Finasteride teva - tabl 5mg n14 (r); n15 (r); n20 (r); n28 (r); n30 (r); n50 (h); n56 (r); n60 (r); n84 (r); n90 (r); n98 (r); n100 (h); n105 (h) n120 (h)

ATC Kood: G04CB01
Toimeaine: Finasteride
Tootja: Teva Pharma B.V.

Artikli sisukord

FINASTERIDE TEVA
tabl 5mg N14 (R); N15 (R); N20 (R); N28 (R); N30 (R); N50 (H); N56 (R); N60 (R); N84 (R); N90 (R); N98 (R); N100 (H); N105 (H) N120 (H)


Pakendi infoleht: teave kasutajale

Finasteride Teva, 5 mg õhukese polümeerikattega tabletid

Finasteriid

Enne ravimi võtmist lugege hoolikalt infolehte, sest siin on teile vajalikku teavet.

-Hoidke infoleht alles, et seda vajadusel uuesti lugeda.

-Kui teil on lisaküsimusi, pidage nõu oma arsti, apteekri või meditsiiniõega.

-Ravim on välja kirjutatud üksnes teile. Ärge andke seda kellelegi teisele. Ravim võib olla neile kahjulik, isegi kui haigusnähud on sarnased.

-Kui teil tekib ükskõik milline kõrvaltoime, pidage nõu oma arsti, apteekri või meditsiiniõega. Kõrvaltoime võib olla ka selline, mida selles infolehes ei ole nimetatud. Vt lõik 4.

Infolehe sisukord

1.Mis ravim on Finasteride Teva ja milleks seda kasutatakse

2.Mida on vaja teada enne Finasteride Teva võtmist

3.Kuidas Finasteride Teva’t võtta

4.Võimalikud kõrvaltoimed

5.Kuidas Finasteride Teva’t säilitada

6.Pakendi sisu ja muu teave

1.Mis ravim on Finasteride Teva ja milleks seda kasutatakse

Finasteride Teva toimeaine on finasteriid, mis kuulub ravimite gruppi, mida nimetatakse 5- alfareduktaasi inhibiitoriteks. Need toimivad meestel eesnäärme suurust vähendavalt.

Finasteride Teva’t kasutatakse eesnäärme healoomulise suurenemise (healoomulise prostata hüperplaasia) raviks ja kontrolli all hoidmiseks. See põhjustab suurenenud eesnäärme suuruse vähenemist, parandab uriinivoolu ja haiguse poolt põhjustatud sümptomeid ning vähendab ägeda uriinipeetuse riski ja kirurgilise sekkumise vajadust.

2. Mida on vaja teada enne Finasteride Teva võtmist

Ärge võtke Finasteride Teva’t:

-kui olete finasteriidi või selle ravimi mis tahes koostisosade (loetletud lõigus 6) suhtes allergiline.

-kui te olete rase või võite olla rase. Finasteride Teva ei ole näidustatud kasutamiseks naistel. Eriline ettevaatus on vajalik naiste puhul, kes on või võivad olla rasedad ning peavad tõenäoliselt kokku puutuma Finasteride Teva’ga (vt lõik “Rasedus, imetamine ja viljakus”).

Finasteride Teva’t ei kasutata lastel.

KAHTLUSE KORRAL KÜSIGE ALATI NÕU OMA ARSTILT VÕI APTEEKRILT.

Hoiatused ja ettevaatusabinõud

Enne Finasteride Teva võtmist pidage nõu oma arsti, apteekri või meditsiiniõega:

-kui teil on suur jääkuriini maht ja/või märkimisväärselt vähenenud uriinivool. Sellisel juhul tuleb teid põhjalikult kuseteede kitsenemise suhtes uurida.

-kui teil on maksafunktsiooni kahjustus. Finasteriidi tase võib nende patsientide vereplasmas olla suurenenud.

-kui teie seksuaalpartner on rase või võib rasestuda, peaksite te teda hoidma kokku puutumast teie seemnevedelikuga, mis võib sisaldada väga väikeses koguses ravimit.

Teatage kohe oma arstile, kui te märkate mingeid muutusi oma rinnanäärmekoes nagu näiteks tükke, valu, rinnanäärmekoe suurenemist või eritist nibudest, kuna need võivad olla tõsise seisundi, nagu rinnanäärmevähi nähud.

Enne finasteriidravi alustamist ja ravi ajal tuleb teil teostada kliiniline läbivaatus (sh pärasoole läbivaatus käega) ja määrata prostata-spetsiifilist antigeeni (PSA) vereseerumist.

Muud ravimid ja Finasteride Teva

Olulisi koostoimeid teiste ravimitega ei ole täheldatud.

Teatage oma arstile või apteekrile, kui te kasutate, olete hiljuti kasutanud või kavatsete kasutada mis tahes muid ravimeid.

Rasedus, imetamine ja viljakus

Finasteride Teva on mõeldud kasutamiseks ainult meestel.

Kui te olete rase või võite rasestuda, ärge puutuge kokku katkiste ega purustatud Finasteride Teva tablettidega. Kui finasteriid imendub meessoost loodet kandval rasedal naisel läbi naha või võetakse seda suu kaudu, võib laps sündida suguorganite väärarenguga. Tabletid on kaetud õhukese polümeerikattega, mis hoiab ära kokkupuute finasteriidiga, eeldusel et tabletid ei ole purunenud ega purustatud.

Kui patsiendi seksuaalpartner on rase või võib rasestuda, peab patsient kas hoidma oma partnerit kokku puutumast tema seemnevedelikuga (nt kasutades kondoomi) või katkestama ravi finasteriidiga.

Autojuhtimine ja masinatega töötamine

Puuduvad andmed selle kohta, et Finasteride Teva mõjutaks autojuhtimise või masinate käsitsemise võimet.

