomid tekivad tavaliselt paari esimese päeva jooksul pärast ravi lõpetamist, kuid väga harva on neid täheldatud ka patsientidel, kes on oma annuse kogemata vahele jätnud. Üldiselt kaovad need sümptomid iseenesest ning taanduvad tavaliselt 2 nädala jooksul, kuigi mõnedel isikutel võivad need püsida ka kauem (2…3 kuud või rohkem). Seetõttu soovitatakse ravi lõpetamisel mõne nädala või kuu jooksul sertraliini annust vastavalt patsiendi seisundile järk-järgult vähendada (vt lõik 4.2).

Akatiisia/psühhomotoorne rahutus

Sertraliini kasutamist on seostatud akatiisia tekkega, mida iseloomustab suhteliselt ebameeldiv või häiriv rahutus ja liikumisvajadus, millega kaasneb sageli võimetus rahulikult seista või istuda. Kõige tõenäolisemalt tekib see paari esimese ravinädala jooksul. Kui patsiendil tekivad nimetatud sümptomid, võib annuse suurendamine osutuda kahjulikuks.

Maksafunktsiooni kahjustus

Sertraliin metaboliseerub ulatuslikult maksas. Kergekujulise stabiilse maksatsirroosiga patsientidel läbi viidud korduvannuste farmakokineetiline uuring näitas eliminatsiooni poolväärtusaja pikenemist ja ligikaudu kolm korda suuremat AUC-d ja maksimaalset plasmakontsentratsiooni (CMAX), võrreldes normaalse maksafunktsiooniga isikutega. Kahe grupi vahel ei täheldatud märkimisväärset erinevust ravimi seondumises plasmavalkudega. Sertraliini kasutamisele maksahaigusega patsientidel tuleb läheneda ettevaatusega. Sertraliini manustamisel maksakahjustusega patsientidele tuleb kasutada väiksemaid annuseid või suurendada manustamisintervalle. Sertraliini ei tohi kasutada raske maksakahjustusega patsientidel (vt lõik 4.2).

Neerufunktsiooni kahjustus

Sertraliin metaboliseerub ulatuslikult, ja ravimi eritumine uriiniga muutumatul kujul on vähemtähtis eliminatsioonitee. Uuringutes, mis viidi läbi kerge kuni mõõduka neerukahjustusega (kreatiniini kliirens 30…60 ml/min) või mõõduka kuni raske neerukahjustusega (kreatiniini kliirens 10…29 ml/min) patsientidel ei erinenud korduvannuste farmakokineetilised parameetrid (AUC 0…24 või CMAX) oluliselt kontrollrühma vastavatest näitajatest. Sertraliini annust ei ole vaja korrigeerida lähtuvalt neerufunktsiooni kahjustuse astmest.

Kasutamine eakatel

Kliinilistes uuringutes on osalenud üle 700 eaka patsiendi (>65-aastased). Kõrvaltoimed ja nende esinemissagedus eakatel patsientidel olid võrreldavad noorematel patsientidel täheldatuga.

SSRI-sid või SNRI-sid, sealhulgas sertraliini, on siiski seostatud kliiniliselt olulise hüponatreemia juhtudega eakate patsientide puhul, kellel võib olla suurem risk selle kõrvaltoime esinemiseks (vt hüponatreemia kohta lõik 4.4).

Suhkurtõbi

Suhkurtõvega patsientidel võib SSRI kasutamine mõjutada glükeemilist kontrolli. Insuliini ja/või suukaudsete hüpoglükeemiliste ravimite annused võivad vajada kohandamist.

Elekter-krampravi (EKR)

Kliinilisi uuringuid, mis hindaksid sertraliinravi ja EKR kombineeritud kasutamisest tulenevaid riske või eeliseid, ei ole läbi viidud.

Greibimahl

Sertraliini ei ole soovitatav manustada koos greibimahlaga (vt lõik 4.5).

Eksitav mõju uriini skriiningtestidele

Sertraliini võtvatel patsientidel on teatatud valepositiivsetest tulemustest uriini immuunanalüüsides bensodiasepiini määramiseks. Põhjuseks on skriiningtestide spetsiifilisuse puudumine. Valepositiivseid analüüsivastuseid võib oodata mitu päeva pärast sertraliinravi lõpetamist. Sertraliini bensodiasepiinidest eristamiseks saab kasutada kinnitavat analüüsi, nt gaaskromatograafia / massispektromeetria uuringut.

Suletudnurga glaukoom

SSRI-d, sh sertraliin võivad mõjutada pupilli suurust, põhjustades müdriaasi. See müdriaatiline toime võib kitsendada silma nurka, mille tulemusel võib suureneda silma siserõhk ning tekkida suletudnurga glaukoom, eeskätt eelsoodumusega patsientidel. Seetõttu tuleb sertraliini kasutada ettevaatusega patsientidel, kellel on suletudnurga glaukoom või anamneesis glaukoom.

4.5Koostoimed teiste ravimitega ja muud koostoimed

Vastunäidustatud

MAO inhibiitorid

Pöördumatu toimega MAO inhibiitorid (nt selegiliin)

Sertraliini ei tohi kasutada samaaegselt pöördumatu toimega MAO inhibiitoritega, nagu selegiliin. Ravi sertraliiniga ei tohi alustada vähemalt 14 päeva vältel pärast ravi lõpetamist pöördumatu toimega MAO inhibiitoriga. Ravi sertraliiniga tuleb lõpetada vähemalt 7 päeva enne ravi alustamist pöördumatu toimega MAO inhibiitoriga (vt lõik 4.3).

Pöörduva toimega selektiivne MAO inhibiitor (moklobemiid)

Serotoniinisündroomi tekkeohu tõttu ei tohi sertraliini samaaegselt kasutada koos pöörduva toimega selektiivse MAO inhibiitoriga (nagu moklobemiid). Pärast pöörduva toimega MAO inhibiitori kasutamise lõpetamist võib ravi sertraliiniga alustada lühema võõrutusperioodi järel kui 14 päeva. Ravi sertraliiniga on soovitatav lõpetada vähemalt 7 päeva enne ravi alustamist pöörduva toimega MAO inhibiitoriga (vt lõik 4.3).

Pöörduva toimega mitteselektiivsed MAO inhibiitorid (linesoliid)

Antibiootikum linesoliid on nõrk pöörduva toimega mitteselektiivne MAO inhibiitor, mida ei tohi kasutada samal ajal koos sertraliiniga (vt lõik 4.3).

On teatatud rasketest kõrvaltoimetest patsientidel, kes on hiljuti kasutanud mõnda MAO inhibiitorit ja kellel on alustatud ravi sertraliiniga või kes on mõni aeg enne ravi alustamist MAO inhibiitoriga kasutanud sertraliini. Nende kõrvaltoimete hulka kuuluvad treemor, müokloonus, diaforees, iiveldus, oksendamine, nahaõhetus, pearinglus ja hüpertermia koos neuroleptilist maliigset sündroomi meenutavate nähtudega, krambid ning surm.

Pimosiid

Uuringus 2 mg pimosiidi ühekordse annusega täheldati pimosiidi plasmakontsentratsiooni suurenemist ligikaudu 35% võrra. Selle taseme tõusuga ei seostatud mingeid muutusi EKG-s. Arvestades kirjeldatud koostoime ebaselget toimemehhanismi ja pimosiidi kitsast terapeutilist indeksit, on sertraliini ja pimosiiidi koosmanustamine vastunäidustatud (vt lõik 4.3).

Manustamine koos sertraliiniga ei ole soovitatav

KNS-i depressandid ja alkohol

Sertraliini 200 mg ööpäevase annuse manustamine koos alkoholi, karbamasepiini, haloperidooli või fenütoiiniga ei võimendanud viimaste toimet kognitiivsele ega psühhomotoorsele funktsioonile tervetel isikutel. Siiski ei ole sertraliinravi ajal soovitatav alkoholi tarbida.

Teised serotoninergilised ravimid

Vt lõik 4.4.

Ettevaatus on samuti vajalik fentanüüli (kasutatakse üldanesteesias või kroonilise valu ravis), teiste serotonergiliste ravimite (sh teised serotonergilised antidepressandid, triptaanid) ja teiste opiaatide puhul.

Spetsiaalsed ettevaatusabinõud

Liitium

Platseeboga kontrollitud uuringus tervete vabatahtlikega ei muutnud sertraliini manustamine koos liitiumiga oluliselt liitiumi farmakokineetikat, kuid suurenes treemori esinemissagedus võrreldes platseeborühmaga, mis viitab farmakodünaamilise koostoime võimalusele. Sertraliini samaaegsel manustamisel koos liitiumiga tuleb patsiente vastavalt jälgida.

Fenütoiin

Platseeboga kontrollitud uuring tervete vabatahtlikega näitab, et sertraliini korduv manustamine annuses 200 mg ööpäevas ei põhjusta fenütoiini metabolismi kliiniliselt olulist pärssimist. Sellele vaatamata soovitatakse fenütoiini plasmakontsentratsioone pärast sertraliinravi alustamist jälgida ja fenütoiini annust vastavalt kohandada, sest mõnedel juhtudel on esinenud sertraliini kasutavatel patsientidel kõrge fenütoiini kontsentratsioon. Lisaks võib sertraliini ja fenütoiini samaaegne manustamine põhjustada sertraliini plasmakontsentratsiooni vähenemist. Ei saa välistada, et teised CYP3A4 indutseerijad, nt fenobarbitaal, karbamasepiin, naistepunaürt või rifampitsiin võivad põhjustada sertraliini taseme vähenemist plasmas.

Triptaanid

Harva on turuletulekujärgselt teatatud juhtudest, mis kirjeldavad nõrkuse, hüperrefleksia, koordinatsioonihäirete, segasuse, ärevuse ja agitatsiooni tekkimist patsientidel pärast sertraliini ja sumatriptaani koosmanustamist. Serotonergilise sündroomi sümptomid võivad tekkida ka teiste samasse klassi kuuluvate ravimitega (triptaanid). Kui kliiniliselt on õigustatud sertraliini ja triptaanide samaaegne kasutamine, soovitatakse patsienti vastavalt jälgida (vt lõik 4.4).

Varfariin

Sertraliini samaaegne manustamine annuses 200 mg ööpäevas koos varfariiniga põhjustas väikese, kuid statistiliselt olulise protrombiiniaja pikenemise, mis harvadel juhtudel võib mõjutada INR-i väärtust. Seega tuleb sertraliinravi alustamisel või lõpetamisel jälgida hoolikalt protrombiiniaega.

Muud koostoimed, digoksiin, atenolool, tsimetidiin

Koosmanustamine tsimetidiiniga põhjustas sertraliini kliirensi olulist vähenemist. Nende muutuste kliiniline tähtsus ei ole teada. Sertraliin ei mõjuta atenolooli beeta-adrenoblokeerivat toimet. Samuti ei täheldatud sertraliini 200 mg ööpäevase annuse korral koostoimet digoksiiniga.

Trombotsüütide funktsiooni mõjutavad ravimid

Kui trombotsüütide funktsiooni mõjutavaid ravimeid (nt MSPVA-d, atsetüülsalitsüülhape ja tiklopidiin) või teisi verejooksude tekkeriski suurendavaid ravimeid kasutatakse koos SSRI-dega, sh sertraliiniga, võib verejooksude risk suureneda (vt lõik 4.4).

Tsütokroom P450 vahendusel metaboliseeruvad ravimid

Sertraliin võib toimida nõrga kuni mõõduka CYP 2D6 inhibiitorina. Sertraliini 50 mg ööpäevase annuse korduval manustamisel esines mõõdukas desipramiini (isoensüüm CYP 2D6 aktiivsuse parameeter) tasakaalukontsentratsiooni suurenemine plasmas (keskmiselt 23...37%). Kliiniliselt olulised koostoimed võivad esineda teiste CYP 2D6 substraatidega, millel on kitsas terapeutiline indeks, nagu 1C klassi antiarütmikumidega (nt propafenoon ja flekainiid), tritsükliliste antidepressantide ja tüüpiliste antipsühhootikumidega, eriti suuremate sertraliini annuste korral.