Finasteride Teva sisaldab laktoosmonohüdraati

Kui teie arst on teile öelnud, et te ei talu teatud suhkruid, peate te enne selle ravimi võtmist konsulteerima oma arstiga.

3.Kuidas Finasteride Teva’t võtta

Võtke seda ravimit alati täpselt nii, nagu arst või apteeker on teile selgitanud. Kui te ei ole milleski kindel, pidage nõu oma arsti või apteekriga.

Soovitatav annus on 1 tablett ööpäevas (vastab 5 mg-le finasteriidile).

Õhukese polümeerikattega tablette võib võtta kas tühja kõhuga või koos söögiga. Õhukese polümeerikattega tabletid tuleb neelata alla tervelt, neid ei tohi poolitada ega purustada.

Ehkki paranemismärke võib näha lühikese aja jooksul, on vajalik vähemalt kuuekuuline ravi, et hinnata, kas rahuldav ravivastus on saavutatud.

Teie arst ütleb teile, kui kaua te peate jätkama Finasteride Teva võtmist. Ärge katkestage ravi enneaegselt, sest sümptomid võivad taastuda.

Maksafunktsiooni kahjustus

Puudub kogemus Finasteride Teva kasutamise kohta maksafunktsiooni häirega patsientidel (vt ka lõik “Hoiatused ja ettevaatusabinõud“).

Neerufunktsiooni kahjustus

Annuste kohandamine ei ole vajalik. Hemodialüüsi vajavatel patsientidel ei ole Finasteride Teva kasutamist seni uuritud.

Eakad

Annuste kohandamine ei ole vajalik.

Kui teil on tunne, et Finasteride Teva toime on liiga tugev või liiga nõrk, pidage nõu oma arsti või apteekriga.

Kui te võtate Finasteride Teva’t rohkem kui ette nähtud

Kui te võtate Finasteride Teva’t rohkem kui ette nähtud või kui lapsed on võtnud kogemata ravimit, teavitage palun koheselt oma arsti.

Kui te unustate Finasteride Teva’t võtta

Kui te unustate võtta Finasteride Teva annuse, võite te selle sisse võtta niipea kui see teile meenub. Seda välja arvatud juhul, kui on juba peaaegu aeg võtta järgmine annus, sellisel juhul peaksite te ravimi võtmist jätkama nii nagu määratud. Ärge võtke kahekordset annust, kui annus jäi eelmisel korral võtmata.

Kui teil on lisaküsimusi selle ravimi kasutamise kohta, pidage nõu oma arsti, apteekri või meditsiiniõega.

4.Võimalikud kõrvaltoimed

Nagu kõik ravimid, võib ka see ravim põhjustada kõrvaltoimeid, kuigi kõigil neid ei teki.

Allergilised reaktsioonid

Kui teil on tekkinud allergiline reaktsioon, lõpetage ravimi võtmine ja pöörduge otsekohe arsti poolde. Nähud võivad sisaldada:

-nahalööve, kihelus või nahaalused kühmud (nõgestõbi)

-huulte, keele, kõri ja näo turse.

Muud kõrvaltoimed võivad sisaldada:

-võimetus saavutada erektsiooni (impotentsus)

-vähenenud seksuaalne aktiivsus

-seemnevedeliku koguse vähenemine seksuaalvahekorra ajal. Seemnevedeliku vähenemine ei mõjuta tavapärast seksuaalfunktsiooni.

Ülalmainitud kõrvaltoimed on sagedased (võivad mõjutada kuni 1 inimest 10-st) ja võivad Finasteride Teva võtmise jätkamisel aja jooksul kaduda. Kui ei, siis taanduvad need tavaliselt pärast Finasteride Teva võtmise lõpetamist.

Muud mõnedel meestel esinenud kõrvaltoimed:

Aeg-ajalt (võivad mõjutada kuni 1 inimest 100-st)

-lööve

-rinnanäärmete turse või hellus

-ejakulatsioonihäired, mis võivad jätkuda ravimi võtmise lõpetamisel.

Teadmata (sagedust ei saa hinnata)

-palpitatsioonid (südamelöökide tundmine)

-muutused vereanalüüside tulemustes, mis näitavad muutusi maksa töös

-valu munandites

-meeste viljatus ja/või seemnerakkude kehv kvaliteet; teadete alusel on seemnerakkude kvaliteet paranenud pärast ravi lõpetamist

-depressioon

-suguiha vähenemine, mis võib jääda püsima ka pärast ravi lõpetamist

-erektsiooniprobleemid, mis võivad jääda püsima ka pärast ravi lõpetamist.

Teatage kohe oma arstile, kui te märkate mingeid muutusi oma rinnanäärmekoes, nagu näiteks tükke, valu, rinnanäärmekoe suurenemist või eritist nibudest, kuna need võivad olla tõsise seisundi, nagu rinnanäärmevähi nähud.

Finasteriid võib mõjutada PSA laboriuuringu tulemusi.

Kõrvaltoimetest teavitamine

Kui teil tekib ükskõik milline kõrvaltoime, pidage nõu oma arsti, apteekri või meditsiiniõega. Kõrvaltoime võib olla ka selline, mida selles infolehes ei ole nimetatud. Kõrvaltoimetest võite ka ise teavitada www.ravimiamet.ee kaudu.

5.Kuidas Finasteride Teva’t säilitada

Hoidke seda ravimit laste eest varjatud ja kättesaamatus kohas.

Ärge kasutage seda ravimit pärast kõlblikkusaega, mis on märgitud karbil ja blistril. Kõlblikkusaeg viitab selle kuu viimasele päevale.

Hoida temperatuuril kuni 30ºC.

Ärge visake ravimeid kanalisatsiooni ega olmejäätmete hulka. Küsige oma apteekrilt, kuidas visata ära ravimeid, mida te enam ei kasuta. Need meetmed aitavad kaitsta keskkonda.