Sertraliin ei inhibeeri kliiniliselt olulisel määral CYP 3A4, CYP 2C9, CYP 2C19 ega CYP 1A2. See on tõestatud in vivo koostoime uuringutes CYP3A4 substraatidega (endogeenne kortisool, karbamasepiin, terfenadiin, alprasolaam), CYP2C19 substraadi diasepaamiga ning CYP2C9 substraatide tolbutamiidi, glibenklamiidi ja fenütoiiniga. In vitro uuringud näitavad, et sertraliinil on kas vähene CYP 1A2 pärssiv toime või puudub see üldse.

Ühes ristuuringus kaheksal tervel jaapani vabatahtlikul suurendas kolme klaasi greibimahla joomine päevas sertraliini taset plasmas ligikaudu 100% võrra. Seetõttu tuleb sertraliinravi ajal hoiduda greibimahla joomisest (vt lõik 4.4).

Tuginedes uuringutele, mis on läbi viidud koostoimete kohta greibimahlaga, ei saa välistada, et sertraliini manustamine koos tugevate CYP3A4 inhibiitoritega, nagu proteaasi inhibiitorid, ketokonasool, itrakonasool, posakonasool, vorikonasool, klaritromütsiin, telitromütsiin ja nefasodoon, võib põhjustada veelgi ulatuslikumat sertraliini ekspositsiooni suurenemist. See kehtib ka mõõdukate CYP3A4 inhibiitorite kohta, nagu aprepitant, erütromütsiin, flukonasool, verapamiil ja diltiaseem. Sertraliinravi ajal tuleb hoiduda tugevate CYP3A4 inhibiitorite kasutamisest.

CYP2C19 aeglastel metaboliseerijatel suurenesid sertraliini tasemed plasmas ligikaudu 50% võrreldes kiirete metaboliseerijatega (vt lõik 5.2). Ei saa välistada koostoimeid CYP2C19 tugevate inhibiitoritega nagu omeprasool, lansoprasool, pantoprasool, rabeprasool, fluoksetiin ja fluvoksamiid.

4.6Fertiilsus, rasedus ja imetamine

Rasedus

Puuduvad vastavad hästi kontrollitud uuringud rasedatel. Siiski ei näidanud oluline andmete hulk tõendeid kaasasündinud väärarendite põhjustamise kohta sertraliini poolt. Loomkatsetes esinesid toimed reproduktiivsusele, mille põhjuseks oli arvatavasti toksilisus emasloomale ravimi farmakodünaamilise toime ja/või otsese farmakodünaamilise toime tõttu lootele (vt lõik 5.3).

On teatatud, et sertraliini kasutamine raseduse ajal põhjustab mõnedel vastsündinutel, kelle emad on saanud sertraliini, sümptomeid, mis on samalaadsed ärajätureaktsioonidega. Sellist fenomeni on täheldatud ka teiste SSRI antidepressantide puhul. Sertraliini ei soovitata kasutada raseduse ajal, v.a juhtudel, kui naise kliiniline seisund on selline, et ravi oodatav kasu ületab võimaliku riski.

Kui ema on sertraliini kasutanud raseduse hilistes staadiumites, eriti kolmandal trimestril, tuleb vastsündinuid jälgida. Kui ema kasutas sertraliini raseduse hilistes staadiumites, võivad vastsündinul esineda järgmised sümptomid: hingamisdistress, tsüanoos, apnoe, krambid, kehatemperatuuri ebastabiilsus, toitumisraskused, oksendamine, hüpoglükeemia, hüpertoonia, hüpotoonia, hüperrefleksia, treemor, värisemissoodumus, ärrituvus, letargia, pidev nutmine, unisus ja magamisraskused. Nende sümptomite põhjuseks võivad olla kas serotonergilised toimed või ärajätunähud. Enamikul juhtudel algavad tüsistused kohe või varsti (<24 tundi) pärast sünnitust.

Epidemioloogilised andmed on viidanud, et SSRI-de kasutamine raseduse ajal, eelkõige raseduse hilises etapis, võib suurendada vastsündinute püsiva pulmonaalhüpertensiooni (persistent pulmonary hypertension in the newborn, PPHN) riski. Täheldatud risk oli ligikaudu viis juhtu 1000 raseduse kohta. Üldpopulatsioonis esineb 1…2 PPHN-i juhtu 1000 raseduse kohta.

Imetamine

Avaldatud andmed sertraliini sisalduse kohta rinnapiimas näitavad, et rinnapiima eritub väheses koguses sertraliini ja selle metaboliiti N-desmetüülsertraliini. Üldiselt leiti imikute seerumist ebaolulisi kuni avastamatuid kontsentratsioone, välja arvatud ühel imikul, kellel esines seerumikontsentratsioon 50% ema omast (kuid ilma märgatavate mõjudeta tervisele). Senini ei ole sertraliini kasutavate imetavate emade lastel teatatud kõrvaltoimete esinemisest, kuid seda riski ei saa välistada. Imetavad emad tohivad sertraliini kasutada vaid siis, kui arst otsustab, et ravist saadav kasu kaalub üles võimalikud ohud.

Fertiilsus

Loomkatsed ei näita sertraliini toimet fertiilsuse parameetritele (vt lõik 5.3). Inimuuringud mõnede SSRI-dega on näidanud, et mõju sperma kvaliteedile on pöörduv. Mõju inimese fertiilsusele ei ole siiani täheldatud.

4.7Toime reaktsioonikiirusele

Kliinilise farmakoloogia uuringud on tõestanud, et sertraliin ei mõjuta psühhomotoorseid funktsioone. Kuid patsienti tuleb hoiatada, et psühhotroopsed ravimid võivad nõrgendada vaimseid või füüsilisi võimeid, mis on vajalikud potentsiaalselt ohtlike toimingute sooritamiseks, nagu autojuhtimine või masinate käsitsemine.

4.8Kõrvaltoimed

Kõige sagedasem kõrvaltoime on iiveldus. Meeste sotsiaalse ärevushäire ravimisel täheldati seksuaalfunktsiooni häiret (ejakulatsioonihäiret) sertraliinirühmas 14% ja platseeborühmas 0%. Need kõrvaltoimed on annusest sõltuvad ja sageli mööduvad iseenesest ravi jätkamisel.

Topeltpimedates platseeboga kontrollitud uuringutes OKH, paanikahäire, PTSH ja sotsiaalse ärevushäirega patsientidel oli sageli täheldatud kõrvaltoimete profiil sarnane sellega, mida täheldati kliinilistes uuringutes depressiooniga patsientidel.

Tabelis 1 on toodud kõrvaltoimed, mis on saadud turuletulekujärgselt (teadmata sagedus) ja platseeboga kontrollitud kliinilistest uuringutest depressiooni, OKH, paanikahäire, PTSH ja sotsiaalse ärevushäirega patsientidel (hõlmab kokku 2542 sertraliinravi saanud ja 2145 platseebot saanud patsienti).

Mõnede loetletud kõrvaltoimete tugevus ja esinemissagedus võivad ravi käigus väheneda ja selle tõttu tavaliselt ravi ei lõpetata.

Kõrvaltoimete esinemissagedus platseeboga kontrollitud kliinilistes uuringutes depressiooni, OKH, paanikahäire, PTSH ja sotsiaalse ärevushäirega patsientidel. Ühendatud analüüs ja turuletulekujärgne kogemus (sagedus teadmata).

Kõrvaltoimete esinemissagedused on liigitatud järgnevalt: väga sage (≥ 1/10), sage (≥ 1/100 kuni

< 1/10), aeg-ajalt (≥ 1/1000 kuni < 1/100), harv (≥ 1/10 000 kuni < 1/1000), väga harv (< 1/10 000; sh üksikteated), teadmata (ei saa hinnata olemasolevate andmete alusel).

Organsüsteemi

Väga sage

Sage

Aeg-ajalt

Harv

Teadmata

klass

 

 

 

 

 

Infektsioonid ja

 

farüngiit

ülemiste

divertikuliit,

 

infestatsioonid

 

 

hingamisteede

gastroenteriit,

 

 

 

 

infektsioon, nohu

keskkõrvapõletik

 

Hea-,

 

 

 

kasvaja†

 

pahaloomulised

 

 

 

 

 

ja täpsustamata

 

 

 

 

 

kasvajad

 

 

 

 

 

(sealhulgas

 

 

 

 

 

tsüstid ja

 

 

 

 

 

polüübid)

 

 

 

 

 

Vere ja

 

 

 

lümfadenopaatia

leukopeenia ja

lümfisüsteemi

 

 

 

 

trombotsütopeenia

häired

 

 

 

 

 

Immuun-

 

 

 

 

anafülaktoidne

süsteemi häired

 

 

 

 

reaktsioon, allergiline

 

 

 

 

 

reaktsioon, allergia

Endokriin-

 

 

 

 

hüperprolaktineemia,

süsteemi häired

 

 

 

 

hüpotüreoidism, ADH

 

 

 

 

 

liignõristuse sündroom

Ainevahetus- ja

 

anoreksia,

 

hüperkolestero-

hüponatreemia,

toitumishäired

 

söögiisu

 

leemia,

suhkurtõbi,

 

 

suurenemine*

 

hüpoglükeemia

hüperglükeemia

Psühhiaatrilised

unetus

depressioon*,

Hallutsinatsioo-

konversiooni-

paroniiria

häired

(19%)

depersonalisat-

nid*, eufooriline

häire,

 

 

 

sioon,

meeleolu*,

ravimisõltuvus,

 

 

 

luupainajad,

apaatia,

psühhootiline

 

 

 

ärevus*,

ebanormaalne

häire*,

 

 

 

agiteeritus*,

mõtlemine

agressiivsus*,

 

 

 

erutuvus, libiido

 

paranoia,

 

 

 

langus*,

 

suitsiidimõtted/

 

 

 

hammaste

 

suitsidaalne

 

 

 

krigistamine

 

käitumine***,

 

 

 

 

 

unes kõndimine,

 

 

 

 

 

enneaegne

 

 

 

 

 

ejakulatsioon

 

Närvisüsteemi

pearinglus

paresteesia*,

krambid*,

kooma*,

liikumishäired

häired

(11%),

treemor,

tahtmatud lihas-

koreoatetoos,

(sealhulgas

 

unisus

hüpertoonia,

kontraktsioonid*,

düskineesia,

ekstrapüramidaalsed

 

(13%),

düsgeusia,

koordinatsiooni-

hüperesteesia,

sümptomid, nagu

 

peavalu

tähelepanuhäire

häired,

sensoorsed häired

hüperkineesia,

 

(21%)*

 

hüperkineesia,

 

hüpertoonia,

 

 

 

amneesia,

 

düstoonia, hammaste

 

 

 

hüpesteesia*,

 

krigistamine või

 

 

 

kõnehäired,

 

kõndimishäired),

 

 

 

posturaalne

 

minestus

 

 

 

pearinglus,

 

 

 

 

 

migreen*

 

On täheldatud ka

 

 

 

 

 

serotoniinisündroomi

 

 

 

 

 

või maliigse

 

 

 

 

 

neuroleptilise

 

 

 

 

 

sündroomiga seotud

 

 

 

 

 

nähte ja sümptomeid;

 

 

 

 

 

mõnel juhul seoses

 

 

 

 

 

serotonergiliste

 

 

 

 

 

ravimite samaaegse

 

 

 

 

 

kasutamisega; siia

 

 

 

 

 

kuuluvad: agiteeritus,

 

 

 

 

 

segasus, diaforees,

 

 

 

 

 

kõhulahtisus, palavik,

 

 

 

 

 

hüpertensioon,

 

 

 

 

 

lihasjäikus ja

 

 

 

 

 

tahhükardia.