6. Pakendi sisu ja muu teave

Mida Finasteride Teva sisaldab

-Toimeaine on finasteriid. Üks õhukese polümeerikattega tablett sisaldab 5 mg finasteriidi.

-Abiained on laktoosmonohüdraat, mikrokristalliline tselluloos, naatriumtärklisglükolaat (tüüp A), preželatiniseeritud tärklis, povidoon, magneesiumstearaat, naatriumlaurüülsulfaat, Opadry sinine [sisaldab hüpromelloosi (E464), titaandioksiidi (E171), makrogool 6000, makrogool 400, indigokarmiin alumiiniumlakki (E132)].

Kuidas Finasteride Teva välja näeb ja pakendi sisu

Finasteride Teva on sinised, kapslikujulised tabletid, mille ühel küljel on kiri “FNT5”.

Finasteride Teva on saadaval karpides, milles on 14, 15, 20, 28, 30, 50, 50 x 1 (haiglapakend), 56, 60, 84, 90, 98, 100, 105 või 120 tabletti.

Kõik pakendi suurused ei pruugi olla müügil.

Müügiloa hoidja ja tootja

Müügiloa hoidja

Teva Pharma B.V.

Computerweg 10, 3542 DR Utrecht

Holland

Tootjad

TEVA UK Ltd

Brampton Road, Hampden Park, Eastbourne, East Sussex, BN22 9AG

Inglismaa

Pharmachemie B.V.

Swensweg 5, Postbus 552, 2003 RN Haarlem

Holland

TEVA Pharmaceutical Works Private Limited Company

Pallagi út 13, 4042 Debrecen

Ungari

Teva Operations Poland Sp. z o.o. ul. Mogilska 80

31-546 Krakow Poola

Lisaküsimuste tekkimisel selle ravimi kohta pöörduge palun müügiloa hoidja kohaliku esindaja poole.

UAB Sicor Biotech Eesti filiaal Hallivanamehe 4

11317 Tallinn Tel.: +372 6610801

Infoleht on viimati uuendatud mais 2016.


RAVIMI OMADUSTE KOKKUVÕTE

1.RAVIMPREPARAADI NIMETUS

Finasteride Teva, 5 mg õhukese polümeerikattega tabletid

2.KVALITATIIVNE JA KVANTITATIIVNE KOOSTIS

Üks õhukese polümeerikattega tablett sisaldab 5 mg finasteriidi.

INN. Finasteridum

Teadaolevat toimet omav abiaine:

Üks õhukese polümeerikattega tablett sisaldab 108 mg laktoosmonohüdraati. Abiainete täielik loetelu vt lõik 6.1.

3.RAVIMVORM

Õhukese polümeerikattega tablett.

Sinine kapslikujuline õhukese polümeerikattega tablett, mille ühele küljele on pressitud “FNT5” ja teine külg on sile.

4.KLIINILISED ANDMED

4.1Näidustused

Eesnäärme healoomulise suurenemise (eesnäärme maht üle 40 ml) ravi, et:

-vähendada suurenenud eesnääret, parandada uriinivoolu ja leevendada haigusega kaasnevaid sümptomeid,

-vähendada ägeda uriiniretentsiooni riski ja vajadust kirurgiliseks sekkumiseks, sh eesnäärme transuretraalset resektsiooni ja prostatektoomiat.

4.2Annustamine ja manustamisviis

Annustamine

Soovitatav annus on üks 5 mg tablett ööpäevas koos toiduga või ilma. Ehkki paranemismärke võib näha lühikese aja jooksul, on vajalik vähemalt 6-kuuline ravi, et määrata objektiivselt, kas rahuldav ravivastus on saavutatud.

Maksakahjustusega patsiendid

Puuduvad andmed ravimi kasutamise kohta maksakahjustusega patsientidel (vt lõik 4.4).

Neerukahjustusega patsiendid

Erinevates neerukahjustuse staadiumides (kreatiniini kliirens alates 9 ml/min) patsientidel ei ole annuse kohandamine vajalik, sest vastavalt farmakokineetilistele uuringutele ei mõjuta neerupuudulikkus finasteriidi eliminatsiooni. Finasteriidi kasutamist ei ole uuritud hemodialüüsi saavatel patsientidel.

Eakad

Annuse kohandamine ei ole vajalik, ehkki vastavalt farmakokineetilistele uuringutele on finasteriidi eliminatsioonikiirus üle 70-aastastel patsientidel veidi vähenenud.

Manustamisviis

Ettevaatusabinõud enne ravimi käsitlemist või manustamist

Ainult suukaudseks manustamiseks.

Tablett tuleb neelata alla tervelt, seda ei tohi poolitada ega purustada (vt lõik 6.6).

4.3Vastunäidustused

-Ülitundlikkus toimeaine või lõigus 6.1 loetletud mis tahes abiainete suhtes.

-Rasedus - kasutamine naistel, kes on rasedad või võivad olla rasestunud (vt lõik 4.6).

Finasteriid ei ole näidustatud naistel või lastel.

4.4Erihoiatused ja ettevaatusabinõud kasutamisel

Üldised hoiatused

Vältimaks obstruktiivseid tüsistusi, on oluline, et rohke jääkuriiniga ja/või tugevalt vähenenud uriinivooluga patsiendid on hoolika kontrolli all. Tuleb arvestada operatiivse ravi võimalusega.

Finasteriidiga ravitavatel patsientidel tuleks kaaluda uroloogi konsultatsiooni.

Enne ravi alustamist finasteriidiga tuleks välistada obstruktiivne trilobulaarne eesnäärme suurenemine.

Pikaajalised andmed fertiilsusele inimesel puuduvad ning spetsiifilisi uuringuid subfertiilsete meestega ei ole läbi viidud. Meessoost patsiendid, kes plaanisid eostada last, välistati algselt kliinilistest uuringutest. Kuigi loomkatsed ei ole näidanud negatiivset toimet fertiilsusele, on turuletulekujärgselt saadud spontaanseid teateid infertiilsuse ja/või sperma halva kvaliteedi kohta. Mõnedes teatistes olid patsiendil muud riskifaktorid, mis võisid soodustada infertiilsust. Pärast finasteriidravi lõpetamist on teatatud sperma kvaliteedi paranemisest või normaliseerumisest.

Toime prostata-spetsiifilisele antigeenile (PSA) ja eesnäärmevähi avastamisele

Kliinilist paranemist 5 mg finasteriidiga ravitud eesnäärmevähiga patsientidel ei ole veel tõestatud. Kontrollitud kliinilistes uuringutes jälgiti eesnäärme healoomulise suurenemise ja prostata- spetsiifilise antigeeni (PSA) tõusuga patsientidel korduvalt PSA väärtusi ja eesnäärme biopsiat. Neis eesnäärme healoomulise suurenemise uuringutes ei leitud, et finasteriid annuses 5 mg muudaks eesnäärme vähi avastamise sagedust ning eesnäärmevähi üldine esinemissagedus ei erinenud oluliselt 5 mg finasteriidi või platseeboga ravitud patsientidel.

Enne 5 mg finasteriidravi alustamist ja perioodiliselt ravikuuri ajal tuleb patsiendil läbi viia manuaalsed rektaalsed läbivaatused ning soovitatavad on ka teised eesnäärmevähi hindamised. PSA määramist seerumis kasutatakse ka eesnäärmevähi avastamiseks. Üldiselt nõuab PSA algväärtus

> 10 ng/ml (Hybritech) kohest täiendavat hindamist ja biopsia kaalumist; kui PSA tase on vahemikus 4…10 ng/ml, on soovitavad täiendavad uuringud. PSA väärtused võivad märkimisväärses ulatuses kattuda eesnäärmekasvajaga meestel ja nendel, kellel seda ei ole. Seetõttu meestel, kellel on eesnäärme healoomuline suurenemine, ei välista normaalsed PSA väärtused eesnäärmekasvajat – sõltumata ravist 5 mg finasteriidiga. PSA algväärtus < 4 ng/ml ei välista eesnäärmevähi olemasolu.

Finasteriid 5 mg põhjustab eesnäärme healoomulise suurenemisega patsientidel PSA sisalduse vähenemist seerumis ligikaudu 50% võrra, isegi eesnäärme kasvaja olemasolul. Sellist PSA sisalduse vähenemist seerumis tuleb 5 mg finasteriidravi saanud eesnäärme healoomulise suurenemisega patsientidel PSA andmete hindamisel silmas pidada, sest see ei välista samaaegset eesnäärmekasvaja olemasolu. See vähenemine on ennustatav kõikide PSA väärtuste osas, kuigi see võib indiviiditi erineda. 4-aastase topeltpimeda platseebokontrolliga finasteriidi pikaajalise efektiivsuse ja ohutuse uuringust (PLESS, Long-Term Efficacy and Safety Study) saadud 3000 patsiendi PSA andmete analüüs kinnitas, et tüüpilistel patsientidel, keda on 5 mg finasteriidiga ravitud kuus kuud või kauem,

tuleb PSA väärtuseid korrutada kahega, et võrrelda neid ravi mittesaanud meeste tavaliste väärtustega. Selline analüüsi tulemuste korrigeerimine säilitab PSA uuringu tundlikkuse ja spetsiifilisuse ning säilitab võimaluse avastada eesnäärme kasvajat.

Igat püsivat PSA väärtuste suurenemist 5 mg finasteriidiga ravitavatel patsientidel, tuleb hoolikalt hinnata, pidades silmas ka võimalikku mitteallumist 5 mg finasteriidravile.

Finasteriid 5 mg ei vähenda märkimisväärselt vaba PSA protsenti (vaba PSA ja kogu PSA suhe). Vaba PSA ja kogu PSA suhe jääb konstantseks isegi 5 mg finasteriidi mõju all. Kui vaba PSA protsenti kasutatakse eesnäärmevähi kindlakstegemiseks, ei ole vajalik väärtusi kohandada.

Ravimi/laborianalüüside koostoimed

Mõju PSA tasemele

Seerumi PSA kontsentratsioon korreleerub patsiendi vanuse ja eesnäärme mahuga ning eesnäärme maht korreleerub patsiendi vanusega. PSA laboratoorse vastuse hindamisel tuleb arvestada asjaoluga, et 5 mg finasteriidravi saavatel patsientidel PSA tase langeb. Enamikul patsientidel langeb PSA tase esimestel ravikuudel kiiresti, stabiliseerudes seejärel uuele algväärtusele. Ravijärgne algväärtus on ligikaudu poole väiksem kui ravieelne väärtus. Seetõttu tuleb tüüpilistel patsientidel, keda on 5 mg finasteriidiga ravitud kuus kuud või kauem, PSA väärtuseid korrutada kahega, et võrrelda neid ravi mittesaanud meeste tavaliste väärtustega. Kliiniliseks tõlgendamiseks vt lõik 4.4, Toime prostata- spetsiifilisele antigeenile (PSA) ja eesnäärmevähi avastamisele.

Rinnanäärmevähk meestel

Kliinilistes uuringutes ja turuletulekujärgsel perioodil on teatatud rinnanäärmevähist meestel, kes võtsid finasteriidi annuses 5 mg. Arstid peaksid juhendama oma patsiente koheselt teatama kõigist muutustest rinnanäärmekoes, nagu tükid, valu, günekomastia või eritis nibudest.

Lapsed

Finasteriid ei ole näidustatud kasutamiseks lastel. Ohutus ja efektiivsus ei ole laste puhul tõestatud.