 

 

 

 

 

Akatiisia ja

 

 

 

 

 

psühhomotoorne

 

 

 

 

 

rahutus (vt lõik 4.4),

 

 

 

 

 

tserebrovaskulaarne

 

 

 

 

 

spasm (sh pöörduv

 

 

 

 

 

tserebraalse

 

 

 

 

 

vasokonstriktsiooni

 

 

 

 

 

sündroom ja Call-

 

 

 

 

 

Flemingi sündroom)

Silma

 

nägemishäired

 

glaukoom,

ebanormaalne

kahjustused

 

 

 

pisarateede

nägemine, ebavõrdsed

 

 

 

 

haigused,

pupillid

 

 

 

 

skotoom,

 

 

 

 

 

diploopia,

 

 

 

 

 

fotofoobia,

 

 

 

 

 

hüpheem,

 

 

 

 

 

müdriaas*

 

Kõrva ja

 

tinnitus*

kõrvavalu

 

 

labürindi

 

 

 

 

 

kahjustused

 

 

 

 

 

Südame häired

 

südame-

tahhükardia

müokardiinfarkt,

 

 

 

pekslemine*

 

bradükardia,

 

 

 

 

 

südame häired

 

Vaskulaarsed

 

kuumahood*

hüpertensioon*,

perifeerne

verejooksud (nagu

häired

 

 

nahaõhetus

isheemia

ninaverejooks,

 

 

 

 

 

seedetrakti verejooks

 

 

 

 

 

või hematuuria)

Respiratoorsed,

 

haigutamine*

bronhospasm*,

larüngospasm,

interstitsiaalne

rindkere ja

 

 

düspnoe,

hüper-

kopsuhaigus

mediastiinumi

 

 

ninaverejooks

ventilatsioon,

 

häired

 

 

 

hüpoventilat-

 

 

 

 

 

sioon, striidor,

 

 

 

 

 

düsfoonia,

 

 

 

 

 

luksumine

 

Seedetrakti

kõhulahtisus

kõhuvalu*,

ösofagiit,

veriroe, veri

pankreatiit

häired

(18%),

oksendamine*,

düsfaagia,

väljaheites,

 

 

iiveldus

kõhukinnisus*,

hemorroidid,

stomatiit, keele

 

 

(24%),

düspepsia,

liigne süljeeritus,

haavandumine,

 

 

suukuivus

kõhupuhitus

keele kahjustused,

hambavalu,

 

 

(14%)

 

röhitsus

keelepõletik, suu

 

 

 

 

 

haavandumine

 

Maksa ja

 

 

 

maksatalitluse

tõsised

sapiteede häired

 

 

 

häire

maksakahjustused

 

 

 

 

 

(sealhulgas hepatiit,

 

 

 

 

 

ikterus ja

 

 

 

 

 

maksapuudulikkus)

Naha ja

 

lööve*,

periorbitaalne

dermatiit,

harva on teatatud

nahaaluskoe

 

suurenenud

turse*, purpur*,

bulloosdermatiit,

rasketest

kahjustused

 

higistamine

alopeetsia*, külm

follikulaarne

nahareaktsioonidest

 

 

 

higi, kuiv nahk,

lööve,

(SCAR): nt Stevensi-

 

 

 

urtikaaria*

ebanormaalne

Johnsoni sündroom ja

 

 

 

 

juuste tekstuur,

epidermaalne

 

 

 

 

ebanormaalne

nekrolüüs,

 

 

 

 

nahalõhn

angioödeem, näo

 

 

 

 

 

turse, valgus-

 

 

 

 

 

tundlikkus, naha-

 

 

 

 

 

reaktsioonid, sügelus

Lihas-skeleti ja

 

müalgia

osteoartriit,

luuhäired

artralgia, lihaskrambid

sidekoe

 

 

lihasnõrkus,

 

 

kahjustused

 

 

seljavalu,

 

 

 

 

 

lihastõmblused

 

 

Neerude ja

 

 

nüktuuria,

oliguuria,

 

kuseteede

 

 

kusepeetus*,

kusepidamatus*,

 

häired

 

 

polüuuria,

urineerimis-

 

 

 

 

pollakisuuria,

kõhklus

 

 

 

 

urineerimishäired

 

 

Reproduktiivse

ejakulat-

seksuaal-

tupeverejooks,

menorraagia,

günekomastia,

süsteemi ja

sioonihäire

funktsiooni-

naistel seksuaal-

atroofiline

ebaregulaarne

rinnanäärme

(14%)

häire,

funktsiooni häire

vulvovaginiit,

menstruatsioon

häired**

 

erektsiooni-

 

balanopostiit,

 

 

 

häire

 

voolus

 

 

 

 

 

suguelunditest,

 

 

 

 

 

priapism*,

 

 

 

 

 

galaktorröa*

 

Üldised häired

väsimus

valu rinnus*

halb enesetunne*,

song,

perifeerne turse

ja manustamis-

(10%)*

 

külmavärinad,

ravimitaluvuse

 

koha

 

 

palavik*,

vähenemine,

 

reaktsioonid

 

 

asteenia*, janu

kõndimishäired

 

Uuringud

 

 

kehakaalu

alaniinamino-

kõrvalekalded

 

 

 

langus*,

transferaasi

kliiniliste

 

 

 

kehakaalu tõus*

aktiivsuse

laboratoorsete

 

 

 

 

suurenemine*,

analüüside tulemustes,

 

 

 

 

aspartaatamino-

vereliistakute

 

 

 

 

transferaasi

funktsiooni muutused,

 

 

 

 

aktiivsuse

seerumi

 

 

 

 

suurenemine*,

kolesteroolisisalduse

 

 

 

 

ebanormaalsed

suurenemine

 

 

 

 

seemnerakud

 

Vigastus,

 

 

 

vigastus

 

mürgistus ja

 

 

 

 

 

protseduuri

 

 

 

 

 

tüsistused

 

 

 

 

 

Kirurgilised ja

 

 

 

vasodilatatsiooni-

 

meditsiinilised

 

 

 

protseduur

 

protseduurid

 

 

 

 

 

Kui kõrvaltoime esines depressiooni, OKH, paanikahäire, PTSH ja sotsiaalse ärevushäire korral, klassifitseeritakse põhimõisted depressiooniuuringute põhimõistete kohaselt.

† Kasvaja esines ühel patsiendil sertraliinirühmas, platseeborühmas kasvajaid ei esinenud. * Kõrvaltoimed, mida täheldati ka turuletulekujärgselt.

** Klassifitseerija kasutab selles mõlemat sugu hõlmavas rühmas suurt arvu patsiente: sertraliin (1118 meest, 1424 naist), platseebo (926 meest, 1219 naist).

OKH puhul olid uuringud lühiajalised, vaid 1…12-nädalased.