Maksakahjustus

Maksapuudulikkuse mõju finasteriidi farmakokineetikale ei ole uuritud. Kuna finasteriid metaboliseerub maksas (vt lõik 4.2), on maksafunktsiooni kahjustusega patsientidel soovitav rakendada ettevaatust, sest finasteriidi plasmatasemed võivad nendel patsientidel olla suurenenud.

Laktoos

See ravim sisaldab laktoosmonohüdraati. Harvaesineva päriliku galaktoositalumatuse, laktaasi puudulikkuse või glükoos-galaktoosi malabsorptsiooniga patsiendid ei tohi seda ravimit kasutada.

4.5Koostoimed teiste ravimitega ja muud koostoimed

Ravimite koostoime uuringuid ei ole läbi viidud. Finasteriid metaboliseerub põhiliselt tsütokroom P450 3A4 ensüümsüsteemi kaudu, kuid ei mõjuta seda märkimisväärselt. Kuigi finasteriidi puhul on risk teiste ravimite farmakokineetika mõjutamiseks hinnanguliselt väike, on siiski tõenäoline, et tsütokroom P450 inhibiitorid ja indutseerijad mõjutavad finasteriidi kontsentratsiooni plasmas. Tõestatud ohutuspiiride alusel on siiski ebatõenäoline, et selliste inhibiitorite samaaegne kasutamine võiks omada kliinilist tähendust.

Inimuuringutes katsetatud toimeainete hulka kuuluvad propranolool, digoksiin, glibenklamiid, varfariin, teofülliin ja fenasoon, mille puhul ei ole leitud kliiniliselt olulisi koostoimeid..

4.6Fertiilsus, rasedus ja imetamine

Rasedus

Finasteriid on vastunäidustatud kasutamiseks naistel kui nad on või võivad olla rasedad (vt lõik 4.3).

Kuna II tüüpi 5-alfareduktaasi inhibiitorid omavad võimet pärssida testosterooni muundumist dihüdrotestosterooniks, võivad need ained, kaasa arvatud finasteriid, manustatuna rasedale naisele põhjustada meessoost loote väliste suguelundite väärarenguid (vt lõik 5.3).

Kontakt finasteriidiga – risk meessoost lootele

Naised ei tohi kokku puutuda finasteriidi purustatud või katkiste tablettidega kui nad on rasedad või võivad olla rasestunud, sest esineb võimalus finasteriidi imendumiseks ja sellest tulenev oht meessoost lootele (vt lõik 4.6).

Finasteriidi tabletid on kaetud, mis tavapärasel käsitsemisel välistab kokkupuute toimeainega, eeldusel et tablett ei ole katkine ega purustatud.

Finasteriidi annuses 5 mg ööpäevas saavate patsientide seemnevedelikust on leitud väikeseid finasteriidi koguseid. Ei ole teada, kas ema kontakt finasteriidravi saava mehe seemnevedelikuga võib kahjustada meessoost loodet. Kui patsiendi seksuaalpartner on rase või võib olla rasestunud, siis on soovitatav naisel minimiseerida kontakti oma partneri seemnevedelikuga.

Imetamine

Finasteriid ei ole näidustatud kasutamiseks naistel. Ei ole teada, kas finasteriid eritub inimese rinnapiima.

4.7Toime reaktsioonikiirusele

Puudub informatsioon selle kohta, et finasteriid omab toimet autojuhtimise või masinate käsitsemise võimele.

4.8Kõrvaltoimed

Kõige sagedamini esinevad kõrvaltoimed on impotentsus ja libiido langus. Need kõrvaltoimed tekivad tavaliselt ravi alguses ja mööduvad ravi jätkamisel enamusel patsientidest.

Kliiniliste uuringute jooksul ja/või turuletulekujärgselt teatatud kõrvaltoimed on loetletud alljärgnevas tabelis organsüsteemi klasside ja esinemissageduste kaupa.

Kõrvaltoimete esinemissagedused on liigitatud järgnevalt: väga sage (≥ 1/10), sage (≥ 1/100 kuni

< 1/10), aeg-ajalt (≥ 1/1000 kuni < 1/100), harv (≥ 1/10 000 kuni < 1/1000), väga harv (≤ 1/10 000), teadmata (ei saa hinnata olemasolevate andmete alusel).

Turuletulekujärgselt teatatud kõrvaltoimete esinemissagedust ei ole võimalik hinnata, kuna need andmed on saadud spontaansetest teatistest.

Organsüsteemi klass

Esinemissagedus: kõrvaltoime

 

 

Immuunsüsteemi häired

Teadmata: ülitundlikkusreaktsioonid, sh huulte ja näo turse

Psühhiaatrilised häired

Sage: libiido vähenemine

 

Teadmata: depressioon, libiido vähenemine, mis kestab edasi ka

 

pärast ravi lõpetamist

Südame häired

Teadmata: palpitatsioonid

 

 

Maksa ja sapiteede häired

Teadmata: maksaensüümide aktiivsuse tõus

Naha ja nahaaluskoe kahjustused

Aeg-ajalt: lööve

 

Teadmata: kihelus, urtikaaria

Reproduktiivse süsteemi ja

Sage: impotentsus

rinnanäärme häired

Aeg-ajalt: ejakulatsioonihäire, rinnanäärmete hellus,

 

rinnanäärmete suurenemine

 

Teadmata: valu munandites, erektsioonihäired, mis kestavad

 

edasi pärast ravi lõpetamist; meeste infertiilsus ja/või

 

seemnerakkude kehv kvaliteet

Uuringud

Sage: ejakulaadi mahu vähenemine

Lisaks on kliinilistes uuringutes ja turuletulekujärgsel perioodil teatatud rinnanäärmevähist meestel (vt lõik 4.4).

Eesnäärme sümptomite medikamentoosne ravi (MTOPS)

MTOPS-uuringus võrreldi finasteriidi 5 mg ööpäevas (n=768), doksasosiini 4 mg või 8 mg ööpäevas (n=756), kombinatsioonravi finasteriidiga 5 mg ööpäevas ja doksasosiiniga 4 mg või 8 mg ööpäevas (n=786), ning platseebot (n=737). Selles uuringus oli kombinatsioonravi ohutuse ja talutavuse profiil üldiselt kooskõlas üksikkomponentide omaga. Ejakulatsioonihäirete juhtumeid, arvestamata seost ravimite koostoimega, esines järgmiselt: finasteriid 8,3%, doksasosiin 5,3%, kombinatsioon 15,0%, platseebo 3,9%. Lisaks oli kombinatsioonravi saanud patsientidel suurenenud ka närvisüsteemiga seotud kõrvaltoimete esinemissagedus (vt tabel allpool).

Organsüsteemi klass

Platseebo

Doksasosiin

Finasteriid

Finasteriid +

 

N=737

N=756

N=768

Doksasosiin

 

 

 

 

N=786

 

%

%

%

%

Ühe või enama kõrvaltoimega

46,4

64,9

52,5

73,8

patsiendid

 

 

 

 

Üldised häired

11,7

21,4

11,6

21,5

Asteenia

7,1

15,7

5,3

16,8

Südame häired

10,4

23,1

12,6

22,0

Hüpotensioon

0,7

3,4

1,2

1,5

Ortostaatiline hüpotensioon

8,0

16,7

9,1

17,8

Närvisüsteemi häired

16,1

28,4

19,7

36,3

Pearinglus

8,1

17,7

7,4

23,2

Libiido langus

5,7

7,0

10,0

11,6

Unisus

1,5

3,7

1,7

3,1

Suguelundite ja kuseteede häired

18,6

22,1

29,7

36,8

Ejakulatsiooni häired

2,3

4,5

7,2

14,1

Rinnanäärmete suurenemine

0,7

1,1

2,2

1,5

Impotentsus

12,2

14,4

18,5

22,6

Teised seksuaalfunktsiooni häired

0,9

2,0

2,5

3,1

Muud pikaajalise kasutuse andmed

7-aastane platseebokontrolliga uuring hõlmas 18882 tervet meest, kellest 9060 kohta olid analüüsi jaoks kättesaadavad eesnäärme nõelbiopsia andmed; eesnäärme vähk avastati 803 mehel (18,4%), kes said raviks 5 mg finasteriidi ning 1147 mehel (24,4%), kes said platseebot. Nõelbiopsiaga kinnitatud eesnäärme vähk Gleasoni skooriga 7…10 esines 5 mg finasteriidi rühmas 280 mehel (6,4%) ja platseeborühmas 237 mehel (5,1%). Täiendavad analüüsid viitavad sellele, et 5 mg finasteriidi rühmas täheldatud kõrge diferentseerumisastmega eesnäärmevähi levimuse tõus võib olla seletatav paremast avastamisest tuleneva võimendumisdefektiga tingituna 5 mg finasteriidi mõjust eesnäärme suurusele. Ligikaudu 98% kõigist antud uuringu jooksul diagnoositud eesnäärmevähi juhtudest klassifitseerus diagnoosimise momendil intrakapsulaarseks vähiks (kliiniline staadium T1 või T2). On teadmata, millist kliinilist tähendust omavad andmed Gleasoni skoori 7…10 kohta.

Laboratoorsete uuringute tulemused

PSA laboratoorsete väärtuste hindamisel tuleb arvestada asjaoluga, et finasteriidravi saavatel patsientidel langeb PSA tase seerumis (vt lõik 4.4).

Võimalikest kõrvaltoimetest teavitamine

Ravimi võimalikest kõrvaltoimetest on oluline teavitada ka pärast müügiloa väljastamist. See võimaldab jätkuvalt hinnata ravimi kasu/riski suhet. Tervishoiutöötajatel palutakse teavitada kõigist võimalikest kõrvaltoimetest www.ravimiamet.ee kaudu.

4.9Üleannustamine

Patsiendid on saanud finasteriidi üksikannuseid kuni 400 mg ning korduvaid annuseid kuni 80 mg ööpäevas kolme kuu jooksul (n=71) ilma kõrvaltoimeteta.

Finasteriidi üleannustamisel puudub soovitatav spetsiifiline ravi.

5.FARMAKOLOOGILISED OMADUSED

5.1Farmakodünaamilised omadused

Farmakoterapeutiline grupp: Testosteroon-5-alfareduktaasi inhibiitorid

ATC-kood: G04CB01

Finasteriid on sünteetiline 4-asasteroid, mis on spetsiifiline intratsellulaarse II tüübi 5-alfareduktaasi ensüümi inhibiitor. See ensüüm muudab testosterooni tugevama toimega androgeeniks – dihüdrotestosterooniks (DHT). Eesnäärme funktsioon ja ka eesnäärme healoomuline suurenemine sõltuvad eesnäärme koes toimuvast testosterooni muutumisest DHT-ks. Finasteriidil puudub afiinsus androgeeni retseptori suhtes.

Kliinilised uuringud näitavad seerumi DHT taseme kiiret 70% langust, mis viib eesnäärme mahu languseni. Pärast 3 kuu möödumist ilmneb ligikaudu 20% näärme mahu langus ning see vähenemine jätkub, ulatudes 3 aasta pärast ligikaudu 27%-ni. Märkimisväärne langus toimub periuretraalses tsoonis vahetult kusiti ümbruses. Urodünaamilised mõõtmised on samuti kinnitanud detruusori surve märkimisväärset langust vähenenud obstruktsiooni tulemusena.

Märkimisväärseid paranemise märke uriinivoolu kiiruses ja sümptomites on täheldatud pärast mõne nädala möödumist, võrreldes ravi algusega. Erinevusi platseebost on täheldatud vastavalt 4 ja 7 kuuga.

Kõik efektiivsuse parameetrid on säilinud 3-aastase jälgimisperioodi jooksul.