*** Sertraliinravi ajal või varsti pärast ravi lõpetamist on teatatud suitsiidimõtete ja suitsidaalse käitumise juhtudest (vt lõik 4.4).

Sertraliinravi lõpetamisel ilmnevad ärajätunähud

Sertraliinravi lõpetamisel esinevad sageli ärajätusümptomid ja seda eelkõige siis, kui ravi lõpetati järsult. Kõige sagedamini on täheldatud pearinglust, tundlikkuse häireid (sh paresteesia), unehäireid (sh unetus ja pingelised unenäod), agiteeritust või ärevust, iiveldust ja/või oksendamist, treemorit ja peavalu. Need sümptomid on üldjuhul kerged kuni mõõdukad ja taanduvad iseeneslikult, kuid mõnel patsiendil võivad need olla ka raskekujulised ja/või kauapüsivad. Seetõttu on sertraliinravi vajaduse lõppedes soovitav see lõpetada annust järk-järgult vähendades (vt lõigud 4.2 ja 4.4).

Eakad

SSRI-sid või SNRI-sid, sealhulgas sertraliini, on seostatud kliiniliselt olulise hüponatreemia juhtudega eakate patsientide puhul, kellel võib olla suurem risk selle kõrvaltoime esinemiseks (vt lõik 4.4).

Lapsed

Sertraliiniga ravitud enam kui 600 pediaatrilisel patsiendil oli kõrvaltoimete profiil üldiselt samasugune kui täiskasvanutega läbi viidud uuringutes. Kontrollitud uuringutes (n=281 sertraliiniga ravitud patsienti) täheldati järgmisi kõrvaltoimeid:

Väga sage (≥1/10): peavalu (22%), unetus (21%), kõhulahtisus (11%) ja iiveldus (15%).

Sage (≥1/100 kuni <1/10): valu rinnus, mania, palavik, oksendamine, isutus, emotsionaalne labiilsus, agressiivsus, agiteeritus, erutuvus, tähelepanuhäire, pearinglus, hüperkineesia, migreen, unisus, treemor, nägemishäired, suukuivus, düspepsia, luupainajad, väsimus, kusepidamatus, lööve, akne, ninaverejooks, kõhupuhitus.

Aeg-ajalt (≥1/1000 kuni <1/100): EKG QT-intervalli pikenemine, suitsiidikatsed, krambid, ekstrapüramidaalsed häired, paresteesia, depressioon, hallutsinatsioonid, purpur, hüperventilatsioon, aneemia, maksatalitluse häired, alaniinaminotransferaasi aktiivsuse suurenemine, tsüstiit, herpes simplex, väliskõrvapõletik, kõrvavalu, silmavalu, müdriaas, halb enesetunne, hematuuria, mädavilliline lööve, riniit, vigastus, kehakaalu langus, lihastõmblused, ebanormaalsed unenäod, apaatia, albuminuuria, pollakisuuria, polüuuria, rindade valulikkus, menstruatsioonihäired, alopeetsia, dermatiit, nahakahjustused, ebanormaalne nahalõhn, urtikaaria, hammaste krigistamine, nahaõhetus.

Sagedus teadmata: enurees.

Farmakoloogilisele klassile omased toimed

Peamiselt 50-aastastel ja vanematel patsientidel läbi viidud epidemioloogilistes uuringutes näidati luumurdude riski suurenemist patsientidel, kes said SSRI-sid ja tritsüklilisi antidepressante. Seda riski põhjustav mehhanism ei ole teada.

Võimalikest kõrvaltoimetest teavitamine

Ravimi võimalikest kõrvaltoimetest on oluline teavitada ka pärast ravimi müügiloa väljastamist. See võimaldab jätkuvalt hinnata ravimi kasu/riski suhet. Tervishoiutöötajatel palutakse teavitada kõigist võimalikest kõrvaltoimetest www.ravimiamet.ee kaudu.

4.9Üleannustamine

Lähtudes olemasolevatest andmetest, on sertraliinil üleannustamise korral suur ohutusvaru. On teatatud sertraliini üleannustamisi kuni 13,5 g. Surmajuhtumeid on täheldatud seoses sertraliini üleannustamisega siis, kui ravimit on kombineeritud teiste ravimite ja/või alkoholiga. Seetõttu tuleb iga üleannustamist käsitleda kui intensiivravi vajavat juhtu.

Sümptomid

Üleannustamise sümptomid on serotoniini vahendatud kõrvaltoimed, nagu unisus, seedetrakti häired (nt iiveldus ja oksendamine), tahhükardia, treemor, agiteeritus ja pearinglus. Harvemini on teatatud koomast.

Ravi

Sertraliini jaoks ei ole spetsiifilist antidooti. Vajadusel vabastada hingamisteed ning tagada piisav hapniku juurdepääs ja kopsude ventilatsioon. Üleannustamise ravis tuleb kaaluda aktiivsöe kasutamist, mida võib kasutada koos lahtistiga ja mis võib olla vähemalt sama tõhus kui maoloputus. Oksendamise esilekutsumine ei ole soovitatav. Tuleb jälgida südame tööd ja teisi elutähtsaid näitajaid koos samaaegse üldiste sümptomaatiliste ja toetavate meetmete rakendamisega. Sertraliini suure jaotusruumala tõttu ei ole tõenäoliselt kasu forsseeritud diureesist, dialüüsist, hemoperfusioonist ega verevahetusest.

Sertraliini üleannustamine võib pikendada QT-intervalli; kõigil sertraliini üleannuse manustamise juhtudel on soovitatav EKG-monitooring.