Nelja-aastase finasteriidravi mõjud ägeda uriini retentsiooni esinemissagedusele, kirurgilise sekkumise vajadusele, sümptomite määrale ja eesnäärme mahule

Kliinilistes uuringutes eesnäärme healoomulise suurenemise mõõdukate kuni raskete sümptomitega patsientidel, kellel manuaalsel rektaalsel läbivaatusel täheldati eesnäärme suurenemist ja kellel oli väike jääkuriini maht, vähendas finasteriid nelja aasta jooksul ägedat uriini retentsiooni 7/100-lt 3/100-le ning vajadust kirurgiliseks sekkumiseks (TURP e prostatektoomia) 10/100-lt 5/100-le. Seda langust seostatakse 2-punktise paranemisega QUASJI-AUA sümptomite skaalal (vahemik 0…34), pideva eesnäärme mahu vähenemisega ligikaudu 20% ulatuses ja pideva uriinivoolu kiiruse suurenemisega.

Eesnäärme sümptomite medikamentoosne ravi

Eesnäärme sümptomite medikamentoosse ravi (Medical Therapy of Prostatic Symptoms, MTOPS) uuring viidi läbi 4...6-aastase uuringuna 3047 mehel, kellel oli sümptomaatiline eesnäärme healoomuline suurenemine ja kes randomiseeriti raviks finasteriidi annusega 5 mg ööpäevas, doksasosiini annustega 4 mg või 8 mg ööpäevas* või kombinatsiooniga finasteriidi annuses 5 mg ööpäevas ja doksasosiini annuses kas 4 mg või 8 mg ööpäevas*, või platseeboga. Primaarseks lõpp- punktiks oli aeg, mis kulus eesnäärme healoomulise suurenemise progressiooniks, mis oli defineeritud kui ≥ 4 punktiline tõus sümptomite skaalal võrreldes algväärtusega, akuutne uriini retentsioon, eesnäärme healoomulise suurenemisega seotud neerupuudulikkus, korduvad kuseteede infektsioonid, urosepsis või kusepidamatus. Võrreldes platseeboga näitasid finasteriidi, doksasosiini või kombineeritud ravi tulemused eesnäärme healoomulise suurenemise kliinilise progressiooni riski olulist langust vastavalt 34 (p=0,002), 39 (p< 0,001) ja 67% (p< 0,001) võrra. Enamikel juhtudel (274-l juhul 351-st) kui tuvastati eesnäärme healoomulise suurenemise progressioon, oli selle kinnituseks ≥ 4 punkti suurune tõus sümptomite skaalal; sümptomite skaala progressiooni risk langes finasteriidi, doksasosiini ja kombineeritud ravi rühmades vastavalt 30 (95% CI 6 kuni 48%), 46 (95%

CI 25 kuni 60%) ja 64% (95% CI 48 kuni 75%) võrra võrdluses platseeboga. Akuutset uriini retentsiooni eesnäärme healoomulise suurenemise progressiooni puhul täheldati 41-l juhul 351-st; akuutse uriini retentsiooni risk langes finasteriidi, doksasosiini ja kombineeritud ravi rühmas vastavalt 67 ( p=0,011), 31 (p=0,296) ja 79% (p=0,001) võrra võrdluses platseeboga. Platseeboga võrdluses esines olulisi erinevusi ainult finasteriidi ja kombineeritud ravi rühmades.

* Tiitrid alates 1 mg kuni 4 mg või 8 mg vastavalt talutavusele 3-nädalase perioodi jooksul

Selles uuringus oli kombineeritud ravi ohutuse ja talutavuse profiil üldjoontes sama, mis kummagi ravimi puhul eraldi. Siiski täheldati "närvisüsteemi" ja "kuseteid ning suguelundeid" puudutavaid kõrvaltoimeid sagedamini, kui kahte ravimit kasutati kombinatsioonis (vt lõik 4.8).

5.2Farmakokineetilised omadused

Imendumine

Finasteriidi biosaadavus on ligikaudu 80%. Maksimaalsed plasmakontsentratsioonid saavutatakse ligikaudu 2 tundi pärast ravimi manustamist ja imendumine on lõppenud 6...8 tunni pärast.

Jaotumine

Seonduvus plasmavalkudega on ligikaudu 93%.

Kliirens ja jaotusruumala on vastavalt ligikaudu 165 ml/min (70...279 ml/min) ja 76 liitrit (44...96 l). Korduval manustamisel on täheldatud väikeste finasteriidi koguste kuhjumist. Pärast ööpäevase annuse 5 mg manustamist oli finasteriidi madalaimaks püsiseisundi kontsentratsiooniks arvutuslikult 8...10 ng/ml, mis püsib ajas stabiilsena.

Biotransformatsioon

Finasteriid metaboliseerub maksas. Finasteriid metaboliseerub põhiliselt tsütokroom P450 3A4 ensüümsüsteemi kaudu, kuid ei mõjuta seda märkimisväärselt. Pärast C-finasteriidi suukaudset manustamist inimesele on identifitseeritud kaks finasteriidi metaboliiti, millel on mõõdukas 5- alfareduktaasi inhibeeriv toime.

Eritumine

Plasma poolväärtusaeg on keskmiselt 6 tundi (4...12 tundi) (> 70-aastastel meestel: 8 tundi, vahemikus 6...15 tundi). Pärast radioaktiivselt märgistatud finasteriidi manustamist eritus ligikaudu 39% (32...46%) annusest metaboliitidena uriiniga. Muutumata kujul ravimit uriinist praktiliselt leitud ei ole. Ligikaudu 57% (51...64%) koguannusest eritub väljaheitega.

Neerukahjustus

Neerufunktsiooni kahjustusega patsientidel (kreatiniini kliirens kuni 9 ml/min) ei ole mingeid muutusi finasteriidi eliminatsioonis leitud (vt lõik 4.2).