5.FARMAKOLOOGILISED OMADUSED

5.1Farmakodünaamilised omadused

Farmakoterapeutiline rühm: Antidepressandid, selektiivsed serotoniini tagasihaarde inhibiitorid (SSRI) ATC-kood: N06AB06

Sertraliin on tugev ja spetsiifiline neuronaalse serotoniini (5-HT) tagasihaarde inhibiitor in vitro, mis põhjustab 5-HT toimete võimendumist loomadel. Sertraliinil on vaid väga nõrk toime noradrenaliini ja dopamiini neuronaalsele tagasihaardele. Kliinilistes annustes blokeerib sertraliin inimesel serotoniini seondumist trombotsüütidega. See ei avalda loomadel stimuleerivat, sedatiivset ega antikolinergilist toimet ega kardiotoksilisust. Kontrollitud uuringutes tervete vabatahtlikega ei tekitanud sertraliin sedatsiooni ega mõjutanud psühhomotoorseid funktsioone. Kooskõlas 5-HT tagasihaarde selektiivse pärssimisega ei suurenda sertraliin katehhoolaminergilist aktiivsust. Sertraliinil puudub afiinsus muskariini- (kolinergiliste), serotoninergiliste, dopaminergiliste, adrenergiliste, histaminergiliste, GABA- või bensodiasepiiniretseptorite suhtes. Sertraliini korduva manustamisega loomadele kaasnes aju noradrenaliiniretseptorite tundlikkuse vähenemine, mida on täheldatud ka teiste kliiniliselt efektiivsete antidepressantide ja antiobsessiivsete ravimite puhul.

Sertraliin ei tekita sõltuvust. Platseeboga kontrollitud topeltpimedas randomiseeritud uuringus, milles võrreldi sertraliini, alprasolaami ja d-amfetamiini kalduvust inimestel sõltuvust tekitada, ei avaldanud sertraliin positiivseid subjektiivseid toimeid, mis viitaksid sõltuvust tekitavale potentsiaalile.

Vastupidi, uuritavad isikud hindasid nii alprasolaami kui ka d-amfetamiini meeldivust, eufooriat ja sõltuvust tekitavat potentsiaali platseebost tunduvalt suuremaks. Sertraliin ei tekitanud d-amfetamiini kasutamisega kaasnevat stimulatsiooni ega ärevust ning alprasolaami kasutamisega kaasnevat sedatsiooni ega psühhomotoorsete funktsioonide häirumist. Sertraliin ei tekita iha reesusmakaakidel, keda on õpetatud endale ise kokaiini manustama, ka ei kujuta sertraliin endast aseainet reesusmakaake ergutavale d-amfetamiinile ega pentobarbitaalile.

Kliiniline efektiivsus ja ohutus

Depressioon

Korraldati uuring, milles osalesid depressiooniga ambulatoorsed haiged, kes esialgses 8-nädalases avatud ravifaasi uuringus olid reageerinud sertraliini annusele 50...200 mg päevas. Need patsiendid (n=295) randomiseeriti 44 nädalat kestnud topeltpimedasse uuringusse, milles neile jätkati sertraliinravi manustamist annuses 50...200 mg ööpäevas või anti platseebot. Sertraliinirühmas täheldati haigushoogude kordumise sageduse statistiliselt olulist vähenemist võrreldes platseeborühmaga. Uuringu lõpetajatel oli keskmine annus 70 mg ööpäevas. Ravile allunute protsent (defineeritud kui patsiendid, kellel ei esinenud retsidiive) oli sertraliini- ja platseeborühmas vastavalt 83,4% ja 60,8%.

Posttraumaatiline stressihäire (PTSH)

PTSH kohta üldpopulatsioonis teostatud kolme uuringu koondandmetel leiti, et meestel on ravivastuse määr väiksem kui naistel. Kahes positiivses üldpopulatsiooni uuringus olid sertraliin vs platseebo ravivastuste määrad meeste ja naiste seas sarnased (naised: 57,2% vs 34,5%; mehed: 53,9% vs 38,2%). Üldpopulatsiooni uuringutes osales kokku 184 mees- ja 430 naispatsienti ning seega on naiste tulemused kindlamad, meestel aga rohkem seotud teiste uuringueelsete muutujatega (suurem ainete kuritarvitamine, pikem kestus, trauma allikas jne), mis korreleeruvad vähenenud toimega.

OKH lastel

Sertraliinravi (50…200 mg ööpäevas) ohutust ja efektiivsust uuriti lapse- (vanuses 6…12 eluaastat) ja noorukieas (vanuses 13…17 eluaastat) ambulatoorsetel patsientidel, kellel esines obsessiiv- kompulsiivne häire (OKH) ilma depressioonita. Pärast ühenädalast sissejuhatavat üksikpimendatud platseebofaasi määrati patsientidele juhuvaliku alusel 12-nädalane paindliku annustamisega ravi kas sertraliini või platseeboga.

Lastel (vanuses 6…12 eluaastat) alustati 25 mg annusega. Sertraliini rühma randomiseeritud patsientidel esines oluline paranemine võrreldes platseeborühma randomiseeritud patsientidega vastavalt hindamise aluseks olevatele mõõdikutele Children's Yale-Brown Obsessive Compulsive Scale CY-BOCS (p=0,005), NIMH Global Obsessive Compulsive Scale (p=0,019) ja CGI Improvement (p =0,002). Lisaks täheldati sertraliini vs platseebo rühmas kiiremat paranemist ka mõõdikul CGI Severity scale (p=0,089). Platseeborühmas oli keskmine ravieelne skoor CY-BOC skaalal 22,25 ± 6,15 ja muutus võrreldes ravieelse skooriga -3,4 ± 0,82, samas kui sertraliini rühmas oli keskmine ravieelne skoor 23,36 ± 4,56 ja muutus võrreldes ravieelse skooriga -6,8 ± 0,87. Post-hoc analüüsil defineeriti ravivastuse saavutanud patsientidena uuritavad, kellel uuringu lõpuks esines ravieelsega võrreldes 25% või suurem langus CY-BOC skaalal (esmane efektiivsusnäitaja); ravivastus esines 53% sertraliinravi saanud patsientidest võrreldes 37%-ga platseeboravi saanud patsientidest (p=0,03).

Pikaaegsed ohutuse ja tõhususe andmed pediaatrilise populatsiooni kohta puuduvad.

Andmed alla 6-aastaste laste kohta puuduvad.

5.2Farmakokineetilised omadused

Imendumine

Annustevahemikus 50...200 mg on sertraliinil annusest sõltuv farmakokineetika. 50...200 mg annuste suukaudsel manustamisel inimestele üks kord ööpäevas 14 päeva jooksul saabub sertraliini maksimaalne kontsentratsioon plasmas 4,5…8,4 tundi pärast ravimi manustamist. Toit ei muuda oluliselt sertraliinitablettide biosaadavust.

Jaotumine

Ligikaudu 98% veres ringlevast ravimist on seondunud plasmavalkudega.

Biotransformatsioon

Sertraliin metaboliseerub ulatuslikult esmasel maksapassaažil.

In vitro ja kliinilised andmed võimaldavad järeldada, et sertraliini metabolism toimub mitmeid radu pidi, sh CYP3A4, CYP2C19 (vt lõik 4.5) ja CYP2B6. Samuti on sertraliin ja selle peamine metaboliit desmetüülsertraliin P-glükoproteiini substraadiks in vitro.

Eritumine

Sertraliini keskmine poolväärtusaeg on ligikaudu 26 tundi (vahemik 22...36 tundi). Kooskõlas lõpliku eliminatsiooni poolväärtusajaga kumuleerub aine peaaegu kahekordselt enne tasakaalukontsentratsiooni saabumist, mis saabub üks kord ööpäevas manustamise korral ühe nädala pärast. N-desmetüülsertraliini poolväärtusaeg on vahemikus 62…104 tundi. Sertraliin ja N- desmetüülsertraliin metaboliseeruvad inimestel ulatuslikult ja metaboliidid erituvad väljaheite ja uriiniga võrdsetes kogustes. Ainult väike kogus (<0,2%) sertraliini eritub uriiniga muutumatul kujul.

Spetsiifiliste patsiendirühmade farmakokineetika

OKH-ga lapsed

Sertraliini farmakokineetikat uuriti 29 lapspatsiendil vanuses 6…12 eluaastat ja 32 noorukieas patsiendil vanuses 13…17 eluaastat. Patsientide annused tiitriti 32 päeva jooksul järk-järgult ööpäevase annuseni 200 mg, alustades kas 25 mg algannusest koos perioodiliste annuse suurendamistega 25 mg võrra või 50 mg algannusest koos perioodiliste annuse suurendamistega 50 mg võrra. 25 mg ja 50 mg raviskeemid olid võrdselt talutavad.

200 mg annuse tasakaaluseisundis olid sertraliini plasmatasemed 6…12-aastaste vanuserühmas ligikaudu 35% kõrgemad võrreldes 13…17-aastaste vanuserühmaga ning 21% kõrgemad võrreldes täiskasvanute referentsrühmaga. Kliirensi osas ei leidunud olulisi erinevusi poiste ja tüdrukute vahel. Seetõttu on lastel, eeskätt väikese kehakaalu puhul, soovitatav kasutada väikest algannust ning annuse suurendamisi 25 mg võrra. Noorukite puhul tuleb annustada samamoodi kui täiskasvanutel.

Noorukid ja eakad

Noorukite või eakate patsientide farmakokineetiline profiil ei erine oluliselt 18…65-aastaste täiskasvanute omast.

Maksafunktsiooni kahjustus

Maksakahjustusega patsientidel on sertraliini poolväärtusaeg pikem ja AUC suureneb kolm korda (vt lõigud 4.2 ja 4.4).

Neerukahjustus

Mõõduka kuni raske neerukahjustusega patsientidel ei esinenud olulist sertraliini akumuleerumist.

Farmakogenoomika

CYP2C19 aeglastel metaboliseerijatel oli sertraliini tase plasmas ligikaudu 50% kõrgem võrreldes kiirete metaboliseerijatega. Kliiniline tähendus on ebaselge, patsientide annuste kohandamisel tuleb lähtuda kliinilisest ravivastusest.

5.3Prekliinilised ohutusandmed

Farmakoloogilise ohutuse, korduvtoksilisuse, genotoksilisuse ja kartsinogeensuse mittekliinilised uuringud ei ole näidanud kahjulikku toimet inimesele. Reproduktsioonitoksilisuse uuringutes loomadel ei täheldatud teratogeensust ega mõju isasloomade fertiilsusele. Täheldatud fetotoksilisus oli arvatavasti seotud toksilisusega emasloomale. Postnataalne poegade elulemus ja kehakaal olid vähenenud ainult esimestel sünnijärgsetel päevadel. Leiti tõendeid, et varase postnataalse suremuse põhjuseks oli in utero ekspositsioon pärast tiinuse 15. päeva. Postnataalse arengu pidurdumine, mis esines ravitud emasloomade poegadel, oli ilmselt tingitud mõjust emasloomadele ja ei ole seetõttu inimriski jaoks oluline.

Andmed loomkatsetest närilistel ja mitte-närilistel ei näita toimet fertiilsusele.

6.FARMATSEUTILISED ANDMED

6.1Abiainete loetelu

Tableti sisu

Mikrokristalliline tselluloos

Kaltsiumvesinikfosfaat (dihüdraadina)

Povidoon K-30

Naatriumkroskarmelloos

Magneesiumstearaat

Tableti kate - Opadry

Hüpromelloos

Titaandioksiid (E171)

Makrogool 6000

Polüsorbaat 80

Indigokarmiin (E132)

6.2Sobimatus

Ei kohaldata.

6.3Kõlblikkusaeg

2 aastat.

6.4Säilitamise eritingimused

See ravimpreparaat ei vaja säilitamisel eritingimusi.

6.5Pakendi iseloomustus ja sisu

Läbipaistvad ja valged läbipaistmatud PVC/PVdC alumiiniumblistrid.

Pakendi suurused: 7, 10, 15, 20, 28, 30, 50, 60, 98, 100, 105, 200, 294 ja 300 tabletti.

Kõik pakendi suurused ei pruugi olla müügil.

6.6Erihoiatused ravimpreparaadi hävitamiseks

Erinõuded puuduvad.

Kasutamata ravimpreparaat või jäätmematerjal tuleb hävitada vastavalt kohalikele nõuetele.

7.MÜÜGILOA HOIDJA

Teva Pharma B.V.

Swensweg 5

2031 GA Haarlem

Holland

8.MÜÜGILOA NUMBER

9.ESMASE MÜÜGILOA VÄLJASTAMISE/MÜÜGILOA UUENDAMISE KUUPÄEV

Müügiloa esmase väljastamise kuupäev: 20.10.2006

Müügiloa viimase uuendamise kuupäev: 29.06.2010

10.TEKSTI LÄBIVAATAMISE KUUPÄEV

august 2015