Finasteriid läbib hematoentsefaalbarjääri. Finasteriidi väikeseid koguseid on leitud ravi saanud patsientide seemnevedelikust. Tervetel isikutel (n=69) teostatud 2 uuringus manustati finasteriidi 5 mg ööpäevas 6...24 nädala jooksul, finasteriidi kontsentratsioonid seemnevedelikus varieerusid määramatust kogusest (< 0,1 ng/ml) kuni 10,54 ng/ml-ni. Varasemas uuringus, milles kasutati vähemtundlikke analüüse, jäid 16 patsiendi finasteriidi kontsentratsioonid seemnevedelikus pärast finasteriidi 5 mg ööpäevas manustamist vahemikku määramatust kogusest (< 1,0 ng/ml) kuni

21 ng/ml-ni. Seega, põhinedes ejakulaadi mahule 5 ml, oli seemnevedelikus esinev finasteriidi kogus hinnanguliselt 50 kuni 100 korda väiksem kui finasteriidi annus (5 mikrogrammi), mis meestel ringlevat DHT taset ei mõjutanud (vt ka lõik 5.3.).

Kroonilise neerukahjustusega patsientidel, kelle kreatiini kliirens oli vahemikus 9...55 ml/min, ei erinenud C-finasteriidi üksikannuse jaotumine tervete vabatahtlike vastavatest näitajatest. Samuti ei esinenud neerukahjustusega patsientidel erinevusi seonduvuses valkudega. Tavaliselt metaboliitidena neerude kaudu erituv kogus eritus roojaga. Seetõttu on ilmne, et roojaga eritumine suureneb

võrdeliselt metaboliitidena uriiniga erituva koguse vähenemisega. Dialüüsi mittesaavatel neerukahjustusega patsientidel ei ole annuse kohandamine vajalik.

5.3Prekliinilised ohutusandmed

Korduvtoksilisuse, genotoksilisuse ja kartsinogeensuse mittekliinilised uuringud ei ole näidanud kahjulikku toimet inimestele.

Reproduktsioonitoksilisuse uuringud isastel rottidel näitasid eesnäärme ja seemnepõiekeste kaalu vähenemist, vähenenud sekretsiooni sugunäärmetes ja vähenenud fertiilsuse indeksit (mis on tingitud finasteriidi primaarsest farmakoloogilisest toimest). Nende leidude kliiniline tähtsus ei ole selge.

Sarnaselt teistele 5-alfareduktaasi inhibiitoritele täheldati isastel rotipoegadel feminisatsiooni tunnuseid, kui emasloomale oli manustatud finasteriidi gestatsiooniperioodil. Finasteriidi intravenoosne manustamine tiinetele reesusahvidele annustes kuni 800 ng ööpäevas kogu embrüonaalse ja loote arengu perioodi jooksul ei põhjustanud isastel loodetel mingeid väärarenguid. See annus on ligikaudu 60...120 korda suurem kui hinnanguline kogus 5 mg finasteriidi võtnud meespatsiendi seemnevedelikus ja millega naine võib seemnevedeliku kaudu kokku puutuda. Kinnitamaks reesusmudeli olulisust inimese loote arengule, manustati ahvidele suu kaudu finasteriidi 2 mg/kg/ööpäevas (süsteemne ekspositsioon (AUC) ahvidel oli veidi suurem (3 x) kui 5 mg finasteriidi võtnud meestel või ligikaudu 1...2 miljonit korda suurem hinnangulisest finasteriidi kogusest seemnevedelikus), mis kokkupuutel tiinete loomadega kutsus esile meessoost loodetel väliste suguelundite väärarenguid. Teisi väärarenguid meessoost loodetel ei täheldatud, naissoost loodetel ei avastatud finasteriidiga seotud väärarenguid finasteriidi ükskõik milliste annuste korral.

6.FARMATSEUTILISED ANDMED

6.1Abiainete loetelu

Tableti sisu:

Laktoosmonohüdraat

Mikrokristalliline tselluloos

Naatriumtärklisglükolaat (tüüp A)

Preželatiniseeritud tärklis (maisi)

Povidoon

Magneesiumstearaat

Naatriumlaurüülsulfaat

Tableti kate:

OPADRY 03G20795 sinine:

Hüpromelloos (E464)

Titaandioksiid (E171)

Makrogool 6000

Makrogool 400

Indigokarmiin alumiiniumlakk (E132)

6.2Sobimatus

Ei kohaldata.

6.3Kõlblikkusaeg

3 aastat

6.4Säilitamise eritingimused

Hoida temperatuuril kuni 30ºC.

6.5Pakendi iseloomustus ja sisu

14, 15, 20, 28, 30, 50, 50 x 1 (haiglapakend), 56, 60, 84, 90, 98, 100, 105 või 120 õhukese polümeerikattega tabletti PVC/PVDC/alumiinium blistrites.

Kõik pakendi suurused ei pruugi olla müügil.

6.6Erihoiatused ravimpreparaadi hävitamiseks ja käsitlemiseks

Rasedad naised ja naised, kes võivad olla rasedad peavad hoiduma igasugusest kokkupuutest finasteriidi katkiste tablettidega (vt lõik 4.6).

Kasutamata ravimpreparaat või jäätmematerjal tuleb hävitada vastavalt kohalikele nõuetele.

7.MÜÜGILOA HOIDJA

Teva Pharma B.V.

Computerweg 10, 3542 DR Utrecht

Holland

8.MÜÜGILOA NUMBER

9.ESMASE MÜÜGILOA VÄLJASTAMISE/MÜÜGILOA UUENDAMISE KUUPÄEV

Müügiloa esmase väljastamise kuupäev: 22.08.2008

Müügiloa viimase uuendamise kuupäev: 31.01.2012

10.TEKSTI LÄBIVAATAMISE KUUPÄEV

aprill 2016